Višnje

2

Višnje

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12346

Hej!
Pitao sam ih za recept.
Mislio sam da nisu koristile džemfiks, međutim jesu.

Razmere su bile :
1kg šećera : 1kg višanja (koje su samlevene)
Na 6kg višanja su stavile 2kg džemfiksa.
Na kraju su zapekle džem.
Rekle su da je ispod 3h trajalo spremanje.
// postoji mogućnost da sam pogrešio negde, proveriću sa njima još jednom.

Danas sam probao džem i mogu vam reći da je divnog ukusa, neočekivano divnog ukusa Very Happy

Kada su džemovi u pitanju obožavam šljivu i jagodu (domaće naravno) a preko zime pojedemo mnogo, mnogo džema.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4064

Srki, možda ih nisi najbolje razumeo: ) Možda su dodali dve kesice džemfiksa.

Džemfiks je pakovan u kesicama kao puding. Jedna kesica se koristi za 1kg voća.
Prednost džemfiksa je u tome što se voće kuva jako kratko / svega nekoliko minuta/, odmah se sipa u teglice, svaka teglica se okrene naopako da izađe sav vazduh, kao i kod redovnog kuvanja đžemova i pekmeza, zgusne se sutradan. Voće spremano džemfiksom je prelepog izgleda i ukusa.

Ako su tvoji kuvali džem tako dugo, verovatno su džemfiks dodali pred sam kraj kuvanja da se sok, kojim su višnje prebogate/ naročito kada se samelju/, želatinira.



offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12346




Njihova greška Mr. Green

Nije naš džemfiks već to iznad i nije 2kg već 1kg (dve kutije od 500g), mislile su da je jedna kutija kilogram.

Pitao sam ih i kada su stavile. Kada su pravile prvu turu džema stavile su oba pakovanja na početku, prilikom pravljenja druge ture su stavile jedno pakovanje na početku, drugo kad je smesa "provrela".

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2013
  • Poruke: 34

"Sa džemfiksom 3:1 se spremi odličan džem za nekoliko minuta."

Nema nista tu od dzema sa gel fix-om a masa muskih i zenskih "domacica" samo gleda na sat tj da za nekoliko minuta sklepa ono sto se kod nas tradicionalno zove zele te kada pocne recept za dzem u zadnje vreme koji je naglasen kao ekstra obicno se svede na Dr. Oekter-a i zele a ne na dzem...Kod nas se zove dzemfiks a u svetu gel fix a neke detalje oko svega cu sada podeliti sa vama jer je i mojoj majci palo napamet da ga koristi pa rekoh da joj predocim studiju o tom proizvodu te da mi ne izmislaj naziv dzem tamo gde mu mesto nije a ja hocu dzem Smile da jedem...

Kod nas naravno u skladu sa doamcim propisima necete naci da je bilo potrebno da na njihovom web-u napisu sta se unutra nalazi niti kako deluje ako vec nemate kesicu:
oetker.rs/rs-sr/nasi-proizvodi/sredstva.....ix-31.html
Hrvatski web malo vise detalja ali i dalje ne sadrzaj kesice:
oetker.hr/oetker_hr/html/default/debi-8uq9nz.hr.html
Nemacki pak daje razlicite podatke od Hrvatskog u pogledu satstava i kalorija
oetker.de/unsere-produkte/einmachen/gelfix-super.html

Hrvatski kaze na 100gr 292 kcal, 64.9 gr secera, natrijum 0.87 grama, dok Nemacki za 100gr kaze 146kcal i 34 gr secera, natrijum 0.04gr naravno sve razlicito...

Na nemackom barem sam mogao odmah da nadjem da je pektin iz citrusa zasluzan za brzo "kuvanje" tj. kuvanja i nema vec samo zagrevanja da prorade pektini...Cim sam to video znao sam da je recept za dzem gde se stavi malo limuna ili pomoranzde ili narenda kora jabuke dobio svoj industrijski oblik.

Ovde mozete videti sadrzaj kesice:
thegermanbakery.co.uk/product/dr-oetker-gel-fix-super-31/

Sve se napred navedeno odnosi na verziju 3:1 tj dzemfiks super 3:1.

