Samostalno uplaćivanje doprinosa

2

Samostalno uplaćivanje doprinosa

offline
 • saten  Female
 • Legendarni građanin
 • Zvezdočtec... :)
 • Pridružio: 05 Jan 2008
 • Poruke: 3075
 • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

@grbe, baš mi je žao. Ali kako je do toga došlo? Moglo je retroaktivno da se uplaćuje jedno vreme, možda su ukinuli?

@ikan, to razumem. Nego bih ja htela da čujem i drugo mišljenje.

@Sagacity, poslala sam ti privatnu poruku. Smile

U principu, mene zanima to sa samostalnom prijavom, jer razumem ovo na sledeći način: ja radim kao fizičko lice koje je po ugovoru dužno da rešava pitanje poreza i svega. Ako samostalno plaćam doprinose po članu 15, a ne i porez državi, onda ja na neki način izbegavam porez ili ne izbegavam? Very HappyRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16380

Koja je razlika toga u odnosu da uplaćuješ u neki penzioni fond? Ja bih išao na tu varijantu, ili bih se o tome raspitao, da sam u sličnoj poziciji.
Penziju ćeš neku svakako dobiti na osnovu starosti (ko dočeka Laughing )offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2263
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Fil ::
Penziju ćeš neku svakako dobiti na osnovu starosti (ko dočeka Laughing )

Jednom sam radnika iz osiguravajuće kuće pitala šta u slučaju inflacije, kojim mehanizmom štitite sredstva klijenata....a on meni hladno odgovori:'' Kad sve propada, propadamo i mi''...Laughing
Ovde penzioni fondovi još uvek nisu razvijeni, a ni investicioni fondovi (koji su uglavnom pozadina penzionom fondu)nemaju ne znam kakvu dobit za raspodelu.
Možeš ulagati na ime staža 10 godina po 100 evra i na kraju možeš čak dobiti i manje od 24.000 evra koliko si zapravo uložio za sve to vreme. Svaka osiguravajuća kuća mora da se štiti, i onda u okviru tvoje rate zaračunava razne sitne troškove uključujući i neko životno osiguranje koje plaćaš za ne daj Bože da ne umreš ili pogineš. Taj iznos ti se mesečno odbija, ali kada se period plaćanja završi, ti dat novac za ta neka osiguranja inkorporirana u ratu ne dobijaš natrag, pa se može desiti za slučaj da nema dobiti za raspodelu, dobiješ i manji iznos nego što si uložio itd. Ima tu raznih finesa...
Takođe ugovor o uplati osiguranja je prilično restriktivan. Na primer, uplaćuješ osiguranje od 10 godina, 5 godina jer si recimo u međuvremenu otvorio nešto privatno, zapravo prosto želiš da odustaneš od takvog osiguranja. Možeš izgubiti sav novac, ako ne nastaviš da uplaćuješ do kraja ili ako odustaneš pred sam kraj, plaćaš ''penale''...
Inače u SAD i u velikom broju zemalja državno osiguranje je obaveza svakog građana, a pored tog osiguranja možeš imati koje hoćeš. Na kraju se ispostavilo da jedino državno osiguranje izlazi u susret koliko toliko i u najtežim uslovima...Itd. itd...

Nego da se vratimo na temu....
Evo o načinu plaćanja poreza i doprinosa za ''samozaposlene''.....One koji imaju veće prilive iz inostranstva...i koje kasnije postaju deo kontrole Poreske uprave...

Citat: Samooporezivanje fizičkih lica koja primaju uplate iz inostranstva


Jedan od načina poslovanja frilensera jeste da se pružaju usluge kao fizička lica. Fizičko lice je rezident Republike Srbije koji ostvaruje prihode po osnovu rada u ili iz druge države. Rezident Republike Srbije je fizičko lice koje: 1. Na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa; ili 2. Na teritoriji Republike Srbije, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Ukoliko fizička lica ostvare prihode tako što rade za pravna ili fizička lica koja nemaju predstavništvo ni ogranak u Srbiji, dužni su da sami obračunaju i plate porez. Koliki će biti iznos poreza zavisi od: iznosa ostvarenog prihoda, šifre vrsta prihoda, da li je fizičko lice osigurano po nekom drugom osnovu itd. Uzima se u obzir i kakav ugovor fizičko lice sklapa sa nerezidentom. Sa aspekta oporezivanja nije bitno da li sredstva iz inostranstva nakon pruženih usluga stižu preko PayPall- a ili Payoneer- a ili direktno na devizni račun.

Obaveze fizičkog lica su da:

– u roku od 30 dana od dana kada im legne uplata popune i podnesu poresku prijavu na obrascu PP OPO (sastoji se iz četiri dela: podaci o poreskoj prijavi; podaci o poreskom obvezniku; podaci o načinu ostvarivanja prihoda; podaci o vrstama prihoda) i plati porez kao fizičko lice. Rok za podnošenje poreske prijave se računa počev od prvog narednog dana od dana kada novac legne na račun (npr. prihod je ostvaren 9. januara 2020, dok je rok za podnošenje poreske prijave 10. februara 2020).

– poreska prijava se mora podnositi za svaku uplatu iz inostranstva (npr. ako fizičko lice ima 9 uplata iz inostranstva neophodno je da podnese 9 poreskih prijava).

Postoje dva osnovna načina na koji se vrši obračun za plaćanje poreza fizičkih lica. Osnovna razlika je u tome da li fizičko lice ima dodatni posao, ili je nezaposlen.

