SATA RAID diskovi nestali

SATA RAID diskovi nestali

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2003
  • Poruke: 8134
  • Gde živiš: U kesici gumenih bombona...

Pre mozda sat vremena, bilo je nevreme, grmelo i malo struja zezala i na kraju nestala na 15ak minuta.

Posle 45min/1h, upalio sam komp i primetio da mi fale dva diska koja su prikljucena na RAID konektore.

Nije u pitanju nikakav RAID, nego imam 3 SATA diska i SATA DVD, a dva obicna SATA prikljucka i dva RAID, pa sam dva diska prikljucio na te RAID konektore.
Ponasaju se kao obicni SATA diskovi.

U namestanjima za FastTrack BIOS, prepoznaje mi ta dva HDDa i imam opcije da definisem RAID array, ali to mi ne igra nikakvu ulogu, kada diskovi ni ne treba da rade kao RAID.

Probao sam da instaliram drivere opet. Instalirao je, ali mi stoji trouglic sa uzvicnikom i pise device cannot be started.

Kako da ih vratim?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 4759
  • Gde živiš: Niš

da nije nesto u biosu se zabunio Question , npr CMOS podesavanja Confused

da li mozes da proveris da je za te raid prikljucke , u nekom meniju u biosu
eksplicitno postavljeno na JBOD (just bunch of disks )

drugo bi moglo da bude sam windows jer nije pravilno ugasen Sad

da li mozes neki live cd da pokrenes i ako se iz njega vide ?

EDIT
probaj recimo da otkacis te diskove ,( i sata i satapower konektore)
pa da pokrenes racunar
pa onda posle 10/tak minuta ga ugasis
i opet povezes diskove na isto mesto Question (da napravimo flip/flop u biosu Wink )


cekaj da nije sata hotplug u pitanju ako on ,windows pri gasenju nije stigao da napravi unplag ,i sad ga pamti kao da nisu prikacni Confused

EDIT
ovdse je google vrsio neku studiju o otkazivanju diskova , nisam detaljnije proucavao Sad

oni posto imaju te klastere servera mogli su statisticki da sagledaju

https://www.mycity.rs/must-login.png



offline
  • Pridružio: 18 Apr 2003
  • Poruke: 8134
  • Gde živiš: U kesici gumenih bombona...

Zabunilo se u BIOSu.
RAID mode je bio postavljen na RAID umesto na IDE.
Samo sam prebacio na IDE i to je to.

Samo ne znam kako je uspeo da postavi na RAID mode. Smile

Hvala ti na pomoci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 616 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 6 sakrivenih i 571 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, bato, bojanM84, Cirkon, darkstar101, djboj, dozorni, Duško, ekser222, Formingus, Georgius, goxin, HrcAk47, kolateralnasteta, kovinacc, kvcali, Lieutenant, MarKhan, Milan A. Nikolic, Mixelotti, mk, nebkv, pavle_pzs, repac, rodoljub, Rote Baron, S-lash, Sale.S, samsung, segax1, shone34, Sirius, SlaKoj, sokars, Toni, Trpe Grozni, trutcina, 2001