Četiri devojčice zlostavljale učenicu iste škole

2

Četiri devojčice zlostavljale učenicu iste škole

offline
 • Lorki  Male
 • Moderator foruma
 • Sasa
 • Pridružio: 21 Nov 2006
 • Poruke: 2576
 • Gde živiš: U automobilu ...

Ja sam u njihovim godinama igrao fudbal i trcao za loptom i ovako nesto mi ni u najludjim snovima ne bi palo napamet.

ne znam sta da kazem osim da ovakvih i slicnih problema je sve cesce i drzava se treba ozbiljno pozabaviti ovim problemima.

Strasno!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

bilo je sve drugačije nekada,deca nisu ni najmanje kriva što su se rodila u nasilnom vremenu,ona su samo refleksija celog društva.
Što ne znači da se neće upotrebiti metodi društvenog korisnog rada koji mislim da su mnogo efikasniji od nekih sličnih metoda.
U neko "naše" vreme devedesetih godina,bilo je neobično da se pojavi u novinama koliko i šta koja droga košta.
I devojke se nikada nisu tukle.
Sve je bilo drugačije.

Dopuna: 16 Maj 2008 12:06

Citat:Direktor:Nismo skrivali zlostavljanje učenice

Direktor Osnovne škole "8. septembar" u Pirotu Ljubiša Ćirić izjavio je da je škola preduzela sve zakonske mere povodom optužbi o zlostavljanju njihove trinaestogodišnje učenice koju su, prema optužbi roditelja, maltretirale starije učenice.

"Rukovodstvo škole se u sredu sastalo sa načelnikom Školske uprave u Nišu i republičkim i opštinskim prosvetnim inspektorom i na tom smo sastanku zaključili da postoje izvesne sitne manjkavosti u sprovodenju zakonske procedure i da imamo rok od 60 dana da to ispravimo", rekao je Ćirić na konferenciji za novinare.

Direktor je rekao da je škola trebalo da reaguje brže i ranije obavesti policiju i Ministarstvo prosvete.

"Situacija je bila delikatna i morali smo da se upoznamo sa svim detaljima. Postoje kontradiktornosti u izjavama roditelja i dece. Sve se dešavalo tokom prepodneva, u kući učenice iz škole 'Vuk Karadžić', za vreme nastave, i nije tačno da je zlostavljanje trajalo osam sati, već se [/b]sve odigravalo od 8 do 13 sati"[/b], rekao je Ćirić.

Direktor nije želeo da komentariše navode roditelja "da ih (iz škole) nisu obavestili" i da nije tačno da su u školi pokušali da zataškaju slučaj.

Ćirić je naveo da su o incidentu, dan nakon što se dogodio, saznali razredni starešina i pomoćnik direktora, koji su postupili prema zakonu.

"Istog dana učenice su dale pisane izjave, a sutra smo saznali da postoji snimak zlostavljanja, održali smo sednicu nastavničkog veća i odredili vaspitno-disciplinske mere učenicama. Sve učesnice ovog nemilog dogadjaja, izuzev žrtve, dobile su strogi ukor nastavničkog veća, a postoji i zakonska mogućnost premeštaja učenica u drugu školu, što se može uraditi isključivo uz saglasnost roditelja", rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, u školi su "zgranuti time što se dogodilo" i "smatraju da je odgovornost na svima, u porodici, školi, društvu - svima koji brinu o ucenicima".

"Bili smo svesni toga da, čim postoje snimci, stvar ne može biti sakrivena od javnosti. Pomenute snimke video sam prvi put u ponedeljak, pošto su došli roditelji zlostavljane devojčice.
Žalosno je što su akteri ovog incidenta deca sa primernim vladanjem, izuzev jedne, koja ima četvorku iz vladanja", rekao je Ćirić.

Prema optužbama roditelja, četiri devojčice odvele su na silu trinaestogodičnju učenicu u stan jedne od njih, tukle je i potom je primoravale da se skida i seksualno je maltretirale. Drugarica žrtve bila je primorana da sve snima mobilnim telefonom. Snimak se brzo proširio gradom.

Incident je osudila i podružnica Srpskog lekarskog društva u Pirotu.