Obračun poreza kada je fizičko lice pored usluga koje pruža i zaposlen:

Ukoliko je fizičko lice ujedno i zaposleno, to znači da je osigurano po osnovu zaposlenja, i samim tim ne mora da plaća zdravstveno osiguranje. Porez na dohodak plaća se na ostvareni prihod, a oporezuje se po stopi od 20%, uz priznavanje normiranih troškova. Normirani troškovi su troškovi koji se ne oporezuju i mogu iznositi 34%, 43% ili 50% u zavisnosti od delatnosti kojom se fizičko lice bavi. Drugim rečima, tek kada se od zarade odbiju normirani troškovi, onda se obračunava porez na dohodak čija je stopa 20%. Fizičko lice je u obavezi i da plati penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25,5%.

2. Obračun poreza kada fizičko lice nije osigurano ni po jednom osnovu, odnosno kada je nezaposleno može se vršiti na 2 načina:

Prvi način: S obzirom da fizičko lice nije zaposleno, samim tim i osigurano dodatni trošak će predstaljati zdravstveno osiguranje. Osnovicu za obračun poreza čini bruto prihod zarade umanjen za normirane troškove. Normirani troškovi i ovde mogu biti 34%, 43% ili 50% u zavisnosti od delatnosti kojom se fizičko lice bavi. Kada se odbiju normirani troškovi, računa se poreska stopa od 20%. Pored toga, fizičko lice je u obavezi i da plati penzijsko i invalidsko osiguranje od 25,5%, i obavezno zdravstveno osiguranje od 10,3%.

Drugi način: Osnovicu za obračun poreza ovde čini ostvarena zarada koja se umanjuje za neoporezivi iznos (neoporezivi iznos se usklađuje sa godišnjim indeksom potrošačkih cena i objavljuje se u „Službenom glasniku RS“. Na primer za period od 1.2. 2020. do 31.1.2021. godine on iznosi 16.300 dinara). Nakon što se odbije neoporezivi iznos, poreska stopa iznosi 10%.

Fizičko lice je i ovde u obavezi da pored poreza na prihod, plati obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25,5%, obavezno zdravstveno osiguranje po stopi 10,3%, i dodatno osiguranje za slučaj nezaposlenosti po stopi od 0,75%.

Na koji način se može podneti poreska prijava:

1. U elektronskom obliku putem portala e- porez

Ako se poreska prijava podnosi na ovaj način, neophodno je da se podnese preko portala ePorezi, i za to je neophodno da imate elektronski sertifikat. Za podnošenje poreske prijave ovim putem mogu se koristiti i internet kiosci koji postoje u filijalama Poreske uprave. Nakon toga, Poreska uprava utvrđuje tačnost navedenih podataka. Ukoliko postoje neke nepravilnosti Poreska uprava šalje obaveštenje podnosiocu koje nedostatke treba da ispravi. Ispravkom i utvrđivanjem ispravnosti prijave, fizičkom licu se dostavlja obaveštenje o uspešnom podnošenju prijave i dodeljuje se broj koji je dodeljen poreskoj prijavi, kao i BOP- broj odobrenja za plaćanje koji se upisuje u nalogu za uplatu.

2. U papirnom obliku neposredno nadležnoj jedinici Poreske uprave prema mestu prebivališta

Poresku prijavu u pisanom obliku rezidentni poreski obveznik podnosi organizacionoj jedinici Poreske uprave nadležnoj za teritoriju na kojoj ima prebivalište. Poreska prijava se može podneti lično ili preko punomoćnika koji je ovlašćen za podnošenje poreske prijave i preduzimanje radnji u vezi sa prijavom. Ukoliko poresku prijavu podnosite neposredno na šalteru filijale Poreske uprave, unos podataka iz predate prijave u informacioni sistem vrši ovlašćeni službenik, koji ujedno daje obaveštenje o dodeljenom broju poreske prijave i BOP-broju odobrenja za plaćanje koji se upisuje u nalogu za uplatu. Ukoliko poresku prijavu podnosite preko pošte, obaveštenje o dodeljenom broju poreske prijave, kao i BOP broj odobrenja za plaćanje Poreska uprava će dostaviti putem pošte na adresu naznačenu u poreskoj prijavi.

Kada uspešno podnese poresku prijavu PP OPO, neophodno je da fizičko lice popuni Obrazac M-UN, u dva primerka, koji će uz zaključeni ugovor i dokaz o uplati doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje predati nadležnoj filijali PIO Fonda. Obrazac M-UN je važan zato što fizička lica njegovim popunjavanjem mogu ostvariti prava iz radnog odnosa i prava po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja Republike Srbije, iako stvaruju prihod od poslodavca koji nije rezident Republike Srbije.

https://blog.pausal.rs/samooporezivanje-fizickih-l.....stranstva/

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16380

Onda bih štekao na banci, ne znam šta drugo Mr. Green
U pravu si to za državu, Srbija deli po 100 evra, kod nas nema države, pa nema ni toga Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 547 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 1 sakriven i 517 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Aslani Samir, Bogoslov, caesar, cikadeda, Deneb, Drug pukovnik, Marko Marković, mačković, MB120mm, Milovan1111, miodrag, Misa63, Mixelotti, moldway, mrav pesadinac, mrkanidja, MrNo, Nebo_M, RJ, Skywhaler, tanakadzo, Tas011, Toni, USSVoyager, vlvl, Vojkan Petrovic, x9