Load needed DLLs for kernel

Load needed DLLs for kernel

offline
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 2

Zdravo svima!

Molio bih da mi pomogne neko ko ima dovoljno vremena i znanja da se ozbiljno pozabavi problemom koji me je snašao zbog kojeg sam očajan jer već skoro punih mesec dana uopšte ne mogu da pokrenem Sistem na mom kompjuteru.

Imam instaliran XP Professional SP3. Ili bolje rečeno, imao sam, do tog kobnog 23. Januara kada sam, posle instalacije programa Comodo Programs Manager, doživeo totalni krah Sistema. Sa tim programom sam imao problema i već sam ga prethodnih dana bio 2 puta instalirao, ali bezuspešno jer mu nije radila ona glavna funkcija zbog koje sam ga i skinuo, a to je monitorisanje, odnosno praćenje toka instalacije drugih programa (što obezbeđuje da kasnije možemo te programe što potpunije da deinstaliramo, bez zaostataka u Registru i fajl-sistemu). Kod ove treće instalacije, kada sam je završio i restartovao kompjuter (jer se to traži), Sistem se normalno podigao. Malo sam ispitivao ovaj program i onda ga zatvorio i nastavio da radim nešto drugo. Iznenada se na ekranu pojavila jedna Windowsova poruka kakvu nikada do sada nisam video. U njoj je pisalo nešto vrlo uznemiravajuće. Ne mogu sada tačno da se setim teksta, ali bilo je nešto u stilu: "da su neki važni sistemski fajlovi (nije navedeno koji) zamenjeni novim verzijama i da odmah treba da ubacim originalni XP instalacioni disk kako bi ti fajlovi bili zamenjeni njihovim originalnim verzijama" (???!!!). Bio sam potpuno zatečen krajnje čudnim sadržajem ove poruke, a još manje sam bio spreman da ispunim postavljeni zahtev da momentalno ubacim XP instalacioni CD jer ga ni nemam, niti sam ga ikad imao. Zbog toga sam ovu poruku jednostavno zatvorio, na šta se pojavila nova u kojoj je pisalo nešto kao: "Izabrali ste da ne preduzmete ništa. To može rezultirati nestabilnošću Sistema i nepredvidivim ponašanjem". Zatvorio sam i tu poruku i nastavio da radim na kompjuteru.
Ali posle par minuta obe ove poruke su se opet pojavile. I opet sam ih zatvorio misleći da je u pitanju neka glupa greška. To se, međutim, ponovilo još nekoliko puta za redom, sa sve kraćim pauzama između pojavljivanja. A onda je usledila prava kanonada nekih novih, totalno besmislenih poruka u stilu "da treba da daunloudujem taj i taj fajl" ili "da Windows nije mogao da daunlouduje taj i taj fajl jer se nalazi na network share-u koji nije dostupan" i sve tako neke nebulozne stvari. To se dešavalo takvom brzinom da nisam ni stizao više da pročitam sadržaje tih upozorenja, jer dok bih čitao jedno, pojavilo bi se drugo, pa treće, i tako redom, što me je dovelo do totalne panike jer uopšte nisam mogao da shvatim šta se događa.
Ubrzo se međutim pokazalo da to nisu bila prazna upozorenja. Iznenada su mi u par naleta izbrisane sve ikone sa Desktopa (kojih sam imao mnogo), a potom se slika na ekranu potpuno zamrzla i više ništa nisam mogao da radim. Jedino što mi je preostalo bilo je da restartujem kompjuter pomoću dugmeta na kućištu. Ali, na žalost, Sistem nije mogao da se podigne. Posle onih uvodnih POST skrinova, umesto da se pojavi Windowsov logo i počne loudovanje Sistema, pojavio se crni ekran sa zloslutnim obaveštenjem:
Windows could not start because the following file is missing or corrupt:
<Windows root>\system32\hal.dll
Please re-install a copy of the above file


Da skratim priču, uspeo sam nekako, koristeći Kaspersky Rescue Disk, koji pored anti-virus skenera ima i File Manager, kao i WEB brauzer, da ubacim novi hal.dll fajl u System32 folder, ali kada sam restartovao kompjuter Sistem opet nije mogao da se podigne i pojavila se ista poruka, ali sada je umesto hal.dll fajla traženo da reinstaliram ntoskrnl.exe fajl. Uspeo sam i njega nekako da nadomestim, ali ni to nije pomoglo. Nova poruka (i "konačna smrtna presuda" za moj Sistem) je glasila:
Windows could not start because of an error in the software.
Please report this problem as:
Load needed DLLs for kernel
Please contact your support person to report this problem.