"Lekari SLD u Pirotu zahtevaju od medija da objave slike sa imenima aktera ovog skandaloznog dogadjaja, ali i njihovih roditelja koji snose ogromnu odgovornost za njihovo vaspitanje", navodi se u saopštenju.

(Beta)


http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=97243offline
 • Pridružio: 17 Sep 2007
 • Poruke: 292

Citat:Francuska: Deca snimila silovanje

Francuska policija optužila je dvojicu dečaka od 11 i 12 godina da su silovali 10-godišnju sestru jednog od njih i da su te scene snimili na mobilni telefon, prikazujući ih u školi u Ivlinu, bogatom pariskom predgrađu, koju svi troje pohađaju.

Kako piše francuska štampa, pozivajući se na izvore bliske istražnim organima, mlađi dečak pozvao je svojoj kući starijeg druga, koji je došao sa mlađom sestrom. Njih troje je odgledalo (film-za-odrasle)-ografski film i došlo na ideju da i sami uz pomoć mlađe sestre izvedu scene iz filma.

Isti izvor navodi da su dvojica dečaka, učenici šestog razreda osnovne škole Monfor-l'Amori u Ivlinu, snimila čitav događaj i kasnije ga čitavih nedelju dana prikazivala u školi.

Regionalna policijska jedinica zadužena za prevenciju delikvencije kod mladih, nakon otkrića šokantnih snimaka na mobilnom telefonu, "vrlo lako je došla i do autora tih snimaka".

Dečaci, koji obojica potiču iz dobrostojećih porodica, u utorak su stavljeni u pritvor i izvedeni pred istražnog sudiju, da bi zatim bili "do daljnjeg smešteni u starateljske porodice".

Dvojica dečaka moraće da odu i na psihološku procenu, a zatim će biti izvedeni pred sud za mlađe maloletnike. Sudija međutim, neće moći da im odredi nikakvu sudsku kaznu jer su mlađi od 13 godina i na njih se ne odnose kaznene mere, već samo kazne vaspitnog karaktera.

Pariska štampa navodi da prema prvim istragama, dvojica dečaka dolaze iz dobrostojećih porodica "u kojima nisu bili prepušteni sami sebi".


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&....._id=298944

offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 3271

Povodom objavljenih (film-za-odrasle)-ografskih fotografija maloletnica, Republičko javno tužilaštvo upozorilo štampane i elektronske medije na zabranu širenja dečije (film-za-odrasle)-ografije.

"Povodom objavljivanja fotografija sa (film-za-odrasle)-ografskim sadržajem, na kojima su prikazana maloletna lica, u dnevnim listovima 'Kurir', 'Večernje novosti' i 'Press', Tužilaštvo skreće pažnju na postojanje generalne zabrane sačinjavanja, posredovanja i širenja dečje (film-za-odrasle)-ografije preko elektronskih i štampanih medija", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je ta zabrana uspostavljena na međunarodnom nivou kao civilizacijski standard i kao takva je uvršćena i u naše zakonodavstvo.

"Zaštititi učenicu"


Državni savet za prava deteta zahteva hitno reagovanje svih nadležnih institucija u zaštiti učenice osnovne škole u Pirotu i sudsku zabranu korišćenja materijala kojim je zabeleženo zlostavljanje devojčice.

"Svaka dalja traumatizacija žrtve i njene porodice predstavlja kršenje dečjih i ljudskih prava i povredu privatnosti i dostojanstva deteta, koje je žrtva zlostavljanja", navodi se u saopštenju Saveta za prava deteta.
"Zakon o javnom informisanju predviđa prekršajnu odgovornost novinara i urednika koji se ogreše o pravilo da moraju posebno voditi računa o sadržaju javnog glasila i načinu distribucije da ne škodi moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika", navodi se u saopštenju, koje je potpisao portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

Dnevni listovi "Kurir", "Večernje novosti" i "Press" objavili su danas tekstove o zlostavljanju 13-godišnje devojčice iz Pirota, ilustrovane fotografijama skinutim sa kamere mobilnog telefona. Prema navodima NUNS-a, i TV Avala objavila je fotografije u svom programu.

Prema navodima roditelja, devojčicu su više sati zlostavljale četiri maloletnice, koje su naterale njenu drugaricu da mučenje snima mobilnim telefonom.

