(Ne)plaćanje parkiranja na javnom parkingu i doplatne (dnevne) karte Parking servisa

2

(Ne)plaćanje parkiranja na javnom parkingu i doplatne (dnevne) karte Parking servisa

offline
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 34

@aleksandar.skrob

Da li si iskoristio pravnu pouku iz resenja o izvrsenju ako si u pravu tj. ako je ono pogresno a i pored toga nerazumem samo kako ti je neko ovde na forumu kriv za bilo sta???

Ili si pak predstavnik nekog paking servisa koji svima sugerise da se ne zale sto tvoj jednostrani nastup moze da sugerise?

Protivzakonito postupanje Parking servisa je samo stvar da li ce gradjanin da ga prihvati ili ne a proitv praking servisa i njihovog postupanja treba se boriti tj. ako neces da se boris za sopstvena prava od koga ocekuje da to radi za tebe a ti neces?

Sto se tice privatnih izvrsitelja verujem da ce masovno koristiti i neznanje nasih sugradjana za sosptveno bogacenje pored slucajeva gde ce i zakonski biti u pravu eksploatisace i tudje "znanje"...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Apr 2014
 • Poruke: 3

Sto se tice mog zaposlenja, ukucaj na pretrazivacu moje ime i prezime i videces da sam zaposlen kao serviser u jednoj firmi vec 10god i da se bavim poljoprivredom. Znaci sa parking servisom nemam veze. Nije meni kriv forum, kriv sam sam sebi i sto slusam savete kao sto su ovde. Vidi, ja ne kazem da Vi niste u pravu ali ne moze se sve gledati crno-belo. Mozda nemaju pravo da naplate doplatnu kartu ali je cinjenica da nema ko da ih SPRECI u tome.
Ako kazem da je bolje platiti doplatnu kartu nego platiti 10 x vise, ispasce da sam radnik parking servisa. Shocked Niko od Vas nije napisao sta se desava kad ti zakuca izvrsitelj na vrata?? To je po Vama nemoguce jer nije legalno, ali je praksa pokazala drugacije( i tek ce da bude takvih naplata). Firmi kad nalozi sudski izvrsitelj da obustavi deo primanja i preusmeri na njegov racun (izvrsiteljev racun), firma je duzna po zakonu da to odradi. Nema hocu necu nego moras, sem u slucaju da vec postoji opterecenje plate vece od 2/3. Na resenju lepo pise da NEMAS PRAVA ZALBE, pa mi nije jasno kako se boriti protiv toga. Jel treba platiti advokata koji ce uzeti minimum 200e za svoje angazovanje i time jos vise da se ukopam.

Sve u svemu, kad neko savetuje da se doplatna karta ne placa, trebalo bi da mi sad da savet kad je sudski izvrsitelj skinuo 10x vecu cifru sa racuna nego sama doplatna karta... Crying or Very sad Crying or Very sadoffline
 • Pridružio: 19 Jun 2014
 • Poruke: 1

Pozdrav!
Evo moje situacije pa ako moze neko da me posavetuje.
Vozim duze vreme auto na strane table u BGD. Parking, iskreno, nekad platim, nekad ne. Zasto ponekad ne platim - blizak drugar vozi auto sa domacim tablicama, ne placa parking po zonama, dobija doplatne karte (ili ti kazne) ali sve normalno funkcionise od registracije pa nadalje, pa kontam zasto da ja placam kad ih ni domaci ljudi ne placaju.
Elem... veceras mi je propisno bio parkiran auto u zelenoj zoni, parking nisam platio. Vracam se i vidim nema auta, zovem Parking servis i saznajem da je auto odnet zbog ranijeg dugovanja.
Pitanja:
- da li oni smeju da mi odnesu auto ako je propisno parkiran
- zasto nisu stavili te famozne lisice nego su pokupili auto i odenli
- kazna nije mala, svakako bih morao da placam na rate, pa me interesuje ako je neko potpisao taj ugovor kojim oni omogucavaju placanje na rate, sta tamo tacno pise, tj. kako ce posle da me nateraju da im platim ostalih 70%, posto 30% moram da platim u startu da bih preuzeo auto.
- citam dosta o neustavnosti tih radnji Parking servisa, pa me interesuje koliko ima istine u tome i da li moze da im se dolija na pravni nacin
- ovi iz Parking servisa spominju neku novu odluku od 01.04.2014. koja im omogucava da rade to sto su meni napravili pa da li neko zna koja je to odluka i gde moze da se procita...

