Anđelina Džoli odstranila obe dojke

6

Anđelina Džoli odstranila obe dojke

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Uf, kakva tema!
Sjetih se, prije dosta godina, kao mlad doktor, vidjela sam pacijenta koji je umirao od karcinoma ... meta promjene svuda, a primarni karcinom je bio - u žučnoj kesi! Tad sam rekla "e, kad bih znala da ću (ne daj Bože) dobiti Ca žučne kese, sad bih je odstranila" ... ali ...

Meni je ovdje sporedno to što se radi o Anđi ... pravo pitanje je - koliko bi se nas uopšte odlučilo na sličnu akciju?
Teško pitanje.
I odgovor(i).

Mislim da nije strah od same smrti ono što osobu navede da učini ovakav korak, nego strah od patnje.
Toga sam se u životu nagledala ... što u porodici, što kroz posao...
I opet nisam sigurna da bih preventivno išla na toliko radikalne zahvate.

Kažem tako zato što sam nedavno i sama imala bliski kontakt sa potencijalnim karcinomom. Genetika mi baš i ne ide na ruku u toj priči, jer su mi u porodici od karcinoma umrli otac, djed, mnoštvo bliskih rođaka ... Dakle, bilo je i te kako šanse da je na mamografiji nađena promjena baš karcinom.
Osjećaj kad čekaš da pođeš u operacionu salu, ne znaš na šta će izaći ... ni kako ćeš ti izaći - sa dojkom ili bez ... je neopisiv. Naročito kad znaš šta te sve čeka dalje, u slučaju da ipak bude karcinom...

I sa ovakvim iskustvom, sa medicinskim obrazovanjem ... mislim da kad bi mi neko rekao da su šanse da dobijem karcinom 80+%, da bih ipak odlučila za neke druge metode praćenja, skrininga ... redovnih kontrola koječega, prije nego za ovako radikalan zahvat, koji me opet ne čini 100% pošteđenom od teške bolesti.

Uostalom, ko garantuje (Anđelini) da neće dobiti karcinom npr. pluća, limfom, tumor na mozgu ... multiplu sklerozu, neku sistemsku/imunološku bolest zbog koje ti propadaju organi i budeš nepokretan ...
Vjerujte, nije karcinom najgora opcija ... i dijabetes sa kasnim komplikacijama je nešto strašno ... patnja koja traje duže od one koju uzrokuje karcinom...
Imala sam i pacijenta koji je imao istovremeno dva karcinoma, potpuno nezavisna jedan od drugog - maligni melanom i tumor na mozgu... Dakle, nešto se može prognozirati, ali ne sve...

Hoću reći, ne osuđujem niti podržavam njen (ili bilo čiji) izbor, samo pokušavam da spoznam šta bih ja uradila u sličnoj situaciji ...
Šta bih ja? Prevenciju koja je dostupna u datim uslovima, ali ne toliko radikalnu.

- Koliko je ovdje žena ikad uradilo ultrazvuk dojki ... ili mamografiju ... ili kombinaciju tih pregleda?
- Kad smo poslednji put uradili EKG, snimak pluća, osnovne laboratorijske nalaze?
- Šta uopšte jedemo?
- Koliko smo fizički aktivni?
- Zašto idemo u solarijume, kad mogu da dovedu do pojave karcinoma? ...
Mnogo pitanja na koja bi trebalo odgovoriti, prije nego na - da li da preventivno odstranim dojke, testise ... Confused



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • m4rk0  Male
  • Administrator
  • Administrator tech foruma
  • Marko Vasić
  • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
  • Pridružio: 14 Jan 2005
  • Poruke: 15766
  • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Bez obzira da li je neko predodredjen ili nije predodredjen za karcinomm dojke situacija moze da se odvija u mnogo smerova:
- nikad ne dobije karcinom
- dobije benigni tumor koji se odstrani - cak i bez odstranjivanja dojke
- dobije benigni tumor uz odstranjivanje cele dojke (ili obe dojke)
- dobije maligni tumor - uz odstranjivanje obe dojke uz hemioterapiju
- dobije maligni tumor - uz odstranjivanje obe dojke i pazusnih limfnih zlezda i zracenje

Kod svih ovih slucajeva osoba moze u potpunosti ili delimicno izleci. Verovatnoca izlecenja se smanjuje iduci kod nabrojanih stavki ka dole. Sa druge strane, kod vecine ovih situacija postoji mogucnost i smrtnog ishoda. Nakon trece situacije stres koji osoba prezivljava povecava se u ogromnoj meri. Osoba vrlo lako moze da "predje" od prve do poslednje gore navedene faze. Tuzno je sto postoji mogucnost "dolasaka" u poslednje dve faze iako se radi najredovniji pregled, a jos tuznije sto osobe (posebno iz ruralnih delova) se uopst ene pregledaju i dodju kad je kancer metastazirao i kada vise nisu u pitanju samo dojke.



offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

U životu ništa nije predvidivo. U životu treba imati pored vođenja računa o sebi i malo sreće.

