PIZZA recept

1

PIZZA recept

offline
  • magna86  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Pridružio: 21 Jun 2008
  • Poruke: 6103

Postoji mnogo nacina na koji neko pravi testo za picu, svako koristi neki svoj metod. Ja testo za picu pravim na dva nacin. Ja cu se potruditi da okvirno napisem koliko cega stavljam kolicinski ali da znate da se ja nikad ne oslanjam na mere, sve stavljam od 'oka' kako narod voli da kaze.

Ja koristim dve metode:
Prva metoda je tkz. Italijanski metoda a druga metoda je moj metod pravljenja pice. Moj metod je cesto aktivan jer je mnogo brze gotovo. Ova prva metoda je detaljna i istiskuje vreme ali na kraju dobijamo i nagradu za to.  Smile
Moja metoda je prosta i amaterska ali ne varajte se, i ukusna. Originalna metoda je ona prava i od jedne smese dobijate minimum 6 velikih pizza, a i vise.





PIZZA RECEPT


Potrebno:
- 100 / 120 ml mlake vode
- 2. male kasike suvog aktivnog kvasca
- 1. mala kasika secera
- 2. male kasike soli
- ~ 700 grama brasna T-400
- 1. kasika ulja (posto to ulje ide u testo, preporuka maslinovo ko ima)
- ~ 300 ml obicne vode





Priprema:

U nekoj posudi sipati mlaku vodu (voda ne sme biti previse topla ni previse hladna) dodati suv kvasac. Blago promesati i ostaviti na 15 - 20 minuta da ta smesa naraste.
Kada pravim testo za picu, ja iskljucivo koristim suv kvasac.

U dubokoj ciniji sipati brasno, ulje, secer i so. Dodati gotov narasli kvasac i sipati ostatak vode.
Nastojim da to brasno bude tip 400, ostro brasno, ali ja sam pravio i sa tip 500, meni nema razlike

Drvenom kasikom zapoceti mesanje.
Ako je brasno previse mekano, sada je vreme da dodate jos brasna. Ako je brasno previse suvo, sada je vreme za jos vode.

Pri tom pocetkom mesanju drvenom kasikom, kada se smera sjedini (a i dalje onako raspadnuta), vadimo tu smesu iz cinije i stavljamo na sto, predhodno sto posuti sa malo brasna. Zapocinjemo rucno mesanje. Kvalitetno rukama mesati to testo nekih ~ 8 - 10 minuta.
Mesanjem prvo skupljamo testo u neki vid lopte a kada testo postane sve manje lepljivo, ja nastavljam mesanjem tako sto se svom tezinom na jednu ruku oslonimo na testo gurajuci ga prema gore, pa zatim ponavljam i sa drugom rukom. Ovom tehnikom se ne umaram a stvaram kvalitetan pritisak na samo testo.

Mesanje je gotovo kada testo bude tvrdo-elasticno, ponovo ne previse suvo.

Pravimo lopticu od testa, gornja strana te loptice bi trebala biti glatka.
Ja lopticu pravim tako sto jednu stranu testa prevrcem nazad i tako nastavim dok ne formiram lepu kuglu, a sa donje strane prosto prilepim/prikacim/ucvrstim ... kako god ... da se testo ne odmota.

Vracamo testo u ciniju i poklopimo. Ostavljamo testo da se lepo odmori i da naraste za 1/2 od svoje trenutne velicine. Mislim da je sat vremena dovoljno.
Znacete da je ovaj proces gotov tako sto prstom napravite rupu na toj glatkoj povrsini i ako to udubljenje ostaje, testo je gotovo.





Ponovo vadimo to testo na sto, predhodno posuti malo brasna po stolu i po vrhu testa. To testo podeliti na delove. Svaki deo bi trebalo da stoji za jednu picu. Ja delim na 6 - 8 delova. Mozete izdeliti testo na manje i na vece delove, kako vam je milije.

Ovo je bitno, od svakog tog dela ponovo formirati loptu, a gornja povrsina testa mora biti glatka.
Ponovo, ja lopte formiram tako sto kraj jedne strane testa prevlacim i spajam ga sa drugom stranom, i tako dok ne napravim loptu.

