Mala Matura (upis u srednje škole) 2015/2016

Mala Matura (upis u srednje škole) 2015/2016

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2011
  • Poruke: 51

Napisano: 15 Jun 2016 16:58

Da li ste pratili početak ovogodišnjeg polaganja završnog ispita?

E ako niste,slobodno možemo da kažemo da je za mene,a možda i za ostale,prava katastrofa danas.
Kiptim od besa.
Danas je završen srpski jezik,a mediji su objavili rešenje.
Kad je moj pogled stigao do 19. pitanja,malo je falilo da me strefio nervni slom.
Iz odlomka pesme "Smrt vojvode Prijezde" je trebalo zaključiti šta narodni pevač želi da kaže podvučenim delom (ujedno i početkom pesme).




Dva odgovora su tačna:Prvi da nardoni pevač ovakvim pitanjem želi da zainteresuje čitaoca (glupo,ali nažalost tačno,sa tim odgovorom se slažem) a drugi ajde pazite sad DA NARODNI PEVAČ ŽELI DA ISTEKNE ZNAČAJ SADRŽINE KNJIGE SA POČETKA PESME. E taj odgovor ne bi uopšte trebao da bude logičan,jer su podvukli deo pesme koji nema blage veze sa sadržinom tih pisama koji idu tamo-vamo između pevaču nepoznatih ljudi.

E zato što su ti ljudi nepoznati i zato što je slovenskom antitezom dat odgovor da ih šalje Mehmed,pa sam ja zato logičnom vezom zaokružio ovo : Narodni pevač ističe da ne zna ko je prvi uputio pismo. (ni to nije iole normalno,ali puno logičnije od ovog gore navedenog,upravo što je sledeći stih o tome da sve to šalje Mehmed vojvodi Stalaćkome.)

E sad oni su nakon toga istakli sadržinu tog pisma. Da opravdaju ovaj nenormalan odgovor naravno.Podvukli su što je već podvučeno,znajući da će tako đaci pasti,jer će naravno da se posmatra podvučen deo,kao što i pitanje kaže "šta narodni pevač ističe u podvučenim stihovima.

Koje je vaše mišljenje?

Dopuna: 15 Jun 2016 17:01

Nadam se da ćemo biti istomišljenici.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Dusan  Male
  • SuperModerator
  • Supermoderator opštih foruma
  • Pridružio: 26 Jul 2006
  • Poruke: 11118

Mislim da si se malo zaneo i zaboravio (ili nisi ni pročotao pri registraciji) + Uobičajene norme ponašanja na MC Wink



offline
  • helen1  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Master učitelj
  • Pridružio: 27 Avg 2005
  • Poruke: 8617
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 15 Jun 2016 19:06

Znas kako, nemam celo pitanje pred sobom, ali cu reci da si ti ocito jedan od malobrojnih ucenika koji je video da se tu zapravo trazi vise odgovora. Iako vam je bilo boldovano da je potrebno zaokruziti slovA, veliki broj ucenika je zaokruzio slovo tu, i u 20. pitanju. Ne znam sta je vise potrebno uraditi da bi pojedinci shvatili sta se trazi od njih. Dok sam pregledao testove, da li su zaokruzili hemijskom olovkom, to sam primetio, kao i u pitanju gde je trebalo zaokruziti romane, gde doduse nisu boldovali rec slova.

Dopuna: 15 Jun 2016 19:40

Ja bih ovo sistemom eliminacije resio: a) sigurno nije, b) je logicno, postavlja pitanje da se zainteresujes (koga/kome, knjige, odnosno pisma se salju), v) ovo ne moze biti, jer odmah u trecem redu ti kaze od koga stize iako se pitamo u drugom podvucenom stihu koga/kome pa je donekle i logicno da se pitas ko je prvi posalo, g) procitas do kraja odlomak i vidis da je znacajan sadrzaj pisma jer Mehmed nesto trazi od Prijezde.

Pod v) bih i ja verovatno zaokruzio da nije dat i ostatak odlomka, da je ostalo samo na podvucenom.

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2011
  • Poruke: 51

Moram da te demantujem helen1,zaokružio sam dva slovA,nemaš pitanje pa me i ne razumeš.Pitanje traži,naglašavam protumačiti p-o-d-v-u-č-e-ni deo odlomka.Ne famozni treći red gde se daje odgovor.Prisustvo daljih eksplanacija koje opravdavaju odgovor pod v sam ja,možda i previše razmišljajući,shvatio kao zamku za učenike,gde se od njih traži da izdvoje podvučene stihove.Ali šta da se radi.Fali zdravog razuma.Jednostavno i lako shvatljivo je da su deca davala odgovor pod v,kad već piše dole,ajde da zaokružimo,što da ne.A među njima je i dece koja nisu zagrižena za svoje obrazovanje,te shodno tome ih ne deranžira poen gore-dole.






Uz svo dužno poštovanje za zasluge i reputaciju na forumu,ovo u crvenom okviru smatram za prilično nepristojno.Kao što ti kritikuješ takve pojedince ja kritkujem masu kojoj je lakše da svom mozgu privije nemoguće rešenje nego da digne glas.Nisu to pojedinci,već 70.000 osmaka.
Neshvaćen,kao i uvek ostajem sam u borbi.Kao i na probnom testu,ponovo se javlja razdvajanje dvaju logika po kojima su rađeni zbirka zadataka i test.
Dokaz da je prosveta "raspasana komanda" gde svako raubuje po nahođenju.
Šteta za silnu pametnu decu koja tu ostaju bez pola boda.

offline
  • helen1  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Master učitelj
  • Pridružio: 27 Avg 2005
  • Poruke: 8617
  • Gde živiš: Novi Beograd

Procitao sam celo pitanje kada sam ti obrazlozio zasto bih, a zasto ne bih nesto zaokruzio.
Takodje, nisam rekao da ti nisi zaokruzio slovA, vec drugi djaci.

Upravo ta slovenska antiteza, koju si i ti spomenuo, govori da znamo ko je poslao pismo, bez da vidimo ime te osobe. Odnosno, pretpostavimo da nam je osoba poznata. Onda se vratimo na prvi stih gde se upitamo, sta oni toliko pisu? Mora da nesto pregovaraju...

Slazem se, zadatak nije bas najsrecnije postavljen, ali onda moras da posmatras i siru sliku, sto su bas izdvojili te ostale stihove...

Lako je posle bitke biti general, ali mislim da su ovim trik, ili ga nazovi kako hoces, pitanjem hteli da malo razbucaju ostala relativno laka pitanja.

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2011
  • Poruke: 51

I dalje ovo pitanje klasifikujem kao neprimereno,ali nažalost neopohodno je proveriti da li su deca posle osam godina osposobljena da razumeju pročitano.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1239 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 7 sakrivenih i 1171 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Areal84, Atomski čoban, babaroga, Bobrock1, Boris90, BORUTUS, darionis, darios, debeli, Dimitrije Paunovic, djboj, Djokislav, Dorcolac, flash12, FOX, ginjica, gomago, goxin, havoc995, HrcAk47, Insan, jaeger, Karla, krkalon, Kubovac, Levi, madza, Marko Marković, mercedesamg, Metanoja, Mi lao shu, MiG-29M2, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, milutin134, mnn2, opt1, pacika, Parker, randja26, Rogan33, royst33, S2M, samsung, Sančo, Shinobi, slonic_tonic, Smiljke, solic, Srky Boy, Srle993, stankolich, Steeeefan, theNedjeljko, Vatreni Zmaj, vladaa012, wizzardone, YU-UKI, zodiac94