Tikvice

1

Tikvice

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4020

Pita od tikvica

Sitno iseckati 2 glavice luka, staklasto propržiti na ulju.

Dodati narendane i malo odstajale tikvice kojima je oceđen suvišan sok. Još malo ovlaš prodinstati, začiniti nekim začinom tipa Začin C, bibera po ukusu, dodati naseckane mirođije.

Ostaviti da se nadev ohladi.

Pakovanje kora za pitu pripremiti na radnoj ploči.
List kore malo nauljiti, prekriti drugim listom, nauljiti, dodati i treći list na koji se stavlja deo nadeva.
Urolati i staviti u podmazanu tepsiju.
Na isti način saviti i preostale kore vodeći računa da nadev bude ravnomerno raspoređen.

Četkicom za kolače nauljiti urolane kore i staviti u vrelu pećnicu da se peče.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

JEVREJSKE TIKVICE

- 1 kg tikvica isečene na kocke
- 1 paradajz oljušćen i isečen na kocke
- glavica crnog luka
- 3 kašike putera
- 2 kašike paradajz-pirea
- so, biber
- sok od limuna i peršunov list
-mirođija

Uprženom luku dodati tikvice, paradajz i dinstati dok ne omekšaju; dodati ostale začine, sok od limuna i posuti jelo seckanom mirođijom.



TIKVICE NA PRIMORSKI NAČIN

- 1 kg mladih tikvica isečenih na kolutove
- oko 350 gr paradajza isečenog na kriške
- 4 čena belog luka
- so i biber
- ulje i peršunovo lišće

Slojevito poredati tikvice, paradajz, luk, začiniti, dodati malo vode i dinstati na tihoj vatri dok ne omekšaju.



offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 1984
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Volim tikvice u raznim varijantama. Mnoga jela spremam na svoj način i ne pridržavam se neke recepture.

Evo jedno jednostavno jelo od istih.

Isečem na kocke dve tikvice srednje veličine . Isečem na kocke više od kg krompira. Stavim u jednu posudu i prespem vegetom i malo soli. Zatim dodam dve velike kašike senfa i ulja i dobro promešam da se sve sjedini. Može se dodati senfa i u većoj količini naravno po želji. Isečem dva čena belog luka i to što sitnije, mada se može staviti malo i belog luka u granulama.
Izručim sve u jedan dublji pouljen pleh, prekrijem folijom i ostavim da se peče na nekih 230 stepeni. Pri kraju, skinem foliju i pustim da se lepo zapeče, da porumeni sa svih strana.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366




TIKVICE PUNJENE NA GRČKI NAČIN

Propržiti pečurke, dodati paradajz-pire, alevu papriku, pirinač, začiniti i napuniti tikvice. Tikvice poprskati uljem i servirati kao hladno predjelo ili jelo.

- 5 mladih tikvica, obarene
- za nadev: šolja obarenog pirinča, 300 gr pečuraka, 2 kašike pirea od paradajza, malo ljute aleve paprike, so, biber
- 2 kašike maslinovog ulja.



TIKVICE PUNJENE PILETINOM

Upržiti luk i meso, dodati pirinač, začine, jaje i napuniti tikvice. Tikvice spustiti u fond zapržen crvenom zaprškom, dodati mirođiju i dinstati dok malo ne omekšaju. Na kraju tikvice preliti pavlakom i dovršiti kratko u pećnici.

- 1 kg tikvica
- za nadev: oko 700 gr pilećeg kuvanog mesa, 100 gr crnog luka, 60 gr ulja, so, biber, 70 gr pirinča, jaje, peršunov list
- za dinstanje: 3 kašike ulja, 2 kašike brašna, aleva paprika, fond
- 1 dl kisele pavlake, mirođija.

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 644

Pljeskavice od tikvica

Izrendati i posoliti tikvice, iscediti sok pa dodati npr. 2 jaja, beli luk, sir /sitni-kiseli, feta izdrobljen, može bilo koji/iseckan peršunov list, brašno /ne mnogo/, začini-so, vegeta, biber, bosiljak ili već koji volite...
Kašikom vaditi smesu i stavljati u zagrejano ulje te malo kašikom potapkati da ima otprilike izgled pljeskavice.
Nisam stavljala mere, sve je individualno, znate da ovde nemože da se pogreši. P r i j a t n o!