Te gotove kolutove poredjati na tacnu (tu tacnu takodje posuti sa malo brasna) i prekriti to testo sa najlonom. Do prve upotrebe tih loptica, ono mora da naraste za jos 1/2 od svoje velicine.
Za ovo je potrebno mislim ne vise od ~ 20 minuta.
Tek tada su loptice spremene za razvlacenje!
Ostale loptice fino prekriti najlonom i staviti ih u frizider za neku drugu upotrebu.

Razvuci loptice u tepsiju, tu tepsiju predhodno premazati obicnim uljem.
Loptu razvalicim u pizza tako sto od coskova one glatke povrsine formiram rub/ivicu testa a sredinu pritisnem palcevima i na taj nacin sirim testo. Sve prstima ... To moze direkto u tepsiji (predhodno premazano obicnim uljem) formirati lepo pizzu, i ako je sve odradjeno kako treba, testo ne bi smelo da puca.


Comm: ovo je trenutak kada mozete vezbati ono sto pizza majstori rade, razvlace picu oko prsta, ja se nisam usudio da probam. Ako budete probavali, osigurajte okolinu i javite je li uspelo i ima li zrtava.  Mr. Green





Tip:
Treba znati: Prava pica se sprema na temparaturi od 350 - 400 C i ne drzati duze od ~10 minuta. Naravno, nase peci ne mogu jace od 250 C te tu mora da nastane kompromis.
Peci duze ali kontrolisati pizzu jer ako se prepece, testo ce biti tvrdo. I dalje ce biti ukusno ali nije to ova prava pizza.
Ja imam i pec na drva u dvoristu, te kada dobro zalozim vatru sa kaloricnim drvima, verujem da postizem i 300 C.








Moj PIZZA Recept

Potrebno:
- 200 ml mix vode i mleka
- 300 grama brasna
- 2. male kasike soli
- 1. kasika secera
- ~ 1. kasika obicnog ulja
- 2. male kasike suvog kvasca




Priprema:
Kolicinski u vecu solju za kafu (to je to, 2 dl) sipati pola vode a pola mleka i zagrejati. Ne grejati u mikrotalasnoj, vec na peci. Voda/mleko ne sme biti vruce, ni hladno. Sipati kvacas i promesati.
Ovo je gotovo, ja ne cekam nista ...

U ciniju sipam brasno, so, secer i mleko/vodu. Zapoceti mesanje testa drvenom kasikom.

Ulje sipam na ruke (ostatak ce se prebaciti na testo) i pocinjem da mesam. Da, bice lepoljivo ... Mesanjem, meni uvek zafali brasna, tako imati na umu to.

Kada smesu malo izmesamo ostaviti ga da naraste.

Kada testo naraste minimum za 1/2 od svoje velicine, izvaditi testo iz cinije, dodati jos brasna jer ce verovatno i trebati i nastaviti mesati testo dok ne dobijemo valjanu smesu.
Ja i tu dodam ulje na svoje ruke.

Testo prebaciti u tepsiju predhodno premazano uljem, razvuci testo. I to je to ...







Fil

Sastojci:
- kuvani paradajz ili tomato
- sunka (salama)
- kackavalj
- kulen
- pecurke
- maslinke / feferone
- kuvano jaje
- origano

Priprema:
Sastojke redjate onako kako vi zelite, i onako kako vama odgovara. Ja ih slazem ovako, bas ovim redosledom.




- Paradajz/Tomato
Ja nikad ne koristim pizza kecap, vec pravi domaci kuvani paradajz. Onaj ko ne sprema kuvani paradajz, tomato (ili slicno) je odlicno resenje.
Na internetu je takodje moguce pronaci odlicne specijalne paradajz sos pravljeno specijalno za pizzu. Ja te sosove nisam probavao spremati ali jednog dana hocu.


