Emotivna prevara & Fizička prevara

2

Emotivna prevara & Fizička prevara

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2012
 • Poruke: 1107
 • Gde živiš: na grani-ci

Sagacity, izvini zbog moje sale. Veruj nije ni zlocesta ni zla namera. namestilo se, a ja normalno nisam odolela. smešak
Citat: Međutim psiholozi tvrde drugačije i smatraju da je emotivna bliskost, pa čak i ako ne uključuje fizičku, osnova svake kvalitetne veze. Postajući bliski sa tom nekom drugom osobom, razara se bliskost sa svojim intimnim partnerom, tako da to emotivno vezivanje nije nimalo naivno.
Pojedini psiholozi tvrde da seksualne fantazije pospesuju vezu...Da prevara moze da osvezi, zblizi (valjda osecaj krivice) Pojedini to tvrde. U novinama narocito crnoj kronici citamo da to bas i nije tako. Mnogo nebuloza u takvoj vrssti popularisticke psihologije kruzi netom.
Mislim da bi svakome bilo bolno da sazna da mu dragi-draga tamo nekom pise nezne reci...A pitanje je ZASTO je tako. Mozda je to pravo pitanje? Zato sto su se udaljili iz nekog razlog (opravdanog ili ne) ali mislim da je tu UZROK?
Ajde ovako?
1) Dvoje iz nekih razloga su ljuti na treceg. Danima pisu da bi ga ubili od batina, Da bi mu uradili svata..Ubili na mrtvo. Pisali i nista nisu uradili. Prosao bes.
2) Dvoje se nasli i iz nekog razloga uhvatili treceg. Danima pre toga su se dogovarali i dogovorili i ubili coveka. Stvarno ga ubili!
Je li to isto? Rec i delo, da li je isto ?
Nije casno varati virtuelno ali nije ni prevara u pravom smislu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 4059

Fizička vs emotivna prevara, diskusija se svodi na virtuelnu prevaru!?
Prevara je prevara. Nema ništa između! Mislim na prevaru u reali.Ne znam šta radi 'tamo neko', ne znam kako reaguje 'tamo neko', ne iznosim tuđa iskustva - nisu mi poznata, jedino što znam potrebna dobra zaštita a to podrazumava izostanak svake komunikacije izvan teme.
Zašto?

Jednostavno, napisati svoj stav, ma kakav bio, bez naknadnih glancanja na pp!

Uvek su me nervirale slatkorečive osobe sa bezbroj kontakata za sobom, prijatelji za sva vremena - svačiji prijatelji.

Niko, pa ni psiholozi ne znaju šta je u nečijoj glavi u datom momentu, kako tumači napisano, kako doživljava tuđu emociju.
Sve je u našim glavama, zavisno od raspoloženja, trenutka.

Virtuelna pripadnost prija, bez reči, bez objašnjenja. I to je sve.

Šta je loše u tome kada svoje slobodno vreme, svoj intimni kutak koji te odvaja od reale, podeliš sa osobom koja je u istom emotivnom raspoloženju kao i ti? Još ako se to ponovi više puta, eto emotivne povezanosti!
Naravno, pišem o ljudima poput mene, o ljudima koji ne žele nikada da sputavaju svoju emociju!
Da li je neko povređen? Da li je to prevara?

Tema može da nestavi diskusijom o platonskoj ljubavi za koji znam da postoji i da je čista, neopterećene bilo čime.

Dodala bih još i ovo:
Mašta može svašta. Čovek bez mašte je mrtav čovek :! :offline
 • Web Designer, PHP Developer; HTML, CSS, SQL, jQuery Programmer
 • Pridružio: 13 Jun 2010
 • Poruke: 307
 • Gde živiš: Subotica

Zanimljiva i korisna tema. Ovako:

Nisam ni na strani muškarca ni na strani žene već na strani etike, morala i dodiruje malo religiju.
Psihologija je diskutabilna jer većina poznatih psihologa je bilo nastrano, naročito onih koji su se bavili seksualnošću a psihologiju prilično dobro poznajem...

