(Ne)plaćanje parkiranja na javnom parkingu i doplatne (dnevne) karte Parking servisa

1

(Ne)plaćanje parkiranja na javnom parkingu i doplatne (dnevne) karte Parking servisa

offline
 • zlabra 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 02 Sep 2007
 • Poruke: 6

Kad procitate sve natpise u stampi,zavirite u vazece zakone,laicki gledano stvari stoje otprilike ovako.

Naplata parkiranja je komunalna usluga koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima.Duzni ste da platite cenu parking usluge na osnovu cenovnika Parking servisa.U slucaju ne placanja parkinga „Parking servis“ ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoracili ,tj.onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor.Ako je sat parkiranja 50din a vi niste platili 3 sata onda je to 150din.Za ta 3 sata kontrolor bi trebao da vam izda racun koji treba platiti u roku od 7 dana.U slucaju da se to ne plati,Parking servis ima pravo po Zakonu o izvrsenju i obezbedjenju da naplati sudskim putem racun od vas (sa kamatom i sudskim troskovima) na osnovu izdate verodostojne isprave (neplaceni racun).

„Parking servis“ nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a „Parking servis“ nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlascen za to.Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opstina na osnovu svoje odluke.
Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravni osnov za kaznjavanje neplacanja parkiranja.Parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS).Kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.Neplacanje parkiranja nije klasifikovano kao delo u krivicnom zakonu,niti kao prekrsaj u prekrsajnom zakonu.

Da se vozilo ukloni paukom ili postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila (lisice) nalog izdaje saobracajni policajac samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugozava normalno odvijanje saobracaja po odredbama ZOBS-a clan 278 stav 12., znaci Parking servis to ne moze da radi ako nije placeno parkiranje.

Policija nije nadlezna niti sme da proverava ako ste parkirani na mestu gde je dozvoljeno parkiranje da li ste platili parkiranje.Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila sa mesta obelezenog za parkiranje ako vam je isteklo vreme ili niste platili parking.
Ako je „Parking servis“ bez naloga policajca odneo vozilo ili blokirao vozilo 'lisicama' treba prijaviti kradju i blokadu Policiji i uzeti potvrdu o prijavi kradje i blokade (Policija duzna da izda) s kojom mozete preko suda nadoknaditi nastalu materijalnu i nematerijalnu stetu (na vozilu,izgubljeno vreme,putne troskove,propali posao,izmaklu korist,pretrpljeni strah sto je vozilo ukradeno,itd.) u parnicnom postupku protiv Parking servisa ili lica koje je protivzakonito uklonilo vozilo ili postavilo ’’lisice“.

Odluka Ustavnog suda Republike Srbije o zakonitosti Pravilnika o korišćenju javnih parkirališta i uklanjanju nepropisno parkiranih vozila - Sl. glasnik RS br. 49/11

Ustavni sud Srbije je 12.05.2011g. proglasio da je gradska (opstinska) odluka o plaćanju doplatne karte -kazne na zoniranom parkingu protivzakonita i da se obustavi izdavanje doplatnih karti. To bi znacilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvrsenju i obezbedjenju i da je sud nece prihvatiti.
Ako ipak dobijete na kucnu adresu od suda Resenje o izvršenju doneto na osnovu verodostojne isprave (doplatne dnevne karte) Parking servisa imate pravo prigovora u roku od 5 dana koji ako propustite onda morate platiti trazenu sumu iz resenja.

Iz Zakona o izvrsenju i obezbedjenju:

Prigovor na rešenje o izvršenju doneto na osnovu verodostojne isprave
Član 46.
Protiv rešenja o izvršenju na osnovu verodostojne isprave, izvršni dužnik ima pravo prigovora.
Prigovor se može izjaviti isključivo iz sledećih razloga:
1) ako potraživanje iz verodostojne isprave nije nastalo;
2) ako je u verodostojnu ispravu unet neistinit sadržaj;
3) ako potraživanje iz verodostojne isprave nije dospelo;
4) ako je obaveza izvršena ili na drugi način prestala;
5) ako je potraživanje zastarelo.