- salama
Ja ovo stavljam iz navike, ali pizza bez salame je i dalje odlicna pizza. Svako parce salame nozem izeci na pola, ne stavljati cele parcice. Ja kupim neku bolju sunkaricu.

- kackavalj
Po pravilima sluzbe, kackavalj treba da ide posle paradajza i to je to. U rernu ... to je prava original kapricoza.
A po starom originalu na pola pecenja vaditi pizzu i posuti kackavaljem, vratiti testo u rernu i kada se kackavalj otopi, testo je gotovo.
Ja kackavalj prosto naribam po salami i nastavljam dalje sa filom.


- kulen
Za moj ukus ja kupim kulena, ne cajnu ili obicnu kobasicu. Kulen ce u kackavalj ispustiti prelep sok ...

- pecurke
Oprati pecurke i iseci ih uz duz. Neko voli da ih nariba, ja ne.

- maslinke/feferone
Jasno da ne idu zajedno. Ili jedno ili drugo. Maslinke uzimam sa kospicama, ne one prazne. Takve masline ispustaju u kackavalj prelep sok ...
Ako idu feferone, to je takodje odlicno za one koje osobe koji vole ljuto.


- kuvano jaje
Prosto, skuvati jaje, ohladiti ga i na gotovoj pizza u sredinu postaviti skuvano jaje pre toga iseceno na parcice.

- origano
Origano ide na gotovu pizzu, no ja obicno zaboravim te ga stavim odmah, pre pecenja.




Comm: Znate kako kisela voda utice pozitivno na testo? A znate i da je kvasac obavezan.
Ja nisam probao, ali znam da neki stave malo piva u testo dok formiraju smesu i testo navodno bude odlicno.
Probajte pa javite kakvo je.





To je to,

Prijatno cap cap



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Ričard  Male
  • Lavlje srce
  • Supermoderator
  • Zver!
  • Electro maintenance engineer
  • Pridružio: 28 Nov 2006
  • Poruke: 13744
  • Gde živiš: Vršac

magna86 ::
Ja imam i pec na drva u dvoristu, te kada dobo zalozim vatru sa kaloricnim drvima, verujem da postizem i 300 C.


Drugar je pravio pec na drva za pizzu, hleb, prasice, jagnjice, jarice... Kada je max ugrejana, prvih par pizza bude gotovo za cca 1min. Te prve pizze su najbolje, ostalima se oseti razlika u testu, a i nadev ima drugaciji smek.



offline
  • saten  Female
  • Legendarni građanin
  • Zvezdočtec... :)
  • Pridružio: 05 Jan 2008
  • Poruke: 3361
  • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Ja hoću da naučim da mesim testo. Mr. Green E sad, ceo život ja to gledam kako mama, baka i tetka rade. I u nedelju sam pravila kiflice. Naravno, ništa ja nisam mesila, tetka je. Very Happy ja sam samo razvlačila i filovala. Very Happy A ono što mene zanima kod tvog recepta je sledeće kolika količina ispadne? Smile

I sve to zvuči jako ukusno. Very Happy

offline
  • magna86  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Pridružio: 21 Jun 2008
  • Poruke: 6103

saten ::A ono što mene zanima kod tvog recepta je sledeće kolika količina ispadne? Smile

Kolicinski testa koliko ispadne? Pa ne znam ... bude povece parce. Ja imam dve okrugle tepsije za pizzu te formiram po njima loptice. Zadnji put kada sam pravio original testo, napravio sam 4 velike lopte i cini mi se osam malih loptica za male pizze.

Moj amaterski recept je za jednu pizzu, max dve ako dodam previse vode/mleka te moram i vise brasna staviti.

offline
  • saten  Female
  • Legendarni građanin
  • Zvezdočtec... :)
  • Pridružio: 05 Jan 2008
  • Poruke: 3361
  • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Onda mi se sviđa tvoj amaterski recept i zbog količine. Very Happy

offline
  • magna86  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Pridružio: 21 Jun 2008
  • Poruke: 6103

