Umro Mate Parlov

Umro Mate Parlov

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

U Puli je sinoć u 60. godini preminuo Mate Parlov, veliki bokserski šampion. Parlov je, kako javljaju hrvatski mediji, preminuo sinoć posle 23.00 časa na putu za Opštu bolnicu u Puli.

U martu ove godine Parlov je primljen u zagrebačku Kliniku za plućne bolesti na Jordanovcu gde se borio sa teškom bolešću.

Parlov je proglašen najboljim hrvatskim sportistom u prošlom veku, jer je u ringu osvojio sve što se moglo osvojiti.
Osam puta bio je prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski prvak i jednom evropski prvak, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine kad su ga u Puli dočekali gotovo svi njegovi sugrađani.

Parlov je rođen16. novembra 1948. godine u Imotskom. Sa 16 godina počeo je da se bavi boksom u Bokserskom klubu "Pula", i posle samo tri godine osvojio je titulu prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji.
Tada i počinje blistava karijera ovog asa kojeg su kasnije mnogi proglasili najboljim jugoslovenskim bokserom svih vremena. Prvi veći uspeh na međunarodnoj sceni ostvario je 1969. kada je u Bukureštu postavio vicešampion Evrope. Dve godine kasnije u Madridu je osvojio zlatnu medalju, a 1973. u Beogradu odbranio titulu najboljeg Evropljanina u poluteškoj kategoriji.



Detaljnije i izvror: http://www.blic.rs/sport.php?id=51157



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • tuzor  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Sep 2007
  • Poruke: 4115
  • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

Da dodam nešto, čega nema u šturim agencijskim vestima.

U Beogradu, 1976. godine, Mate Parlov je imao borbu za titulu profesionalnog prvaka Evrope sa Domenikom Adinolfijem. Ring je postavljen na stadionu Crvene zvezde, a meč je pratilo oko 25000 gledalaca. Evo kako je Dragan Nikitović u knjizi "Mate i drugovi" opisao kraj te borbe:

"U jedanaestoj rundi rafali udaraca potresli su Adinolfija. Podigao je obe ruke i pokušavao da zaštiti glavu, ali to više nije bio čvrsti gard. Parlovljevi direkti prolazili su kroz njegove ruke kao laserski zraci. Sudija Brimel, iz Velsa, priskočio je i počeo da broji.. Onda je zastao, zagledao se u oči Adinolfija i prekinuo borbu.
U prvom trenutku Adinolfi nije reagovao, što je siguran znak da je bio sasvim grogi, kako je ocenio sudija. Međutim, nešto kasnije, žestio se i pretio.
A Parlov, oduševljen zbog nove titule i podrške koju je imao, poklonio je publici - sebe. Gotovo sa sredine ringa bacio se prema navijačima, koji su ga dočekali raširenih ruku. Takav kamikaze-skok još nije viđen na svetskim ringovima."

Nekad bilo...
Evo i korica citirane knjige:



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 811 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 804 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, Darko001, mrav pesadinac, naki011, Srle993, voja64