Otkrice Nikola Tesla

1

Otkrice Nikola Tesla

offline
 • Kaca  Female
 • Super građanin
 • Pridružio: 26 Sep 2004
 • Poruke: 1371
 • Gde živiš: blizuBG

Otkrice Nikola Tesla koji su se kasnije obistinila:


AVION
Poslednjih godina...projektujem avione bez povrsina za odrzavanje, krilaca, elisa i drugih spoljasnjih delova, koji se imati ogromnu brzinu...Ako agradimo pogodne uredjaje, bicemo u stanju da saljemo projektile ove vrste vazdusnim putem i da ih spusatmo tamo gde zelimo, hiljadama milja daleko. Alo se na tome necemo zaustaviti. (1900)

Odgovor: F-117 "nevidljivi bombarder",...


BEZICNOST
Napravicu sistem za slanje poruka kroz zemlju, bez zica. Bicu verovatno u mogucnosti i da prenesem elektricnu energiju na isti nacin. Moram prvo da tacno otkrijem koliko se vibracija u sekundi izaziva pobudjivanjem elektricne mase koju sadrzi Zemlja. Moj transmiter mora vibrirati istom frekvencijom kao i sama Zemlja da bi bio u skladu sa zemljinim naelektrisanjem.
Ljudski glas i slika munjevito ce se bez zica prenositi oko planete, energija ce se prenositi kroz prostor, okeanske razorne oluje postace bezbedne za plovidbu, transport ce biti olaksan, kise izazvane po potrebi, i mozda, osloboditi neiscrpne zalihe atomske energije. (1914)
Savrseno je moguce ostvariti prenos elektricne energije bez zica na velike razdaljine i postici destruktivne efekte. Ja sam vec konstruisao transmitere za bezicni prenos koji to omogucavaju, a opisao sam ih u mojoj tehnickoj dokumentaciji, izmedju ostalog i u nedavno odobrenoj patentnoj prijavi pod brojem 1.119.732
Sa transmiterom ove vrste moze se preneti energija bilo koje kolicine, na bilo koju razdaljinu i primeniti u ratne ili mirnodopske svrhe. (1915)VOZOVI(NAD ZEMLJOM)
Zeleznicki vozovi letece na velikim prostorima u neverovatno vreme a okeani bice jedan drugom susedi.
..
Ne zaboravite, molim vas da ce spomenute pruge za brzu voznju biti podignute n potporacima oko osam stopa iznad zemlje a tu nece biti uzbrdica, zaprega, krivulja sto zahtevaju polaganu i tesku voznju, nego tu ce biti tracnica prakticno uzavrsenih uzdizanja, na kojima ce motori plaziti kao dusi i mal'ne bez vibracija(treptanja). (1897)


odgovor: npr.japanski vozovi,...


PUTOVANJA(BRZA)
Doci ce vreme kada cemo moci da doruckujemo u Njujorku, a da veceramo u Beogradu. Ja to necu docekati...


RADAR
...Mozemo da utvrdimo relativni polozaj ili kurs jednog predmeta koji se krece, kao sto je brod na moru, daljinu koju prelazi, ili njegovu brzinu; ili mozemo da posaljemo preko zemljine kugle tala elektriciteta koji se prostire brzinom kojom zelimo, od koraka kornjace do brzine munje. (1900)
Postoji mogucnost da se utvrdi mesto podmornice s pomocu elektromagnetnih valova. Ako snop skoncentrisanih valova, proizvedenih pmocu oscilatora vrlo visoke frekvencije, emitiramo u jednom delicu sekunde, pa ga, posle reflektiranja od podmornice, ucinimo vidljivim na fluorescentnom zastoru na ladji koja je snop izbacila ili na nekom drugom brodu, onda mozemo utvrditi gde se podmornica nalazi...(1917)RADIO
Radio ce doci covecanstvu u svom punom znacenju kao uragan...Jednoga dana postojace, recimo, sest velikih bezicnih telefonskih stanica u svetskom sistemu koje ce spajati sve stanovnike zemlje jedne s drugim ne samo putem glasa vec i putem slike. (1915)
Jevtina i jednostavna naprava, koja ce moci da se nosi u dzepu, moci ce da se podesi bilo gde na mpru ili kopnu, i primace svetske vesti ili poruke koje su joj specijalno namenjene. Tako ce cela zemlja biti pretvorena u veliki mozak, sposoban da odgovori u bilo kom od svojih delova.REC(NA DLANU)
Zemlja ima u svojim nedrima dosta energije da ova obidje svet, a vreme ucinice da se znanost uzmogne njome sluziti. I tada rec, ali i vid prenosice se kroz prostor, i noseni na dlanu ljudske ruke bice podvgnuti ljudskoj volji i ucinjeni poslusnim njegovoj zapovedi.(1897)

