Pricaonica - ajde da pricamo :D

211

Pricaonica - ajde da pricamo :D

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Znam. Da sam htela drugačije uradila bih. Nisam sigurna koliko ću još vremena uložiti u kuckanje, recepte, mešenje...
Uživancija mi je da pravim kisela testa, ali se trudim i da se odviknem. Možda pronađem novi hobi Wink



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Meni je uživancija da gledam te slike i vidim da ništa ne znam Mr. Green



offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Evo sad čitam kako Neprimetna voli kisela testa i zezanciju sa istim. To je super ko voli. Smile Moja snaha ima hobi da pravim raznorazne pogače. Nisam ljubitelj bilo kakvih peciva, niti moji to vole. Naravno, pravi se ponešto, ali niko ne uživa preterano u istom. Srećom. Ja recimo ni hleb ne jedem. Eventualno nešto integralno.

U poslednje vreme se zezam sa projarama i raznim vrstama proja, jer ne znam više šta ću za doručak, pa to pečem i nosim na posao. Sad mi je to ''hit''...Laughing

Inače, obzirom da sam ja specifična po mnogo čemu, tako i u kulinarstvu. Za razliku od mnogih žena koje vole da prepisuju recepte, da imaju neke posebne sveske, da uživaju čitajući iste (recimo kao moja majka koja je zaljubljenik), ja imam klaser. Sve što negde nađem a da mi se dopadne, lepo odštampam ili iskopiram, ''probušim'' i strpam u klaser. Sve je uredno poređano, slano...slatko....sitni kolači...torte, jela sa mesom....Laughing Ma sve....Ko će to da piše i prepisuje...Batali Laughing

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Što se kuvanja i mešenja, kada sam se udala nisam umela ništa da skuvam ni umesim. Živeli smo sami, ja još nisam radila. Bila mi je uživancija da nešto spremim za nas dvoje.
Više od svega mi je prijala pohvala za spremljen ručak. Uživali smo, a ja sam bila sva važna Razz
Nisam počela sa jednostavnim jelima poput pasulja i paprikaša, to su bila jela iz časopisa Cool
Joooj, kada se samo setim kako je to bilo, a kako sam dobijala podršku supruga.

Kupim novine a u novinama mediteranska kuhinja. Gledam šta mi je lepo na oko i za šta bih imala materijal kod kuće.
Odaberem paradajz punjen pirinčem. Bacim se na spremanje, sva hepi jer spremam nešto što još nismo probali, a izgleda sveCki Mr. Green
Taj paradjz je trebalo izdubiti, izvađeni deo pomešati sa pirinčem, začinima, rendanim sirom, i ne sećem se više šta sve, jer to jelo više nikada nisam pravila Embarassed
Spremim sve to, stavim na tepsiju, poklopim poklopčićima paradajza, pa u rernu. Kuhinjom počne da se širi, meni, otužan miris kuvanog paradajza. Otvaram rernu, gledam, puna tepsija oceđenog soka od paradajza. Zapuhne me vrelina rerne, ne sviđa mi se miris, sve mislim biće bolje kada se zapeče.

Zapeče se nekako taj paradajz, serviram ga na oval i čekam mog dragog.
Evo ga stiže i vodi kuma na ručak, bez najave, što je bio sasvim normalno.
Naš venčani kum veliki gurman i guzonja Mr. Green , koji voli dobar i obilan zalogaj, gleda u onaj oval pun smežuranih punjenih paradajza, i kaže da nije gladan Mr. Green
Natersamo ga mi da ruča sa nama. Meni zapinje zalogaj, jedino moj suprug jede kao da nam je svakodnevni meni Mr. Green
Ode kum kući / na ručak Razz /, moj suprug meni veli:' Neprimetna, dobar je ručak, ali kuvaj ti nama nešto obično. Skuvaj nam pasulj' Mr. Green

Od samog početka sam imala dobru volju,vremenom sam stekla iskustvo, danas mi nije problem da napravim bilo koje jelo ili kolač.
Ipak, obožavam da pravim kisela testa. Za to uvek imam inspiraciju, upotrebim i maštu, jednostavno me opušta, mada mi uzima previše vremena.
Već sam pisala da nikada ništa ne planiram, tako i sa mešenjem, mesim često a nikada planski.
Uvek u marketu kupim kvasac da imam u frižideru, a kada ga već imam to je jak razlog da mesim testo.
Obećala sam sebi da više neću kupovati kvasac!

Ne volim, i retko pravim ali ne najuspešnije, palačinke.

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 13392
  • Gde živiš: Z-moon

Sagacity :: Moja snaha ima hobi da pravim raznorazne pogače... Laughing
Super hobi. Laughing

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Napisano: 03 Dec 2014 11:50

Neprimetna ::Ipak, obožavam da pravim kisela testa. Za to uvek imam inspiraciju, upotrebim i maštu, jednostavno me opušta, mada mi uzima previše vremena.
Već sam pisala da nikada ništa ne planiram, tako i sa mešenjem, mesim često a nikada planski.
Uvek u marketu kupim kvasac da imam u frižideru, a kada ga već imam to je jak razlog da mesim testo.
Obećala sam sebi da više neću kupovati kvasac!

Ne volim, i retko pravim ali ne najuspešnije, palačinke.