Meni se desilo na primer, da sam dobila jedan ekcem na vratu od neke tkanine. Prosto u samoj kragnici je bio materijal verovatno pun sintetike (ili tako nečeg) i to me je toliko iritiralo da sam i pored konsultacija sa farmaceutom u jednoj apoteci rešila da odem kod kožnog lekara. Lekar je pogledala taj ekcem i dok sam se okretala da obučem neku jaknicu (imala sam majicu sa kratkim rukavima), doktorka je ugledala školski primer melanoma na mojoj ruci. Inače, bolela me je ta ruka, ali sam mislila da je to posledica nečeg drugog. Bio je teget boje, ljuštio se, nije bio ni veliki, da sada ne dužim, otklonjen je brzo. Rađene su razne analize i eto imala sam mnogo sreće, uočen je na samom početku i prošla bez ikakvih posledica.

Prema tome, unapred se ne može znati nikada sa pouzdanošću, da li će nam se desiti ova ili ona bolest.
Na kraju krajeva, možeš poginuti i na pešačkom prelazu itd. Smrt je nepredvidiva.

Anđa je poslužila samo kao šlagvort za razgovor o preventivnom otklanjanju organa i razmišljanja na tu temu.
Drago mi je da su na temi pored ostalih forumaša učestvovali i oni forumaši kojima je medicina struka.

Naravno, svako će raditi prema sopstvenom nahođenju, ali nije loše da jedni druge čujemo, zato i postoje ovakva mesta.

offline
  • Pridružio: 24 Jun 2012
  • Poruke: 626

Pa jaka stvar to su grudi.Barem sada plastika se mece svugde.Mozda su joj i dosadile prirodne grudi pa hoce da proba silikone a mogucnost od karcinoma je mozda samo dodatno pobudio tu zelju.Ne treba to uporedjivati sa odklanjanjem srca i drugih organa jer grudi su grudi i mnogo zena ima silikone.

offline
  • Peca  Male
  • Glavni Administrator
  • Predrag Damnjanović
  • SysAdmin i programer
  • Pridružio: 17 Apr 2003
  • Poruke: 23211
  • Gde živiš: Niš

"Andželina Džoli je deo mudro osmišljene PR profitne šeme u industriji gena [jedno mišljenje]" - http://www.mooshema.com/2013/05/17/andzelina-dzoli.....misljenje/

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2008
  • Poruke: 2528
  • Gde živiš: VII kat

Napisano: 18 Maj 2013 3:01

@ Sagacity i posebna, drago mi je da je u vašim slučajevima sve ispalo dobro. smešak

Peca ::"Andželina Džoli je deo mudro osmišljene PR profitne šeme u industriji gena [jedno mišljenje]" - http://www.mooshema.com/2013/05/17/andzelina-dzoli.....misljenje/
Ja stvarno ne vidim kako ovaj slučaj ide u korist toj kompaniji koja ima monopol nad testovima? A dva puta sam pročitala, i prevedeni tekst, na srpskom, i original na engleskom.

I što ta Mušema nije prevela i deo gde autor tvrdi kako mamografi prouzrokuju rak? Koji se leči kupusom, btw.

Dopuna: 18 Maj 2013 3:24

daksi990 ::Mozda su joj i dosadile prirodne grudi pa hoce da proba silikone a mogucnost od karcinoma je mozda samo dodatno pobudio tu zelju.
Nisu joj dosadile prirodne grudi, niti je htela da stari silikon zameni novim, već je otklonila svo žlezdano tkivo dojke koje se moglo otkloniti, kako ne bi obolela od karcinoma dojke, a zato što je bila u grupi veoma visokog rizika da od istog oboli.

