Sumnja da je u Borskom rudniku spaljivan nuklearni otpad

2

Sumnja da je u Borskom rudniku spaljivan nuklearni otpad

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12488
  • Gde živiš: Južni pol

Našao sam na netu ovaj link: http://tesla.rcub.bg.ac.rs/~mac/ekologija/ Na njemu se nalaze skenirani tekstovi iz domaćih časopisa iz različitih perioda (1989 - Galaksija, 1997 - Blic, 2000 Nedeljni Telegraf). Navodno postoje dokazi da je izreceno tacno.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

"Radioaktivnost u glavama na B92"
Izvor: B92
Bor, Zaječar, Beograd -- Rukovodstvo topioničarskog kompleksa u Boru demantuje navode o nuklearnom otpadu.

Povodom priče o povećanoj radioaktivnosti u Timočkoj krajini i nad Beogradom, u avgustu 1989, i pojedinih izjava delegata i državnih funkcionera iz vremena SFRJ, da je u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor uništavan nuklearni otpad i da su u slivu Borske reke nađeni produkti reaktorskog porekla, oglasilo se rukovodstvo borskog holdinga kako bi demantovalo ove navode.

Pozivajući se na izveštaj komisije iz 2001, urađen po nalogu Ministarstva zdravlja Srbije, upravo zbog teme koja je i tada bila otvorena, generalni direktor RTB Bor Borivoje Stojadinović oštro je demantovao priču da je u topionici bakra prerađivan nuklearni otpad. Stojadinović kaže da se iz izveštaja vidi da su merenja pokazala da nema nikakvih tragova površinske kontaminacije, a da je od veštačkih radionukleida nađen samo cezijum 137, koji potiče od černobilske katastrofe.

"Nuklearni otpad nikada nije topljen u Boru. Nikada nikakve debele pare nisu došle u Bor po tom osnovu jer nije bilo ni posla po tom osnovu. Da ne pričam o tome da nismo topili ni Šiptare, niti je ikada Šainović bio generalni direktor RTB Bor. Međutim, hoću da saopštim i jednu ekskluzivnu vest, a to je da se nuklearni otpad i dalje topi, ali u glavama novinara B92, i to s ciljem da se zagusti čorba u porcesu privatizacije RTB Bor", kaže Stojadinović.

"Zataškavanje je uspelo"

Potvrdu nekih navoda do kojih je došao B92, vezanih za 1989. i pitanja pojedinih delegata u tadašnjoj Skupštini Srbije dao je i Boško Ničić, sadašnji predsednik opštine Zaječar, koji je kaže da je bio jedan od onih koji su govorili o povećanoj radioaktivnosti u Timočkoj krajini.

"Znam da je u to vreme najviše oko toga bila upoznata gospođa Ajdačić, koja je prilično stradala zbog svoje borbe i insistiranja na tome da to što je u zemlji nađeno nije prirodnog porekla, već veštačkog, da postoji negde gde je vršeno topljenje nečega što je izazvalo radioaktivnost. Međutim, uspelo se u tome da se priča zataška, da se stručni akteri te priče, koji su mogli dati pouzdane dokaze, ućutkaju", kaže Ničić.

Neki od sagovornika B92 kažu da je u to vreme postavljeno pitanje vezano za misteriozne tovare koji su plovili Dunavom. Ti podaci biće jedna od narednih tema B92.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&.....ategory=12



offline
  • Pridružio: 03 Jun 2005
  • Poruke: 93
  • Gde živiš: Beograd

Gde je završio nuklearni otpad?
13. februar 2006. | 13:49 -> 13:55 | Izvor: B92
Bor -- I dalje ostaje sumnja da je u Srbiji istovaren i uništavan nuklearni otpad 1989.

I pored toga što su iz rukovodstvu RTB Bora i republičke Uprave za zaštitu životne sredine demantovali da je Boru uništavan radioaktivni otpad, posle nekoliko potvrda, sumnju podržava i priča da je 1989. brod Barbara Blomberg Dunavom prevozio osiromašeni uranijum iz Nemačke kroz Jugoslaviju. I danas, 17 godina kasnije, nejasno je gde je taj radioaktivni otpad završio.

1989. u Saveznoj skupštini jedan delegat je postavio pitanje koje je ostalo bez jasnog odgovora: šta je nosio brod Barbara Blomberg kada je krstario našim vodama Dunava pomenute godine.

