Tzatziki salata/sos/umak

Tzatziki salata/sos/umak

offline
  • Lead Developer ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Go 5 Creative
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12242



Potrebno :

1 veći krastavac
grčki tip jogurta, 400g ili 1l (Dukatos je oko 80-100 rsd za 400g)
5-6 čena belog luka
1 kašičica sirćeta
1 kašičica ulja
Začini po želji (mirođija, biber, ...)

Vreme pripreme : 10 minuta
Cena sastojaka : od 100 do 300 dinara
Količina : Ako se pravi od 400g, preživi ručak u petočlanoj porodici Mr. Green

Priprema :

Oljuštiti (ili ne) krastavac, izrendati ga sitno i proizvod staviti u neku posudu.

Preko krastavca preliti kašičicu ulja i sirćeta. Izmešati i ostaviti 5 - 10 minuta.

Cediti svu vodu koju je krastavac otpustio.

Očistiti beli luk i iseckati ga sitno ili ubaciti u presu za beli luk.
Dodati luk u posudu, preko njega staviti izrendani, ceđeni krastavac te promešati.

Preko toga sipati grčki jogurt i ponovo promešati.

Na kraju dodati začine. Ja imam mešani biber sa još 3 sastojka a može i mirođija.
Danas sam stavio i čili sos ...

Staviti salatu u frižider i servirati kasnije kada se ohladi.

Može da se koristi kao umak takođe, kao preliv ili kao salata.

Poprilično je osvežavajuća takođe Very Happy

Znam da postoji još par načina da se napravi Tzatziki, pa ako znate - podelite sa nama recepte Smile
Ja sam malo izmenio originalni recept koji sam pronašao, jer mi se nije svidelo kakav ukus daje sirće kada se stavi direktno u salatu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Aco  Male
  • Moderator foruma
  • Aleksandar
  • Pridružio: 12 Maj 2006
  • Poruke: 16823
  • Gde živiš: /home/aco

Već se jednom spominjao http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Za-ocajne-domacice.html#p1469701

Ali definitivno jedna od najjačih salata/umaka Smile . Ja inače kad izribam (samo koru od svežeg krastavca), ostavim u fružider ga da se dobro iscedi pa i preko noći nije na odmet.
I pravim ga sa punomasnom pavlakom ili mileram i ne stavljam sirće ostalo je isto beli luk, biber i ulje po mogućnosti maslinovo, mirođija i može a i ne mora.
I naravno kada se služi mora biti hladno, bilo kakav oblik slanog palaćinka je ne zamisliv bez Tzatzik-ja Smile



offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

Aco ::Već se jednom spominjao http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Za-ocajne-domacice.html#p1469701

Ali definitivno jedna od najjačih salata/umaka Smile . Ja inače kad izribam (samo koru od svežeg krastavca), ostavim u fružider ga da se dobro iscedi pa i preko noći nije na odmet.
I pravim ga sa punomasnom pavlakom ili mileram i ne stavljam sirće ostaalo je isto beli luk, biber i ulje po mogućnosti maslinovo, mirođija i može a i nemora.
I naravno kada se služi mora biti hladno, bilo kakav oblik slanog palaćinka je ne zamisliv bez Tzatzik-ja Smile


Da, opisao sam nekoliko varijanti sa vrlo malim razlikama ali su nazivi i poreklo drugačiji. Ziveli

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4042



Narendan i dobro oceđen krastavac, soli, malo m. ulja, malo limun dresinga, malo k. mleka više k. pavlake, malo belog luka (sutra bez njega) i suvi začin za tzatziki kupljen u Grčkoj.
I dobro ohlađena.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 759 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 7 sakrivenih i 696 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2413 - dana 03 Okt 2019 05:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandar_tatic, aleksandardzinic, antonic.igor2050, atrkulja, BraneS, branko62, Buzdovan2, cemix, Cvijo_ue, dakota, darkstar101, djurdjija, Doca, doktor1964, Dragan Mačak Damljanović, draggan, Eyes Wide Shut, FOX2, Georgius, gzoki, havoc995, Insan2, jocapetkovic, kalens021, Kruger, Kubovac, kunktator, lovac12, majorgaspar, Markoni29, MB120mm, mercedesamg, mergus, mgaji21, mikrimaus, milijarder, Mzee, nuke92, Outis, plavii, repac, rovac, SAA fan, saputnik plavetnila, Sass Drake, shaja1, Sima zna, theNedjeljko, Trpe Grozni, trutcina, VJ, voja64, vukovi, zogi036, zoidbergs, 119