Razlozi za prigovor
Član 47.
Izvršni dužnik je dužan da u prigovoru iznese sve razloge pobijanja i uz
prigovor da priloži sve dokaze na kojima se prigovor zasniva, a u slučaju da to ne
učini, gubi pravo da naknadno iznosi činjenice i predlaže dokaze.

Inace svaka ta izdata doplatna karta zastareva za godinu dana po Zakonu o obligacionom odnosima i opomene koje dobijate od parking servisa i njihovih zastupnika da ce naplatiti sve preko suda su samo pokusaj naplate da ne bi vodili sudski postupak za koji unapred znaju da ga tesko mogu dobiti.
Za naplatu doplatne karte preko suda u izvrsnom postupku mora biti postupak pokrenut u roku od godinu dana od datuma izdavanja doplatne karte,o cemu je sud duzan da vas izvesti,a kad je postupak pokrenut mozete proveriti u sudskim spisima u pisarnici suda.
Poseban problem je sto je doplatna karta pisana na vlasnika vozila koji mozda uopste nije upravljao vozilom taj dan, na sudu treba dokazati da je bas vlasnik vozio.Takodje vozacu nije urucena licno vec se stavlja pod brisace (kad dodjete po auto mozda je i nenadjete ispod brisaca),a zakon ne poznaje takvu vrstu urucenja,vec je to predvidjeno gradskom (opstinskom) odlukom koja olaksava posao kontroloru i stavlja se iznad zakona.Policija uvek utvrdi legitimisanjem ili naknadnim postupkom ko je vozac u trenutku prekrsaja ,a ne pise automatski kaznu na vlasnika vozila kao sto radi parking servis.Tu bi mogla pomoci komunalna policija koja ima ovlascenja da legitimise gradjane da se utvrdi ko je vozio, ali to je sve mnogo komplikovano jer bi morali da idu zajedno sa kontrolorima parking servisa i da cekaju vozaca da ga legitimisu.U svakom slucaju posavetujte se sa nekim advokatom ako dodjete u ovakvu situaciju.

ZAKLJUCAK: Parkiranje treba placati , a doplatnu kartu ne kako rece Ustavni sud Srbije.

Udruženje za zaštitu prava potrošača Prosperitet iz Novog Sada objasnjava zakonitost doplatne karte


