PC bez problema

PC bez problema

offline
 • Goran 
 • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
 • Pridružio: 05 Maj 2003
 • Poruke: 9977
 • Gde živiš: Singidunum

Podesite ga. Ojačajte ga. Napravite rezervne kopije podataka. Testirali smo 16 programa koji bi vaš računar trebalo da održe u dobroj formi, i danas i sutra.


Oštećeni podaci, pokvareni čvrsti diskovi, pogrešno snimljene datoteke - neprilike su koje se dešavaju često. Srećom, sistemski uslužni programi mogu vam pomoći da sprečite probleme i obnovite podatke. Oni mogu da otkriju i reše teškoće pre nego što dođe do pada sistema, a ponekad i da poprave štetu. Ako računar iznenada odbije da se pokrene, pomoći će vam i tada i omogućiti, primera radi, da spasete važnu poslovnu prezentaciju, dokumente ili fotografije.

Dobar paket sadrži većinu uslužnih programa koji su vam potrebni, i to na jednom kompakt disku, s jednom cenom i jednim radnim okruženjem. Rekli smo "većinu uslužnih programa", pošto smo otkrili da nijedan testirani paket nema sve potrebne alatke; u najvećem broju slučajeva paket ćete morati da dopunite uslužnim programom za pravljenje rezervnih kopija podataka i verovatno programom za upravljanje particijama. Pored toga, nismo zadovoljni alatkama za podizanje sistema u slučaju nesreće. Testirali smo: Ultra WinCleaner Utility Suite (50 USD) kompanije Business Logic, System Mechanic 4 Professional (70 USD) firme Iolo, Symantecov Norton SystemWorks 2004 (65 USD) i SystemSuite 5 (60 USD) V Communicationsa.

Svi ti paketi sadrže antivirusni program. System Works se isporučuje s Norton AntiVirusom 2003, System Mechanic nudi program Panda Antivirus Platinum, sastavni deo paketa SystemSuite je VirusScanner Pro, a Ultra WinCleaner ima QuickHeal. (Najnoviji pregled antivirusnih programa naći ćete na adresi http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,110654,00.asp . U ovom tekstu, najveću pažnju ipak posvećujemo analizi kako ovi paketi čuvaju zdravlje računara pod Windowsom XP zdravim, čiste pretrpan čvrsti disk i obnavljaju sistem posle neke nepredviđene situacije.

Pošto Windows XP ima sopstvenu zbirku uslužnih programa, postavili smo visoke zahteve pred samostalne pakete. Smatramo da kvalitetan paket mora da ima više alatki od Windowsa, mora da zaštiti sistem, testira hardver i da vas upozori na potencijalne probleme, popravi greške u bazi Registry koje mogu da izazovu haos i treba da pojednostavi osnovno održavanje. Pošto se na čvrstom disku brže nakupi "đubre" nego na podu automobila, dobar paket uslužnih programa trebalo bi da vam pomogne da uklonite nepotrebne programe i datoteke. Ako želite da obnovite nehotice izbrisanu datoteku, u pomoć bi opet trebalo da vam priskoči izabrani paket, ali trebalo bi da vam omogući i da se rešite neke datoteke jednom za svagda. Konačno, ako nezgoda onesposobi Windows, izabrani paket bi morao da vam uštedi vreme i trud tokom oporavka sistema.

Priznanje Naš izbor zaslužio je paket SystemSuite 5 kompanije V Communications jer ima najveći i najkorisniji skup alatki. Veliko razočaranje za nas je bio Symantecov SystemWorks 2004, kojem zaista treba generalni remont. Dopale su nam se provera u jednom koraku i alatka za čišćenje baze Registry, ali mnoge od njegovih najvažnijih alatki - poput one za podizanje sistema u slučaju nesreće - ne podržavaju sistem datoteka NTFS koji se koristi u Windowsu XP. Izuzev odlične antivirusne komponente (Norton AntiVirus), malo je razloga za kupovinu SystemWorksa, a Norton AntiVirus možete kupiti i zasebno za pedeset dolara ili kao deo moćnijeg paketa Norton Internet Security za dvadeset dolara više.

Iako su System Mechanic i Ultra WinCleaner korisne kolekcije uslužnih programa, nedostaje im raznovrsnost alatki iz paketa SystemSuite. Ipak, System Mechanic ima najbolju alatku za obnavljanje izbrisanih datoteka, dok je Ultra WinCleaner jedini program koji s čvrstog diska uklanja više nepotrebnih datoteka i programa od Windowsove aplikacije Disk Cleanup. Međutim, nijedan od tih paketa nema pun skup alatki koji ćete naći u kolekciji SystemSuite. Ruku na srce, Ultra WinCleaner je i projektovan tako da čisti sistem, a ne da obavlja sve dijagnostičke poslove i održavanje sistema kao ostali testirani paketi.

