Srpkinje ismejane na flamanskoj TV

Srpkinje ismejane na flamanskoj TV

offline
  • Pridružio: 28 Apr 2005
  • Poruke: 3686
  • Gde živiš: The Circle

Citat:Srpkinje ismejane na flamanskoj TV
Subota, 23. februar 2008. 17:16

Flamanska televizija VTR saopštila je da će uputiti izvinjenje ambasadi Srbije u Belgiji zbog načina na koji su prikazani Srbi tokom emitovanja nedeljnih emisija o Evroviziji 2008, koja se održava u Beogradu.

Ta televizija je, u okviru evrovizijskog programa, emitovala skečeve sa dva izmišljena lika, Srpkinjama Mirjanom i Milenom, koje su pile vodku, pušile, krale mobilne telefone i krile ih ispod krznenih kapa na glavama.

Likove su tumačile dve flamanske glumice, a program je izazvao proteste srpskih državljana koji žive u Belgiji, ali i zvaničan protest ambasade Srbije u Belgiji.

"Ambasada Republike Srbije u Briselu izražava žaljenje što je u programu "Eurosong" na televizijskom kanalu Een prikazana veoma negativna slika srpskog naroda, koji su predstavljeni kao 'loši momci' (loše devojke)", navedeno je u ambasadi.

U tekstu se dodaje da "nema mesta niti potrebe da se negatvni stereotipi koriste u televizijskim programima, koji treba da spajaju ljude iz različitih zemalja i kultura, kakav je, verujemo, i Evrosong": "Ambasada bi želela da istakne da je znatan broj Belgijanaca kao i državljana Srbije koji žive u Belgiji kontaktirao ambasadu tokom protekle nedelje, izražavajući duboku zabrinutost zbog veoma negativne slike Srbije i njenih građana koja je prikazana u okviru programa "Evrosonga" na televiziji Een."

Portparolka televizije VRT Dijan Vaumans navela je da toj medijskoj kući nije bila namera da vređa srpski narod. "To su jednostavno klišei i karikature koji, kao i sve karikature, ne predstavljaju realnost, ali su smešni", navela je Vaumans, preneo je internet sajt belgovision.com.

Ceo događaj ođeknuo je i u belgijskog štampi, pa je belgijski nedeljnik, koji prati film, televiziju i muziku Dag Alemal, preneo tekst u kome se navode i reakcije pojedinih čitalaca na skečeve o Srpkinjama.

"Svedočenje dato o Srbima je trebalo da bude zabavno, ali nije bilo u njihovu korist. Posebno Milenina šala o ukradenim mobilnim telefonima. Ta šala zastaje u grlu srpske zajednice u Flandriji", piše taj nedeljnik.

Najčešće se pominje da ti klišei nemaju veze sa stvarnošću, piše nedeljnik. "Očajavamo i zbog toga što Srbiju i dalje brkaju s Rusijom iz vremena komunizma. Od rata u bivšoj Jugoslaviji, zapadna Evropa ima potpuno lažnu sliku o Srbiji. Konkurs Evrosong je prilika iz snova da se popravi ta negativna slika. Ali te dve odvratne žene su baš učinile suprotno", jedan je od komentara koje je preneo list.

Dnevni list De standard preneo je izjavu Aleksandra Tasića iz ambasade Srbije, koji je naveo da je problem što većina Flamanaca nikada nije bila u Srbiji, te stoga ne može da proceni da li je nešto istina ili ne.

Redakcija radija Dona, koji je jedan od medijskih partnera emisije "Eurosong", najavila je da će, u ime izvinjenja, sledeće nedelje posetiti ambasadu Srbije i uručiti CD sa kompozicijom "I am sorry Serbia".

Producenti emisije "Eurosong" najavili su da će posetiti Beograd, i snimiti nekoliko emisija o Srbiji, koje bi trebalo da pokažu pravu sliku o toj zemlji.

(Tanjug)

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=87879

Super slika... prave od nas karikature. Twisted Evil



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18456
  • Gde živiš: I ja se pitam...

...A neki od nas (neke) su prilično u tome pomogli. No, kad počne kod njih fisija presešče im zezanje na tudj račun. Ja im to ne želim, ali strela je odapeta ... Svako čudo za tri dana. Ranije nam se za ovako nešto nije izvinjavao niko. Eto, napredujemo. Zapališ dve-tri amabasade, ojadiš nekoliko butika i odmah počne respekt... Mr. Green



offline
  • Freia  Female
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 31 Jan 2005
  • Poruke: 1899

bar ce preduzeti nesto

Citat:Producenti emisije "Eurosong" najavili su da će posetiti Beograd, i snimiti nekoliko emisija o Srbiji, koje bi trebalo da pokažu pravu sliku o toj zemlji.

recimo, videcemo. Confused

offline
  • Pridružio: 30 Maj 2005
  • Poruke: 1014
  • Gde živiš: Mbabane

Da bude smijesno? Predstaviti narod jedne drzave za koju vecina ni ne zna gdje se nalazi kako se opija i krade trebalo da bude smijesno?! Ne znam koji mozak je tome mogao da se nasmije i da odobri prikazivanje, pa sve da jedemo sa poda kao kerovi ... ovo je bilo jaaako nisko ...

offline
  • Pridružio: 16 Feb 2007
  • Poruke: 270

Da, da bas smesno, hocu reci uzasno...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 716 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 707 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, Koridor, Marko Marković, marsovac 2, milenko crazy north, Milos82, Mixelotti, slonic_tonic