Kako radi auto gas u kolima...

Kako radi auto gas u kolima...

offline
  • Puky  Male
  • Scottish rebel
  • Pridružio: 18 Apr 2003
  • Poruke: 5815
  • Gde živiš: u Zmajevom gnjezdu

Način rada instalacije za autogas i vrste uredaja.

Uredjaji se dele na vakumske (venturi) i sekvencijalne. Kod nas su najviše zastupljeni vakuumski uredaji. Da ne bude zabune, to vakuumski se odnosi i na karburatore i na injection sisteme, jer je princip takav da se gas potpritiskom uvlači u motor preko usisne grane. Prednost ovog sistema je niža cena, uz nešto slabije performanse vozila u odnosu na sekvencijalni sistem ubrizgavanja. Mana je to što može doći do detonacije (zapaljenja) gasa u usisnoj grani iz više razloga. Zbog toga može biti naneta šteta motoru. Ako je usisna grana metalna, šteta može nastati samo na plastičnim delovima, kao što je kućište filtera za vazduh, ili na gumenim cevima kojima je taj filter spojen na motor. Ako je usisna grana plastična, šteta može biti daleko veća uz dodatnu otežavajuću okolnost da auto ostaje nepokretan, jer bez usisne grane nema rada motora.
Stoga su napravljeni sekvencijalni sistemi koji eliminišu takvu mogućnost. Detonacija je kod njih jednostavno nemoguća i nema štete. U našim uslovima, mana ovog sistema je cena koja je dosta viša u odnosu na klasičan sistem gasa.

Kako sve to radi?

Gas je u rezervoaru u tečnom stanju pod odredjenim pritiskom, koji varira u zavisnosti od spoljašnje temperature i od količine gasa u rezervoaru. Normalan pritisak je od 6 do 10 bara. Kroz bakarne cevi gas pod pritiskom dolazi do isparivača koji je ujedno i reduktor. U isparivaču prilikom isparavanja gas oduzima toplotu iz okoline, pa se isparivač priključuje na rashladni sistem motora da bi bio stalno ugrejan, jer bi se u protivnom bukvalno smrzao. Za vakumske sisteme važi da odatle pa na dalje prema motoru nema više pritiska. Kad motor radi, preko usisne grane se stvara potpritisak i pomeranjem membrane u isparivaču se dozira koliko će gasa motor uvući u usisnu granu. Mešanje gasa i vazduha se vrši na samoj usisnoj grani, u mikseru ili mešacu ("ploči", kako ga neki zovu). Iz usisne grane mešavinu gasa i vazduha uvlači svaki cilindar onoliko koliko mu treba tog trenutka.

Kod sekvencijalnih sistema je situacija drugačija. Za svaki cilindar postoji brizgaljka, koja ubacuje gas na sam ulaz u cilindar, kao benzinska dizna (i to samo kad bi i benzin bio ubrizgan). Tako je omogućeno da se svaki cilindar snabdeva gasom u pravo vreme, a da usisna grana nije puna mešavine gasa i vazduha. Iz tog razloga je nemoguće zapaljenje smeše u usisnoj grani i nema štete po motor ako nešto postane neispravno. Takodje, prati se stanje pritiska gasa prema motoru, pa u slucaju da je mali ili ga nema (prazan rezervoar) motor se automatski prebacuje na benzin.

Uzroci detonacije i rešenja

Detonacija se najčešce dešava iz dva razloga. Prvi razlog (ne po važnosti) je struja u automobilu. Pod "strujom" podrazumevamo sve što utiče na paljenje varnice na svećici. U to spadaju sama svećica, razvodna kapa, rotor, kablovi, bobina, komutator... Od nabrojanog, najčešći uzrok detonacije su loši visokonaponski kablovi,rotor i razvodna kapa. Sve ima svoj vek trajanja i trebalo bi da bude blagovremeno menjano. U slučaju da je nešto od ovog neispravno, može doci do neželjene varnice na cilindru koji nije na redu paljenja. Preko otvorenih ventila, tako se zapali smeša gasa u usisnoj grani i eto nevolje. Kod karburatorskih sistema ovo nije tako opasna pojava, jer su retki oni sa plasticnim kućištem filtera, pa nema neke štete sem lupanja srca vozača. Prasak ume da bude glasan, ali je bezopasan. Kod injection sistema je ovo već druga priča, pošto tu ima više vitalnih delova koji mogu biti oštećeni. Najrizičniji su Bosch L Jetronic sistemi i takozvana K-glava, zbog osetljive konstrukcije protokomera vazduha.

Drugi razlog je siromašna smeša gasa u usisnoj grani. Ako je pravilno izabrana TNG oprema za dotični motor, jedini razlog je nedostatak gasa u trenutku naglog stiskanja pedale gasa. Gasa može da nedostaje, opet, iz dva razloga: niste na vreme promenili filter, pa kroz njega prolazi manje gasa nego što treba, ili vozite na isparenja u rezervoaru. Naravoučenije: promenite filter, ili natočite gorivo na vreme. Siromašna smeša će detonirati sama od sebe, bez ikakvog uticaja varnice ili nekog drugog faktora. Isto se dogadja i sa benzinom, kao i kod sekvencijalnog ubrizgavanja gasa, samo je onda detonacija mnogo manja, jer je količina smeše mala (pošto se brizga samo za taj cilindar) i nema štete.

Ako nije pravilno izabran isparivač ili mikser za odredjenu snagu motora, onda će neminovno doći do detonacije jer se motor neće snabdeti dovoljnom količinom gasa.
_________________
preuzeto sa http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=921Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Onsite IT Support Engineer
  • Pridružio: 08 Mar 2005
  • Poruke: 1148
  • Gde živiš: Niš

Odlicno uputstvo! WinkKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 488 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 3 sakrivenih i 475 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Arhiv, Deneb, djo97, Dukelander, ILGromovnik, ivan979, scimitar19, Taso, Username1000