Proteklih godina se smatralo da Norton SystemWorks i SystemSuite usporavaju Windows. Novi testovi su dokazali da njihove poslednje verzije (u podrazumevanoj konfiguraciji, ali bez učitanih antivirusnih komponenata) nemaju merljiv uticaj na performanse. Prethodne verzije ova dva paketa automatski su učitavale program za nadgledanje sistema, i on jeste primetno usporavao računar. Nove verzije podrazumevano ne učitavaju te programe.

ZAŠTITITE SISTEM

Pored uslužnih programa namenjenih radu s diskom i sistemom u celini, sva četiri paketa imaju barem neko "oružje" za zaštitu sistema od loših momaka s Interneta. Kao dodatak zaustavljanju virusa, uslužni programi iz ovih kolekcija mogu da izbrišu tragove krstarenja Mrežom i druge privatne podatke.

System Mechanic ima najbolji izbor alatki za zaštitu. Isporučuje se s programom Panda Antivirus Platinum, koji ima i ulogu zaštitnog zida, a pronalazi i uklanja špijunski softver. Međutim, na našem poslednjem testiranju antivirusnih programa, Panda je najslabije pronalazila i uklanjala viruse. I SystemSuite ima zaštitni zid, SystemWorks izlazi na kraj sa špijunskim softverom (pomoću integrisanog Norton AntiVirusa 2004), ali samo System Mechanic blokira iskačuće reklame.

Norton System Works ima i program za upravljanje lozinkama - jedini značajan dodatak prošlogodišnjoj verziji - i on šifruje lozinke i ostale podatke kako bi ih sačuvao od radoznalaca. U paketu SystemSuite nalaze se filtar za neželjenu e-
poštu MailWasher i alatka za anonimno krstarenje Webom GhostSurf, ali su obe alatke ograničene funkcionalnosti, dok MailWasher ima iskačući ekran koji zaista ide na živce. Da biste dobili kompletnu verziju, bez tog dosadnog prozora, moraćete da doplatite dvadeset dolara.

REDOVNO ODRŽAVANJE

Periodični medicinski pregledi doprinose očuvanje vašeg zdravlja, a isto važi i za računar. A kada Windows ne radi dobro, treba vam lak način da pronađete uzrok tome i da ga rešite.

Sva četiri paketa pojednostavljuju osnovno održavanje putem sveobuhvatne provere. Uobičajeno se tom prilikom skenira i defragmentira čvrsti disk, postavljaju određene dijagnoze, brišu zastarele datoteke, traga za virusima i brišu tragovi kretanja po Internetu. Dobro bi bilo da takvu vrstu provere obavljate jednom nedeljno. Svi paketi omogućavaju aktiviranje pojedinačnih modula, a SystemWorks i System Mechanic omogućavaju i podešavanje automatskog pokretanja. Modul za pravljenje rasporeda u paketu SystemSuite podržava pojedinačne poslove ali ne i kompletnu proveru.

Sa izuzetkom Ultra WinCleanera, svi paketi imaju program za defragmentiranje diska. SystemWorks i SystemSuite imaju programe što tragaju za greškama na disku, a SystemSuite nudi i važnu funkciju koja nedostaje Windowsu: skener grešaka na CD i DVD diskovima. On uspešno pronalazi problematična mesta, ali ne nudi rešenje; besplatna aplikacija CDCheck http://pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,22892,00.asp , autora Mitje Perka, pokušaće i da obnovi oštećene datoteke.

Komponenta Fix-It paketa SystemSuite sadrži sveobuhvatan skup alatki za dijagnostiku hardvera, i ima ih više nego u bilo kom drugom paketu. Fix-It testira memoriju računara, matičnu ploču, diskove i priključke. Testovi grafike i multimedije mogu, ako ste raspoloženi, da posluže i kao psihodelični lajt-šou.

SystemSuite ima i odličnu alatku koja utvrđuje kud je nestao slobodan prostor s čvrstog diska: grafički prikaz svih direktorijuma koji su, zajedno sa svojim poddirektorijumima, zauzeli određeni prostor. SystemWorks radi nešto slično, ali odjednom može da prikaže veličinu samo jednog direktorijuma.

Dijagnostika Windowsa: Mnogo je verovatnije da će vas mučiti nedostatak sistemskih resursa ili pretrpan čvrsti disk nego kvar neke hardverske komponente. Da bi korisnike zaštitili od takvih problema, SystemWorks i SystemSuite imaju programe za dijagnostikovanje Windowsa u pozadini koji nadziru računar tokom rada i daju mnogo više informacija i upozorenja od Windowsovog Task Managera. Međutim, program koji radi u pozadini i nadzire sve ostale procese sigurno nepovoljno utiče na performanse sistema.

