Ronjenje

2

Ronjenje

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2004
  • Poruke: 122
  • Gde živiš: Stara Pazova

Jos jedan ljubitelj ronjenja, (rekreativac). Imam u planu da polazem za licencu, ali otom potom.
Jedan drugar je ronio na Tajlandu i doneo je predivne fotografije. Imao je nekih problem (glava mu je natekla),posljedica prekomjernog boravka pod vodom...
Evo jedna moja slika je u Karinu..Cro.
mycity.rs/must-login.png



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Okt 2006
  • Poruke: 640
  • Gde živiš: Tajland, zapadna obala

Silence ::Imao je nekih problem (glava mu je natekla),posljedica prekomjernog boravka pod vodom...


Hmmm, neobicno.

Ako pod 'prekomernim boravkom u vodi' podrazumevas dekompresionu bolest onda je mozda zaradio limfaticni oblik--mada je to jako retko na glavi.

Mogao je da natekne i zbog recimo povrede etmoidalnog sinusa kada pri izranjanju dolazi do sirenja gasa u zapusenom sinusu sto dovodi do preloma tankog kostanog zida sinusa i gas se siri pod kozom dajuci otok u predelu korena nosa i moze zahvatiti ocni kapak.

Ostali uzroci bi mogli biti manje specificni za ronjenje kao npr alergija (Kvinkeov edem), problemi sa srcem ili bubrezima...



offline
  • Pridružio: 12 Apr 2004
  • Poruke: 39
  • Gde živiš: Zimbabwe

Sto se tice oticanja posle ronjenja mi smo imali jednog momka koji je "fasovao" i dekompresionu bolest i manju forme embolije. Njemu je odmah po izronu glava tj lice nepokriveno kapuljacom bilo jako oteklo. Islo se na 80 m a njegov deo grupe se izgubio i nekontrolisano su izronili a bio je i bez svesti. Vratili smo ga odmah na 12 m i drzali ga jedno dva sata dok sve boce nismo potrosili. Te noci je prestao, tj, vise nije mogao da mokri tako da smo ga sutradan prebacili u Split. Tamo je rekomprimiran i potpuno se oporavio. Drugi uzroci otoka mogu biti kao sto je leopard vec naveo.

Chinhoyi pecine u ZW su zaista sjajne ali i vrlo duboko. Covek u cijem sam klubu ja bio clan je tamo uspeo da zaglavi. Otisao je sa grupom (na mesavini) i na 60 m pokazao ljudima da ga cekaju. I onda otisao dublje i vise se nije vratio. Posle je Juznoafricki tim dolazio da vadi telo.

Dakle, to je samo za fanaticne speleologe i pecinske gnjurce.

Sto se otvorene vode tice - ima puno bilharzije, krokodila (namerno stavljaju krokodile u jezera da sprece ilegalni ribolov!) i nilskih konja.

offline
  • Pridružio: 06 Okt 2006
  • Poruke: 640
  • Gde živiš: Tajland, zapadna obala

offline
  • Pridružio: 12 Apr 2004
  • Poruke: 39
  • Gde živiš: Zimbabwe

E ne znam imena Juznoafrickog tima. Slicni drugari su imali frku i u jednoj od dubokih Juznoafrickih pecina. Neko je ronio pa zaglavio pa je onda isao tim da ga vadi pa su onda jedan ili vise clanova tima takodje zaglavili. Strasno!

Nemam pojma kolika je dubina Chinhoyi caves. Vrlo velika verovatno! Nisam siguran da je iko isao do dna. A ima prica da tamo zive neka strasna bica, ribe, sta li. Inace sama pecina je na visini tako da je to jos gore za dekompresiju.

Onaj nas momak koji je imao problem na Svetom Andriji kod Dubrovnika. Vrlo verovatno je imao bas kako leopard komentarise. I izgledao je kao Michelin man. Ja sam ga "snimio" na povrsini, pozvao jos jednog drugara koji je bio na 12 m na dekompresiji. Pa smo onda prekinuli dekompresiju, zgrabili momka, stavili mu masku i onda ga bukvalno gurnuli na 12 m. Vidno smo odahnuli posle jedno minut kada smo videli da momak dise. Posle nekoliko minuta je dosao svesti. Drzali smo ga dole dok smo imali sta da disemo. Ni ja ni drugi spasilac nismo imali nikakve probleme.

Inace mesto je kod rta otoka Sv Andrija i na 80 m ima sjajne korale a odsek je fantastican za ronjenje posto ima svasta riba itd.

Dopuna: 27 Jun 2007 10:46

Ta Sra Kaeow pecina mora da je fantasticna ako se moze suditi po fenomenalnim liticama iznad.

