Slatko

2

Slatko

offline
  • mildz 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 23 Apr 2003
  • Poruke: 469
  • Gde živiš: cardak, ni na nebu, ni na zemlji

klasik, ali kralj medju slatkicima je definitly slatko od sljiva sa orasima Cool



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Goran 
  • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
  • Pridružio: 05 Maj 2003
  • Poruke: 9977
  • Gde živiš: Singidunum

Slatko je dobro radi brzog nadonađivanja energije između "teških" odnosno "napornih" radova. Very Happy



offline
  • Pridružio: 24 Mar 2004
  • Poruke: 646

Pod broj 1 mi je slatko od kupina a onda od jagoda i od dunja...
I pekmez od sljiva... Razz

Ima jedna dobra fora sa sljvama, nesto kao pekmez:

Sljive se iseku na pola, povade koscice i poredjaju u neku veliku tepsiju. Pospu se secerom prema ukusu i ubace u zagrejanu pecnicu. Temperatura ne treba da bude previsoka. Posle odprilike pola sata u svaku od onih polovina staviti po malo cokolade, a ko voli moze sve sljive vrlo diskretno da isprska rumom. Posle sat vremena izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi a onda sipati u tegle.

Ovo je moja mama pravila i nisam sigurna koliko ih je pekla... stavila sam odprilike. Ali je super, narocito za palacinke.

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

SLATKO OD LUBENICE
Lubenici sa debelom korom oljustiti socni, slatki deo i zelenu koru. Beli deo kore reckavim nozem iseci na kockice ili trouglove i staviti u vrijucu vodu pomesanu sa sircetom (na litar vode 2 dl vocnog sirceta) i kuvati pola sata.
Vodu promeniti pa ponoviti postupak jos 2 puta.
Lubenice zatim ocediti, isprati hladnom ovodom pa svaki komad probosti cackalicom na nekoliko mesta. U vecu serpu staviti secer (na kilogram kockica 1 kilogram secera), preliti sa 1/4 l vode i skuvati sirup gustine meda.
Dodati kockice lubenie i 2 sipke vanile pa kuvati jos pola sata. Tokom kuvanja skidati penu. Kad slatko dobije gustinu meda skloniti sa sporeta i pokriti vlaznom krpom. Sutradan razliti u tegle i povezati duplim celofanom.

TIKVE I SLJIVE
5kg tikve iseckati na kockice. Staviti u krec da odstoji 3 sata.
4kg sljiva, neljustenih, isecenih na pola ostaviti u krecu 3 sata.
Zatim dobro isprati tikve, uspinovati 4 kg secera, dodati tikve i kuvati ih. Sljive takodje oprati, a njih dodati u 3 kg uspinovanog secera i kuvati isto 1 sat.
Sve izmesati i kuvati zajedno odredjeno vreme (dok ne dobije gustinu meda)

@Aleksandra
Ne mogu za sad da nadjem recept za slatko od grozdja, ali pitacu neke ljude pa ces dobiti. Pravi se od belog grozdja, i ume da bude naporno ciscenje od kostica, jer to radis zihendlom, jako jako pazljivo.
Ali evo recepta za ostavljanje grodzdja u tegle
Oprati 3kg belog grozdja koje ima malo deblju koru. U posebnom sudu skuvati 800 g secera u litru vode, pa time preliti grozdje. To uciniti dok je rastvror jos vreo. Preruciti u tegle i dobro ih zatvoriti.

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2004
  • Poruke: 3013

Limit, medenice, hvala na receptima, ovaj sa grozdjem cu bas da napravim, cini se jednostavno a ukusno, lolim grozdje.

Evo jednog recepta, za voce sa medom.
Voce se (celi plodovi, zdravi i ne prezreli, ili iz delova), slozi u teglu i zalije ugrijanim medom (toliko da bude tecan)Teglu zavezemo.Med se izmesa sa vocnim sokom i zgusne kao zele.

offline
  • Pridružio: 28 Apr 2004
  • Poruke: 77
  • Gde živiš: Kiciner Kenadja via Jankov Most i Prigrevica

serbiancafe.com/kuvar ima puno info za zimnice plsu neke recepte od mene Smile

offline
  • gamzzy 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 24 Apr 2003
  • Poruke: 10725
  • Gde živiš: Novi Sad

Mama napravila slatko od dunja... upravo sam se ulepio Surprised

offline
  • Pridružio: 18 Jul 2003
  • Poruke: 4204
  • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Slatko od tresanja mmmmmmmmmm

offline
  • Yela 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 28 Mar 2005
  • Poruke: 665
  • Gde živiš: Beograd

Slatko od smokvi, jagoda i vinogradarskih breskvi a moze i od sljiva.

offline
  • Catrin  Female
  • Legendarni građanin
  • master analiticar zastite zivotne sredine
  • Pridružio: 20 Avg 2005
  • Poruke: 3473
  • Gde živiš: Beograd

Ja ne volim nesto mnogo tu vrstu zimnice. Nisam neki ljubitelj dzemova , pekmeza i slatka vocnih..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 720 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, mean_machine, Milometer, nenad81, SlaKoj, voja64