Upoznajte Nemacku

Upoznajte Nemacku

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2012
  • Poruke: 42

Upoznajte Nemačku


Nemačka je interesantna kako za domaće, tako i za strane turiste. Na 357.020 kvadratnih kilometara živi 82 miliona stanovnika. Nemačka je poznata po svojim filosofima i pesnicima. Glavni grad je Berlin.



Berlin je simbol nemačkog ujedinjenja, pošto je sve do 03.10.1990 bio podeljen na zapadni i istočni Berlin. Nemci govore nemački jezik, ali i drugi jezici su u upotrebi. Pošto u Nemačkoj živi i 7,3 miliona stranaca.

U Nemačkoj se od 1. januara 2002. koristi evro kao platežno sredstvo. Pakovanje cigareta košta oko pet evra. Jedan evro je otprilike oko 1,30 američkih dolara.





Celu zemlju prekriva mreža železničkih šina i autoputeva. Od Hamburga do Minhena ili od Kelna do Berlina, svuda se lako stiže. Bez obzira da li se putuje autom, vozom, autobusom, avionom ili čak biciklom.

Čak je i rečni i morski saobraćaj odlično povezan. Nemačka je ispunjena pejzažima i netaknutom prirodom.

U sklopu nacionalnih parkova postoji i puno oaza. Jug Nemačke je idealan za ljubitelje planina i snega, dok je sever više za ljubitelje mora, jezera i ravnica.





U Nemačkoj je klima umerena, pri tome varira od dela zemlje.

Na jugu često pada kiša, na istoku su leta toplija, dok na zapadu retko pada sneg.Promena klime oseća se poslednjih godina i u Nemačkoj, ali su leta i dalje u većem delu zemlje blaga i kišovita, uostalom kao i zime.

"Živimo u zoni umerene klime", objašnjava Rajk Šab, stručnjak za klimu iz Ofenbaha.


Dakle, u kojoj meri je klima u Nemačkoj umerena zavisi o kom regionu je reč. "Severni i zapadni deo su pod uticajem mora", kaže Šab. Što znači da leta nisu vruća, kao što ni zime nisu hladne. U drugim delovima zemlje su promene temperature drastičnije, pre svega na jugu. Najhladniji region je oko Brandenburga, gde su leta najtoplija.






Ljubitelji lepog vremena bi trebalo da posete jug Nemačke, preciznije Frajburg u Brajsgau. Gde je Šab zabeležio prosečnu letnju temperaturu od 20 stepeni. Taj deo je i pretežno sunčan: 1740 sati godišnje.

Ipak, najsunčanije mesto u Nemačkoj je Cinovic (Zinovitz) na istočnom ostrvu Usedom - sa 1917 sati sunca godišnje. Najmanje sunca ima u regionu Gotingena, koji nema ni upola sunčanih sati poput Cinovica.



Najkišovitija mesta nisu na severu Nemačke, kako se obično pretpostavlja, već na jugu, u blizini Alpa. Balderšvang u Algau je najkišovitiji grad, sa 2450 litara po kvadratnom metru godišnje. Dok u području oko istočnog grada Hale ne padne ni jedna šestina kiše od toga - samo 400 litara.

Da li je kišovito ili ne, Šab se ne žali na nemačku klimu. Reč je o plodnom delu zemlje, gde vegetacija buja. U poređenju sa Artiksom, mi smo još dobri.






Kliše koji postoji o Nemcima je da su hladni a vredni. Ponekad se nađu i na udaru negativnih kritika medija, ali ipak ne postoji razlog da se Nemačka ne poseti.

Ko stupi u kontakt sa Nemcima, često je iznenađen: večina njih rado slavi i druži se. Najradije se sastaju u pivnicama. Kiseo kupus se tom prilikom više ne jede, kao što se ni kožne pantalone ne nose kao što je to ranije bio slučaj.


Najviše se slavi karneval. U Kelnu i Majncu se na primer i čak nepoznati maskirani ljudi grle i ljube na ulicama u slavskoj atmosferi.





Ljudi se hvataju pod ruku, plešu, pevaju pesme koje inače nikada ne bi pevali u svakodnevnom životu. Maskirana vozila u koloni prolaze kroz grad, predstavljajući karnevalski voz odnosno povorku.Nemci vole da jedu brzu i tradicionalnu hranu. Što ne znači da bi probirljivi gurmani trebalo da padnu u očaj.

Kobasice su za Nemce omiljeni tradicionalni obrok. Postoje razne varijante u zavisnosti od dela Nemačke, npr. u Bajernu se prodaje bela kobasica, u istočnoj nemačkoj Turinger Rostbratvurst, u Frankfurtu frankfurtska kobasica. Ipak na top listi nemačke omiljene brze hrane nalazi se karivurst sa pomfritom. To je kobasica od svinjskog, telećeg i goveđeg mesa sa kari sosom, kečapom i majonezom.

U Nemačkoj je popularna i internacionalna kuhinja. U Minhenu postoji više italijanskih restorana nego u Milanu. U svakom većem gradu postoji i mnoštvo kioska sa turskim "dönerom" i sa grčkim "girosom". Takođe su popularni španski "tapas", japanski "suši" i američki "baget".

Prošla su ta vremena kada su probirljivi gurmani morali da u potrazi za vrhunskim restoranima putuju u Francusku ili Belgiju.

Godine 2003. je "Vođa Mišelin hotela i restorana" dodelio još pet puta po tri zvezdice objektima u Nemačkoj. Tako su do sada 189 nemačkih restorana uspeli da dobiju po jednu zvezdicu.

Kompletan tekst i izvor: Nemačka od A do Š



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Neil 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 27

Ja sam vise puta bio u nemackoj i ne vidim je kao zanimljivu zemlju. Dosta je skuplja, njihobo more je uzas..



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1140 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 1088 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Bokiboks, Boris90, ccoogg123, dika69, Djokislav, DPera, DragoslavS, Džordžino, esx66, FileFinder, Fog of War, HrcAk47, hyla, Ivica1102, JOntra, Još malo pa deda, Kubovac, ladro, laganini123, laki_bb, ljuba, Luka Blažević, maiden6657, mercedesamg, milanovic, mrav pesadinac, naki011, Nemanja.M, Nobunaga, Pohovani_00, prashinar, proka89, royst33, Srle993, ss10, Sumadija34, Tvrtko I, VJ, Vlada78, x9, zeo, zlaya011, 1107