Prevara se dešava izpar razloga:
1) NEMA LJUBAVI
2) Nezadovoljstvo sa partnerom (seksualno, fizičko, mentalno)
3) Poremećaj u psihi (seksualni poremećaj)
4) Kompleksi (neki vole da menjaju hrpu partnera zbog dokazivanja)
5) Ostalo (osveta, svađa, zavist, neka "monotonija"...) - kakav god drugi razlog date

Prevara bila mislena ili fizička jeste prevara. A sada šta je veći greh, to je diskutabilno.
Mislena prevara kada-tada dovodi do fizičke prevare ako čovek nema suzdržanje. Dok se čovek/žena bori sa mislenom prevarom pobediće je. Ako mislenu prevaru neguje i uživa u njoj kad-tad će stupiti u fizički kontakt.

Matematički gledano ako se borimo protiv prevare to izgleda ovako:
karakter ima vrednost 100%, slab karakter uvek ima vrednost 0,
misli, suzdržanje i borba imaju vrednost koju vi odredite. Nesuzdržanje ima uvek vrednost 0
---------------------------------------------------------------------------
(misli + suzdržanje i borba) * karakter = nema prevare
(misli + nesuzdržanje) * slab karakter = |apsolutna prevara|
----------------------------------------------------------------------------

Čovek koji se bori protiv mislene prevare neće gledati (film-za-odrasle) i razne "odrasle" sadržaje iza leđa partnera, neće četovati sa drugim osobama niti legati u krevet.

Prevara je prosto nedostatak ljubavi sa jedne ili obe strane. Čim ljubavi nema dolaze problemi.
A ljubav nije ništa drugo do prihvatanja osobe onakve kakva jeste sa svim manama pa onda vrlinama i ophođenje prema toj osobi onako kako želimo da se ta osoba ophodi prema nama.

Biblijski rečeno (sada malo religije):
"Volimo jedni druge kao što volimo sami sebe."

ili poslanica Apostola Pavla:
"1. Ako jezike čovječije i anđeoske govorim, a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje ječi, ili kimval koji zveči.
2. I ako imam dar proroštva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu vjeru da i gore premještam, a ljubavi nemam, ništa sam.
3. I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne koristi.
4. Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se,
5. Ne čini što ne pristoji, ne traži svoje, ne razdražuje se, ne misli o zlu,
6. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,
7. Sve snosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi.
8. Ljubav nikad ne prestaje, dok će proroštva nestati, jezici će zamuknuti, znanje će prestati.
9. Jer djelimično znamo, i djelimično prorokujemo;
10. A kada dođe savršeno, onda će prestati što je djelimično.
11. Kad bijah dijete, kao dijete govorah, kao dijete mišljah, kao dijete razmišljah; a kada sam postao čovjek odbacio sam što je djetinjsko."

ZAKLJUČAK:
Ako imamo osobu koju volimo i koja nas voli onda i ako se desi neka misao prevare, pogledajte svoj život od trentka kada ste upoznali tu osobu do danas, razmislite šta dobijate a šta gubite tom prevarom pa sami odlučite. A sebi dokažite dali ste čovek ili nečovek....

Sami odlučite. Kako god odlučite do kraja života ćete to nositi sa sobom a osobu pored sebe ili usrećiti ili povrediti, da nekažem uništiti.

Živeli!

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2277
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

@angelika
Citat:''Da prevara moze da osvezi, zblizi (valjda osecaj krivice)''
I meni je to stvarno...van svake logike...
Čuj da osveži vezu prevarom...Laughing Teško da bi neko moju vezu tako ''osvežavao''...

@Neprimetna
Citat:''Šta je loše u tome kada svoje slobodno vreme, svoj intimni kutak koji te odvaja od reale, podeliš sa osobom koja je u istom emotivnom raspoloženju kao i ti? Još ako se to ponovi više puta, eto emotivne povezanosti!''
Nije ništa loše, ako trenutni realan intimni partner ne trpi ništa, ako je on ispunjen i ako i dalje ima istu pažnju koju je imao i pre tog emotivnog kontakta.

Inače, biću iskrena. Slabo sam maštovita. Platonska ljubav kod mene ne biva. Kod mene ljubav podrazumeva spoj duše i tela. Nekako ne mogu da živim u mislima, moram to da ispoljim. Takođe, nisam neko ko bi danonoćno kuckao čak ni sada kada sam slobodna. Prosto, ja sam čovek reale. Net, odnosno ''forumašenje'' mi je hobi. Niti sam neko ko ima ne znam koliko kontakata. Tu mi se čak i zamera.

@FoxVanis
Odličan post.

Citat:''misli + suzdržanje i borba) * karakter = nema prevare
(misli + nesuzdržanje) * slab karakter = |apsolutna prevara| ''


Tačno tako.