Programi koji se automatski pokreću: Veliki broj aplikacija se automatski aktivira prilikom pokretanja sistema, a njihovo zatvaranje i isključivanje može da bude zamršen posao. Ultra WinCleaner i System Mechanic će vam pomoći da izaberete aplikacije koje će se pokrenuti posle učitavanja Windowsa. Iako to može da uradi i Windowsov Msconfig, ti paketi nude krupno unapređenje: profile.
Možete snimiti različite skupove programa za korišćenje u različitim prilikama; na primer, možete koristiti jedan profil za učitavanje aplikacija opšte namene i drugi koji neće učitati ništa da biste mogli da pregledate sistem. Najlakše se koristi Startup Manager iz paketa System Mechanic, dok WinStart Commander iz kolekcije Ultra WinCleaner jednostavne poslove nepotrebno komplikuje.

IZBACITE SMEĆE

Čvrsti disk računara je obično ispunjen i svakojakim smećem. Ono zauzima dragocen prostor, usporava pravljenje rezervnih kopija podataka i ostale poslove održavanja, ali predstavlja i pretnju stabilnosti sistema. Srećom, svi testirani paketi uslužnih programa imaju alatke koje će to smeće počistiti.

Čistači baze Registry: U Windowsovoj bazi Registry skriva se najgore smeće koje se može naći na čvrstom disku. Uklonjeni programi ostavljaju za sobom izlišne ključeve u bazi koji mogu da izazovu haos. Ako računar ne radi kao što treba - na primer, neki program se stalno blokira ili odjednom ne možete ništa da upišete na CD-R disk - vrlo je verovatno da je greška u bazi Registry.

Sva četiri paketa sadrže skenere te baze koji pronalaze probleme, izveštavaju o njima i popravljaju ih. Isto je toliko važna činjenica da svi programi mogu da ponište promene, jer nikada ne možete biti apsolutno sigurni da će promena u bazi Registry nešto poboljšati dok ne probate.

SystemSuite najcelishodnije vodi korisnika kroz postupak čišćenja i različitim bojama označava utvrđene probleme. Gotovo sigurno ćete lako navesti program da ispravi probleme označene zelenom bojom, ali zato oni podvučeni žutom zahtevaju da se zamislite. U svakom slučaju, pažljivo proučite sve nalaze označene crvenom bojom pre nego što bilo šta preduzmete. SystemSuite objašnjava zašto se svaka stavka našla na listi. Norton SystemWorks daje još potpunija objašnjenja, uključujući potencijalne opasne posledice ostavljanja ključeva u bazi. Međutim, nijedan od njih ne objašnjava šta bi se dogodilo ako te ključeve uklonite. Komponenta WinDoctor paketa SystemWorks ima jednu dobru osobinu: kada odlučite da obnovite neki ključ baze Registry, on će vam saopštiti zašto je bio izbrisan.

Alatke za uklanjanje programa:Kada instalirate neki program, čvrsti disk računara prepuštate na milost i nemilost njegovim autorima. Datoteke programa mogu da budu rasejane po celom disku i, što je još gore, Windows može biti usklađen s nečijim shvatanjem vaših potreba. Tri od četiri testirana paketa uslužnih programa imaju univerzalne alatke za deinstaliranje koje, bar teoretski, mogu da uklone sve programe. Nažalost, u praksi se nijedan nije naročito iskazao.

U svakom slučaju, najbolji su programi za uklanjanje određene aplikacije. Šta, na kraju krajeva, može bolje da ukloni program iz sistema nego namenska alatka koja se nalazi na njegovom kompakt disku? Tužna stvarnost je što mnogi takvi programi potiru samo funkcionalnost osnovnog programa, ali ne uklanjaju sve njegove rasejane datoteke i retko ispravljaju izmene koje su napravili u Windowsu. Ipak, ima i tužnijih vesti: univerzalne alatke za uklanjanje u paketima uslužnih programa po pravilu su lošije, jer nemaju prednosti ugrađenih aplikacija toga tipa.

SystemSuite i Ultra WinCleaner imaju univerzalne alatke za uklanjanje koje, u slučajevima kada je to moguće, koriste odgovarajuću alatku nepotrebnog programa (pošto one, uopšteno rečeno, bolje obavljaju taj posao). Na našim nezvaničnim testovima, kada su "univerzalci" morali da koriste svoju inteligenciju za uklanjanje programa, EasyUninstall iz paketa SystemSuite je postigao bolje rezultate i uklonio više delova programa od WinUninstall Wizarda iz paketa Ultra WinClean, ali, kao ni ostali univerzalni programi, posao nije obavio do kraja.