odgovor:mobilni uredjaj,...


TELEAUTOMATIKA
Da li je automat od mesa ili kostiju, ili od srveta i celika, nije vazno, samo ako moze da vrsi sve duznosti koje se traze od njega kao od razumnog bica. Da on to bude, potrebno je da ima neki element koji odgovara umu, koji ce upravljati njegovim pokretima i njegovim radom i omoguciti mu da dejstvuje u svakom nepredvidjenom slucaju koji bi mogao da se javi, sa poznavanjem, razloznoscu, rasudjivanjem, i iskustvom. Ali taj element mogu lako da mu dam ako mu prenesem na nj svoju intelegenciju, svoj razum. Tako je postao ovaj izum, i tako se rodila jedna nova vestina koja je dobila ime "teleautomatika", a koja znaci vestinu upravljanja sa daljine i radnjama automata.
Teleautomatika je ime predlozeno za bezicnu kontrolu organa i translatornih pokreta samohodnih automata.
Teleautomati bice na kraju krajeva stvoreni i bice sposobni da dejstvuju kao da imaju sopstvenu inteligenciju, a njihova pojava stvorice revoluciju.TELEVIZIJA
Prenos fotografije predstavlja samo prvi korak u pravcu neuporedivo veceg dostignuca televizije. Ali ovo znaci trenutni prenos vizuelnih utisaka na bilo koju udaljenost putem zica ili bezicno. To je predmet kome sam posvetio vise od 25 godina detaljnog proucavanja. (1920)
Nameravam da snimim misli. U istrazivanjima 1893. sam utvrdio da se predmet preoblikovan u misao refleksno javlja na mreznjaci, sto bi se lako moglo videti odgovarajucim aparatom. Tako sam dosao na ideju o televiziji. Vestacka mreznjaca bi prenela sliku sliku vidljivog objekta, opticki nerv i druga mreznjaca bi sliku reprodukovale. Obe mreznjace bi bile slicne sahovskom polju, opticki nerv bi bio uzemljen. (1933)
Bicemo u stanju da budemo svedoci dogadjaja i da ih cujemo - inauguraciju predsednika, sportsku utakmicu, bes zemljotresa ili uzas bitke - kao da smo prisutni.HELIKOPTER
...moje otkrice cini nov nacin transporta tela kroz vazduh, prema kome se masina podize i spusta samo uz pomoc propelera, a odrzava u horizontalnom letu krilima.