NUNS: Grubo kršenje etčkog kodeksa

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da su objavljivanjem fotografija (film-za-odrasle)-ografskog sadržaja sa maloletnim osobama na TV Avala i u dnevnicima "Kurir", "Pres" i "Večernje novosti" grubo prekršeni etički standardi novinarske profesije.

U saopštenju NUNS-a navodi se da su objavljivanjem fotografija seksualno zlostavljane učenice šestog razreda grubo prekršeni etički standardi novinarske profesije, posebno u odnosu prema maloletnoj žrtvi zlostavljanja.

NUNS je podsetio da Kodeks novinara Srbije novinarima zabranjuje "da koriste neprimerene, uznemiravajuće, (film-za-odrasle)-ografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu", kao i da je "novinar dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina".

"Isti mediji nisu pokazali ni dužnu novinarsku pažnju, kako to nalažu Zakon o javnom informisanju i Etički kodeks novinara Srbije, prema roditeljima trinaestogodišnje devojčice, koji, kako i sami izveštači prenose, zbog pretpljenog šoka 'nisu u stanju da bilo šta kažu'", navodi se u saopštenju.

"Senzacionalizam sa teškim posledicama"


Ministarstvo kulture apelovalo je na medije da u izveštavanju o slučajevima nasilja nad maloletnicima izbegavaju senzacionalizam i objavljivanje provokativnih sadržaja koji bi mogli da povrede žrtve ili podstaknu širenje nasilja.

Prema oceni Ministarstva, objavljivanje fotografija sa scenama batinjanja i seksulanog zlostavljanja maloletnica ne doprinosi boljoj i objektivnijoj infomisanosti javnosti o takvoj vrsti društveno neprihvatljivog ponašanja, već je reč o senzacionalizmu koji može da ima teške posledice po maloletnike.

"Ovakve fotografije, bez obzira na činjenicu da su lica žrtava zatamnjena na odgovarajući način, mogu da donesu nove traume žrtvama budući da sredina u kojoj žive svakako zna njihov identitet", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture podseća da domaći novinarski kodeksi, kao i međunarodne preporuke, izričito nalažu medijima i novinarima pažljivo postupanje u izveštavanju o maloletnicima.

Neprikladni sadržaji i prikazivanje žrtve

Bilo je nekoliko slučajeva da je neprikladan sadržaj završavao u javnosti, odnosno u medijima u Srbiji. Tako se psovka našla u DVD izdanju jednog crtanog filma, a neprikladni rečnik u reklamama u časopisu za devojčice.

Međutim, današnje objavljivanje fotografija zlostavljanja maloletnice predstavlja i objavljivanje identiteta žrtve, čime se krše svi etički, ali i zakonski kodeksi novinarstva.

Nedavno su u nekim tabloidima objavljene eksplicitne seksualne fotografije sa privatnog snimka osobe koja za to nije dala pristanak, zbog čega je protestovao NUNS.

U Valjevu je grupa osnovaca izazvala tuču, koju je snimila mobilnim telefonom. Tuča je postavljena na Internet, a zatim je prikazana na valjevskoj lokalnoj televiziji.

To je pokazalo da u Srbiji ni mediji nisu sigurni gde je granica objektivne potrebe informisanja javnosti, a gde počinje zloupotreba, ili to rade namerno.

Pojavom savremenih tehnologija, poput mobilnih telefona i Interneta, širenje bilo kakvih sadržaja u digitalnom formatu je krajnje olakšano, pa se razna maltretiranja ili seksualna zlostavljanja maloletnika i među maloletnicima nalaze na njihovim mobilnim telefonima, šire među populacijom i stavljaju na Internet.

Pokazalo se međutim da su i odrasli ti koji te sadržaje gledaju i šalju putem mobilnih telefona ili Interneta svojim poznanicima, a povremeno takvi snimci završe u javnosti. U praksi u Srbiji još ne postoji mehanizam da se snimljeni maloletnici zaštite od zlostavljanja ili zloupotrebe tog tipa.

Stručnjaci smatraju da je zakonska regulativa u oblasti dečjih prava prilično dobra, ali je problem u tome što se zakoni ne primenjuju jer ne postoji sistem efikasnih institucija koje bi ih sprovele u praksu.

