EU planira uvoz stručnog kadra

EU planira uvoz stručnog kadra

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Suočena sa manjkom visokokvalifikovane radne snage Evropska unija će morati da otvori vrata legalnim ekonomskim imigrantima, zbog čega će Evropska komisija 2007. odlučivati o usvajanju jedinstvenog specijalnog programa za uvoz radne snage.

Poslednje procene govore da će do 2050. Evropska unija imati manjak od 52 miliona radnika i zahvaljujući agresivnim nastupima SAD, Australije i Kanade, koje privlače stručnjake iz zemalja u razvoju i zemalja trećeg sveta, ovaj problem mora pod hitno da se rešava u Briselu. Uvoz radne snage će se vršiti po „planu za legalnu migraciju“.

„Svaka članica EU će samostalno odlučiti koliko će visokoobrazovanih radnika primiti i izdati im stalne dozvole boravka. Međutim, na Evropskoj komisiji će biti da usvoji zajednički standard u politici uvoza radne snage“, rekao je Evropski komesar za pravdu Franko Fratini.

Na drugoj strani, pitanje imigranata je izuzetno osetljivo u državama članicama, naročito u Holandiji, Danskoj, Austriji i Nemačkoj. Vlade ovih zemalja su poslednjih godina zbog velike navale ilegalnih imigranata znatno pooštrile zakone za dobijanje dozvola za rad. Istovremeno, u Briselu su svesni da bi nekontrolisan uvoz imigranata mogao da probudi desničarske duhove širom Evrope. Još su sveža sećanja na uspehe ekstremnih desničara Le Pena u Francuskoj i Hajdera u Austriji.

Trenutno u 16 zemalja članica EU, među kojima su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Španija i Italija, boravi svega 633.200 radnika imigranata sa stalnom dozvolom boravka, što je svega 0,33 odsto od ukupno 191 milion zaposlenih.

Program izdavanja evropske zelene karte biće rešenje za EU i zbog još jednog velikog problema sa kojim se suočava Unija. Naime, broj stanovnika u EU će se sa sadašnjih oko 450 miliona zahvaljujući negativnom priradnom priraštaju smanjiti za 1,5 odsto u naredne četiri decenije. Uz to životni vek se produžava, zbog čega su direktno na udaru penzijski fondovi i ekonomije zemalja članica.

Zahvaljujući restriktivnoj politici poslednjih godina broj ilegalnih imigranata u industrijski razvijenim zamljama je značajno smanjen. U Nemačkoj je tokom ove godine podneto najmanje zahteva za azil još od 1984. godine, a u Holandiji još od 1988. Broj azilanata u Britaniji je za poslednje dve godine smanjen za 61 odsto.

Evropski komesar za pravdu Franko Fratini najavio je da se razmatra i predlog da sezonskim radnicima omogući da dobiju dozvole za rad u EU na nekoliko meseci koje će važiti četiri ili pet godina.

„To će automatski uticati na smanjenje ilegalnih imigranata. Jer sada sezonski radnici posle nekoliko meseci ostaju u Evropi u potrazi za boljim životom. Njihov doprinos pre svega u poljoprivredni evropskih zemalja nije nimalo zanemarljiv“, kaže Fratini.
BLIC



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Data Center Engineer
  • Pridružio: 13 Avg 2004
  • Poruke: 3050
  • Gde živiš: Holandija

Veoma zanimljiva vest...videcemo sta ce ispasti od ovoga na kraju. Ipak su reci jedne stvar, a dela druga.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 704 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 701 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Milos82, panzerwaffe