01.03.2012. Ne plaćati doplatne karte za parkiranje!!!

U mnogim segmentima društva, neminovna je organizovana borba građana protiv bahatosti vlasti i “partokratije” koja je uzela maha i dostigla zabrinjavajuće granice. Život u Srbiji je pun takvih primera i nema segmenta u društvu koji nije opterećen i kršenjem zakonskih propisa.
U svakom slučaju, građani ne koriste dovljno svoja prava koja im pripadaju, što iz neznanja, što iz nezainteresovanosti i stava: gde ću ja protiv DRŽAVE, ne shvatajući da tu Državu čini USKA interesna grupa ljudi, koji vode ovu državu u, po našoj oceni, lošem smeru. Stoga, saglasno osnovnim ciljevima, Udruženje za zaštitu prava potrošača “Prosperitet”–Novi Sad želi potrošačima–korisnicima komunalnih usluga da ukaže na jednu od protivzakonitih odluka koje su donele Skupštine opština, odnosno gradova u Srbiji.
Korisnici parkinga u zoniranim delovima gradova, osim satnu ili dnevnu kartu, plaćaju i doplatnu kartu, kao i ukoliko dođe do utuženja od strane “Parking servisa” i sudske troškove. To sve iz razloga što obični građani nisu u dovoljnoj meri edukovani o potrošačkim pravima, kao i usled nepoznavanja određenih zakonskih propisa.
Da bi se stalo na put diskriminaciji građana od nekih lokalnih samouprava, ovim želimo pomoći potrošačima u odbrani na tužbe “Paking servisa” koja se sastoji u sledećem:
Činom parkiranja, vozač je stupio u obligacioni odnos sa Parking servisom koji se reguliše ugovorom o pristupu ili tzv. adhezionim ugovorom gde se ne pravi pismeni ugovor jer se to smatra pravnom stvari i gde cena sata parkiranja, po odluci Skupštine grada, iznosi neku sumu para koja se menja, s vremena na vreme.
Obzirom da su u pitanju novčana davanja, Celokupan odnos je regulisan Zakonom o obligacijama.
Zakonom o obligacijama, Parking servis ima pravo samo na propisani iznos naknade parkiranja za sat vremena, sa zakonskom zateznom kamatom za sledeći sat parkiranja koji nije plaćen a do dospelosti isplate.
Ne može se odlukom Skupštine grada-opštine ili Parking servisa, o visini doplatne karte, (koji je desetostruko veći od cene parkiranja) derogirati Zakon o obligacionim odnosima, tim pre što doplatna karta nema karakter prekršaja, i ne sliva se u budžet RS, već odlazi na račun privredne organizacije, u ovom slućaju Parking servisu.
Kaznenim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno odredjenom periodu, niti je moguće, po drugim opštim zakonskim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.
Doplatna karta pretstavlja kaznu, a Parking servis nema pravo da kažnjava. Pravo naplate kazne imaju državni organi, kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, ukoliko je u pitanju prekršaj. To ovlašćenje sigurno nema Parking servis. Takođe je povređen i čl. 270 stav 3. Zakona o obligacionim odnosima koji glasi:
“Ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obaveze”, (to može biti samo kamata) kao pravičan iznos za neplaćenu sumu sata parkiranja. Dakle, ne može odluka lokalne samouprave proizvoditi veće pravno dejstvo od Zakona (u ovom slučaju ZOO).
Tako je jedan naš član iz Beograda, na tužbeni zahtev Parking servisa svoju odbranu temeljio na navedenim činjenicama, koju je Sud prihvatio i “prećutno” odustao od prinudne naplate koju je tražio Parking servis.
Takođe je Ustavni sud RS na 20. redovnoj sednici, održanoj 12. maja 2011 godine, proglasio kaznenu politiku Parking servisa suprotnu Ustavu i Zakonu, na osnovu čega je prošle godine Skupština grada Beograda ukinula doplatnu kartu za parkiranje.
Kako se u mnogim gradovima, a pre svega u Novom Sadu i dalje krše zakonski propisi, ovim javno pozivamo sve gradonačelnike i predsednike Skupština gradova i opština da izmene sporne odluke i usaglase ih sa Ustavom i Zakonom. Dok to ne učine, pozivamo sva JKP “Parking servis da prekinu utuženja, a građane da ne plaćaju doplatne karte za parkiranje, a ukoliko su u toku sporenja sa davaocima usluga parkiranja, da se brane primenom navedenih odredbi Zakona.
S’poštovanjem i uvažavanjem.

Novi Sad, 01.03.2012.g. Za Udruženje za zaštitu prava potrošača
„P r o s p e r i t e t“- Novi Sad predsednik, Radomir Ćirilović, s.r.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • plavii  Male
 • Zaslužni građanin
 • Zoran - Plavi
 • elektronicar , ing. informatike,PENZOS
 • Pridružio: 07 Jun 2010
 • Poruke: 628
 • Gde živiš: BGD

Napisano: 10 Jul 2012 19:33

nisam pravnik al me raduje ovakvo tumacenje.Meni je palo u oci pre par godina kada su propisali TAKSU(?) za odnosenje nepropisno parkiranih vozila pa su navedene razlicite tarife ako se vozilo odnosi sa pesackog prelaza , kolovoza ,trotoara ili zelene povrsine .Vozaci te tarife shvataju kao kaznu za prekrsaj razlicite tezine iako je to USLUGA parking servisa i trebalo bi da kosta isto.

Dopuna: 10 Jul 2012 19:54

kod zelene povrsine jos mogu da razumem ako i pauk plati kaznu sto gazi po njoj Hi.offline
 • Pridružio: 03 Sep 2012
 • Poruke: 2

Molim vas odgovorite mi da li je odbrana moguca i dalje kada neko dobije DNEVNU kartu od 1870 dinara a ne doplatnu. Da li je moguce dobiti spor na sudu ako se pozivamo na iste stvari ili nije. U slucaju da nije, kako se braniti.

offline
 • zlabra 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 02 Sep 2007
 • Poruke: 6

dukenukem ::Molim vas odgovorite mi da li je odbrana moguca i dalje kada neko dobije DNEVNU kartu od 1870 dinara a ne doplatnu. Da li je moguce dobiti spor na sudu ako se pozivamo na iste stvari ili nije. U slucaju da nije, kako se braniti.

