Začini

2

Začini

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2017
  • Poruke: 2

svaka ti cast za ovaj tekst, nadam se da nije prepisan odnekle, jer za ovako nesto treba znanja i dosta truda. svaka cast za svaku pohvalu



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1739

Teorija kao i svaka druga osnovno bi trebalo da se zna, bitna je primena, začini se ne mogu svrstati u namirnicu jer se unose u malim količinama...

+ popis


Susam

Susam je začinska biljka koja potiče iz Azije i Afrike.
Koristi se seme biljke kao začin - izdvaja se iz mahune dok je zelen i suši se.
Seme se koristi za dobijanje ulja, i kao začin. Koristi se za spravljanje i slatkih i slanih jela, dodaje se u čorbe, peciva, kolače, poslastice, koristi se spravljanje namaza-humus/s leblebijama/ tahini paste, u salatama….Osnovni je sastojak u dobijanju alve..
Moze se jesti i sam.
Hranljiv je i lekovit. Sadrzi gvoždje, proteine, kalcijum, magnezijum, selen, fitosterol, neke vitamine iz B grupe. Dobar je u prevenciji od srčanih bolesti, i bolesti krvi, čišćenje organizma, protiv reumatizma, za imunitet, dobar je antioksidans. Sasvim je dovoljno 50 gr ovog semena dnevno…



nekad, u detinjstvu su bile susam štangle tanke pravougaone dugačke uvijene u celofan











Ulje 2 u 1 moj eksperiment Mr. Green
Maslinovo ulje u kome je odstojao susam, ideja je nastala gledajući neku emisiju gde se pričalo u susamovom ulju
Pa susam se izgnjavi u avanu i doda u maslinovo ulje, i tako odstoji mesec dana mešajući povremeno




Tahini pasta kućna radinost, jednostavno se pravi, dugo se pasira štapnim mikserom dok ne postane kao pašteta, samo tri sastojka /susam blago pečen, maslinovo ulje, so-morska/
ja dodam i čili na kraju






p.s.
dobra je kombinacija tahini namaza i pršute



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4061



Od svih začina najviše koristim biber i so.

So morska sitna ili himalajska roze.

Biber mešani. Trenutno koristim ovaj sa slike. U kuvanje i salate uvek sveže mleven šareni biber.

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1739

Napisano: 17 Jan 2019 15:42



Celerova so
prirodni proizvod, pored morske i himalajske
Ima je u svakom bio špajzu

Sastav:
40% sušeni koren celera, oko 60% morska so
Univerzalni začin za kuvana jela, čorbe i supe...
u ostalim jelima ne koristim celorovu so/riba, salate, meso/ iako može

Pakovanje 180gr je oko 140 din, manje više, al dugo traje...

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1739

IZAZOVI - Neša Travka - Šta srpska kujna ima, a šta bi trebala da ima


Genije...

Osim saveta o inventaru, ima dosta saveta o začinima, domaćim, kako napraviti neke mešavine začina, i opis istih...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 599 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 2 sakrivenih i 582 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel2, bojank, darios, djo97, dragoljub11987, Fog of War, mikki jons, moonshine, Motocar, mushroom, NoOneEver Dreams, sakota79, scimitar19, zljubomir, Živković