To je bila Jelka Miljković, predsednica savezne komisije za zaštitu životne sredine u SFRJ. Ona je tada postavila pitanje odgovornosti i navela da je teret sa broda Petersberg, koji je u sovjetskoj luci Ismail pretovaren na brod bavarskog Lojda, pod imenom Barbara Blomberg, provezen kroz teritorijalne vode SFRJ Dunavom 27. i 28. juna 1989. godine. Ona je tada zatražila da se na dnevnom redu sednice Odbora za spoljnu politiku i Komisije za zaštitu životne sredine uvrsti rasprava o tome i utvrdi odgovornost za davanje dozvole, iako je bio poznat izveštaj nemačkih i austrijskih instituta da taj brod nosi radioaktivne materije, teške metale i kancerogene hemikalije. Ona je tada navela i da je Turska zabranila iskrcavanje tereta na svojoj teritoriji.


17 god kasnije na isto pitanje odgovara doktor Sibin Ilić, bivši predsednik opštine Kladovo i ekspert Svetske zdravstvene organizacije: "To je bio brod-gurač i doterao je nuklearni otpad i istovario ga na 795. kilometru u bugarskim teritorijalnim vodama. Jedan brod je išao kod nas, a Peterhof za Rumuniju. Brod je nosio nuklearni otpad iz atomskih elektrana u Nemačkoj, u čemu je bio osiromašeni uranijum."

B92: Šta ste vi preduzeli?

Ilić: "Rekao sam da ću da ih uhapsim ako ne kažu šta su uradili. Oni su rekli da su dobili velike pare. To su naši ljudi bili, Srbi. Svi su pomrli koji su bili na brodu. Sproveli su brod do Bugarske i tamo ga ostavili. I barže su istovarene. Jedan deo je išao u Bor verovatno, ja to ne znam. A drugi deo za Teslu u Obrenovcu. A drugi brod je išao u Rumuniju."

B92: A šta se desilo sa tim nuklearnim otpadom?

Ilić: "Negde je recikliran ili spaljen, ja to ne znam. Kažu da je to bilo u Boru i u Tesli kod nas. Na rumunskoj strani znam tačno gde je bilo."

B92: Jeste li obavestili nekog tada?

Ilić: "Državu. Generala Mirašdžića iz obaveštajne službe. Obavestio ga je načelnik unutrašnjih poslova, koji je posle prešao u Bor. On je još živ. I digli smo tad uzbunu oko toga."

U jednom kratkom, naizgled nebitnom novinskom tekstu pronašli smo podatak da je brod nosio 1.200 tona nuklearnog otpada, što u čvrstoj valuti, kažu oni koji poznaju tu tematiku, dostiže cifru od gotovo 2 milijarde dolara.

Inače, stanovnici Istočne Srbije nalaze se u svetskom vrhu po broju obolelih od raka, a kao uzrok navodi se zagađenje iz Borskog basena. Ipak, navedene činjenice ukazuju da uzrok može biti, pored uobičajenog topljenja bakra, i ilegalno uništavani radioaktivni otpad krajem osamdesetih

b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=02&dd=13&nav_id=188431

Dopuna: 15 Feb 2006 3:30

"Strašne posledice kontaminacije"
14. februar 2006. | 18:25 | Izvor: B92
Bor -- Posledice dugogodišnje kontaminacije na prostorima Timočke krajine su strašne, a broj malignih oboljenja je porastao.

Povećanje malignih oboljenja potvrdili su: nekadašnji direktor Onkološkog centra u Kladovu, dr Sibin Ilića i doktor socijalne medicine zdravstvenog centra u Boru Milivoje Rilak.

"U celoj Srbiji, na tri slučaja raka kod žena, jedan je na dojci. A u istočnoj Srbiji, dva, znači duplo više. Tačne podatke zvanično nemamo, jer se oni kriju. Nije samo rak u pitanju, u pitanju je i kardiovaskularni sistem i mozak. Nuklearni otpad izaziva sve simptome side. Stvorene su nove bolesti. Najveći deo se odnosi na potomstvo", Nekadašnji direktor onkološkog centra u Kladovu i ekspert pri svetskoj zdravstvenoj organizaciji dr Sibin Ilić.

Dr socijalne medicine zdravstvenog centra u Boru Milivoje Rilak, krajem prošle godine potvrdio je za B92 tezu o padu imuniteta kod mladih i izneo neke zabrinjavajuće statističke podatke. "Prosečna smrtnost ranijih godina bila je između 20 i 25 umrlih na godinu dana, a sada se kreće i do broja od 45 umrlih za godinu dana. Tragedija je svakako i pojava malignih oboljenja kod dece školskog uzrasta."

Dr Ilić kaže da je jedini način da se sa ovim borimo blagovremeno otkrivanje oboljenja i lečenje, ali da je to samo saniranje posledica kontaminacije.

