Leskovački ajvar dobio svetski sertifikat!

Leskovački ajvar dobio svetski sertifikat!

offline
  • mcrule  Male
  • Legendarni građanin
  • Michael
  • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
  • Pridružio: 21 Feb 2010
  • Poruke: 16934
  • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Srpski brend "Leskovački domaći ajvar" dobio je i međunarodni sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) sa sedištem u Ženevi, potvrđeno je danas agenciji Beta u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu.







Predsednik te komore Goran Jović rekao je da je leskovački ajvar treći proizvod iz Srbije koji je registrovan kod WIPO i da registracija važi u 28 zemalja u svetu.


"Leskovački domaći ajvar" upisan je u registar WIPO pod rednim bojem 904.


"Niko više neće moći da prodaje ajvar pod tim imenom osim leskovačkih udruženih proizvodjača, što se dešavalo ranije, a nadamo se da ćemo sa ovim sertfikaom uspeti i da organizujemo prodaju u inostranstvu", kazao je Jović.

"Leskovački domaći ajvar", koji se sprema na tradicionalan način, aprila prošle godine je od Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije dobio zaštitu imena i geografskog porekla.

U Leskovcu se godišnje proizvede oko 30.000 tegli ajavara po 800 grama.

Jović je kazao da ta proizvodnja mora da se učetvorostruči ukoliko se želi plasman na strana tržišta.

"Sav ajvar koje su leskovačke domaćice jesenas napravile prodat je na domaćem tržištu i već u januaru ove godine nije mogla da se pronađe nijedna teglica", kazao je on.

Leskovac je, inače, jedini grad u Srbiji koji ima dva nacionalna brenda - "Leskovački domaći ajvar" i "Leskovačko roštilj meso".




Izvor: Arrow
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/316585/Leskovac.....sertifikat




Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 947 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 903 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., BlekMen, Brana01, bufanje, Dimitrije Paunovic, FOX, Frunze, Georgius, ivan979, Ivica1102, Karla, Kibice, kybonacci, laurusri, ljuba, ljubacv, Luka Blažević, M1los, milenko crazy north, milutin134, Mlav, nemkea71, nenad81, opt1, pein, Rakenica, raptorsi, sasa87, sickmouse, solic, sombrero, Srky Boy, Srle993, Steeeefan, vathra, Vlajman1957, YU-UKI, YugoSlav