Spremanje hrane u sopstvenoj režiji

Spremanje hrane u sopstvenoj režiji

offline
  • Dusan  Male
  • SuperModerator
  • Supermoderator opštih foruma
  • Pridružio: 26 Jul 2006
  • Poruke: 11118

Mnogi vlasnici, posebno oni sa manje (ili bez) iskustva u podizanju štenaca, često su u dilemi koju i kakvu hranu koristiti za svoje ljubimce. Ja preferiram gotovu granuliranu hranu proverenih proizvodjača (danas je nije teško pronaći), no za one koji nemaju poverenja u proizvodjače, a misle da mogu sami da je pripremaju, evo nekih detalja drugih autora (sa raznih sajtova) – objedinjeno, o namirnicama i njihovim osobinama koje mogu pogodovati (ili štetiti) našem psu. Napominjem da sam većinu informacija proverio u praksi (ne sve, jer nisam imao ni priliku, ni potrebe). Ni u čemu ne treba preterivati, pa je bolje postepeno (ko se za to odluči), uvoditi spremljene obroke u “domačoj radinosti” uz oprez I praćenje ponašanja…


Kosti

Stari mit o tome da su kosti dobre za pse, ma kojeg uzrasta je odavno srušen! Kosti ne treba davati psu, bez obzira kako veliki on bio. Kao dobru zamenu, ukoliko želite, možete dati psu "koštano brašno" koje se može kupiti u svakom pet - šopu.

Kosti se sastoje uglavnom, 2/3 od kalcijum fosfata. Odnos kalcijuma i fosfora i njihov udeo u ishrani je veoma važan faktor, naročito kod brzo rastućih, velikih rasa. Kost je samo dobar izvor kalcijuma i fosfora, no nema vitamina, nema omega masnih kiselina, nema probavnih enzima, ima tek nešto jedva probavljivih amino kiselina "zaključanih" u kolagen - protein koji se nalazi u vezivnom tkivu. Kolagen ima veoma malu hranljivu vrednost. Idealna količina kalcijuma u hrani je 1-1.8% suve težine hrane, a niskokvalitetna ishrana nudi često 2, pa čak 3% kalcijuma. Ovo se, uglavnom dešava zbog velike količine kostiju u mesu ili ribljem obroku.

Da i ne pričamo o fizičkim oštećenjima koja oštra kost može izazvati u psećem organizmu.
Velike čvrste govedje kosti su dobra i zdrava "žvakalica" za pse, vežba za zube, no morate biti sigurni da pas ne može odvaliti neki komad koji će mu se zaglaviti u ustima…

Dobra hrana

Ovo je lista nekih namirnica za koje je veoma korisno da se nadju u odredjenom odnosu u ishrani psa. Svaka od njih ima pozitivna dejstva, a neke se mogu smatrati i lekovitim, te pomoći pri nekim manjim zdravstvenim problemima.

Nikada ne smemo zaboraviti da samo meso nije dovoljno psu!


Mesni obroci

Protein je gradjevinski blok života. Koristite različite vrste mesa (perad, govedina, riba...) za balansiran i kompletan unos aminokiselina. Piletina i riba su izvor najprobavljivijih proteina. Jagnjetina je lagana za probavu, a riblje meso sadrži visok nivo omega 3 masnih kiselina koje doprinose bogatoj i zdravoj dlaci.


Pileća masnoća

Odličan dugotrajni izvor energije koji psi lako probavljaju.


Suncokretovo ulje

Bogato omega 6 masnom kiselinom koja pomaže održavanju zdrave i bogate dlake.


Žalfija

Važan anti - oksidant. Koristi se kao pomoć u probavi i stimulator cirkulacije.Ječam

Dobar izvor karbohidrata, bogat proteinima, B vitaminom, prirodnim vlaknima i mineralima, posebno gvoždjem. Pojačava apetit, pomaže u slučaju probavnih problema. Pomaže sprečavanju ranog ispadanja zuba i gubitku dlake. Takodje je izvanredan prečistač krvi i pomaže da se pas lakše hladi pri vrućem vremenu.