Pa Parking servis ne zeli da se odrekne lepog prihoda pa je Doplatna karta postala Dnevna,kad je neko na sudu ospori onda ce dobiti verovatno novo ime i tako u krug,sada ide ono "nije sija nego vrat". Najveci problem je sto kod nas nije zakonom regulisano kaznjavanje neplacanja parkinga pa to onda pokusava Parking servis koji u tom pogledu nema nikakva zakonska ovlascenja.Koristi se gradska odluka koja nema u zakonu uporiste niti ima zakon na koji se moze pozvati.Doduse da nije dnevne doplatne karte koju izdaje Parking servis ako ne platite parking pitanje je ko bi uopste placao parking.

Na sajtu Parking servisa je objasnjeno placanje parkiranja.
parking-servis.co.rs/lat/parkiranje/zon.....parkiranja

Dnevna karta-iz Parking servisa

U slučaju da korisnik ne plati parkiranje na neki od ponuđenih načina ili prekorači dozvoljeno vreme parkiranja, kontrolori JKP "Parking servis" će izdati nalog za plaćanje dnevne karte za to vozilo i ostaviti ga na vidnom mestu. Korisnik je u obavezi da troškove po ovoj dnevnoj karti izmiri u roku od 8 dana od izdavanja. Cena dnevne karte je 1870,00 dinara.

U crvenoj zoni koja obuhvata "najkritičnije" tačke u najužem centru grada, cena jednog sata parkiranja je 56,00 dinara. U žutoj zoni (parkiranje ograničeno na 120 minuta) jedan sat parkiranja košta 38,00 dinar, a u zelenoj (parkiranje ograničeno na 180 minuta) vozači će za sat vremena provedenog na parking mestu plaćati 31,00 dinara. Prethodne cene važe za plaćanje parkiranja SMS porukom, kupovinom karte na automatu ili u prodajnoj mreži. Karta kupljena kod kontrolora za sat parkiranja u crvenoj zoni košta 60,00 dinara, u žutoj zoni 45,00, a u zelenoj zoni 37,00 dinara.

Za parkiranje u sve tri zone korisnici mogu kupiti i dnevnu kartu, koja važi od trenutka izdavanja do istog vremena u prvom sledećem radnom danu u kome se vrši naplata parkiranja.

Ta karta je tek probematicna kao sto pisu mnogi po forumima i otvara mnoga pitanja.

- Da li ste bili parkirani ceo dan 24 sata da bi to platili?
- Koliko kosta sat parkiranja x 24 sata ? U prvoj zoni 56din x 24 sata =1344din , sta placam 1870din ?
- Nocu se parking ne placa, a dnevna karta vazi sledeca 24 sata od sata izdavanja.
- Ko je vozac koji je parkirao,da li je i vlasnik vozila ?
- Ko po zakonu ima pravo da kaznjava za ne placanje parkiranja ?
- Koje je to vidno mesto gde cete naci dnevnu kartu ?
- Kaznjava se vlasnik vozila koji mozda nije parkirao , ne utvrdjuje se ko je vozac.

Opet se svodi da parking servis kaznjava samo sto se sada zove dnevna karta.Parking treba platiti, a kad se desi ovo posavetujte sa nekim pravnikom.U zakonu je ova situacija vec resena kao sa doplatnom kartom,sve se svodi na vec receno u Odluci Ustavnog suda.

offline
 • trivus 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 06 Dec 2012
 • Poruke: 1

Pozdrav, imam jednu nedoumicu i molim Vas za odgovor.
Iz Novog Sada sam i pre par danas samo dobio kaznu za parkiranje. Na parking u plavu zonu stao sam oko 19:42. Zaboravio sam da posaljem SMS u roku od 15 minuta i platio u 20:05. Kada sam dosao do auta, video sam kaznu za parkiranje u vrednosti 1000 din, gde pise da me je kontrolor video u 19:44 a kazna je napisana u 19:59. Kada sam sutradan otisao da ih zamolim da povuku kaznu jer sam platio parking ali sam zaboravio par minuta, glatko su me odbili.
Da li imaju prava da me tuze na bilo koji nacin, za sta konkretno mogu da me tuze odnosno da li imaju prava da me tuze za tih 1000 din?