Pektin se internacionalano oznacava kao E440 i potice od voca a u industriji hrane uglavnom najvise iz kore jabuke kao i pomorandze i limuna u kojoj ga ima dosta....Secer u zagrejanoj smesi aktivira pektin i dolazi do gelizacije voca.

Dzemovi ako se nekuvaju ili minimalno kuvaju (do 5 minuta) moraju drzati u zamrznutom stanju radi cuvanja a ako im se dodaje pektin tada se u SAD obicno zovu Jelly ili zele a u Britaniji Fruit Spread ili vocni namaz.

Nemci kazu da je Gelfix Super 3:1 za spremanje marmelade, slatka i zela sto su sve da uslovno kazemo vrste dzema ali ne i ono sto mi tradicionalno zovemo dzem.

Naziv Gel fix ne slucajno vec pretpostavljam u interesu prodaje povezan kod nas sa dzemom i nazvan dzemfix iako se ne odnosi na ono sto mi podrazumevamo kao dzem a sto se zove Conserve ili whole fruit jam(ako je krupno voce u pitanju podrazumeva se da se moze iseckati) odnosno dzem napravljen kuvanjem voca i secera kako se i kod nas tradicionalno pravi. Ponekad se koristi i termin Preserves za kuvani dzem.

Da bi taj gel ili zele od gelfix-a opstao tj. bio konzerviran mora da se koristi jos par E i tu dolazimo do sorbic acid i hardened vegetable fat. Sorbic acid je E200 i prirodno se nalazi i u vocu i nije tako strasna u odnosu na mnoge druge E ali "hardened vegetable fat" je nesto sto moze potencijalno biti opasno i izazvati bolesti probave a u najgoroj varijanti rak i tu dolazimo do zakljucka da je hemija stetna posebno jer je iza opsteg termina sakriveno koje je to biljno ulje u pitanju tj. da li je palmino, suncokretovo ili pak neko trece, cetvrto u pitanju kao sto je sojino ulje itd...Dobija se kroz hemijski proces zvani hydrogenation koje ga cini cvrstim na sobnoj temperaturi a moze sadrzati i trans fats. Odmah da dodam da ne mislim nikoga da plasim samo iznosim cinjenice. Na nemackoj verziji pise da je na 100 grama gotovog proizovda ima 0.3 grama masti koje pretpostavljam poticu od nekog ulja koje je preradjeno sto nije toliko strasno tj. do 0.5 ne bi trebalo da predstavlja veci problem ako se ne jede veca kolicina te hrane.

Da zakljucim koriscenejem dzemfiksa ne dobija se dzem vec zele, slatko ili marmelada kako ko zeli da zove dobijeni proizvod ali za mene je zele. Pektin mozete sami napraviti od jabuka ili kupiti u prahu a umesto jkonzervansa iz kesice limunov sok ce posluziti a sa pasterizacijom tegli bicete zabrinuti zasto se ne kvari Wink men jedna za opit stoji vec 10 godina i naravno sve dok se ne ovori nece poceti proces kvarenja...

Visnju obozavam u svim varijantama, pored dzema je konzumiram posebno kao bistri sok kao i u pitama i kolacima tako da je ova tema otisla u bookmark kod mene iako mi je dosta poznata poznata....

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4064



Liker od višanja / u bocama/ od trešanja/u tegli/, u radnoj fazi. Pored tegle sa trešnjama je boca sa laticama ruža od kojih pravim tonik za čišćenje lica i skidanje šminke.

Sutra imam goste na večeri, ako stignem, praviću pitu od višanja kojom ću upotpuniti temu ' Višnje', i prikačiću sliku specijalno za Fila Razz

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 836 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 6 sakrivenih i 781 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, bigfoot, crnitrn, dekao, Denaya, Deneb, djordje92sm, Doca, Fog of War, Gagi193, Georgius, gile58, glada, ikan, ILGromovnik, ivan1973, komkom, kovinacc, krkalon, kvcali, laki_bb, Lep1na, Markoni29, mcgunner, mean_machine, megadeki, mercedesamg, MilosKop, Miskohd, Mixelotti, mnn2, mustangkg, Neutral-M, ostoja, Petrovic Marko, Raptor1, robytz, rovac, S2M, sakota79, Simon simonović, Toni, Tragač, Van, VJ, vlvl, voja64, Yellow Pinky