Izvor: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=298944

offline
 • Pridružio: 12 Apr 2008
 • Poruke: 452

Strasno da ovako nesto devojcice ucine. Nemogu da shvatim da devojcica od 15 godina moze da uradi ovako nesto.Uvek se nadju muskarci u nekom dogadjaju. Ovo je bas izuzetak.

Nista ovim nisu postigle. Lepo zoni kaze koristan radi i nadzor 24 casa. Gde idu sta rade kako se ponasaju. Ima sigurno resenja.

Ili ove devojke nisu bile u znaku paznje pa su mislile da ce ovim da privuku nekog prevarile su se. Sebi su naneli jos veci teret.

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

bojim se da su devojke sve nasilnije bilo je u novinama o tome.Nasilje je jednostavno prisutno svuda.

offline
 • Lorki  Male
 • Moderator foruma
 • Sasa
 • Pridružio: 21 Nov 2006
 • Poruke: 2576
 • Gde živiš: U automobilu ...

Tukli devojčicu i terali je da jede travu

NOVI SAD - Devojčice i dečaci sedmog i osmog razreda OŠ „ Sonja Marinković“ iz novosadskog naselja Grbavica početkom ove nedelje su nedaleko od škole tukli učenicu osmog razreda i naterali je da jede travu, a zlostavljanje su snimali kamerom mobilnog telefona.

Snimak nasilja postavljen je na internet portalu „Jutjub“, a nadležni u školi kažu da su istog dana obavešteni o tome šta se desilo i da su omah pokrenuli disciplinski postupak protiv svih učesnika. Na snimku se vide kako tri devojke, u društvu osam dečaka, skoro deset minuta tuku i ponižavaju devojčicu. Sve je događalo na krovu atomskog skloništa, udaljenom oko dvesta metara od škole.
U prvom trenutku devojčica sedi na zidiću dok je nasilnice šamaraju i šutiraju. One se pred njom dogovaraju šta će da joj rade, a dečaci navijaju i snimaju mobilnim telefonima. Zvuk na snimku je loš, ali se može razaznati da je maltretiraju jer se navodno suprostavila, kao i zato što je iz drugog dela grada.
Devojčica obučeno u crveno u jednom trenutku predlože da zlostavljana devojčica jede travu, što će i uslediti kada joj zadaju više udaraca u glavu. Dečaci i devojčice koji su navijački posmatrali maltretiranje uzvikivali su:
„ Bolje da je ošišamo na ćelavo“, „Zapalite je“, „Neka nabija glavu o pesnicu“, „Daj da je bacimo u kontejner“...

http://www.blic.rs/hronika.php?id=41904

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Dakle, stvarno?! Pročitala sam samo par vesti i doslovno mi se smučilo,
srce mi lupa kao nenormalno i dobila sam migrenu. Izvinite, gospodo, ali moram da pitam u čemu je poenta prenošenja ovakvih morbidnih priča o nasilju, zlostavljanju i ostaloj psihopatologiji? Da bismo se mi zgražavali i izricali laičke predloge o kazneno-popravnim merama?

offline
 • RIA  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2839
 • Gde živiš: Around Belgrade

jednostavno,što kaže stara poslovica,što nije bilo na tv/novinama/radiju,kao da se nije ni dogodilo.
A eto ispada da se godinama jako malo pričalo o svemu tome,pa kada je to nasilje toliko poraslo...onda mora da se piše.

offline
 • Pridružio: 12 Apr 2008
 • Poruke: 452

Auuuuu. Ovo je neverovatno.Ma ja osudjujem katastrofalno izivljavanje na zivotinjama. Ali da ljude i decu neko ovako muci. Ovo je stvarno zalosno. Auuu svete gde ides.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 728 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 5 sakrivenih i 688 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., anamilovicana, babaroga, bojank, celik, Cirkon, cole77, doom83, dragoljub11987, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, goxin, havoc995, HrcAk47, jogurtmen, Klecaviks, madza, Marko Marković, Mercury, Milan A. Nikolic, miodrag, naki011, nenad81, Oluj2.1, pacika, Recce, riva, shone34, Sirius, stegonosa, Toni, vasa.93, vlvl, Zmaj001