Hvala svima unapred na pomoci i savetima!

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2007
 • Poruke: 334
 • Gde živiš: Beograd

Ne znam koju odluku pominju, ali niti jedna odluka ne može da bude jača od zakona, konkretno Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa.

Ako imate dugovanja prema Parking servisu, njihovo je pravo da od Vas zahtevaju isplatu svog potraživanja, i za to imaju različite mogućnosti. Mislim da doplatna karta ima svojstvo verodostojne isprave, pa odmah može da se ide na izvršenje, a tu je uvek i tužba radi utvrđenja postojanja duga i ostali klasični vidovi pravne zaštite.

Međutim, Pakring servis ne sme da ostvaruje svoju zaštitu oduzimanjem vozila, jer za to nema osnova. Pravo retencije, koje oni vrše, ne može da nastane oduzimanjem vozila koje se parkiralo, kako zbog činjenice da se stvar nije nalazila kod poverioca u trenutku kada je potraživanja nastalo, tako i zbog nesrazmere između potraživanja i vrednosti vozila.

Odnošenjem vozila povređeno Vam je pravo na mirnu državinu, pa biste osnovano imali pravo da pokrenete spor zbog smetanja državine.

Da mi odnesu vozilo na takav način, opomenuo bih Parking servis i nakon toga odmah krenuo u državinsku parnicu. Naravno, ja Vam kažem šta bih ja uradio i ne mogu olako da vam savetujem podnošenje tužbe, jer svako parničenje košta, a traži i dosta znanja i veštine i nosi uvek rizik.

offline
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 4
 • Gde živiš: Beograd

stankija ::Pozdrav!
- ovi iz Parking servisa spominju neku novu odluku od 01.04.2014. koja im omogucava da rade to sto su meni napravili pa da li neko zna koja je to odluka i gde moze da se procita...

Hvala svima unapred na pomoci i savetima!


Odluka o javnim parkiralištima

Sl. list grada Beograda br. 12/2010, 37/2011, 42/2011, 11/2014, 30/2014, 34/2014

Član 18v

Nalog za plaćanje dnevne parking karte izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku.

Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilu, na prednjem vetrobranskom staklu.

Dostavljanje naloga za plaćanje dnevne karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje dnevne parking karte.

Smatra se da je korisnik parkirališta postupio po primljenom nalogu ako je platio dnevnu parking kartu u roku od osam dana od dana izdavanja, na način naznačen u nalogu.

Ako korisnik parkirališta ne plati dnevnu kartu, u roku iz stava 4. ovog člana, dužan je osim iznosa cene dnevne karte, u narednih osam dana, platiti i stvarne troškove preduzeća i zakonsku zateznu kamatu, na šta će u nalogu biti upozoren.

Ako korisnik parkirališta ne postupi u skladu sa stavom 5. ovog člana, preduzeće će pokrenuti postupak naplate potraživanja.
Član 18g

Ako je nalog za plaćanje dnevne karte izdat za vozilo povodom koga je od strane preduzeća utvrđeno da postoje dospela potraživanja prema korisniku komunalne usluge po osnovu najmanje dva izdata naloga, da nije moguće identifikovati vozača, odnosno vlasnika vozila preko evidencije nadležnog državnog organa Republike Srbije i da nije moguće pokrenuti postupak za naplatu potraživanja, preduzeće je ovlašćeno da, radi naplate dospelih potraživanja, zadrži parkirano vozilo u skladu sa zakonom.

Zadržavanje vozila iz stava 1. ovog člana, vrši se uklanjanjem vozila sa javnog parkirališta na mesto koje je za to određeno ili postavljanjem uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila.

Kada vozač, odnosno vlasnik izmiri sva dospela potraživanja i preduzeću dostavi dokaz o izvršenom plaćanju preduzeće će omogućiti preuzimanje ili izvršiti deblokadu vozila.

Prilikom blokade vozila, preduzeće će na staklu vozačevih vrata, postaviti nalepnicu sa obaveštenjem da je vozilo privremeno blokirano, sa uputstvom šta vozač treba da učini, kako bi se izvršilo skidanje uređaja i upozorenjem da vozilo može biti uklonjeno.

Pre početka blokade, deblokade i uklanjanja vozila, preduzeće sačinjava fotografiju (foto-zapis), kao dokaz o stanju vozila.