STIT - ODBRAMBENI
Na izvestan nesavrsen nacin mogucno je, pomocu danasnjih radiolektricnih uredjaja, odbaciti avion, primorati ga da priblizno leti jednim odredjenim pravcem, i da izvrsi izvesne radnje na daljini od vise stotina milja. Masinom ove vrste moze se upravljati na vise nacina, i ja nimalo ne sumnjam da se ona moze pokazati donekle korisna u ratu. Ali zasad, po mom najboljem saznanju, nema sredstava pomocu kojih bi se takav cilj mogao tacno da postigne. (1900)
Mrznju prema ratu nasledio sam od oca, obrazovanog coveka, koji se svim silama borio za mir. Poput mnogih drugih pronalazaca jedno vreme sam verovao da se ratovanje moze zaustaviti ako postane razornije. Ali, otkrio sam da nisam bio u pravu. Potcenio sam covekov borilacki instinkt i trebace vise od jednog veka da se on iskoreni. Ne mozemo ga zaustaviti razoruzavanjem mocnih. Ratovanje moze biti zaustavljeno, ne slabljenjem mocnih vec ako svaki narod, bio jak ili slab, bude sposoban za odbranu. Medjutim, sve naprave za odbranu mogu se koristiti i za napad. Ova cinjenica ponistava vrednost postupaka poboljsanja oruzja u svrhu mira. Mejutim, ja sam bio dovoljno srecan da razvijem novu ideju i da usavrsim sredstva koja se uglavnom mogu koristiti za odbranu. Ova ideja je usvojena i ona ce izvrsiti revoluciju u medjunarodnim odnosima. Zahvaljujuci njoj sve drzave, bile velike ili male, bice neosvoive za vojsku, avione i druga sredstva za napad. Moj izum zahteva veliku elektranu, ali kada se jednom postavi moci ce da razori i ljude i masine koje se priblizavaju unutar radijusa od 200 milja. On ce, da tako kazem, stvoriti energetski zid koji ce biti mocna prepreka za sve vrste napada. (1935)

Telefors je zasnovan na potpuno novim principima fizike o kojima niko do sada nije mogao ni da sanja. Ova sila deluje zracnim snopom od svega stomilionitog dela santimetra u precniku a stvara ga poseban uredjaj cija izrada ne bi premasila 2.000.000 dolara i koji bi mogao da bude konstruisan za samo tri meseca. Zrak bi mogao da istopi bilo koju masinu ili da aktivira eksploziv u avionu na razdaljinama i do 400 kilometara. Top, kao deo sistema, zasnovan na ceitir nivoa pronalaska mogao bi da postigne snagu od 50.000.000 volti.
Sa ogromnim sangom mikroskopske elektricne cestice materije bile bi katapultirane da obave svoju misiju odbrambenog razaranja. (1940)

Proziveo sam nedavno novo nacelo prenosa neogranicene sile za potpunu odbranu nase predrage domovine. Ta sila koju sam prakticno dokazao dat ce Jugoslaviji uzasnu moc jer ce joj biti mouguce unistiti svaku spravu, upaliti barut i tako dalje.
Novo nacelo je veoma jednostavno jer dejstvuje mehanickom snagom izvan ogranicenja poznatih sredstava promena u elektricnom silu.
Izvrsuje se bez iskri. Vidi se samo tanka neskodljiva magla.
Drzim nemoguce za druge prisvojiti novo nacelo posto upotrebljavam preko 50 pronalazaka u sastavu.
U sistemu nema elektrona. Energija ide u istom pravcu bez ikakvog rasirenja i jednaka je na sve daljine. Sastoji se iz neutrona. Zrak je u promenu jednak precniku (atoma) vodonika.
Prodire kroz oklop najvecih ratnih brodova, dakle sto je u njima - moze se upaliti i na neogranicenu daljinu. Isto tako aeroplani.
Trebace devete stanica: cetiri za Srbiju, tri za Hrvatsku i sve za Sloveniju, svaka 200 knj.,(konja,nap.prir.)koje ce osigurati neminovno nasu milu otadzbinu protiv sviju vrsta napadaja. Sadrzaj jedne bombe moze se u vazduhu upaliti. Dodajem da u stanici treba samo jedan majusni generator ili baterija od 30 volti za dejstvovanje. (1941)

Moj stit je savrsena odbrana od najsnaznije artiljerije, ali u pogresnim rukama, takodje, moze da ima ogromno razorno dejstvo. Narod pod zastitom "Trojstva" moze da napadne druge bez ikakvog straha. Zbog toga sam model oruzja napravio iz tri dela. Ako bi jedan dospio u pogresne ruke, bar postoji nada da nece pronaci i ostala dva, pa bi tako tajna bila sacuvana. Da li se moze stit napraviti i samo sa dva dela? Mozda. To zavisi od vestine i znanja onih koji ga budu posedovali u vreme otkrica. (1941)Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • dex  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 21 Dec 2004
 • Poruke: 67