CleanSweep iz paketa Norton SystemWorks ne koristi odgovarajući program za deinstaliranje iz aplikacije koja se uklanja, već u pozadini prati instaliranje i snima promene u sistemu. Kasnije, teoretski, može da poništi te promene. Međutim, otkrili smo da je to praćenje izuzetno nepouzdano. Modul za nadzor je odbio da radi na računaru s Intelovim procesorom u režimu hiperniti, a na drugom sistemu nije otkrio da smo instalirali QuickBooks. Kada bi pak prepoznao da smo nešto instalirali, uklanjanje nije bilo tako opsežno kao pomoću programa same aplikacije. CleanSweep može da ukloni i nenadzirane programe, ali je u tome na testu bio lošiji od alatki SystemSuitea ili Ultra WinCleanera. Koliko smo mi videli, ništa nije promenio u bazi Registry.

System Mechanic nema alatku za uklanjanje, ali ima program za praćenje, barem u izvesnom smislu. Možete napraviti "snimke" stanja sistema pre i posle instaliranja, a zatim snimiti izveštaj o razlikama. Taj izveštaj će poslužiti da otkrijete šta je sve instalirano, ali zatim morate ručno ukloniti programe i datoteke.

Uklanjanje nepotrebnih datoteka: Sva četiri paketa imaju alatke za brisanje nepotrebnih datoteka koje zatrpavaju čvrsti disk, poput starih privremenih datoteka, privremenih ostava datoteka s Weba i sl. Ali istu takvu alatku ima i Windows XP i samo je Ultra WinCleaner značajno bolje obavio posao od ugrađenog programa Windowsa. Na našem testu WinCleaner je izbrisao 44 MB, dok je XP-ov Disk Cleanup uspeo da pronađe samo 35 MB. Alatka SystemWorksa izbrisala je 36 MB, praktično isto kao i Windows, a System Mechanica zanemarljivih 1,4 MB.

SystemSuite je u još nečem nadmašio svoje konkurente, ali u ovom slučaju to nije bila prednost: uslužni program je izbrisao nekoliko gigabajta podataka iz direktorijuma 'temp' na drugom čvrstom disku koji, nije ni trebalo da proverava.

Uništivači datoteka: Mogućnost obnavljanja izbrisanih datoteka jeste korisna, ali neke datoteke treba zauvek ukloniti iz računara. Svi testirani paketi imaju alatku za bezbedno uništavanje datoteka, i svi - sa izuzetkom SystemWorksa - mogu da izbrišu ceo čvrsti disk, a to bi trebalo da uradite pre nego što prodate ili poklonite stari računar.

SystemSuite uništava datoteke pomoću alatke PowerDesk, programa za upravljanje datotekama koji se kao dopuna nalazi na kompakt disku SystemSuitea.Dopuna prethodnih verzija bio je mnogo snažniji PowerDesk Pro, ali System Suite 5 nudi samo ogoljenu verziju koju možete besplatno da preuzmete. Besplatan PowerDesk je dobra alatka, nadmoćnija od Explorera Windowsa XP, ali joj nedostaju svestrani moduli za pregledanje datoteka i opcije za prilagođavanje verzije Pro (40 USD).

PREDUPREĐIVANJE KATASTROFE

Šta radite kada ispraznite Recycle Bin, a zatim shvatite da ste nehotice izbrisali pogrešnu datoteku? Šta činite ako Windows neće da se podigne? Iako većina testiranih paketa može da pomogne u prvom slučaju, a u drugom - najgorem po korisnika - svi su razočarali.

Programi za obnavljanje izbrisanih datoteka: Ako ste nehotično izbrisali datoteku, Windowsov Recycle Bin je dobra zaštitna mreža, u kojoj se datoteke čuvaju sve dok je ne ispraznite. Međutim, to nije savršena situacija. Ako je datoteka bila prevelika za Recycle Bin, ako ste je izbrisali tako da ga zaobiđe ili ste ga jednostavno ispraznili, moraćete da pronađete drugi način da obnovite datoteku.

Norton System Works nudi malo unapređen Recycle Bin, koji "hvata" datoteke što ih Windows propusti, ali na NTFS diskovima ne može da uradi mnogo toga. SystemSuite i System Mechanic često mogu da obnove datoteke koje nisu u Recycle Binu, čak ni na NTFS disku, iako to niko ne može da garantuje. (Ako je prostor koji je zauzimala već popunjen drugim podacima, program ne može ama baš ništa da uradi.) SystemSuite pruža i dodatni stepen zaštite u vidu Deleted Files Bina, u koji datoteke odlaze kada ispraznite Recycle Bin ili kada ih izbrišete tako da ga zaobiđu. System Mechanic može obnovljene datoteke da smesti na drugi disk, što je korisna mera predostrožnosti protiv novih nezgoda. Taj paket ima još jednu korisnu funkciju: on može da obnovi izbrisane poruke e-pošte iz četiri programa: Outlooka, Outlook Expressa, Netscape Messengera i Eudore.