Za kisela testa treba biti majstor. I ne ide od ruke svakoj ženi. Inače, smatra se da ste vi žene sa severa majstorice za testa, a ovde u mojim krajevima ''kosovarke'' odnosno žene koje su sa Kosova smatraju se odličnim domaćicama za sremanje raznih vrsta peciva. Poznajem jednu takvu. I zaista, mnogo vremena oduzimaju, ali ko voli i uživa u tome njemu ipak i nije neki problem.

U ovim krajevima se najviše prave pite, a poznati smo po čuvenim ''komplet lepinjama''.

Ja sam sticajem okolnosti rano naučila da kuvam. Još u osnovnoj školi. Volim da kuvam, ali ne spadam u zaljubljenike kulinarstva. No ipak...imam nameru da otvorim jednu temu i u tom delu...Laughing

Dopuna: 03 Dec 2014 11:52

_Sale ::Sagacity :: Moja snaha ima hobi da pravim raznorazne pogače... Laughing
Super hobi. Laughing

Pjao, za svaku se hvataš...Laughing
Ma nije moj hobi...sam pogrešila. Moja snaha isprobava sve vrste pogača...

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Za dobro testo je potrebno; dobra volja, dobar kvasac, dobro brašno i par kulinarskih trikova.
Svi sastojci treba da budu sobne temperature. Brašno pre upotrebe držim na toplom radijatoru, i obavezno ga presejem. So umešam u brašno bez direktnog dodira sa kvascem.
Testo je dobro urađeno kada se odvaja od vanglice i prstiju. 'Odmorno' testo premesiti.
Dobro urađeno testo je kada se stvaraju vazdušastii mehurići prilikom razvlačenja.

U mojoj svesci sa receptima stoje napomene; 'super je',' umesto ovog dodala sam ono',' količinu udvostručiti za moju tepsiju' i sl.

Žalim za svojim šporetom 'Artur Martenom' samo zbog ogromne rerne. Ove ugradne imaju manje rerne, što mi ne odgovara nikako.

Ne volim da otvaram teme, trudim se da recept zadem u neku od srodnih tema. Odgovara mi da ovde zapisujem jer mi je pristupačnije od moje sveščice, a i ne maste se listovi Mr. Green

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 3611
  • Gde živiš: Herceg Novi

Sagacity :: Ja recimo ni hleb ne jedem.
A ja sam i sa picom jela hleba. LOL

Sjećam se kada je početkom osamdesetih otvorena prva picerija u Herceg Novom. Do tada niko ni čuo za pizzu, i sad svi pričaju o toj piceriji.
Jedna od mojih koleginica predlaže da idemo... Puna picerija, prigušena svijetla, ne vidimo ni gdje je slobodno da sjednemo. Prišla nam je konobarica... i kad smo odabrale kakve ćemo, poručimo četiri pice. Konobarica nas usluži i ode, mi se gledamo, niko ne jede, čekamo. Very Happy Kad je došla ja je zamolim da donese hleb LOL , a ona meni kroz smijeh:"Sa picom se hleb ne jede!" Ove moje zaviriše u tanjire i počeše se smijati, a meni blam. Ipak je donijela, i ja na silu pojedem parče...

Pomislila sam, bolje nek' mi se bar smije kako jedem picu sa hlebom, nego da ne znam šta je pica. Razz
Tako sam tada mislila, a sada bi mi bilo svejedno, neka misli šta hoće. Smile

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Svako iskustvo je dragoceno, pa makar i hleb uz picu ili činijica sa vodom i limunom za pranje vrhova prstiju, ali smo sve savladavali usputno bez internet saveta Razz
Volela bih, pre nego što nestanem, da bar na tren osetim 'šmek onog vremena'.

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

@Ljilja
Laughing Laughing

Kod mene je bila jedna sasvim druga situacija. Turistički sam bila u Barseloni i onako s nogu sam htela da poklopam paelju. To su bile paelje za poneti, a ja sam ''šmeknula'' jednu sa mesom i nekom pavlakom. Pa skoro kao naša musaka. Lepo mi čovek na tanjirić isekao parče tog jela i dao mi parče hleba uz to. Međutim, ja sam mu uporno vraćala hleb jer navodno ....jelte ja ne jedem hleb. Na kraju je on odustao i ja sam počela da jedem tu paelju bez hleba. Ona je bila toliko ''jaka i masna'' da ti se prosto traži hleb. Moraš nečim da zatrpaš. Ponovo odem do tipa i zatražim parče hleba koje sam vratila...I on mi nije dao. Laughing uz obrazloženje...da ponekad nije loše poslušati savet iskusnijeg...Laughing Španac se naravno zezao, ali parče hleba ipak nisam dobila...Laughing Naravučenije...''kad nude, ne odbijaj''...

Posle toga sam umesto hleba bila počašćena đusom, ali hleb nisam dobila...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1062 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 10 sakrivenih i 999 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, aleksmajstor, Apok, bankulen, bojanM84, Boris BM, Boris90, cavatina, CikaKURE, Dannyboy, Denaya, Dimitrise93, dragon986, FileFinder, gomago, hatman, hooraay, HrcAk47, jackreacher011011, JOntra, Komentator, Kubovac, kunktator, KUZMAR, laganini123, maiden6657, Marko Marković, mercedesamg, MiG-29M2, milanovic, MilosKop, mocnijogurt, mrav pesadinac, mrvica78, naki011, nebojsag, nesa1962, prle122, royst33, ruseskij, sasa87, Singidunumac, Sirius, SR-3m, stalja, Stoilkovic, Trpe Grozni, Vlad000, vladulns, x9, Zimbabwe, zziko, žeks62