Sprečiti "Žute ubice"

Sprečiti "Žute ubice"

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2007
  • Poruke: 131

Beograd -- Stručnjaci procenjuju da je Srbiji za uklanjanje zaostalih kasetnih bombi iz 1999. potrebno oko 20 miliona evra.

Samo napad na Niš 7. maja 1999. kasetnim bombama tokom NATO intervencije je usmrtilo 14 osoba, a ranilo oko 60. Ipak, neeksplodirane bombe ubijaju decenijama, i to najčešće decu koja ih pronalaze. Norveška narodna pomoć apelovala je na međunarodnu zajednicu da izdvoji novac za uklanjanje neeksplodiranih kasetnih bombi, kojih u Srbiji ima na šest lokacija, razbacanih na oko 23 miliona kvadaratnih metara.

Kasetne bombe ubijaju i ranjavaju i profesionalce koji su obučavani za njihovo uklanjenje. Branislav Kuzmanović izgubio je i ruke i noge uklanjajući jedno od zastalih bombi na arodromu u Sjenici u novembru 2000.

"Ne očekujem da se neko začudi zbog onoga što se meni dogodilo, jer to je bio moj posao. Ja sam bio profesionalac, ali većina ljudi koja strada od kasetnih bombi su nedužni civili i nedužna deca", kaže Kuzmanović.

U Norveškoj narodnoj pomaći - koja jedan od donatora uklanjanja bombi - ističu da je Srbija kao proizvođač, prodavac korisnik ali i žrtva kasetnih bombi poseban slučaj.

Ova nevladina organizacija upozorava da kasetne bombe ostaju kao pretnja decenijama. Autorke dokumentarnog filma "Žute ubice", Svetlana Lukić i Svetlana Vuković kažu da je on namenjen zapadnoj publici i vrhu NATO-a sa porukom šta sve čine te bombe.

One napominju i da nedostaje deo filma koji bi bio namenjen domaćoj publici o tome koliko je malo Srbija učinila da se uklone neeksplodirane bombe, jer je za to izvojila samo 500.000 evra.

"Tako da tih bednih 500.000 evra govori o odnosu države prema sopstvenom stanovništvu jer ne treba zaboraviti da je nekoliko ljudi, pre svega dečaka, sa čijim smo roditeljima razgovarali poginulo dve ili tri godine posle NATO intervencije", kaže Lukićeva.

Autorke ukazuju i da je poseban problem to što država ne brine ni o žrtvama bombardovanja, makar tako što bi im omogućila nabavku proteza ili dodelila invalidske penzije.

b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&....._id=247335



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 991 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 2 sakrivenih i 972 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cenejac111, darkangel, dekan.m, djboj, doom83, FileFinder, Georgius, Kubovac, nikoladim, Oscar, Rogan33, Sir Budimir, ss10, Tvrtko I, vasa.93, vathra, Vlajman1957