Uveliko zavisi od moralnih shvatanja i karaktera osobe šta dalje. Dešava se da se ljudi spontano nađu na netu. Prosto, neka misao, neka interesovanje spoje takve ljude. Uglavnom je to neko pravilo, bar koliko sam ja mogla zaključiti i desi se da se nađeš u nekoj emotivnoj povezanosti a da nisi ni svestan kako si došao dotle. Onda je na toj osobi zaista da razmisli šta dalje. Ili ''seći'' takav kontakt i odreći se te slatke potrebe emotivnog ćaskanja ili ''utopiti se u istu''. Smatram da tu mora biti ''ili ili''. Sve drugo trpi postojeći partner, što definitivno nije ni fer ni moralno.

Svakako čovek ''vaga'', šta dobija i šta gubi. Po meni, najbitnije je u takvim okolnostima biti svestan činjenice gde bi takav kontakt mogao dovesti. I najbitnije je shvatiti da li tvoj partner gubi tebe u takvom kontaktu...

E sad, šta je lakše preboleti fizičku ili emotivnu prevaru?
Jedni smatraju da fizička prevara može biti samo fizička i bez emocija, ali emotivna prevara prožima dušu čoveka, odnosno duša čoveka je posvećena nekoj drugoj osobi. Generalno, prevara je i jedno i drugo, samo što je fizička očigledna. Mada duhovna može biti još opasnija. To je ona situacija, kada se čovek bori sa sobom i odrekne se takvog kontakta, ali u duši nije tu povezanost otklonio, prosto jaka je i tada se može desiti ona situacija koju sam na početku navela...''Nema veće robije kada živiš sa nekim ko misli na drugu osobu''....

offline
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 4059

Sagacity ::
@Neprimetna
Citat:''Šta je loše u tome kada svoje slobodno vreme, svoj intimni kutak koji te odvaja od reale, podeliš sa osobom koja je u istom emotivnom raspoloženju kao i ti? Još ako se to ponovi više puta, eto emotivne povezanosti!''
Nije ništa loše, ako trenutni realan intimni partner ne trpi ništa, ako je on ispunjen i ako i dalje ima istu pažnju koju je imao i pre tog emotivnog kontakta.

Inače, biću iskrena. Slabo sam maštovita. Platonska ljubav kod mene ne biva. Kod mene ljubav podrazumeva spoj duše i tela. Nekako ne mogu da živim u mislima, moram to da ispoljim. Takođe, nisam neko ko bi danonoćno kuckao čak ni sada kada sam slobodna. Prosto, ja sam čovek reale. Net, odnosno ''forumašenje'' mi je hobi. Niti sam neko ko ima ne znam koliko kontakata. Tu mi se čak i zamera.

Sagacity, od kada polemišemo na temama, svaki post počinješ ili zavrašavaš naglašavanjem svoje iskrenosti. Misliš li da oni koji ne napišu da iskreno pišu, pišu neiskreno?

Brkaš lončiće na temama.Opet.
Ovu temu si otvorila ti, ne ja ili neko treći smešak
Sumnjam da je iko od forumaša ovde profesionalno, i naglasila sam da se slobodno vreme i odvajanje od reale koristi na način kako kome prija.

Što se tiče kontakata, hm..dovoljan je i jedan jedini. Može i bez kontakta smešak

Citat: Dešava se da se ljudi spontano nađu na netu. Prosto, neka misao, neka interesovanje spoje takve ljude. Uglavnom je to neko pravilo, bar koliko sam ja mogla zaključiti i desi se da se nađeš u nekoj emotivnoj povezanosti a da nisi ni svestan kako si došao dotle

Ovo si ti napisala a to je odprilike ono iz mog prethodnog posta Smajli

offline
 • Pridružio: 25 Avg 2008
 • Poruke: 740
 • Gde živiš: na bezbednom rastojanju od pojedinih

Ljudi pricaju o emotivnoj bliskosti na netu,a nisu sposobni da se emocionalno zblize u realu!Cudno!Ocemu se ovde radi.? isto kao..''Covek zeli da istrazi druge planete,a nije sposoban da se snadje na svojoj, kako treba..


FoxVanis @
Citat:
Prevara se dešava izpar razloga:
1) NEMA LJUBAVI


Oprosti,netacno..Dogadjaju se prevare i kada ima ljubavi(naravno..iskljucujem one prave,retke,jedine,i ''besmrtne'' ljubavi-kojih ima, ali su kosmicki retke..)