I to je od tada sve što mogu da dobijem od mog kompjutera. Bilo na koji taster da kliknem, kompjuter se restartuje, ali samo ponovo dogura do te poruke, i tako u krug. Doduše, pritiskanjem tastera F8 mogu da dobijem Boot menu, ali šta to vredi kad ne mogu da uđem ni u jedan od ona 3 Safe Mode-a (ni onaj obični, ni u Safe Mode with networking, ni u Safe Mode with Command Prompt). Takođe ne mogu ni da pokrenem Last known good configuration. Bilo koju od ovih opcija da izaberem, po pritisku na Enter kompjuter se samo restartuje da bi uvek ponovo dogurao samo do iste poruke.

Pomoću Kaspersky Rescue Diska, odnosno Kaspersky-jevog anti-virus programa na njemu, izvršio sam više puta duboko skeniranje celokupnog hard drajva (naravno uz prethodno uredno apdejtovanu njegovu data-bazu na najnoviju verziju), ali nije nađena nikakva zaraza. Time sam isključio mogućnost da je do havarije došlo zbog napada virusa. Takođe sam, da bih proverio da nije možda u pitanju oštećenje samog hard diska, izvršio i testiranje pomoću Hitachi Drive Fitness Test diska (jer je moj hard disk Hitachi), ali su ti testovi potvrdili da je sa mojim hardware-om sve u savršenom redu. Dakle, zaista kao jedini mogući uzrok za krah mog Sistema ostaje onaj prokleti Comodo Programs Manager program.

Ali, kamo lepe sreće da su moj problem bila samo ona dva fajla, hal.dll i ntoskrnl.exe. Ispostavilo se da je stvar mnogo, mnogo gora. Naime, pomoću File Manager aplikacije koja se nalazi na Kaspersky Rescue Disku izvršio sam pregled celog fajl-sistema i utvrdio nešto što me je totalno porazilo. Na sistemskoj particiji, dakle na drajvu C:, sam otkrio da su mi je obrisano skoro 4/5 fajlova. Zadržana je kompletna folderska struktura (dakle imam sve one važne foldere i podfoldere, WINDOWS, Users, Program Files, System Volume Information, Documents, itd), ali su većina od njih gotovo potpuno prazni, ili, pak, sadrže samo po nekoliko fajlova. Na primer, u folderu My Documents, i svim njegovim podfolderima nema ni jednog jedinog fajla. Ili u Program Files, od instalacionih foldera preko 300 programa koje sam imao instalirane, ostalo ih je jedva dvadesetak i to polupraznih. Ali najstrašnije je što u sistemskom folderu System32 imam samo nekih bednih 380 fajlova, a znam da bi trebalo da ih bude blizu 3000. Jedino što su u njegovom podfolderu config sačuvani svi fajlovi (među njima i oni najvažniji, SAM, SYSTEM, DEFAULT, SECURITY i SOFTWARE). S druge strane, ustanovio sam da su mi preostale dve particije, D: i E:, ostale potpuno netaknute. Na njima ne fali baš ni jedan jedini fajl.

Tragajući danima za rešenjem problema na raznim forumima, našao sam neka interesantna, čak i za ovako beznadežnu situaciju kakva je moja. Jedno takvo, vrlo interesantno, sam našao ovde:
webcast.broadcastnewsroom.com/articles/viewarticle.jsp?id=8658-0
(Možda će još nekom pomoći; vredi pročitati)
Sva ostala rešenja se u glavnom svode na to da ipak moram da izvršim ili Repair Install (ili kako to oni iz Microsofta nazivaju, In-Place Upgrade) ili na ono najgore - totalnu reinstalaciju Sistema ("clean install").
Međutim, sva ta rešenja podrazumevaju da se ima originalni XP instalacioni CD. Problem je što ja nemam taj CD. Nisam ga nikad ni imao. Kada sam kupio ovaj kompjuter, dobio sam ga sa već instaliranim XP Professional SP2 (koji sam kasnije apdejtovao na SP3). Ali to nije OEM. Kupio sam ga od jedne od mnogobrojnih malih privatnih firmi ovde, i bili su mi već instalirani svi oni skupoceni third-party programi, sa čijim gubitkom nikako ne mogu da se pomirim. Upravo zbog njih i najviše bežim od reinstalacije Sistema jer nemam nikakve šanse da sve te programe posle naknadno pribavim i instaliram.
Dakle, kao što rekoh, najgori problem je taj što nemam taj prokleti originalni XP CD. A nemam ni od koga da ga pozajmim. Jedino što sam nekako uspeo da nabavim (ne pitajte me kako) jeste jedan instalacioni disk za XP Professional SP3 Corporate Student Edition, ali plašim se da ga upotrebim. Pre svega, on ne omogućava repair install, već samo clean install, a tu bi moglo da bude problema sa Product Key-om i aktivacijom.

