Turističke destinacije Braničevskog okruga

Turističke destinacije Braničevskog okruga

offline
  • Pridružio: 19 Avg 2010
  • Poruke: 12

Turističke destinacije Braničevskog okruga

Braničevski okrug se nalazi u istočnom delu Srbije i obuhvata osam opština: Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo i Žagubica. Sedište okruga je grad Požarevac.

Turističke mogućnosti Braničevskog okruga su velike, alu su, po mom mišljenju, nedovoljno iskorišćene.

U ovom članku pokušaću da vam predstavim najatraktivnije destinavije Braničevskog okruga, mada po svojoj lepoti i značaju svaka destinacija zaslužuje da se o njoj napiše poseban članak.

U Požarevcu se nalazi galerija Milene Pavlović Barili. Smeštena je u rodnoj kući velike slikarke. Posetioci imaju mogućnost da razgledaju slike jedne od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata.

Ergela Ljubičevo nalazi se nadomak Požarevca i jedna je od najstarijih ergela u Srbiji koju je osnovao knjaz Miloš Obrenović 1853. godine. Ime Ljubičevo dao je knez Mihajlo Obrenović u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu.

Međunarodna turistička manifestacija pod nazivom Ljubičevske konjičke igre održavaju se od 1964. godine svakog prvog septembarskog vikenda u Požarevcu i to je pravi praznik za sve ljubitelje konjičkog sporta. Pored kasača, galopera, preskakanja prepona i dresure, najatraktivniji je Ljubičevski višeboj, jedinstveno takmičenje u kurirskom jahanju, seči sabljom, gađanju strelom, topuzom i kopljem, a pobednik dobija laskavu titulu Ljubičevskog viteza.

U Požarevcu se nalazi Narodni muzej koji je osnovan 1895. godine i, posle beogradskog Narodnog muzeja, najstariji je u Srbiji, a u okviru muzeja na obližnjen brdu Tulba nalazi se etno park gde je prikazana istorija narodne arhitekture braničevskog kraja.

Sigurno najatraktivnija destinacija Braničevskog okruga je rimski grad i vojni logor Viminacium koji se nalazi u Kostolcu, 15 km. od Požarevca. Viminacium je izuzetno značajan lokalitet u širim razmerama i, ako to danas još možda nije, jednog dana će sigurno biti svetska destinacija.

Viminacium se nalazio u rimskoj provinciji Gornja Mezija i bio je prestonica provincije. Pored grada nalazio se veliki vojni logor. Imao je vodovod, kanalizaciju, terme sa toplom vodom i druge sadržaje koji su ga u to vreme činili savremenim gradom.

Nedavno je, pored carskog mauzoleja, pronađen skelet mamuta dugačak oko 6 metara i visok 3,5 metara. Pretpostavlja se da je star oko milion godina i to je najstarija vrsta mamuta pronađena u Evropi, tako da posetioci Viminaciuma mogu da vide i ovu atarkciju.

Idući nizvodno niz Dunav na 25 km. od Požarevca nalazi se, u istoimenom selu, tvrđava Ram koja je smešetena uz samu obalu Dunava. Nije poznato kada je tvrđava podignuta, ali nakon osvajanja Turaka turski sultan Bajazit II preradio je ovu tvrđavu u sada postojeću radi zaštite desne obale Dunava. Tvrđava Ram je danas dosta dobro očuvana, ali je šteta što danas niko o njoj ne brine i izložena je zubu vremena.

Sledeća destinacija nizvodno Dunavom je Veliko Gradište, a blizu je Srebrno jezero, a neki ga zovu i srpsko more. Na Srebrnom jezeru se nalazi čitav komleks hotela, vila, restorana, kafića, prodavnica, auto kampova. Leti je velika gužva, zaista podseća na atmosferu sa mora i mnogi koji ne idu na more vrlo rado obilaze ovu poznatu destinaciju koja je još poznata i po ribolovu.

Od Velikog Gradišta, đerdapskom magistralom, stiže se u Golubac.

Golubačka tvrđava ili Golubački grad zaštitni su znak Golupca. Ne zna se ko je podigao tvrđavu, prvi put se pominje u 14. veku kao ugarsko vojno utvrđenje, a koristili su je svi koji su u određenom periodu vladali tom teritorijom: Mađari, Vizantijci, Srbi. Interesantno je da se Golubački grad nalazi na samoj obali Dunava, a kroz tvrđavu prolazi đerdapaska magistrala.