I nije bila u grupi veoma visokog rizika zato što je holivudska zvezda koja neuredno živi, niti zato što je snimala neke tamo filmove pa je kaznio bog, već zato što je od majke nasledila gen, o kome ništa ne znam, pa neću da se pravim pametna i mešam u nešto što mi nije struka, ali dovoljno mi je jasno da tu više ništa nije mogla, i da nikakva šargarepa, joga, niti kristali tu ne bi pomogli.

Mogla je da pije lekove, i da redovno ide na kontrole, i čeka da savata kancer u početnoj fazi, ali meni to uz i dalje visok rizik od oboljevanja deluje kao prilično stresna rabota.

Mogla je i da pređe u pravoslavlje, da se zamonaši, i da čeka da vidi šta će biti, te tako doprinese bogougodnoj statistici.

Mogla je i da kaže, izeš ga, ionako može da me udari kamion na pešačkom prelazu, mogu da obolim od ko zna čega gadnog, može nebo da mi padne na glavu, sve je tako neizvesno u životu, zašto da se podvrgavam operaciji koja će biti tema broj jedan u medijima širom sveta i povod raznoraznim individuama sa pristupom internetu širom sveta da pišu gluposti neslućenih razmera.

A mogla je i da uradi ovo što jeste. Izbor je bio njen.

offline
  • Pridružio: 24 Jun 2012
  • Poruke: 626

Moja poenta je da to sto je uradila nije nikakav problem.Znaci plasticna hirurgija je jako napredovala tako da prakticki nema sta da izgubi.Odnosno izgubila je prirodne grudi ali kao sto sam vec napisao plasticna hirurgija je napredovala pa je mogla da stavi i silikone koji izgledaju i kao njene prirodne grudi.Ali ipak tu je po meni u pitanju publicitet jer su mnoge zvezde u tajnosti stavljale silikone pa nikom nista.Sve te zvezde vole da su u centru paznje.Ona se sad smatra za jako hrabru osobu zbog toga sto je ucinila ali sta to menja?Za mene je i dalje onakva kakva jeste a to sto je to objavila javnosti to je cisto proseravanje zbog publiciteta.Verovatno bih i ja ucinio isto da sam na njenom mestu a iskreno i nije imala neke grudi Smile Tako da opet napominjem nista strasno sto je to uradila normalno da ce mo svi ici bolje spreciti nego leciti mada to je u Srbiji barem drukcije svi se vuku dokle mogu e kada padnu onda idu kod doktora a posle kuku i lele.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2013
  • Poruke: 22

Kako je mogla da sakrije? Ne mislis da bi u nekom trenutku ljudi primetili da nema grudi? Shocked Ako nista, zena je glumica, one se cesto i gole skidaju pred kostimografima. Uostalom, mozda ona nece da ugradjuje silikone.
Zar nije logicnije da odrzi jednu press konferenciju i zavrsi s tim, a sad, to sto se o tome prica i pise danima... pa sta ste ocekivali-zena je jedna od najpopularnijih osoba u istoriji. Neutral

offline
  • doktor medicine
  • Pridružio: 10 Sep 2009
  • Poruke: 104
  • Gde živiš: nis

Citat:I nije bila u grupi veoma visokog rizika zato što je holivudska zvezda koja neuredno živi, niti zato što je snimala neke tamo filmove pa je kaznio bog, već zato što je od majke nasledila gen, o kome ništa ne znam, pa neću da se pravim pametna i mešam u nešto što mi nije struka, ali dovoljno mi je jasno da tu više ništa nije mogla, i da nikakva šargarepa, joga, niti kristali tu ne bi pomogli.
Pa zašto ne prihvatiš nešto od onih kojima je to struka i koji bar nešto znaju o tome Ziveli
Šargarepa i joga i te kako mogu da pomognu da budemo iskreni, ali pivo koje sam pio juče ceo dan i noć teško Mr. Green

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

AquariusGirl ::Kako je mogla da sakrije? Ne mislis da bi u nekom trenutku ljudi primetili da nema grudi?


Kako nema grudi?! Shocked


Ima grudi. Grudi su joj rekonstruisane posle operacije.
Ne znam samo da li si mislio da ce tako poznata glumica da se pojavljuje u javnosti, da snima filmove sa jastucićima u brusu?! Bebee Dol

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 537 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 515 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., bbogdan, Brana01, Bubimir, dekan.m, DrugiREI, Mi lao shu, Milos82, miodrag, mnn2, novator, ozzy, prle122, S-lash, stegonosa, uruk, vladaa012, VP6919, yrraf