Verujem da se sada već mnogi pitaju: pa šta ja sada u stvari hoću? Pa evo, voleo bih kada bi neko od pametnih momaka na ovom forumu znao da mi ukaže na način kojim bih mogao, i pored te beznadežne činjenice da mi je Operativni Sistem praktično izbrisan, ipak mogao da ga povratim. Znam da to zvuči suludo, ali ja u tom smislu imam jednu zamisao, koju ćete verovatno ismejati, ali ću je ipak izložiti, a vi se smejte koliko god hoćete. Priznajem unapred, pokunjeno ali iskreno, da je moje poznavanje kompjutera na prilično bednom nivou (što se verovatno iz mog dosadašnjeg izlaganja već dalo uočiti). Ali rukovodiću se ovog puta krilaticom koju sam uočio na mnogim forumima: "Nije sramota ne znati. Sramota je ne pitati kad ne znaš".

Dakle, evo mog pitanja: Zar ne bih mogao pomoću nekog od boot diskova, kao što su Hiren's BootCD, Ultimate Boot CD, Bart PE ili WinPE, slipstrimovanog nekim dovoljno jakim programom za rikaverovanje podataka, da pristupim mom hard disku i da pomoću tog programa andilitujem sve fajlove koji su mi prilikom kraha izbrisani (jer smatram da postoji šansa da oni ipak nisu zauvek uništeni i da se moraju nalaziti negde na disku)? Pri tome ne mislim samo na svoje lične dokumente, slike i slično (za njih uostalom i sâm znam da se mogu spasiti), nego baš bukvalno na sve fajlove (dakle sve one DLL, EXE, COM, INF, OCX itd.). Smestio bih ih privemeno recimo na drajv D:, na kome imam dovoljno slobodnog prostora (preko 90 GB), a onda bih ih posle vratio na odgovarajuća mesta na sistemskom drajvu C:. Naravno, posle toga bih sve DLL, EXE i druge fajlove za koje je to potrebno, ponovo registrovao, i reinstalirao bih potrebne drajvere. Na taj način bih ponovo imao svoj Operativni Sistem i, ono što ste verovatno uočili da mi je najvažnije, sve one programe koje sam imao instalirane. Teoretski gledano - zašto to ne bi bilo moguće?
Pitam, a opet, znam da u ovoj zamisli postoje značajne rupe. Jer da nije tako, pa svi koji imaju ovakav i slične probleme bi onda radili ovako kako sam ja zamislio i ne bi se maltretirali sa reinstalacijom Sistema. Ipak, voleo bih da mi neko, ko se zaista razume, makar približno i u kratkim crtama objasni gde ovaj plan pušta vodu.

Eto to je ono što bih želeo da saznam. I to je razlog zbog koga se obraćam ovom forumu koji mi je poslednja nada jer vidim da ovde ima puno pametnih momaka koji bi možda mogli da mi pomognu. Uostalom već sam se umorio od slanja postova po drugim belosvetskim forumima i mukotrpnog sastavljanja na Engleskom jeziku i pokušavanja da objasnim neke stvari u vezi mog problema koje ni na Srpskom ne umem da objasnim kako treba.

