Bogataš poklonio 4 milijarde $

Bogataš poklonio 4 milijarde $

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Čarls Fini će pokloniti svu svoju imovinu u dobrotvorne svrhe!

Američki bogataš Čarls Fini, čije se bogatstvo procenjuje na više od četiri milijarde dolara, pokloniće svu svoju imovinu u dobrotvorne svrhe! Fini (76) se obogatio otvaranjem djuti fri šopova širom sveta, a od čitavog imetka za sebe je zadržao samo dva miliona dolara.



DOBROČINITELJ - Čak, kako voli da ga zovu, u poslednjih 10 godina je već donirao 600 miliona dolara u otvaranje škola i bolnica u njegovoj rodnoj Irskoj, ali i u Vijetnamu i, naravno, Americi. Ono što Finija odvaja od drugih bogataša je činjenica da se nikada nije eksponirao u javnosti i da se nije hvalio svojim dobročinstvima. Sada je odlučio da u humanitarne svrhe da i preostalih 3,5 milijardi dolara, koliko poseduje. Sve ovo otkrio je irski novinar Konor O’Kliri, koji je objavio knjigu „Milijarder koji to nije: Kako je Čak Fini tajno napravio i poklonio bogatstvo".
Ono što je još čudnije u vezi sa ovim neobičnim čovekoljupcem jeste činjenica da nikada nije uživao u luksuzu. I danas nosi sat od 15 dolara, koristi plastičnu kesu umesto akten-tašne, ne poseduje kuću, niti kola i glasno se pita „šta će nekome više od jednog para cipela?"
- Uvek mi je bilo teško da imam obavezu da mislim o kući sa stotinu soba. Ili o šoferu koji bi me vozio u „kadilaku" sa šestoro vrata. Sedišta u taksiju su jednako udobna. A možda ćete i duže živeti ako pešačite - rekao je svojevremeno Fini u jednom od retkih intervjua.
Srećom, Fini nije jedini bogataš koji je odlučio da pomogne ugroženima. Bil Gejts, sada već bivši najbogatiji čovek na svetu (pretekao ga Meksikanac Karlos Slim Elu), i osnivač „Majkrosofta", već godinama sa suprugom vodi Fondaciju „Bil i Melinda Gejts". Ova fondacija je poznata po svojoj delatnosti na planu obrazovanja i zdravstvene zaštite širom sveta, posebno po donacijama namenjenim za borbu protiv side ili malarije.
Bil i Melinda imali su fond od 35 milijardi dolara za svoj humanitarni rad, a onda im je drugi najbogatiji Amerikanac Voren Bafet, 26. juna 2006. godine, poklonio 37 milijardi dolara! Spajanjem dvojice multimilijardera ova humanitarna organizacija postala je ubedljivo najbogatija na svetu, daleko ispred Fondacije INGKA, koja ima bužet od 36 milijardi dolara. Poređenja radi, čuvena Nobelova fondacija ima na raspolaganju 450 miliona dolara, dok je budžet UNESKO-a za 2005/06. bio 610 miliona

http://www.24sata.rs/vesti.php?id=13939



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Svaka mu čast! Izgleda da i medju njima ima "normalnih" ljudi, kojima tudja patnja nije strana!



offline
  • Pridružio: 25 Okt 2005
  • Poruke: 40

Kakav Kralj!!!!!

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Svaka cast. Da je bar vise makar slicnih njemu. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 699 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 666 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Ben Roj, bojcistv, debeli, DPera, draganca, dushan, hologram, ILGromovnik, Još malo pa deda, Kibice, kjkszpj, kolle.the.kid, Luka Blažević, MiroslavD, Misirac, naki011, Nemanja.M, nemkea71, nuke92, pavlo, raptorsi, repac, S.Palestinac, vathra, vladulns, 79693