Postoji sumnja da je u Srbiji, u Boru uništavan nuklearni otpad 1989. Ove sumnje nisu dokazane

b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=02&dd=14&nav_id=188606

Dopuna: 15 Feb 2006 22:17

Nuklearna afera: Umešana i Nemačka?
15. februar 2006. | 20:24 | Izvor: B92
Bor -- Priča o brodu Barbara Blomberg i nuklearnom otpadu prelazi granice Srbije - sa aferom bila upoznata i nemačka vlada.

Tovar sa broda zaista je istovaren na našoj teritoriji, kaže novinar NIN-a, Dragan Jovanović, koji je davne 1989. godine pratio ovu priču: "Brod se jedne ponoći zaustavio u Kladovu i tu je izvršen istovar radioaktivnog otpada i trajao je do 3-4 ujutro."

"To je meni na neki način priznala žena iz nemačke ambasade kojka je kontolisala istovar i kada je Nada Ajdačić izašla sa svojim dokazima o povećanoj radijaciji kod RTB Bora, onda je bilo jasno da je otpad tu i spaljivan kroz visoke peći", kaže on.

Pošto je Jovanović objavio rezultate merenja nekadašnjih stručnjaka iz Vinče kao i ono što je saznao od službenika nemačke ambasade, afera o nuklearnom otpadu je prešla granice Srbije. "Onda je alarmirana cela nemačka javnost, pa je čak i vlada Herlmuta Kola počela da se ljulja. Usledila je tajna diplomatija, ondašnji ministar spoljnih poslova Genšer je zvao našeg Budimira Lončara i otvoreno mu je pripretio da ukoliko se ta kampanja nastavi u jugoslovenskoj štampi, da će oni u znak odmazde vratiti polulegalno useljene gastarbajtere romskog porekla. Rezime jeste da sam prestao o tome da pišem u NIN-u, a da je Nada Ajdačić ne samo uklonjena sa radnog mesta, nego je njena laboratorija ugašena a ona je prevremeno penzionisana", kaže za B92 Jovanović.

b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&.....ategory=12

Dopuna: 18 Feb 2006 2:41

Tovari stizali u topionicu RTB Bor
17. februar 2006. | 16:18 | Izvor: B92
Bor -- Bivši rukovodilac RTB Bor Milija Grujičić potvrdio je da su opasni tovari stizali i spaljivani 1989. godine u Boru.

On tvrdi da je od jula do septembra 1989. godine, u pogone topionice sa broda Unija stacioniranog u luci Bar, stigao portugalski koncentrat sa izuzetno opasnim elementima. "Tovar sa broda Unija niko u svetu nije želeo da kupi, u to vreme odbila je to i Čaušeskuova Rumunija i Albanija", rekao je Grujičić.

Na taj način, kako kaže, deset hiljada tona koncentrata sa živom, arsenom i talijumom završilo je u topionici bakra, a do danas niko nije odgovarao. "Sa deset hiljada tona ovog koncentrata, dakle njegovom preradom u topionici, na grad od pedeset hiljada stanovnika palo je 570 kilograma žive. Znaci, na svakog stanovnika ovog grada palo je gotovo 10 grama žive",kaže Grujičić. On objašnjava da su svi akteri koji su digli glas protiv pretapanja proterani i ostavljeni bez posla, dok su oni koji su bili saglasni dobili unapređenja u službi.
b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&.....ategory=12

offline
  • vms712 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 16 Jul 2005
  • Poruke: 1

Istina oslobadja ropstva,kaze neki filozof,i dace bog da se sve istera na cistac zbog nas samih i nase dece.Prica pocetkom godine dobila je na svom intezitetu jer je na ovoj temi doktorirao Boza Bogdanovic a vise informacija na sajtu istina.at. Pa ko voli nek izvoli ima sta da procita.
Na ove njegove komentare ostaje samo da se zaprepastis.Tema mora ostati dugo na forumu i odrzavati kako takav tempo da se ne zaboravi.

offline
  • srdjos  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2005
  • Poruke: 678

ovde se vec postavlja pitanje ne idiotizma nego, kako Ivo Andric pripoveda u jednom svom romanu, svrhe egzistencije ljudi uopste. Treba stvarno biti mozak da zbog zarade 10 ljudi zatrujes par desetia hiljada ljudi, no dobro, ko nam je kriv kad smo ovce i dozvoljavamo da se sve to sesava

srdjos

offline
  • Pridružio: 28 Feb 2006
  • Poruke: 1
  • Gde živiš: Bor

Da li je neko ikada bio u Boru i da li zna kako se u boru diše?

offline
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 116

GDE IMA DIMA IMA I VATRE.
Tu nesto opasno smrdi .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 605 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 598 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, Istman, mean_machine, nenad81, SlaKoj, voja64