Poslao: 17 Jun 2006 08:14
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Od heljde se moze spremiti zdrava i ukusna kasa,koja spada u vrhunske dijetetske proizvode.Preporucuje se u normalnoj ishrani dece i odraslih a posebno umnih radnika jer jaca memoriju i koncentraciju.U Rusiji je zovu hranom studenata.
Kasa od heljde
500 gr heljde
kasika putera
kasikica soli
Heljdu oprati i naliti vodom da ogrezne.Dodati putr i so.Staviti da provri.Nakon toga treba je peci u vrucoj pecnici dok ne porumeni.Sluziti uz meso.
Heljdina kasa 2
500 gr heljdine kase
1 dcl kisele pavlake
3 reznja belog luka
soli po ukusu,
U klucalu vodu sipajte heljdino brasno i kuvati 15 minuta.Prodinstati beli luk dodati heljdu,dodati pavlaku i kuvati jos par minuta.
Heljda sa gljivama
200gr sampinjona
veca glavica crnog luka
pola kasikice mlevene slatke paprike
2 solje heljde
2 solje vode
Prethodno vece natopiti heljdu.Dinstati luk na ulju,pa dodati isecene gljive.Dinstati dok ne omeksaju,dodati papriku.Doliti 2 solje vode,zatim heljdu.Kuvati jos pola sata ,po potrebi dolitijos vode.Posoliti po ukusu.
Hleb od heljde
Priprema se kao i obican hleb sa kvascem,ali se uzima750gr belog brasna tipa 500 i dodaje se 250gr heljdinog brasna.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 17 Jun 2006 08:21
|
offline
- teacher
- Legendarni građanin
- Pridružio: 12 Sep 2003
- Poruke: 2839
- Gde živiš: Kotor
|
Upravo pre par dana sam prvi put probao heljdu. U hotelu su me počastili nekom vrstom pite od heljde i sira, kao tradicionalnog jela tog kraja. Ukusno je, ali vrlo brzo zasiti pa nisam pojeo ni pola (velikog) parčeta.
Sve u svemu, za heljdu jedna jaka osmica
|
|
|
|
Poslao: 17 Jun 2006 10:07
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Kasa od heljde je tradicionalno rusko jelo i meni je to nesto neverovatno ukusno... Mnogo dobro ide kao prilog uz meso!
|
|
|
|
Poslao: 17 Jun 2006 10:15
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Palacinke sa heljdom
heljdino brasno
2-3 jaja
so,mleko,kisela voda
U brasno dodati jaja,so mleko.Zamesi i dodati vodu dok se ne postigne gustina.
Peci palacinke.Filovati po zelji.
Pita sa heljdom
Ispeci palacinke sa heljdinim brasnom.
Fil
so,kajmak,jaja umutiti .U vatrostalnoj ciniji redjati red palacinki,red fila i zapeci u rerni.
Pogacice sa heljdom
300gr brasna
pola margarina natrljati zajedno
dodati soli
300gr sitnog sira
1 prasak za pecivo
umesiti i 3 puta ga presavijati po 15 minuta
vaditi pogacice i slagati ih u podmazan pleh
premazati zumancetom i posuti susamom ili kimom.
|
|
|
|
Poslao: 17 Jun 2006 13:31
|
offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
life
E, ja te palačinke sa heljdom ne pravim od čistog heljdinog brašna, nego stavim jednu trećinu i belog brašna. Pa ih onda filujem sirom, kajmakom i jajima - redjam kao torbu u adekvatnu posudu. Odozgo, umutim pavlaku i jaja i zapečem u rerni!
|
|
|
|
|
Poslao: 17 Jun 2006 19:21
|
offline
- Pridružio: 21 Sep 2005
- Poruke: 341
- Gde živiš: Beograd
|
Imaju u trznom centru "oresac" kod vidikovacke pijace kore za pitu od Heljde . Bitno je da se stavi dosta kajmaka i da bude masna , heljda to trazi
|
|
|
|
Poslao: 17 Jun 2006 22:08
|
offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Hegel
Da nismo mi neke komšije. I ja tu nabavljam heljdino brašno i kore?
MoscowBeast
Dobio si odgovor! Ali to ne znači da ne možeš da kreneš sa uvozom. Koliko ja znam u Srbiji se jako malo heljde proizvodi, pa eto ideje.
Možda je ruska bolja od naše!?!?
|
|
|
|
Poslao: 17 Jun 2006 23:30
|
offline
- Pridružio: 07 Jun 2006
- Poruke: 161
- Gde živiš: makrokosmos
|
hegel ,moscowpuppy i ti sto znas samo zekis ,kao i ostali najbolje je da koristite vise zitarica odjednom a da se ne vezujete samo za jednu...u fazonu u al je dobar razeni hleb jer kao ima nevidjeno proteina....recimo hleb od razi ima nevidjeno visok pH , sto moze da izazove "tijeskobe" i do poremecaja acido-bazne ravnoteze....sto se tice heljde ona je ok,samo je kombinujte sa brasnom ili zrnima jos neke zitarice.....poz....
|
|
|
|
Poslao: 18 Jun 2006 00:53
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Tortilje od heljde
250gr heljdinog brasna
3 kasike belog brasna
400ml mleka,2 jaja
kasika jogurta,kasika secera
kasikica soli
Staviti u 1dcl vode 3 kasike belog brasna.Ostaviti da kisne 1 sat.Dodati heljdino brasno,mleko razmuceno sa 2 zumanca,jogurt,secer,so i na kraju ulupan sne od 2 belanca.Da kisne 1 sat.Peci kao palacinke.
fil
Izrendati praziluk,pa sargarepu i crnu rotkvu.Kad omeksa dodati pavlaku i dosta trapista.Promesati da se sir istopi i bude lepljiv.Puniti tortilje.
|
|
|
|