Na zalost (ili na srecu) mene pecinarenje i pecinsko ronjenje nikada nije bas privlacilo. Iako smo u DPA URS imali citavu masu vrlo sposobnih specijalista za to.

offline
  • Pridružio: 06 Okt 2006
  • Poruke: 640
  • Gde živiš: Tajland, zapadna obala

@Premaks,

Jao, znam za taj slucaj u Juznoj Africi.

Moj profa je bio u timu na povrsini i taj slucaj smo detaljno analizirali na postdiplomi.

Prica je da se najezis!

Australijski tehnicki ronilac Dave Shaw je zaronio na 270m u juznoafricku Boesmansgat pecinu i tamo pronasao telo (skelet u ronilackom odelu tacnije) mladog ronioca koji je stradao desetak godina ranije. Nije bio u mogucnosti da tom prilikom izvuce telo pa ga je samo obelezio uzetom.

Dave je posle toga stupio u kontakt sa roditeljima nastradalog ronioca i rekao im je da ce da ponovi zaron i da ce pokusati da izvuce telo, sto su roditelji nastradalog ronioca pozdravili.

Odredjen je datum za novi zaron.

Ovog puta je Dave poneo i vrecu za telo.

Na slemu je nosio podvodnu video kameru koja je snimala ceo zaron.

Kada je na 270m locirao telo i pokusao da ga najpre izvuce iz blata, a potom ubaci u vrecu--nastupili su problemi. Telo koje je najpre bilo usidreno u blatu je pocelo nekontrolisano da pluta. Dave je imao problema i sa uzetom koje je izgubilo tenziju, a i sam je poceo da klizi niz nagib dna.

Dave-ovo disanje se sve vise ubrzavalo. Na strahovitoj dubini od 270m i najmanji fizicki napor moze biti fatalan. Dave je sve vise i vise upadao u smrtonosnu zamku neefikasne ventilacije. Video snimak na kojem se moze cuti Dave-ovo sve plice i brze disanje je uzasno potresan.

Nagomilani ugljen dioksid najpre dovodi do ubrzanog disanja da bi ga potom paralisao. Posle nekoliko minuta borbe sa vise neocekivanih izvora stresa--Dave je konacno prestao da dise.

No to nije kraj price.

Kada je tim na povrsini konacno shvatio da je Dave nastradao i kada je donesena odluka da se main-line izvuce--Dave-ovo bezivotno telo je izronilo--kao i telo poginulog ronioca.

Dave je platio zivotom obecanje koje je dao roditeljima nastradalog ronioca.......ali ga nije prekrsio.

Sad


Sto se tice momka na Sv Andriji--spasili ste mu zivot! Rekompresija u vodi ume da bude veoma nezgodna stvar--ali u toj situaciji sa takvom strahovitom dekompresijom drugog izbora nije bilo. Svaka cast!


@All,

Ako citate ovo sto Premaks i ja pisemo nema sumnje da ce vam se uciniti da je scuba ronjenje izuzetno opasna rabota.

Imajte u vidu da smo govorili o ekstremima i za pojmove tehnickog ronjenja, a kamoli za rekreaciono scuba ronjenje.

Rekreaciono scuba ronjenje koje se desava na dubinama manjim od 40m vazi za bezbedan sport ukoliko se ispostuju propisana pravila o zdravstvenom stanju, obuci, opremi i okruzenju.

offline
  • Pridružio: 12 Jul 2007
  • Poruke: 11
  • Gde živiš: Sarajevo

Morala sam da se javim...
Ronjenje je jedna moja velika strast...Zivim u Sarajevu i cim mi se stvori prilika da skoknem do brace hrvata ... odem da ronim.. mada smatram da je Jadransko more po prilicno prazno ...
(*citaj: razmazena posle sarm el seika*)

sad sam bila prosli vikend na peljescu...kod Orebica...

i130.photobucket.com/albums/p272/the_pcelica/Jul07_ronjenje.jpg

i130.photobucket.com/albums/p272/the_pcelica/Jul07_scubamaja.jpg

Sharm El Sheik:

s130.photobucket.com/albums/p272/the_pcelic.....Divers.jpg

evo mene.. ko marsovac! ehehehehe...

i130.photobucket.com/albums/p272/the_pcelica/Sharm-ScubaMaja.jpg

ako neko ima pitanja...tu sam!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1173 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 10 sakrivenih i 1129 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, Battlehammer, bojanM84, darkojbn, deLacy, Denaya, doktor123, ikan, Istman, ivica976, Karla, Krvava Devetka, ksyyaj, kunktator, Luka Blažević, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mnn2, nenad81, procesor, raptorsi, robert1979, royst33, solic, Srle993, Tvrtko I, VladaKG1980, W123, yrraf, zeo, zziko