Štetu nastalu na vozilu za vreme blokade, deblokade i prilikom uklanjanja blokiranog vozila, snosi preduzeće.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2015
 • Poruke: 1

dobio sam opomenu pred tuzbu od strane javnog komunalnog preduzaca parking servis Smederevo u kojoj se navodi da uvidom u njihove poslovne knjige dugujem 8000 dinara pri cemu se nigde ne navode datumi koriscenja usluga ja licno mislim da se radilo o plcanju dnevnih ili doplatnih karti za auto koji je u mom vlasnistvu mislim da je to bilo pre vise od jedne godine da li mogu da se pozivam na sastarelost ukoliko dode do pokretanja nekog sudskog postupka od strane parking smederevo inace ja sam sa teritorije druge opstine ukoliko to ima nekakve veze . unapred hvala na odgovoru

offline
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 4
 • Gde živiš: Beograd

Što se tiče Smedereva,me znam,ali za početak ne bi bili loše da ih kontaktiras kako bi ti omogućili uvid u to sto navode..taksativno..
Ono što htedoh reci,očigledno ovaj parking servis u Beogradu radi kako oni hoće..bez obaveštenja javnosti..ili sam ja totalno neobavestena..
Naime,suprug je zaboravio pre neki dan da produži parking u III zoni,i naravno,sacekalo ga "ljubavno pismo" od 1870 din. Sledeći dan ja koristim auto i isto se parkiram u iii zoni..saljem sms poruku za parking i dobijem odgovor da sam za vozilo to i to kupila dnevnu kartu u iznosu od 1870 din koja važi do 19:30 taj dan. Ja zabezeknuta..okrenem ih,a oni kažu da je moje vozilo juče dobilo kaznu i sad,kad se vozilo parkiralo u istu zonu,onaj ko šalje poruku bude "osakacen" za kaznu.. I kaže ti ona meni da sad mogu do tog vremena da se parkiram u bilo kojoj zoni bez ukucavanja za parking. Jbt,da li je moguće da na ovaj način naplaćuju kazne??? Da li je neko čuo ista o tome??

offline
 • Pridružio: 23 Maj 2015
 • Poruke: 1

Pozdrav svima
Ja bih imao jedno pitanje
Dali ima pravo parking sluzba u Zajecaruda da nalog za Sklanjanje auta (paukom) sa stranim tablama ako je isteklo placeno vreme parkiranja ili ako parking nije placen na obelezenom parkingu kao na slici ako je auto bio propisno parkiran izmedju zutog i belog auta???????????

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2016
 • Poruke: 1

Ako dobijem dnevnu kartu nakacenu na automobilu, a provedem na parking mestu sat ili dva, ja platim po toj uplatnici samo dva sata, da li sam u prekrsaju? To sam uradila nekoliko puta, a sada sam dobila opomene da platim i ostatak po dnevnim kartama, pa ne znam da li neko moze da mi da tumacenje zasto da platim dnevnu kartu ako sam bila parkirana dva sata ili manje.

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12668
 • Gde živiš: Z-moon

Plaćaš dnevnu kartu ako prekoračiš maksimalno vreme parkiranja za tu zonu.
Negde je to 1, negde 2 a negde 3 sata. Maksimalno vreme ti je vidno istaknuto na svim tablama na parking mestima, kao i u poruci koju dobiješ kao potvrdu plaćenog parkinga.
Ima dosta polemika koje se vode oko nadležnosti Parking servisa da naplaćuje kazne za prekoračenje vremena za parkiranje, i dosta ljudi smatra da je to protiv Zakona i zdrave logike.
Istina je da su takva mišljenja prilično logična, ali ne spašavaju od kazne. Postoje odluke koje su donele službe koje su za to ovlašćene (kao što je citirana odluka par postova iznad), pa je svaka žalba uglavnom bez ikakvog pravnog osnova, i vlasnik vozila plaća sve pripadajuće troškove.
U suštini, pre korišćenja parkinga u bilo kom gradu, treba da se informišeš o uslovima. Ako ti ne odgovaraju - uvek možeš koristiti parkinge gde se korišćenje plaća po satu, ili koristiti autobus u kombinaciji sa pešačenjem.
Koristiti parking mimo uslova, i naknadna žalba na nelogičnost naplate dnevne karte svakako spada u slabu taktiku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 828 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 7 sakrivenih i 793 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Belac91, Buzdovan, cenejac111, Detective, dragon986, ekser222, goxin, kolateralnasteta, KUZMAR, MarKhan, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Misirac, Mixelotti, Oluj2.1, repac, RJ, sizif, slonic_tonic, Smiljke, Sr.Stat., Toni, voja64, VP3987, W123