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

PUNJENE TIKVICE U SOSU OD MIROĐIJE

Upržiti na ulju crni luk i meso, dodati pirinač, začine, umešati jaja i gotovim nadevom napuniti tikvice. Tikvice složiti kružno po dnu posude, naliti fondom ili vodom i kuvati dok ne omekšaju. Na puteru propržiti brašno, naliti ga mlekom ili fondom od kuvanih tikvica i kuvati oko 10 minuta. Dobijeni beli sos procediti, dodati mu mirođiju, pavlaku i gotovim umakom preliti tikvice. Dinstati sve zajedno još nekoliko minuta na tihoj vatri.

- 1 kg mladih tikvica
- za nadev: 250 gr mlevenog goveđeg mesa, 200 gr telećeg mlevenog mesa, 300 gr svinjskog mlevenog mesa, 1 dl ulja, 100 gr crnog luka, 70 gr pirinča, so, biber, 2 jajeta, peršunov list
- za sos: oko 70 gr putera, 7o gr brašna, 1 dl slatke pavlake. 1,5 dl mleka, veza seckane mirođije.

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4020

Čušpajz od tikvica

Na malo ulja staklasto izdinstati glavicu crnog luka, dodati narendane tikvice i zajedno dinstati. kada je polugotovo, naliti mlekom u koje je razmućena 1-2 kašike brašna, začiniti začinom / najviše volim Bag začin/ i dodati dosta seckane mirođije.

Odličan je prilog uz sve vrste mesa, lep je i uz pržene mlade krompiriće.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

LIZEBAB

- oko 8 tikvica, rendane
- oko 250 gr sira
- 5 kašike griza
- 3 jaja
- so i ulje

Umešati tikvice, sir, jaja, griz; na ulju ili puteru razliti ovu masu debljine 2 do 3 cm i peći dok ne porumeni.

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4020

Kompot od tikvica

Tikvice oljuštiti, odstraniti srednji mekani deo, iseći na sitne kockice.
Naliti vodom da ogrezne, dodati 1 supenu kašiku sirćeta, kuvati 5-6', dodati šećer, limuntus, 1 konzervans, 2 bočice ekstrakta od ananasa, naliti još vode i kuvati oko 15'.

Spati u tegle, povezati celofanom i, ako imate, poklopcem za tegle.Pritrpati ćebetom dok se tegle ohlade.

Mere:
3 kg tikvica
1 kg šećera
2 limuntusa
1 konzervans
2 ekstrakta od ananasa.
Vode po slobodnoj proceni.

Ovaj kompot se ne razlikuje od pravog kompota od ananasa smešak

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

TIKVICE NA JORDANSKI NAČIN

- 10 tikvica srednje veličine, neoljuštene, rasečene uzduž na pola i izdubljene
- za nadev: 800 gr mlevenog jagnjećeg mesa, sredina tikvica isečena na kockice, 2 šolje pirinča, kašika najkvirca, so
- kašika maslaca
- kašika soka od limuna
- pola šolje pirea od paradajza
- beli luk.

Izmešati tikvice, meso, pirinač i začiniti. Napuniti tikvice, naliti ih vodom i kuvati 20 do 25 minuta uz povremeno prelivanje. U saft dodati umućen maslac sa pireom od paradajza. Na kraju dodati beli luk i sok od limuna i produžiti sa kuvanjem još 10 minuta.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 735 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 8 sakrivenih i 666 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antosky, Apok, Armaton, Atomski čoban, babaroga, babicd80.db, chester_perry, DARKMEN22, darkstar101, dragon986, Drug pukovnik, dule10savic, Dzoni Stek, FOX, Georgius2, havoc995, hyla, igorkozar83, ikan, ilpadrino991, Krstić, krunomiletic5, Kubovac, kurcoslavejakulatovic, lovac12, matorigile, MB120mm, MegaVLAdaR, Mercury, MikeHammer, Milan A. Nikolic, milank1, milos.cbr, miodrag3, Miskohd, MORAVA1, novator, Oluj2.1, pavle_pzs, Pippi Langstrumpf, proleter373, RADOVAN.S, Raptor12, renoje2, repac, RJ, robertino, Sass Drake, shone34, Snorks, sosko, StepskiVuk2, suton2, t84dar, TEMPLJAR, USSVoyager, Vatreni Zmaj, vladetije, Wrangler2, yrraf