Bankarska garancija

2

Bankarska garancija

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Zakonom o obligacionim odnosima se ustanovljava ona kamata koja se daje za orocenu stednju. To je onda otprilike taj iznos kamate.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Jul 2009
 • Poruke: 47

Napisano: 17 Sep 2009 2:20

Evo teksta garancije u kome mi nije jasna recenica "Obaveza Garanta po ovoj Garanciji će biti smanjena za iznos svakog plaćanja koje Garant izvrši na osnovu zahteva za plaćanje po njoj." Moze li neko d ami pomogne da rastumacim ovo, i da procita ceo tekst garancije i da mi misljenje? Jos nije potpisana, i ovih dana treba da je potpise direktor banke.GARANT:_____________________________________

NALOGODAVAC:_______________________________

KORISNIK GARANCIJE:__________________________

Garant _________________________, Beograd izdaje sledeću

G A R A N C I J U broj ____/09

kojom se Korisniku garancije - garantuje da će Nalogodavac uredno da izmiri obaveze po osnovu dobrog izvršenja posla shodno Ugovoru o kupoprodaji nepokretnosti koji je overen kod _______ opštinskog suda u Beogradu pod Ov. br. 20227/08 od 07.07.2008. godine i Aneksu I istog koji je overen kod ____ opštinskog suda u Beogradu pod Ov. br.______ od _________ 2009. godine a koji za predmet ima izgradnju i kupoprodaju stana označenog brojem _____ na spratu ____ stambeno–poslovnog objekta na lokaciji___________________, na kat. parceli br. 652 koja je upisana u list nepokretnosti br__________________ , najviše do garantovanog iznosa.

Garancija se izdaje na iznos od:
EUR : __________
/Slovima: ________________________________________//

u dinarskoj protivvrednosti obračunato po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja po garanciji .
U iznos garancije uključena je i obračunata kamata.

Ukoliko Nalogodavac ne izmiri obaveze prema Korisniku garancije Banka se obavezuje da će bezuslovno, neopozivo, na prvi poziv i bez prava prigovora izmiriti obaveze prema Korisniku garancije, a najviše do garantovanog iznosa, po prijemu prvog poziva Korisnika i pisane izjave u kojoj se navodi :

• da Nalogodavac nije izvršio svoju obavezu iz Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti koji je overen kod _______ opštinskog suda u Beogradu pod Ov. br. 20227/08 od 07.07.2008. godine i Aneksa I istog koji je overenog kod ____ opštinskog suda u Beogradu pod Ov. br.______ od _________ 2009. godine
• u kom pogledu Nalogodavac nije izvršio svoju obavezu pruzetu Ugovorom i Aneksom I istog navedenih u prethodnoj alineji

Uz Zahtev za plaćanje, Korisnik je u obavezi da dostavi original ove Garancije

Korisnik se obavezuje da 5 dana pre podnošenja ove Garancije na naplatu pismeno obavesti Garanta o datumu podnošenja Garancije na naplatu pošto Nalogodavac nije izvršio obavezu o roku dospeća.

Obaveza Garanta po ovoj Garanciji će biti smanjena za iznos svakog plaćanja koje Garant izvrši na osnovu zahteva za plaćanje po njoj.

Zahtev Korisnika za naplatu po ovoj Garanciji smatraćemo validnim samo ako je prispeo nama u roku važnosti ove garancije i ako je u pisanoj formi.

Ova Garancija je izdata direktno Vama i nije prenosiva.

Rok važnosti garancije je od od dana izdavanja do ___________________. godine.

Vrednost garancije će se smanjivati srazmerno izvršenju ugovorenih obaveza od strane Nalogodavca za koje postoji saglasnost Korisnika garancije izdatoj u pisanoj formi Nalogodavcu .

Po isteku roka važnosti Garancije, Garancija postaje nevažeća, bez obzira da li je vraćena Garantu ili ne.

U slučaju spora po ovoj Garanciji nadležan je stvarno nadležan sud u Beogradu.