Citat:Prevara bila mislena ili fizička jeste prevara. A sada šta je veći greh, to je diskutabilno.
Mislena prevara kada-tada dovodi do fizičke prevare ako čovek nema suzdržanje. Dok se čovek/žena bori sa mislenom prevarom pobediće je. Ako mislenu prevaru neguje i uživa u njoj kad-tad će stupiti u fizički kontakt.


Prevare i misli...Covek je i zao i dobar..oseca i ljubav i mrznju..Volimo..ali nam se namecu ''kvarne'' misli,jer smo po prirodi i losi..ne samo dobri..cesto i ne zelimo to,ali nam se prosto dogadjaju gresne misli..

Ali..covek..jedno misli,drugo oseca,trece govori,cetvrto radi..Vecina nas je takva..(to je u realu..a u virtualnom svetu,ne smem ni da pomislim sta se sve desava..)

Citat:(misli + suzdržanje i borba) * karakter = nema prevare
(misli + nesuzdržanje) * slab karakter = |apsolutna prevara|

Po mom dubokom uverenju,covek nije u stanju da kontrolise svoje misli uvek..samo ponekada..Mi mozemo biti veoma emocionano bliski sa osobom koju volimo,a da nas ponekad opterecuju misli,koje idu u suprotnom, nezeljenom pravcu.(i to nije prevara iako smo razmisljali o neverovatnim stvarima -to naravno ne umanjuje nasa osecanja prema partneru..)

Citat:Prevara je prosto nedostatak ljubavi sa jedne ili obe strane.

Prevara je mnogo vise od toga:Mi na taj nacin pokusavamo da ''zakrpimo'' sve emotivne rupe na haljinama koje smo menjali tokom odrastanja..

''Mi uvek varamo i kada imamo ljubav.i kada smo u potrazi za njom''(posebno u glavi-svojim mislima..)

Sagacity@
Citat:''Nema veće robije kada živiš sa nekim ko misli na drugu osobu''......

Vec sam vise puta napisala,da si ti majstor ovakvih recenica..Nisi ni svesna sta ovom recenicom sve kazujes..veruj da je tako.. Wink

Inace, covek je vecno na robiji zarad sopstvenih osecanja..jer neprestano vodi borbu u svojoj glavi..''hteo on to ,ili ne''..

offline
 • Web Designer, PHP Developer; HTML, CSS, SQL, jQuery Programmer
 • Pridružio: 13 Jun 2010
 • Poruke: 307
 • Gde živiš: Subotica

danka- ::
FoxVanis @
Citat:
Prevara se dešava izpar razloga:
1) NEMA LJUBAVI

Oprosti,netacno..Dogadjaju se prevare i kada ima ljubavi(naravno..iskljucujem one prave,retke,jedine,i ''besmrtne'' ljubavi-kojih ima, ali su kosmicki retke..)

Naravno da ima toga ali iz ostalih 4 razloga koje sam nabrojao sem ovog.

Vidim da nisi shvatila. KARAKTER!!!
Ako i imaš misao o prevari a KARAKTERNO SI JAK/A onda ćeš je pobediti. Ako nisi dovoljno karakterno jak/a onda prevara predstoji kad-tad. Nekome je prevara veoma slatka.
Ali razmisli samo jedno:
Da li želiš ti da budeš prevarena od strane voljene osobe? Drugo ako želiš - OK.
Ja idem logikom:
Ne želim voljenoj osobi uraditi ono što ne želim da ona uradi meni. Veoma jednostavno.

E sada ako ti nađeš zajednički jezik sa nekom osobom a u vezi si to onda stavi pod kategoriju prijatelji i ne prelazi granicu. Ako pređeš bolje ostani tamo. Jer ako sediš na 2 stolice mogu obe da iskliznu na kraju pa će g*z**a da boli... Smile

Drugo ako te voljena osoba ne ispunjava potpuno tu ima nedostatka u ljubavi kod tebe. Nije onda u potpunosti prava osoba za tebe.

Citiram sam sebe:
Citat:A ljubav nije ništa drugo do prihvatanja osobe onakve kakva jeste sa svim manama pa onda vrlinama...
Ako se tu nešto pobrka to je onda gubljenje vremena i zadržavanja te osobe bespotrebno a i ti gubiš životnu priliku.