Vanredno podizanje sistema: Ništa strašnije od sistema koji neće da se pokrene kada vam je najpotrebniji! Takvu nevolju je vrlo teško rešiti kada je reč o Windowsu XP. Premda se na instalacionom kompakt disku nalazi korisna ali teško upotrebljiva alatka za popravljanje sistemskih datoteka, većina današnjih računara se ne isporučuje s tim diskom.

Windows XP ima alatku za oporavak sistema koja ne zahteva Microsoftov CD. To je System Restore, koji pravi rezervnu kopiju osnovnih sistemskih datoteka i obnavlja ih po potrebi. Norton System Works i SystemSuite imaju slične alatke i one nude veći stepen zaštite od programa System Restore. GoBack Personal iz paketa SystemWorks instalira se u glavni zapis čvrstog diska za podizanje sistema, učitava se pre Windowsa i omogućava da vratite operativni sistem u stanje pre nego što su problemi sprečili njegovo podizanje.

Recovery Commander, deo paketa SystemSuite, ima bolje rešenje: opciju za pravljenje CD-a za podizanje sistema koji će vam omogućiti da obnovite svaku rezervnu kopiju s čvrstog diska (uključujući NTFS diskove). Štaviše, te datoteke s čvrstog diska možete kopirati na CD-R ili USB disk - što je vrlo korisno ako podatke morate da prebacite na bezbednije mesto.

Međutim, nijedan paket nema program potreban svim korisnicima Windowsa 2000 i XP: CD za podizanje sistema s alatkama za njegovo popravljanje koje prepoznaju NTFS diskove. Takva alatka postoji u ERD Commanderu 2003 http://www.erdcommander.com/products/repairandrecovery/erdcommander2002.asp kompanije Winternal; ona pravi CD za podizanje sistema sa specijalnom verzijom Windowsa XP (s Microsoftovom licencom).

Ako imate vrlo veliku mrežu, cena ERD Commandera je prihvatljiva: šest stotina dolara za sto računara; za jedan računar, međutim, cena je dvesta dolara.

Smatramo da bi Windows morao da ima te alatke za oporavak sistema, tim pre što ERD Commander u dobroj meri koristi tehnologiju koja je već ugrađena u Windows XP. Pored toga, trebalo bi da ih imaju svi testirani paketi. Dok se to ne dogodi, najbolje što možete da uradite jeste da kupite SystemSuite 5 i redovno pravite rezervne kopije podataka.

NAŠ IZBOR

Priznanje Naš izbor pripalo je paketu SystemSuite 5, koji je kompanija V Communications prošle godine kupila od Ontracka. On ima veliki broj praktičnih alatki, uključujući sveobuhvatnu hardversku dijagnostiku i program za deinstaliranje. Zaključili smo da je ovaj paket najkorisniji u slučajevima kada sistem pod Windowsom XP iznenada odbije da se podigne.

REZERVNE KOPIJE ZA MIRAN SAN

Većina korisnika računara izbegava i samu pomisao, da i ne govorimo o pripremama, na nezgode do kojih može doći, tako da im pravljenje rezervnih kopija nije prioritetan zadatak. Zbog toga je malo onih koji su spremni da na pravi način odgovore kada dođe do kvara čvrstog diska, gubitka prenosivog računara ili oštećenja podataka u važnom projektu.

Međutim, pravljenje rezervnih kopija više nije teško, zahvaljujući prepisivim DVD uređajima. Testirali smo četiri takva uslužna programa: Dantz Retrospect Professional (90 USD, http://pcworld.pricegrabber.com/search_getprod.php.....e637baa594 ), Iomega Automatic Backup (40 USD, http://pcworld.pricegrabber.com/search_getprod.php.....e637baa594 ), NTI Backup Now Deluxe (65 USD, http://pcworld.pricegrabber.com/search_getprod.php.....e637baa594 ) i Stomp BackUp MyPC 5 (70 USD, http://pcworld.pricegrabber.com/search_getprod.php.....e637baa594 ).

Svi omogućavaju da obnovite podatke kada to postane neizbežno, ali je priznanje Naš izbor zaslužio Dantz Retrospect - iako je najskuplji - jer će napraviti rezervnu kopiju podataka sa svih računara u mreži, dok vi spavate, i brže od svojih konkurenata.