Zobene pahuljice (zob/ovas)

Izvrstan izvor gvoždja, vitamina A, B6, tiamina, riboflavina, niacina, kompleks vitamina B2, prirodnih vlakana, kalijuma, fosfora, vitamina E, kalcijuma i magnezijuma. Pokazalo se da ovas ubrzava protok krvi, dobar je kao prevencija protiv srčanih bolesti i smanjuje holesterol. Pomaže pri probavi i izuzetno je ugodan za želudac. Ne sadrži gluteide kao druge žitarice, na koje neki psi mogu biti alergični. Povoljno deluje na nerve, krv i dlaku. Pomaže izgradnju snažnijih kostiju, nokata (kandžica) i zuba i smiruje probavni i nervni sistem.Raž

Dobar izvor proteina i prirodnih vlakana. Sadrži mnogo minerala, kao gvoždje, flor, kalcijum i magnezijum. Pomaže odrzanju zdravih zuba, noktiju i dobrom funkcionisanju cirkulacije. Takodje se pokazao korisnim u borbi protiv raka, dijabetisa, kardiovaskularnih bolesti.


Alge

Izvor mnogih minerala, uključujući jod, kalijum, magnezijum, kalcijum i gvoždje. Kao dobar izvor joda, pomaže u problemima sa tiroidnom žlezdom, regulišući tako metabolizam u svim ćelijama tela.Germa (kvasac)

Uglavnom se preporučuje radi vitamina E. Ima visok sadržaj kompleksa vitamina B2, vitamina B i mnogih minerala uključujući i gvoždje, kalcijum, bakar, magnezijum, beta karotin, cink, fosfor i kalijum. Koristi se za poboljšanje iskorištavanja oksigena, specijalno u stresnom stanju. Kvasac povećava izdržljivost i vitalnost.


Ulje konoplje

Nudi izvrstan balans esencijalnih masnih kiselina Omega3 i Omega 6. Ove masne kiseline su neophodne za zdravu kožu i dlaku, specijalno u periodu naglog rasta i razvoja štenadi.


Probiotik Lactobacillus acidophilus

Povećava kiselost u želucu, te sprečava rast štetnih bakterija kao sto su salmonela, ešerihija koli i druge. Normalizuje rad creva sto pomaže smanjivanju vremena probave - ubrzava metabolizam. Zaustavlja prolive, eliminiše gasove i smanjuje nadutost, redukuje loš zadah izazvan nečistim crevima, vraća na normalu proizvodnju vitamina K i B, specijalno vitamina B 12. Potpomaže ispuštanje prirodnih antibiotika koji se bore sa štetnim bakterijama i kandidom. Ovi prirodni antibiotici nemaju kontraefekata i pomažu generalno borbi organizma protiv infekcija. Potražite u Pet -šopovima ili u prodavnicama zdrave hrane.


Pivski kvasac

Jača imunološki sistem. Dobar je izvor B vitamina, aminokiselina, proteina, minerala, enzima i snažan je I zdrav izvor B vitamina, amino kiselina, proteina, minerala, enzima i nukleidnih kiselina.Orasi

Dobar su izvor proteina i prirodnih vlakana. Sadrže preko 19 vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin E, kompleks vitamina B 2, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, B vitamine i cink.


Seme lana

Najbolji izvor alfa - linoleik kiseline. Izvrstan izvor Omega 6 & Omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Posledica ovih masnih kiselina je bogato i mekano krzno. Takodje sadrži i rastvoriva i nerastvoriva prirodna vlakna koja pomažu pri probavi i sprečavaju zatvor, te tako nude prevenciju od raka.


Krompir

Nudi vitamine B, cink, vitamin C, bakar, gvoždje, magnezijum, niacin i kalijum. Izvrstan je izvor visokoprobavnih ugljenih hidrata koji povećavaju energiju, no ne upotrebljavati velike količine u ishrani.

Jabuke

Odličan izvor vitamina A 7 beta karotina, a sadrži kalijum, fosfor, hlorin, natrijum, magnezijum, kalcijum, sumpor, gvoždje, fluor, prirodna vlakna, bor, nešto vitamina C i silicijuma, plus mnogo minerala u tragovima.Mrkva

Sadrži beta karotin, vitamin B compleks, vitamine A,C, D, E i K, gvoždje, kao i kalcijum,fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, mangan, sumpor, bakar i jod. Mrkva pomaže probavu, poboljšava vid i doprinosi zdravlju kože.


Izdanci deteline (lucerke)

Bogat izvor antioksidanata, anti - kancerogena, biljnih hemikalija, enzima, minerala u tragovima, i brojnih drugih hranljivih materija koje eliminišu otrove iz organizma, jačaju imune ćelije, otpornost protiv mutacije ćelija i jačaju celi imunološki sistem.


