Zamene za pekarski kvasac?

Zamene za pekarski kvasac?

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12351
  • Gde živiš: Južni pol

Više puta mi se desilo da nemam kvasca ili nemam strpljenja da čekam da se digne. U tom slučaju sam probao dve zamene za pekarski kvasac, a čuo za treću. Prenosim svoje utiske, tražim vaše i usput postavljam par pitanja o nekim stvarima koje mi "škripe". Smile

Prva je poznata pekarima: pivo. Sećam se na jednoj ekskurziji je tadašnja simpatija kupila 2 piva u pekari (jedino što je radilo posle ponoći u naselju). Najgore pivo ikada, ali sigurno je kvasac bio dobar. Kasnije sam video recept koji koristi pivo umesto kvasca. Probao sam ga, ali mi nije ostao u sećanju.

Druga je prašak za pecivo. Najveći problem sa ovim je opor ukus ukoliko se pretera sa količinom ili nedovoljno dizanje testa ukoliko se stavi premala količina. U 5 od 8 slučajeva nisam dobio ono što sam očekivao. Postoji li neki savet vezan za ovo? Smile Da li je moguće izbeći neugodan ukus i na koji način?

Treća je soda bikarbona. Ne znam puno o ovome i nisam imao prilike da eksperimentišem s time, ali sam naišao na jedan recept koji je koristi.

Šta vi koristite (u nedostatku kvasca ili po izboru) i koja je vaša "tajna"?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4064

Kvasac se koristi za kisela testa, za hleb.

U rastresita testa za piškote i kolače koristiš sodu bb ili pp.

Nikada nisam pravila štrudlu, kiflice, pogačice, kroasane, krofne, bez dobrog svežeg kvasca, ali sam bezbroj puta umesto praška za pecivo koristila sodu bikarbonu.

U vezi kvasca: kada se mesi hleb, umesto svežeg kvasca može da se stavi rukohvat već zamešenog hlebnog testa od ranije, ali koji je mešen sa kvascem.



offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 644

S obzirom da zaista vodim računa o hrani, već par godina pravim hleb bez kvasca, bez sode bikarbone, bez praška za pecivo. Pravim ga od mešavine integralnog, raženog i heljdinog brašna i svih mogućih semenki koje su mi pri ruci...

Izmešam brašna, voditi računa o heljdinom , njega malo jer daje gnjecavu masu, dodajem so, maslinovo ulje, semenke i mlaku vodu. Smesa je relativno meka, malo je uvaljati u brašno i oblikovati kako god... Hleb je kompaktan, da ne kažem tvrd ali vrlo ukusan i što je najvažnije izuzetno zdrav.
Peče se oko 45 minuta na 180 stepeni.

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12351
  • Gde živiš: Južni pol

Hvala oboma (Obama Smajli). Na moje veliko iznenađenje, ispalo je da nije moguće ono što sam zamislio. Smile

@Aronija: beskvasni hleb je interesantna tema. Doduše, pitao sam nešto drugo, ali je korisno znati i za to. Hvala.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 538 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 531 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, HrcAk47, Krusarac, mnn2, S-lash, VES 11119, Živković