Backup iz Windowsa XP Professional ima mnoge dobre mogućnosti, uključujući pravljenje kompletne i delimične rezervne kopije (čuvaju se samo datoteke čiji je sadržaj promenjen) i aktiviranje u zadato vreme. Nažalost, nedostaje mu funkcija komprimovanja koja štedi prostor na medijima i ne može da se koristi s prepisivim DVD uređajima. Korisnici Windowsa XP Home dobijaju ograničenu verziju programa Backup: nalazi se na instalacionom disku u direktorijumu valueaddmsftntbackup.

POTPUNA REZERVNA KOPIJA

Najčešće primenjivana tehnika je pravljenje kompletne rezervne kopije podataka sa svih diskova i particija u redovnim intervalima - nedeljno, primera radi - i delimične rezervne kopije samo onih datoteka čiji je sadržaj promenjen, u kraćim intervalima (čak i dnevno). Svi testirani programi, izuzev Iomega Automatic Backupa, omogućavaju pravljenje oba tipa rezervnih kopija, s tim što je moguće zadati vreme izrade kopija. Ako imate prepisiv DVD uređaj ili drugi čvrsti disk, to znači da u redovnim intervalima možete praviti kompletne rezervne kopije, ostaviti prepisiv CD ili DVD disk u uređaju svake noći i biti sigurni (ako to dozvoljava kapacitet odredišnog medija) da ćete svakog dana imati ažurnu rezervnu kopiju.

Iomega Automatic Backup ima drugačiji pristup: on pravi rezervne kopije ključnih datoteka po vašem izboru dok im menjate sadržaj. Program može da čuva veći broj kopija datoteka koje su napravljene tokom vremena, što vam omogućava da kasnije iskoristite neku prethodnu verziju. Umesto da bude alatka za pravljenje rezervnih kopija, Iomega Automatic Backup je više digitalna zaštitna mreža.

U centru za testiranje merili smo brzinu izrade rezervnih kopija i rezultati su pokazali da je Dantz Retrospect Professional primetno brži od ostalih. Trebalo mu je manje od 25 minuta da napravi kopiju 9 GB podataka s USB 2.0 spoljnog čvrstog diska Maxtor OneTouch. Najsporiji program bio je Stomp BackUp MyPC -njemu je trebalo 42 minuta da napravi rezervnu kopiju istih podataka. Ako planirate da zakažete pravljenje rezervne kopije za vreme slabog opterećenja sistema, to možda i nije toliko važno. Međutim, ako rezervne kopije pravite tokom radnog dana, brzina postaje važan činilac.

Kada su rezervnu kopiju podataka smeštali na čvrsti disk formatiran sistemom datoteka FAT32, svi testirani programi morali su da podele podatke u više datoteka kako bi izbegli ograničenje od 4 GB. Oni su o tom detalju brinuli automatski, izuzev programa Storm BackUp MyPC, koji je od nas tražio da potvrdimo predloženo ime svake datoteke. Nažalost, to praktično onemogućava pravljenje rezervnih kopija kada korisnik nije za računarom. Ako planirate da čitav posao prepustite računaru, izaberite neki drugi program ili sistem datoteka NTFS ili CDFS.

Dantz Retrospect ima klijentski softver za udaljene računare koji klijentima daje izvestan stepen kontrole nad postupkom. U slučaju da u računaru imate nekoliko različitih kopija iste datoteke, Retrospect će snimiti samo jednu rezervnu kopiju, čime se ubrzava pravljenje delimične kopije.

OPORAVAK POSLE NEZGODE

Svi testirani programi omogućavaju da obnovite celu rezervnu kopiju ili pojedinačne datoteke. Ipak, oporavak sistema posle nezgode je situacija u kojoj program za pravljenje rezervne kopije dokazuje svoju vrednost. Dantz Retrospect, NTI Backup Now i Stomp BackUp MyPC pojednostavljuju taj postupak pravljenjem diskova za podizanje sistema koji rezervnu kopiju obnavljaju direktno na prazan disk.

Postoje, međutim, i određeni problemi. Da biste napravili skup takvih diskova za Windows XP, potreban vam je njegov instalacioni CD - kompakt diskovi za obnavljanje slike čvrstog diska neće vam pomoći. U programu NTI Backup Now pristup je nešto drugačiji: prvo morate napraviti zasebnu kopiju celog čvrstog diska pomoću pridruženog programa DriveBackup, jer ne možete koristiti rezervnu kopiju koju je napravio Backup. Međutim, sliku diska u programu DriveBackup možete napraviti i obnoviti bez obzira na to imate li instalacioni kompakt disk Windowsa XP ili ne.