Rogač

Sadrži isto vitamina B 1 kao, recimo, špargle ili jagode, istu količinu niacina kao pasulj, sočivo ili grašak i više vitamina A nego plavi patlidžan, špargle ili cvekla. Takodje sadrži dosta kalcijuma, vitamina B 2, magnezijuma i gvoždja, zatim fosfor, kalijum, silicijum, niacin, nešto vitamina A i proteine.


Listovi peršuna

Sadrže vitamin A, nekoliko B vitamina, kalcijum, gvoždje, fosfor, mangan i više vitamina C nego narandža! Peršun je poznat kao jedna od najkoncentrovanijih hranljivih materija.Kopriva

Sadrži visoku koncentraciju velikog niza vitamina, minerala i hranljivih materija uključujući protein, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, beta -carotin, kalijum, vitamine A, C, D i kompleks B vitamina - svi u lako probavljivoj formi tako da mogu lako biti absorbovani od strane organizma.


Pčelinji polen

Najkompletnija i najizbalansiranija hrana u prirodi. Super koncentrovane sve hranljive materije - prirodna snaga - gvoždje, protein, kalcijum, amino -kiseline, B grupu vitamina i antioksidante, plus preko 5000 drugih hranljivih materija.


Lecitin

Neophodan svakoj ćeliji tela. Membrane telesnih ćelija su većim delom sastavljene od lecitina.


Ruzmarin

Izvanredan lek protiv nadutosti ili drugih probavnih poremećaja, uključujući one koji dolaze usled nervoze, stresa, iritacije. Smatra se kao smirujuće sredstvo, lek za srce. Deluje kao prirodna barijera protiv bakterija u hrani, i takodje kao antioksidant, te ima antimikrobske osobine. Služi kao prirodna zaštita organizma.Ribizla

Deluje kao prevencija od infekcije mokraćnih puteva izazvanih ešerihijom koli, sprečavajući mikroorganizme da se zalepe za epitelne ćelije urinarnog trakta.


Taurin

Najbolji izvor taurina su meso i riba. Nove studije pokazuju da psi trebaju taurin za zdravlje kardiovaskularnog sistema.


Djumbir

Biljka koja otklanja mučnine i dobro je prihvataju psi svih uzrasta. Stimuliše probavne sokove i pomaže u izbacivanju unutrašnjih nametnika - crva.


Origano

Sadrži karvakrol i timol, koji mu daju antiparazitske osobine. Takodje, pomaže protiv nadutosti i stimuliše protok žuči. To je jaka antiseptična biljka.

-----------------------------------------------------------------------------------

Možda najprihvatljivije (srednje) rešenje je koristiti gotovu hranu, a ovoj kuhinji pribegavati kao pomoćnom sredstvu (uz terapiju lekovima, koju prepisuje veterinar) kod rešavanja nekih zdravstvenih problema psa...

Kome se ne zavrti u glavi od svega prikupljenog i prezentovanog i kome ovo ne pomogne da, u ishrani svog ljubimca, počne da koristi neku od kvalitetnih gotovih hrana (Eukanuba, Pro – Plan Purina), mali dodatak (vitaminski) koji primenjuju neki odgajivači:

Psi dobijaju dodatne vitamine: 5 ml vitadol-a - svaka 2 meseca, dok skotne kuje i majke dojilje dobijaju 7 ml. Štencima se daje po 2,5 ml, ali svakih 45 dana (zavisno od težine).

-----------------------------------------------------------------------------------

Na istom mestu i o namirnicama koje je poželjno izbegavati:

- Belance (sadrži enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo može dovesti do problema sa kožom i dlakom. Takodje, u sirovim jajima se ćesto nalazi i salmonela.

- So (ukoliko se daje u većim količinama) može dovesti do neravnoteže elektrolita u organizmu.

- Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

- Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da čine više od 10% ishrane psa. Masnoću treba skinuti sa mesa a kosti ne davati.

- Kvasac za testa (moze da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slučajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 914 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 876 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, _Sale, aleksmajstor, Andrija357, Apok, comi_pfc, darkangel, dekan.m, drimer, ILGromovnik, Ivica1102, jukeboxer, kihot, krkalon, ksyyaj, Kubovac, ladro, MegaVLAdaR, mercedesamg, Milometer, nenad81, ozzy, robert1979, savaskytec, Srki94, Srle993, Sumadija34, vladaa012, vukovi, |_MeD_|