Hvala. Ziveli

Bdw, vec 77 pregleda. Shocked

Iznenadjen sam Razz

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10904

Napisano: 10 Nov 2014 14:25

Ova prva varijanta deluje baš duga Very Happy
Dok naraste sve to... Very Happy

I moja varijanta je slična tvojoj, samo ja ne koristim mleko, već samo vodu i ne koristim drvenu kašiku, već mikser. Mada to s drvenom kašikom ima više smisla Mr. Green Što se ulja tiče, ja ga stavim zajedno sa kvascem u vodu, a pleh premazujem tako što uljem premažem ruke, pa rukama pleh. U suštini, to je to, ostalo su nijanse smešak

Dopuna: 10 Nov 2014 14:26

Evo ,,mog" načina smešak
http://www.mycity.rs/Blog/Kuvar-za-pocetnike_2.html#p1590767

Dopuna: 10 Nov 2014 14:29

Mislim da ispadne veličine srednje kupovne pice, ako se ne varam smešak
Jer, u suštini, to je to, ista količina sastojaka smešak

offline
  • magna86  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Pridružio: 21 Jun 2008
  • Poruke: 6103

Cini se duga i da, dok se ne naucite potrebno je malo vreme vezbanja. Ali kada se izvestite, prvi deo posla odradite kroz ~ pola sada a drugi deo kroz ~ 15 minuta. Plus razvlacenje i filovanje.
Jedino sto se prave pauza ali morate dati testu vremena. Ne moze protiv Boga. Plus, dobijate gotove lopte za neku drugu upotrebu, te samo treba razvuci testo i uzivati.

Druga varijanta jeste laksa ali verujte mi kada vam kazem da se vise isplati napraviti testo po prvom receptu. Ja drugu varijantu pravim kada me neko nagovori da pravim testo (obicno sestra) a mene mrzi. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10904

Da, ali ako ti treba manja količina testa, praviš za dvoje, a ne praviš picu tako često, onda je isplativija druga smešak

I, da, nema te kupovne podloge koja mož' da zameni ručno pravljenu Wink

offline
  • svastar mastar
  • Pridružio: 22 Jun 2009
  • Poruke: 716

Sto se tice testa za picu, od kad sam pronasla ovaj recept vise nikada nisam kupila kupovnu koru, ukusna je, brzo se napravi, ima pravi smek kad je rucno pravljena, recept je potpuno po mom ukusu, iznenadicete se kako je jednostavno a ukusno, uz male modifikacije nadeva je pravim, ali to je najmanji problem - svako stavlja po svom ukusu, kljucna stvar je ipak testo.

Ja ne umem da isplaniram da mi se za dva dana jede pica, pa mi je zato i trebalo testo koje ne mora da stoji danima već može da se napravi odmah sada. Kada mi se jede pizza po pravilu mi se jede odmah, ne mogu tu želju da odložim za dva dana, prosto je nemoguće. Picu ne možeš da isplaniraš, pizza ti pruži ono što ona odluči da ti pruži u tom trenutku.
Iz gore navedenog, ovaj recept posvećujem onim ljubiteljima pice koji ne umeju da čekaju
Zaljubljen

Sve tople preporuke za ovaj recept, vec godinu dana pravim po njemu picu: Zagrljaj

http://www.milinkuvar.com/testo-za-picu-2/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1045 korisnika na forumu :: 59 registrovanih, 7 sakrivenih i 979 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, AF-1, amaterSRB, aramis s, armor, Battlehammer, BlekMen, Bobrock1, bokisha253, bufanje, cinoeye, dekan.m, Denaya, Dimitrise93, djboj, Djokkinen, draganca, draggan, esx66, FileFinder, Futurama, Georgius, goxin, ikan, Ivan Campo, Kaplar2, Karla, kikisp, Klecaviks, kobaja77, Krvava Devetka, kunktator, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mgolub, milenko crazy north, miodrag, mnn2, nelsa, nextyamb, novator, opt1, RecA, royst33, ruger357, Shinobi, Smiljke, solic, sombrero, Stoilkovic, Tragač, Vatreni Zmaj, Vlada1389, VojvodaMisic, YugoSlav, šumar bk2, 1107