U Golupcu se nalazi i hotel koji nosi naziv tvrđave. U Golupcu se svake godine organizuje turistička manifestacija Sajam Dunava u okviru koje je najpoznatije takmičenje u spremanju ribe Golubački kotlić.

Poslednja turistička destinacija u Brančevskom okrugu, kada se ide đerdapskom magistralom prema Donjem Milanovcu i Kladovu, je auto kamp Toma blizu sela Brnjice i 19 km. od Golupca. Auto kamp je smešten na obali Dunava i interesantan je za odmor i ribolov.

Opština Kučevo je poznata po pećinama. Pećine Ceremošnja i Ravništarska su u potpunosti dostupne posetiocima, a Dubočka i Ševićka pećina su dostupne do ulaza i nešto malo dalje, ali su zato pravi izazov za speleologe.

Posebno je interesantna Zviška potajnica što predstavlja redak prirodni fenomen. Voda ističe u udređenom vremenskom periodu, onda prestaje isticanje dok se puni unutrašnji rezervoar koji je negede skriven u dubini , ponovno isticanje i tako stalno.

Naravno, treba ponmenuti i zlatonosnu reku Pek, više vodopada, vrela.

U Kučevu se održavaju poznate turističke manifestacije Homoljski motivi, Festef, Žanki u čast, a u gradu se nalazi i komforan hotel Rudnik sa zatvorenim poluolimpijskim bazenom.

Žagubica je najudaljenija opština Braničevskog okruga od Požarevca.

Blizu Žagubice, maltene u samom gradu, nalazi se izvor reke Mlave koja celim tokom protiče kroz Braničevski okrug i uliva se u Dunav u Kostolcu. Pored izvora nalazi se motel Vrelo, a tu je i ribnjak pastrmki.

Kod Petrovca na Mlavi, blizu sela Zdrelo, na magistralnom putu Požarevac-Žagubica nalazi se izvor tople mineralne vode. Kažu da je lekovita i najviše leči kožna oboljenja. Pristup izvoru je besplatan i pored izvora nalazi se malo neuređeno jezero u kome se posetioci kupaju.

Pored izvora nalazi se savremeni rekereativno ugostiteljski centar Ždrelo sa više zatvorenih i otvorenih bazena napunjenih toplom vodom, spa i wellness centrom, hotelom i drugim sadržajima.

Verujte autoru ovog članka na reč da je fantastičan osećaj kada se zimi kupate u zatvorenom bazenu i iz zatvorenog bazena pređete u ovoreni i legnete na podvodnu ležaljku sa đakuzijem. Plaćate dnevnu kartu u koju je uključeno kupanje, sauna, solarijum, đakuzi.

Posebna priča su manastiri u Braničevskom okrugu. U Požarevcu se nalazi sedište Braničevske eparhije koja se teritorijalno razlikuje od Braničevskog okruga. Ovom prilikom samo ću nabrojati manastire koji se nalaze u Braničevskom okrugu, a podrobnije o njima pisaću u nekom posebnom članku.

U opštini Petrovac nalaze se manastir Gornjak koji je smešten u Gornjačkoj klisuri, manastir Vitovnica u selu Melnica, manastir Reškovica i manastir Svete Trojice u selu Ždrelo, manastir Bradača u selu Kula.

U opštini Požarevac nalaze se manastiri Rukumija kod sela Bradarac i Zaova kod Velikog sela.

U opštini Veliko gradište postoje manastiri Nimnik u selu Kurjače i Tuman u selu Tumane.

Braničevski okrug je po prirodnim resursima veoma bogat. Plodna stiška ravnica, Homoljske planine, reke (Dunav, Morava, Mlava, Pek, Vitovnička reka i druge), pećine, vodopadi, bukovi, vrela, potajnice, tople mineralne vode čine ovaj kraj veoma privlačnim za turiste. Pored očiglednog truda turističkih organizacija opština Požarevac, Veliko gradište, Golubac, Kučevo i drugih opština Braničevskog okruga čini mi se da ovaj kraj nije dovoljno omiljeno odredište turista u onoj meri u kojoj to zaslužuje, te pozivam turističke agencije i druge turističke poslenike da se bliže upoznaju sa turističkim potencijalom Braničevskog okruga i da što više orgnizuju izlete ili vikend ture ka destinacijama u Braničevskom okrugu i da naj taj način omoguće turistima da uživaju u prirodnim i istorijskim lepotama ovog kraja.

Više o destinacijama i drugim informacijama iz oblasti turizma na sajtu turizamplus.comRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 638 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 633 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Haryy, havoc995, nuke92, Oluj2.1, sasa76