Diskutabilno je jako ovo i svako za sebe zna odgovor...

offline
 • Pridružio: 25 Avg 2008
 • Poruke: 740
 • Gde živiš: na bezbednom rastojanju od pojedinih

FoxVanis@
Citat:Vidim da nisi shvatila. KARAKTER!!!
Ako i imaš misao o prevari a KARAKTERNO SI JAK/A onda ćeš je pobediti. Ako nisi dovoljno karakterno jak/a onda prevara predstoji kad-tad. Nekome je prevara veoma slatka.
Ali razmisli samo jedno:
Da li želiš ti da budeš prevarena od strane voljene osobe? Drugo ako želiš - OK.
Ja idem logikom:
Ne želim voljenoj osobi uraditi ono što ne želim da ona uradi meni. Veoma jednostavno.


Shvatila sam..ali na drugaciji nacin od tebe..Pisao si ,napred da poznajes psihologiju,pa onda verovatno znas da je ona veoma mlada nauka ...i da se o neke njene oblasti prava nepoznanica..Recimo oblasti nesvesnog..(tako ga zovu psihoanaliticari..inace vecina- podsvesno..)
Dakle..Zaista postoje misli koje mi ,kontrolisemo i misli koje mozemo da usmeravamo..(to cinimo iz mnogih razloga..)Ali,postoje i one misli..koje se pojave,usele u nas mentalni svest..i MI TU NE MOZEMO NISTA..pocinju da nadiru..i tome nema kraja..(tu je nase nesvesno obavilo svoj deo posla,a zna se koliko je ono istrazeno(jako malo..)
Mi smo nemocni..kada je ono u pitanju..

Kada sam pisala..na to sam mislila..
Covek mnogo toga u zivotu ucini,a da nije zeleo...

offline
 • Web Designer, PHP Developer; HTML, CSS, SQL, jQuery Programmer
 • Pridružio: 13 Jun 2010
 • Poruke: 307
 • Gde živiš: Subotica

danka- ::Shvatila sam..ali na drugaciji nacin od tebe..Pisao si ,napred da poznajes psihologiju,pa onda verovatno znas da je ona veoma mlada nauka ...i da se o neke njene oblasti prava nepoznanica..Recimo oblasti nesvesnog..(tako ga zovu psihoanaliticari..inace vecina- podsvesno..)
Dakle..Zaista postoje misli koje mi ,kontrolisemo i misli koje mozemo da usmeravamo..(to cinimo iz mnogih razloga..)Ali,postoje i one misli..koje se pojave,usele u nas mentalni svest..i MI TU NE MOZEMO NISTA..pocinju da nadiru..i tome nema kraja..(tu je nase nesvesno obavilo svoj deo posla,a zna se koliko je ono istrazeno(jako malo..)
Mi smo nemocni..kada je ono u pitanju..

Kada sam pisala..na to sam mislila..
Covek mnogo toga u zivotu ucini,a da nije zeleo...


Razumem sada šta si htela reći. Zaista činimo stvari kojih nismo ni svesni. Teško se izboriti sa time.
Ali prevara je uvek svesna. Možda nesvesno kuva u nama, posle postaje svesno a kada je svesno imamo kontrolu nad time. Samo jaka volja, i borba pobeđuju...

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2277
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Tačno je da čoveka prate razni izazovi i da se u njemu može odvijati borba. Koliko će ta borba biti snažna i da li će se moći odupreti izazovu zavisi od jakog karaktera, svesnog razmatranja ''šta gubi i šta dobija'' itd.

U životu nikad ne treba reći nikad, ali kada se rukovodim ovim :''Nikada ne činim drugom ono što ne bih želeli da se čini meni'' , onda stvari u startu dobijaju drugu dimenziju. Već unapred je izgrađen neki čvrst stav.
Inače, uvek naglasim da prevaru ne praštam, da ne bude posle ''nisam znao''...Laughing niti bih očekivala da meni to isto neko oprosti, ako bi se nekim slučajem desilo da meni stvari izmaknu kontroli.

Mene ovde ponajviše zanima, gde je granica između te neke normalne komunikacije između dvoje, koja nije emotivna od one koja je bitno izražena emotivnom vezanošću?
Kada treba da se u glavi postavi ''znak upozorenja'' ?
I da li je moguće druženje pa i ovo net između muškarca i žene, a da nema baš ničeg emotivnog u tom razgovoru i net druženju?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 541 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 531 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Buzdovan, djordje92sm, dragoljub11987, ILGromovnik, Megapurpletv, nik8282, ruger357, spektorsky, Srki94