Unapred zahvalan...

offline
 • Pridružio: 12 Maj 2013
 • Poruke: 1

Šta se dešava sa upozorenjima koje šalju tamo neki navodno ovlašćeni advokati koje je navodno ovlastio parking servis? Ovo, čini mi se, podpada pod narušavanje privatnosti jer su ustupili moje podatke tamo nekome za koga ni ne znam da li je advokat ili nije...... stoji za JKP Parking sevis taj i taj bez pečata i potpisa, samo pise da je advokat.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2011
 • Poruke: 91

Ja sam pre otprilike dve godine u Novom Sadu dobio dve kazne za neplaćanje parkinga po 1000 dinara, nisam ih platio, ali nikad nisam dobio ni opomenu niti tužbu, ništa.
Da li to može da zastari ili da se nadam kad tad da će me se neko setiti?
Inaće sam iz Sombora, ako to ima neke veze.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2013
 • Poruke: 1

Zdravo. Žalio sam se na tamo neko rešenje o izvršenju na osnovu "verodostojne isprave" još od 08.10.2006. koje su mi poslali u novembru 2011. te sam ovih dana dobio "odbijenicu" koja je doneta još 02.aprila 2013.
Šta sada da radim? Jesu li te "doplatne karte" neustavne ili ne? U pitanju je ne plaćanje parkiranja od pre 7 godina! Jesu li oni normalni?
Da ja ovo ignorišem ili da se ćeram s njima? Ako da šta da im napišem jer meni na ovakvu glupost ne pada ništa pametno na pamet što bih mogao da im kažem. Osim da je sve što može da ponese naziv vlast u ovoj državi kolektivno nenormalno.
Aj pomagajte molim vas dok ne izađem iz roka. Prikačio sam rešenje ako neko hoće da ga pogleda.
Pozz. GUZ - Glavom U Zid


offline
 • Pridružio: 21 Okt 2012
 • Poruke: 3

Da li se parking moze naplacivati u mestima koja nemaju status grada?

offline
 • Pridružio: 29 Apr 2014
 • Poruke: 3

Dal imaju ili nemaju pravo ja ne znam, ali znam da sam platio debelo Vas savet. Od karte koja kosta 45 dinara do doplatne karte od 1500 pa na kraju ovlascen uterivac dugova administrativnom zabranom mi skinuo oko 15.000,00 dinara. I sta ima da kaze Vas zakon na sve to??? Pa Ovakvi saveti su me vise ukopali nego parking servis.


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 954 korisnika na forumu :: 74 registrovanih, 5 sakrivenih i 875 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, babaroga, Bane san, Boris Bosiljčić, BORUTUS, Bubimir, ccoogg123, chitach, comi_pfc, cvrle312, Denaya, Djokkinen, Dukelander, Faki-Valjevo, FileFinder, francis begbie, GogiA, Gosha101980, h8propaganda, helen1, ikan, Insan, Istman, ivica976, kairos, Karla, Koridor, krlebgd77, Kubovac, Kvazar, laki_bb, MarKhan, mercedesamg, Mercury, Metanoja, mgolub, Mi lao shu, Miki01, Milan A. Nikolic, mile23, milenko crazy north, milimoj, misa1xx, mrav pesadinac, nebidrag, nebkv, Nemanja.M, nuke92, oldtimer, Outis, Panter, powSrb, RJ, Rocker, Romibrat, Shinobi, Sirius, spektorsky, srbijaiznadsvega, stagezin, stegonosa, Toni, vasa.93, Viceroy, VJ, Vlad000, W123, wizzardone, yufighter, Zadonbas, zanja, zogi036