SREDITE SVOJE DISKOVE

Danas, kada čvrsti diskovi i datoteke na njima mogu da budu ogromni, važnije je nego ikada napraviti particije i upravljati njima. (Premda Windows 2000 i XP to ne zahtevaju, podela velikog čvrstog diska na particije olakšava pravljenje rezervnih kopija i njihovo obnavljanje.) Alatke za upravljanje diskovima koje su sastavni deo Windowsa XP izuzetno su ograničene - možete brisati i praviti particije ili prevesti FAT32 particiju u particiju sa sistemom datoteka NTFS, i to je sve. Za sve ostalo moraćete da napravite rezervnu kopiju particija na čvrstom disku, napravite nove particije i zatim reinstalirate i/ili obnovite sistemske datoteke, aplikacije i podatke.

Ako želite da izbrišete, premestite ili promenite veličinu particije, ili da je prevedete iz jednog sistema datoteka u drugi bez pravljenja rezervne kopije i reinstaliranja, potrebna vam je alatka za pravljenje particija. Pomoću takve alatke možete upravljati particijama ne uništavajući njihov sadržaj, iako je pametno prethodno napraviti rezervnu kopiju podataka. PartitionMagic 8 ( http://pcworld.pricegrabber.com/search_getprod.php.....e637baa594 ) kompanije PowerQuest je pravi izbor. On omogućava da iz Windowsa istražite postojeće particije i zadate nekoliko izmena. Kada napravite izmene, PartitionMagic pokreće sistem, ponovo primenjuje zadate izmene bez vaše dalje pomoći i zatim nanovo podiže Windows. Prikladan čarobnjak specijalne namene deli, spaja i preuređuje slobodan prostor između particija na disku. Program može da napravi, premesti i promeni veličinu particija formatiranih uobičajenim sistemima datoteka, uključujući Windowsove FAT32 i NTFS, kao i Linuxove EXT2, EXT3 i tipove Swap (ali ne i noviji ReiserFS). Paket sadrži i PowerQuestov BootMagic, on omogućava da više operativnih sistema instalirate na jedan računar i izaberete onaj koji ćete koristiti.

ALTERNATIVA

Problem s PartitionMagicom je cena od šezdeset dolara, što je mnogo za alatku koju ćete retko koristiti. Partition Commander 8 ( http://pcworld.pricegrabber.com/search_getprod.php.....e637baa594 ) kompanije V Communications košta samo 45 dolara, ali mu nedostaju neke automatske funkcije PartitionMagica i njegova uglađenost. Partition Commander takođe omogućava da napravite, izbrišete i promenite veličinu particija, ali ne radi iz Windowsa i zahteva da podignete sistem sa instalacionog kompakt diska da biste pokrenuli radno okruženje čarobnjaka Partition Wizard. Partition Commander podrazumevano pravi particije sa sistemom datoteka FAT ili FAT32, u zavisnosti od veličine particije. Možete napraviti i particiju formatiranu nekim drugim podržanim sistemom datoteka, moraćete da čitate dokumentaciju na Webu. Bilo koju akciju da preduzmete u Partition Commanderu, morate čekati da se ona završi i tek onda preduzeti drugu. Ako pretpostavljate da ćete se često petljati particijama na disku, uglađenije radno okruženje PartitionMagica vredno je petnaest dolara više.

NEPOTREBNO

Kada ste poslednji put defragmentirali čvrsti disk? Dok računar pravi datoteke, menja njihov sadržaj i briše ih s čvrstog diska, one se razbijaju u deliće koji su fizički rasejani po disku. Diskovi i sistemi datoteka vode računa o tim nesusednim delovima datoteka, ali ako je veći deo diska fragmentiran, performanse opadaju.

A opet, možda i nije tako. Kada smo odlučili da procenimo efikasnost uslužnih programa za defragmentiranje iz testiranih paketa, kao i Diskeepera 8 kompanije Executive Software (find. pcworld.com/39779), otkrili smo da nema dokaza da defragmentiranje poboljšava performanse. Na stonom sistemu iz redakcije časopisa PC World, s često korišćenim, a nikada defragmentiranim čvrstim diskom, testirali smo brzine pomoću velikog broja aplikacija, i to pre i posle defragmentiranja. Na kraju smo ustanovili da nema značajnijeg poboljšanja performansi posle defragmentiranja bilo kojim programom. Taj rezultat je šamar tvrdnji da fragmentiranje slabi performanse, iako vrlo stari računari (sa sporijim i manjim čvrstim diskovima) i opterećeni serveri dobijaju defragmentiranjem.

Srećom, ne morate kupiti program za defragmentiranje da biste videli hoćete li njegovim korišćenjem poboljšati performanse. Svaki Windows ima sopstvenu alatku za defragmentiranje, ali se ona ne koristi lako. Diskeeper 8 Professional Edition nudi opcije za zadavanje defragmetiranja tipa "podesi i zaboravi", prioritetno defragmentiranje ili zaobilaženje određenih datoteka i predviđa koliko će sistem biti brži nakon te operacije. Našim testovima nismo potvrdili ta predviđanja; ponavljamo da nismo primetili poboljšanje performansi.