Dakle, m4rk0, bobby, SlobaBgd, Rogi i ostali (ako niste do sada pomrli dok ste čitali ovaj moj post do kraja), sad pokažite šta znate.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Pazljivo sam procitao ceo tvoj post. Ne postoji resenje koje ce ti pomoci a da to nije upotreba windows instalacionog diska. Zapravo ni repair nije sigurna opcija jer ti imas instaliranu normalnu verziju windowsa na masini (pretpostavljam) a taj windows xp Corporate student je neka bidzevina.
Kakvih 300 programa spominjes ? Koje programe ces tesko ponovo pronaci ako bi se odlucio da radis clean install ?offline
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 2

@ m4rk0

Hvala na brzom odgovoru.

Inače, zaista visoko cenim tvoje mišljenje i odgovore koje daješ na ovom forumu, pa tako, naravno, i ovaj odgovor koji si mi dao. Ali me on, baš zbog toga, jako žalosti. Ti dakle čvrsto stojiš na stanovištu da mi je jedina šansa ili repair (i to pod uslovom da obavezno nađem neki "normalan" instalacioni disk), ili clean install. Baš šteta za mene. Ali zar nemaš baš nikakvu drugu ideju, makar sa onim boot diskovima koje sam pominjao? Izvini što forsiram (pogotovo kad znam da nerado komentarišeš upotrebu proizvoda sumnjivog statusa, kakav je recimo Hiren's BootCD, a znam i to da je i za pravljenje onih drugih boot diskova koje sam pominjao nephodno imati XP CD). Možda je bolje da pitanje postavim ovako: Šta bi TI uradio da si na mom mestu?

Što se tiče onih 300 mojih programa, tu sam mislio na one velike i skupe third-party programe koje sam dobio već instalirane na kompjuteru, kao što su Adobe Photoshop, Adobe Acrobat, Corel Paint Shop Pro Photo, ACDSee, NERO, OFFICE 2007 paket... i tako te. A zatim tu spada gomila komercijalnih programa koje sam kasnije skidao besplatno sa GAOTD-a (GiveAwayOfTheDay) ili ih pribavljao besplatno putem raznih promocija na raznim sajtovima . Možda sam se u vezi s tim malo neprecizno izrazio u mom postu. Ne bi, naravno, bilo teško ponovo naći sve te programe, ali bih morao sada da ih sve kupujem. A baš mi ne bi prijalo da puknem 500, 600 evra za, recimo, Photoshop, ili neki od MAGIX-ovih programa, kojih sam imao bar 5.

offline
 • m4rk0  Male
 • Administrator
 • Administrator tech foruma
 • Marko Vasić
 • Gladijator - Maximus Decimus Meridius
 • Pridružio: 14 Jan 2005
 • Poruke: 15766
 • Gde živiš: Majur (Colosseum)

Tvoj problem je takav da je previse sistemskih fajlova pobrisano ili osteceno da je jedino resenje da svi oni budu zamenjeni odgovarajucim sa windows diska. Dzabe svi programi tipa hirens i slicno ako nemas odgovarajuce fajlove i postavke koje jedino (legalno) mozes dobiti na windows instalacionom disku.
Ono sto bih ja uradio je da bih nabavio normalnu windows instalaciju i za pocetak odradio repair sistema.
Ako to ne uspe, isao bih na clean install a za komercijalne programe bih nasao free resenja (za svaki program koji si gore naveo ima odgovarajuce besplatno resenje).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1044 korisnika na forumu :: 74 registrovanih, 5 sakrivenih i 965 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Apok, ArmyBoss, arsa, b_z_b, Bane san, Bobrock1, bojank, bojcistv, branko7, Bubili, Bubimir, Buda Baba, ccoogg123, darios, ddjxxi, Doca, Džordžino, esx66, FOX, Gosha101980, goxin, ikan, ILGromovnik, Ivica1102, Japidson, JOntra, Koridor, kuntalo, ladro, MB120mm, mercedesamg, mihajlot2013, mikrimaus, milimoj, Mimikrija, misa1xx, Miskohd, Mixelotti, mnn2, moldway, MrNo, nedeljkovici, nenad81, nikoladim, Nobunaga, ofbeyond, Outis, Parker, pedja.st, pedja2506, PEGIN, pera12345, Petarvu, Pikac-47, radoznao, Romibrat, S2M, samsung, savaskytec, saxone, Shinobi, srbijaiznadsvega, theNedjeljko, tomigun, trajkoni018, Trpe Grozni, VJ, Vlad000, VladaNS1978, vlahale, vobo, wizzardone, zziko