Zanimljivi podaci. Koji su ti izvori informacija?offline
 • offman  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Avg 2003
 • Poruke: 3524

Interesatno bi bilo zamisliti šta bi Nikola Tesla mogao danas da učini sa ovako razvijenom tehnologijom.
Ono što ga je činilo jedinstvenim među brojnim drugim naučnicima je to dalekosežno vizionarstvo, koje ga je pokretalo u naučno djelovanje.

offline
 • Goran 
 • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
 • Pridružio: 05 Maj 2003
 • Poruke: 9977
 • Gde živiš: Singidunum

Eh de nam je bio ovaj izum za vreme bombardovanja. Very HappyVery Happy

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2003
 • Poruke: 7953
 • Gde živiš: Graceland

offman ::Interesatno bi bilo zamisliti šta bi Nikola Tesla mogao danas da učini sa ovako razvijenom tehnologijom.

Verovatno nista... Ne bi imao inspiraciju...

offline
 • Max  Male
 • Super građanin
 • Marko Milic
 • MWEB - Project manager & Front-end developer /Saobracajni inzenjer
 • Pridružio: 02 Nov 2003
 • Poruke: 1363
 • Gde živiš: Beograd - Jagodina

Leggy ::offman ::Interesatno bi bilo zamisliti šta bi Nikola Tesla mogao danas da učini sa ovako razvijenom tehnologijom.

Verovatno nista... Ne bi imao inspiraciju...


Slazem se sa tobom. Uostalom vreme naucnika je proslo, doslo je vreme timova naucnika. Uostalom od njegove smrti do sada nije se mnogo odmaglo sto se tice talasa i energetike.

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2003
 • Poruke: 7953
 • Gde živiš: Graceland

Naravno. Geniji jos postoje, ali ne mogu nista sami. Veoma je tesko u danasnje vreme ne biti usko specijalizovan.

offline
 • Kaca  Female
 • Super građanin
 • Pridružio: 26 Sep 2004
 • Poruke: 1371
 • Gde živiš: blizuBG

@ dex
Knjiga "Tako je govorio Tesla!", izdato 2004, nema naziv autora(pise samo "ilustrovani teslaslov"). Ova knjiznica je mala skica o Tesli. Wink

@offman
Danas bi mogao da ucini sve i svasta. Ne zaboravi da je patentirao hiljade, hiljade patenata za buducnost. Da nije njega, ne bismo imali kompjutera ni Interneta, cak ni ovom forumu(catovanje, porukice, ,...).
Evo, jos jedan veoma zanimljiv citat o dalekom buducnost:"...Gledajuci u daleku buducnost, ja vidim drustvo vrlo slicno pcelinjem, sa ukinutim svim rasnim i nacionalnim razlikama, s jednim jezikom, jednim polom, muskim, vestacki eliminisanim, u kome svaka jedinka besomucno radi do krajnjih granica svojim moci... Strasno je makar i razmisljati o takvom svetu, bezosecajnom i hladnom, bez ideala, takvom da bi se pred njim sledio i najbezdusniji covek danasnjice." Shocked

@GoranK
:-) Eh, da je bio....

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2003
 • Poruke: 4201
 • Gde živiš: U zlatnom kavezu

Vrlo zanimljivo....

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2003
 • Poruke: 1081
 • Gde živiš: Where to one has lived before

Ah,.. Tesla. Po mom misljenju najveci i naucnik i vizionar.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 628 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 608 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atenjanin89, bladesu, darkstar101, DonRumataEstorski, DPera, Ehinacea, gonzagbs, Koridor, Kristian_KG, niksa517, pericanet, radionica1, robytz, saputnik plavetnila, slonic_tonic, VladaNS1978, zlaya011