Modul Disk Defragmentation u paketu System Mechanic 4 Professional kompanije Iolo, SpeedDisk u Symantecovom Norton SystemWorksu 2004 i Jet Defrag iz paketa SystemSuite 5 kompanije V Communications ne samo da defragmentiraju datoteke već približavaju često korišćene datoteke radi bržeg pristupa. Alatka u paketu SystemSuite 5, nazvana IntelliCluster, prati kako se pristupa datotekama i zatim ih uređuje na disku radi optimalne brzine učitavanja. Samo SpeedDisk omogućava da zadate raspored defragmentiranja (primerice, usred noći).

BESPLATNE ALATKE

Paketi uslužnih programa koje smo testirali olakšavaju mnoge poslove održavanja računara, ali ne sve. Srećom, postoji nekoliko desetina dobrih, besplatnih uslužnih programa koji će popuniti tu prazninu. Svi navedeni programi su besplatni i oslobođeni reklama i špijunskog softvera. U mnogim slučajevima, autori prihvataju novčane poklone zahvalnih korisnika, što omogućava izdavanje novih verzija i poboljšavanje postojećih.

Capture ( http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,7762,00.asp ): Slika ponekad mnogo više govori o nečemu nego reči - bilo da se radi o oštećenoj aplikaciji, okviru s porukom o grešci ili dokazu ispuštene funkcije. Sledeći put kada tehničar iz službe podrške zatraži da pritisnete dugme koje ne vidite, upotrebite Capture da biste mu poslali snimak ekrana.

FileMon ( http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,22271,00.asp ): Kao što su se tri medveda iz bajke pitala ko je spavao u njihovim krevetima, možda se i vi često zapitate: "Ko je petljao po mojim datotekama?" FileMon kompanije Sysinternals saopštava upravo to, uz zapis o svakoj datoteci koja je bila otvorena, zatvorena ili na drugi način korišćena. Program generiše mnoštvo podataka, ali filtri će vam omogućiti da se usredsredite na potrebne podatke i da istražite istoriju određenog dokumenta ili datoteke.

SuperShredder ( http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,7768,00.asp ): Kada ispraznite Recycle Bin, čini vam se da su svi osetljivi podaci nestali, ali oni mogu da budu obnovljeni. Pomoću SuperShreddera možete sasvim da izbrišete datoteke metodom "prevuci i pusti" ili iz menija "Send to".

WinKey ( http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,5506,00.asp ): Malo korisnika poseže za tasterom Windows, verovatno zato što može da obavi ograničen broj operacija. WinKey omogućava da programirate taj taster da bi radio ono što svakodnevno često činite - recimo, zašto kombinacija Windows-M ne bi otvarala lokaciju mycity.rs?

WinPatrol ( http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,22728,00.asp ): Sem ako znate gde treba da pogledate, teško ćete voditi računa o mnogim programima, dodacima, uslugama i zadatim poslovima koji se automatski učitavaju i pokreću zajedno s Windowsom. WinPatrol će to uraditi umesto vas i omogućiti da u radnom okruženju s karticama vidite sve te stavke, isključite neželjene aktivnosti i upravljate "kolačićima".

MikroVestiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • gamzzy 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 24 Apr 2003
 • Poruke: 10725
 • Gde živiš: Novi Sad

cooooool... Gorane, ovaj url mi je u favoritima, za kada nekome nešto ne bude bilo jasno...offline
 • majstor uzaludnih veština
 • Pridružio: 02 Avg 2004
 • Poruke: 1630
 • Gde živiš: Kraljevo

Ja koristim Norton System Works 2003 naravno bez AV,vec kao skup korisnih alta i dosta sam zadovoljan.Mada i ove adrese koji si dao,dobro ce doci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1033 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 1 sakriven i 987 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1798 - dana 19 Sep 2019 18:42

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., aleksandar_tatic, aleksandarcipo 2, Alojz Hauptman, amaterSRB, Apok, BlekMen, BSD, cicus91, Dimitrise93, djboj, Dorcolac, Dovla, Dragan Mačak Damljanović, drdoca, Ehinacea, Futurama, Gargantua2, igorkozar83, ILGromovnik, JOntra2, Kubovac, Maschinekalibar, MegaVLAdaR, Mihajlo, NikolaGTR, NoOneEver Dreams, panonski mornar2, Panonsky, proka89, rovac, sasa.zoric, shmele2, SlaKoj, Snorks, sosko2, SsssssNOVI, tanakadzo, tmanda323, voja64, yufighter, zgoljo, zoranis, zuxbg