Poslao: 24 Sep 2004 16:39
|
offline
- Pridružio: 23 Apr 2003
- Poruke: 469
- Gde živiš: cardak, ni na nebu, ni na zemlji
|
klasik, ali kralj medju slatkicima je definitly slatko od sljiva sa orasima
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 24 Sep 2004 16:43
|
offline
- Goran
- Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
- Pridružio: 05 Maj 2003
- Poruke: 9977
- Gde živiš: Singidunum
|
Slatko je dobro radi brzog nadonađivanja energije između "teških" odnosno "napornih" radova.
|
|
|
|
Poslao: 24 Sep 2004 16:56
|
offline
- jessica
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 24 Mar 2004
- Poruke: 646
|
Pod broj 1 mi je slatko od kupina a onda od jagoda i od dunja...
I pekmez od sljiva...
Ima jedna dobra fora sa sljvama, nesto kao pekmez:
Sljive se iseku na pola, povade koscice i poredjaju u neku veliku tepsiju. Pospu se secerom prema ukusu i ubace u zagrejanu pecnicu. Temperatura ne treba da bude previsoka. Posle odprilike pola sata u svaku od onih polovina staviti po malo cokolade, a ko voli moze sve sljive vrlo diskretno da isprska rumom. Posle sat vremena izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi a onda sipati u tegle.
Ovo je moja mama pravila i nisam sigurna koliko ih je pekla... stavila sam odprilike. Ali je super, narocito za palacinke.
|
|
|
|
Poslao: 24 Sep 2004 21:22
|
offline
- Limit
- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
SLATKO OD LUBENICE
Lubenici sa debelom korom oljustiti socni, slatki deo i zelenu koru. Beli deo kore reckavim nozem iseci na kockice ili trouglove i staviti u vrijucu vodu pomesanu sa sircetom (na litar vode 2 dl vocnog sirceta) i kuvati pola sata.
Vodu promeniti pa ponoviti postupak jos 2 puta.
Lubenice zatim ocediti, isprati hladnom ovodom pa svaki komad probosti cackalicom na nekoliko mesta. U vecu serpu staviti secer (na kilogram kockica 1 kilogram secera), preliti sa 1/4 l vode i skuvati sirup gustine meda.
Dodati kockice lubenie i 2 sipke vanile pa kuvati jos pola sata. Tokom kuvanja skidati penu. Kad slatko dobije gustinu meda skloniti sa sporeta i pokriti vlaznom krpom. Sutradan razliti u tegle i povezati duplim celofanom.
TIKVE I SLJIVE
5kg tikve iseckati na kockice. Staviti u krec da odstoji 3 sata.
4kg sljiva, neljustenih, isecenih na pola ostaviti u krecu 3 sata.
Zatim dobro isprati tikve, uspinovati 4 kg secera, dodati tikve i kuvati ih. Sljive takodje oprati, a njih dodati u 3 kg uspinovanog secera i kuvati isto 1 sat.
Sve izmesati i kuvati zajedno odredjeno vreme (dok ne dobije gustinu meda)
@Aleksandra
Ne mogu za sad da nadjem recept za slatko od grozdja, ali pitacu neke ljude pa ces dobiti. Pravi se od belog grozdja, i ume da bude naporno ciscenje od kostica, jer to radis zihendlom, jako jako pazljivo.
Ali evo recepta za ostavljanje grodzdja u tegle
Oprati 3kg belog grozdja koje ima malo deblju koru. U posebnom sudu skuvati 800 g secera u litru vode, pa time preliti grozdje. To uciniti dok je rastvror jos vreo. Preruciti u tegle i dobro ih zatvoriti.
|
|
|
|
Poslao: 25 Sep 2004 06:05
|
offline
- Vodolija
- Legendarni građanin
- Pridružio: 24 Feb 2004
- Poruke: 3013
|
Limit, medenice, hvala na receptima, ovaj sa grozdjem cu bas da napravim, cini se jednostavno a ukusno, lolim grozdje.
Evo jednog recepta, za voce sa medom.
Voce se (celi plodovi, zdravi i ne prezreli, ili iz delova), slozi u teglu i zalije ugrijanim medom (toliko da bude tecan)Teglu zavezemo.Med se izmesa sa vocnim sokom i zgusne kao zele.
|
|
|
|
Poslao: 29 Sep 2004 08:56
|
offline
- Pridružio: 28 Apr 2004
- Poruke: 77
- Gde živiš: Kiciner Kenadja via Jankov Most i Prigrevica
|
serbiancafe.com/kuvar ima puno info za zimnice plsu neke recepte od mene
|
|
|
|
Poslao: 29 Sep 2004 23:18
|
offline
- gamzzy
- Legendarni građanin
- Pridružio: 24 Apr 2003
- Poruke: 10725
- Gde živiš: Novi Sad
|
Mama napravila slatko od dunja... upravo sam se ulepio
|
|
|
|
|
Poslao: 11 Nov 2005 22:08
|
offline
- Pridružio: 28 Mar 2005
- Poruke: 665
- Gde živiš: Beograd
|
Slatko od smokvi, jagoda i vinogradarskih breskvi a moze i od sljiva.
|
|
|
|
Poslao: 11 Nov 2005 22:25
|
offline
- Catrin
- Legendarni građanin
- master analiticar zastite zivotne sredine
- Pridružio: 20 Avg 2005
- Poruke: 3473
- Gde živiš: Beograd
|
Ja ne volim nesto mnogo tu vrstu zimnice. Nisam neki ljubitelj dzemova , pekmeza i slatka vocnih..
|
|
|
|