Začini

2

Začini

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2017
  • Poruke: 2

svaka ti cast za ovaj tekst, nadam se da nije prepisan odnekle, jer za ovako nesto treba znanja i dosta truda. svaka cast za svaku pohvalu



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Teorija kao i svaka druga osnovno bi trebalo da se zna, bitna je primena, začini se ne mogu svrstati u namirnicu jer se unose u malim količinama...

+ popis


Susam

Susam je začinska biljka koja potiče iz Azije i Afrike.
Koristi se seme biljke kao začin - izdvaja se iz mahune dok je zelen i suši se.
Seme se koristi za dobijanje ulja, i kao začin. Koristi se za spravljanje i slatkih i slanih jela, dodaje se u čorbe, peciva, kolače, poslastice, koristi se spravljanje namaza-humus/s leblebijama/ tahini paste, u salatama….Osnovni je sastojak u dobijanju alve..
Moze se jesti i sam.
Hranljiv je i lekovit. Sadrzi gvoždje, proteine, kalcijum, magnezijum, selen, fitosterol, neke vitamine iz B grupe. Dobar je u prevenciji od srčanih bolesti, i bolesti krvi, čišćenje organizma, protiv reumatizma, za imunitet, dobar je antioksidans. Sasvim je dovoljno 50 gr ovog semena dnevno…



nekad, u detinjstvu su bile susam štangle tanke pravougaone dugačke uvijene u celofan











Ulje 2 u 1 moj eksperiment Mr. Green
Maslinovo ulje u kome je odstojao susam, ideja je nastala gledajući neku emisiju gde se pričalo u susamovom ulju
Pa susam se izgnjavi u avanu i doda u maslinovo ulje, i tako odstoji mesec dana mešajući povremeno




Tahini pasta kućna radinost, jednostavno se pravi, dugo se pasira štapnim mikserom dok ne postane kao pašteta, samo tri sastojka /susam blago pečen, maslinovo ulje, so-morska/
ja dodam i čili na kraju






p.s.
dobra je kombinacija tahini namaza i pršute



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4106



Od svih začina najviše koristim biber i so.

So morska sitna ili himalajska roze.

Biber mešani. Trenutno koristim ovaj sa slike. U kuvanje i salate uvek sveže mleven šareni biber.

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Napisano: 17 Jan 2019 15:42



Celerova so
prirodni proizvod, pored morske i himalajske
Ima je u svakom bio špajzu

Sastav:
40% sušeni koren celera, oko 60% morska so
Univerzalni začin za kuvana jela, čorbe i supe...
u ostalim jelima ne koristim celorovu so/riba, salate, meso/ iako može

Pakovanje 180gr je oko 140 din, manje više, al dugo traje...

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

IZAZOVI - Neša Travka - Šta srpska kujna ima, a šta bi trebala da ima


Genije...

Osim saveta o inventaru, ima dosta saveta o začinima, domaćim, kako napraviti neke mešavine začina, i opis istih...

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Slačica i Senf

Smatra se da je slačica kao začin stara 3000 godina.
Može se koristiti kao začin u zrnu i mlevena, od koje se pravi senf
Ima mnoga lekovita svojstva.
Slaže se uz mnoge namirnice, crvena mesa, ribu, salate, soseve,
Može biti pikantan i običan, al uvek je ljutkast.
Kao zrno se može koristiti za pripremanje zimnice.
Kombinovati sa raznim travama, kečapom, majonezom, jogurtom, pavlakom....

-Slačica sadrži vitamine A, C i E, niamin, tiamin i riboflavin, kao i fosfor, kalijum i kalcijum, selen. Bogata je omega 3 masnim kiselinama, magnezijumom, gvožđem, natrijumom i proteinima. . Ljutinu joj daje sastojak koji se zove glikozid sinalbin, koji je jak antioksidans.-

Kako se pravi domaći senf

- seme slačice u prahu (2/3 šolje mešane, i crne i bele)
- so (1 kašičica)
- limunov sok (1 šolja)
- mlaka voda (1/3 šolje)
-začini po želji
- malo šećera












Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1839 korisnika na forumu :: 87 registrovanih, 5 sakrivenih i 1747 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 5623 - dana 13 Dec 2025 19:56

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 4thFlavian, acatomic, alex71, ALEXV, Aristotle2002, Asteker, baltazar01, Bane san, bbelic, bbrasnjo3, Blair, Bobrock1, bojan1234, bojank, BORUTUS, bukefal, Cigi, darkkran, Darko8, darkojbn, desmeki, dijica, Dioniss, Djokislav, DonRumataEstorski, Dovla, draganl, Drugard72, dukajov, dunavzed, ElvisP, eulereix, FOX, gasha, goran.vvv, gorankuba, igorpet, Jovan1983, K-1A, Kajzer Soze, Kruger, kuntakinte, Lester Freamon, luka35, MarijaC84, Mercury, mgolub, milanovic, MiljanXD, Moldovan, moldway, Naj-Turs, nekdo, niki-mini_maki, Niki2024, pceklic, peradetlić, PlayerOne, Poof, Posmatrač u uniformi, Pururin, raf87, Romibrat, S-lash, simicnenadbg, Sir Budimir, Smajser, Smiljkovich, sova72, Stod, Stojan Mrsavi, TBoy, tehnika, tubular, Uros Cuore Sportivo, Vanderx, vaso1, Vatreni Zmaj, vensla, Vilson, VJ, Vlad000, Volkhov-M, Zastava, Zemunikola, Zorge