Beograd, _____.2009. godine __________________¬¬__
(pečat i potpis Garanta)

Dopuna: 17 Sep 2009 2:24

Jos da pojasnim, nikakva saglasnost sa moje strane ne postoji i nije data investitoru da moze da se smanjuje vrednost garancije, ne znam da li u ovom tipu garancije o dobrom izvrsenju posla mora da stoji ova recenica koju ne razumem? Molim za hitan odgovor!

Dopuna: 17 Sep 2009 2:28

Pitala sam investorku za tu recenicu, i ona mi je rekla, da ta recenica stoji ako ja odlucim da prodam njoj moje kvadrate i da uzmem pare pre 15 meseci koliko traje rok za izgradnju, da onda mozemo da izvrsimo trgovinu. Ali, nije mi jasno bas, uplasila sam se sada za znacenje svega ovoga, jer zelim da budem dobro osigurana.offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Odgovorio ti na pp, prema dogovoru.

offline
 • Pridružio: 25 Jul 2009
 • Poruke: 47

Hvala:)imam jos jedno pitanje:
Rok važnosti garancije je od od dana izdavanja do ___________________. godine.

ja sam vec potpisala ugovor sa investitorom, tako da je ova garancija nesto sto mi naknadno daje. Pre mesec dana je potpisan ugovor, pa me zanima da li moze da se u garanciji navede da garancija vazi od dana potpisivanja aneksa?

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Kakvog sada aneksa? Je li to neki novi momenat?
Po meni, najbitnje je utvrditi dokada važi garancija, a ne od kada. Ono što sam ti napisao u pp.
Uglavnom se garancija veže za početak nastanka ugovora po kom se garantuje.

offline
 • Pridružio: 25 Jul 2009
 • Poruke: 47

Napisano: 17 Sep 2009 14:35

Aneks je novi momenat, tj. ugovor u kome sam ja odabrala stan po legalnom i odobrenom projektu i definisala rok za izgradnju zgrade i dobijanje upotrebne dozvole, a to je 15 meseci od dana potpisivanja aneksa. Po tom aneksu duzna je i d ami preda bankarsku garanciju. Trebalo je i ranije da je dobijem, ali to nema veze, dosla je na red garancija sada, sa mesec dana zakasnjenja. U aneksu pise da su "ugovorne strane saglasne da potpisivanjem ovog aneksa pocinje da tece rok od 15 meseci za izgradnju zgrade i dobijanje upotrebne dozvole, kao i trajanje garancije."

Koliko ja uspevam da shvatim, nema veze da li garancija pocinje da traje od 13. avgusta, kada je potpisan aneks ili od danas, 17. septembra?
Bitno je da traje narednih 15 meseci od dana potpisivanja aneksa?

(u aneksu postoji i clan kojim se investitor obavezuje da "ukoliko dodje do kasnjenja iz bilo kojih razloga, us saglasnost kupca produzi rok trajanja garancije." sto znaci da kad aistekne garancija, investitor moze, na moj zahtev da je produzi.

Dopuna: 17 Sep 2009 14:37

Zbog aneksa sam i pocela diskusiju na forumu, sa tobom, i konacno je potpisan, uz velike muke. Proslo je mesec dana otkako smo pricali o legalnim i nelegalnim projektima i svim zavrzlamama, ali to je sve bio predmet aneksa potpisanog u avgustu.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Rekao sam ti i na pp, nemoj da trajanje garancije vežeš za period od 15 mjeseci. Šta ako u tom periodu ne dođe do primopredaje stana?Garancija se gasi , i? Ti zahtijevaš od investitora da ti da stan, on neće, ti pokušaš da aktiviraš garanciju, kada ono prošao rok trajanja garancije. Vezuj ze za čitav period trajanja gradnje do primopredaje stana i upisa u katastar nepokretnosti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 765 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 2 sakrivenih i 726 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., awathorn, Bane san, BORUTUS, Botovac, Doca, Dorcolac, Dragan1998, ekser222, goxin, GreenMan, havoc995, HrcAk47, ivan1973, LeGrandCharles, lekso, Lieutenant, magna86, Marko Marković, micoboj, nuke92, pacika, pein, Pohovani_00, randja26, Sale.S, SD, Sirius, Smiljke, Srki94, Tamo neko, VJ, vladas87, vlvl, Warhawk, Živković