Windows 10 reset

1

Windows 10 reset

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

Exclamation UPUTSTVO KOJE SLEDI JE BAZIRANO NA LIČNOM ISKUSTVU KAO I PREPORUKAMA KOMPANIJE MICROSOFT.
NI FORUM MYCITY NI JA LIČNO NE MOŽEMO PREUZETI NIKAKVU ODGOVORNOST ZA BILO KOJU ŠTETU KOJA MOŽE NASTATI ČAK I U SLUČAJU DISCIPLINOVANOG POŠTOVANJA DOLE NAVEDENOG UPUTSTVA.


Windows 10 (sve verzije) nam je pored svih poboljšanja koje su poznate, ostavio jednu vrlo korisnu opciju koja je uvedena sa Windows 8: mogućnost vraćanja na fabrička podešavanja (eng. Reset), baš kao i kod "pametnih" telefona.

Idea Dakle, nije vam potreban instalacioni disk, već samo nekoliko klikova mišem - i vaš sistem će biti kao novo instaliran.

Potreba za resetom se uglavnom javlja kod velikih nadogradnji (prelazak sa Windows 7, 8 ili 8.1) kada se sistem:

Exclamation ponaša nestabilno;
Exclamation ne prepoznaje hardver;
Exclamation ne radi neki od (ili više) instaliranih programa;
Exclamation veoma sporo podiže;
Exclamation ne pamti korisnička podešavanja, i sl.

Osim velikih nadogradnji kod prelaska sa starijeg sistema na Windows 10, bilo je slučajeva da se potreba za resetom javi i kod nekih većih nadogradnji sa ispravkama (npr. Anniversary update)

Ovo kratko uputstvo je namenjeno korisnicima koji dobro razumeju značenje sledećih pojmova:

Arrow operativni sistem;
Arrow nadogradnja;
Arrow brisanje instaliranih programa;
Arrow lični korisnički fajlovi;
Arrow brisanje ličnih podataka;
Arrow sigurnosna kopija ("bekap");
Arrow servisi za čuvanje podataka (file storage / file sharing)
Arrow licenca za korišćenje aplikacija;

Exclamation UKOLIKO NE RAZUMETE JEDAN ILI VIŠE NAVEDENIH POJMOVA, SAVETUJEMO INFORMISANJE PRE PREDUZIMANJA BILO KOJIH DOLE NAVEDENIH KORAKA KOJI MOGU DOVESTI DO ŠTETE NA VAŠEM ILI RAČUNARU KOJI KORISTITE.

Arrow KORAK 1:
Sigurnosna kopija ličnih podataka.
Pre preduzimanja bilo prvog koraka vraćanja podešavanja sistema na fabrička - obezbedite svoje važne podatke sa celog računara. Smeštanje tih podataka obavite na USB memorije, eksterne hard-diskove, razne file-sharing servise ili DVD diskove, u zavisnosti od količine podataka koje imate.
Idea Bez obzira na reset sistema, potrudite se da uvek imate sigurnosnu kopiju svojih podataka.

Arrow KORAK 2:
Proverite da li imate licencne ključeve za aplikacije koje koristite, ako ih nemate kod sebe - vreme je da ih negde pribeležite ili odštampate.
Exclamation Bez obzira koju opciju reseta izaberete, budite svesni da će proces izbrisati sve aplikacije koje nisu došle sa sistemom.
Proverite da li ste uradili bekap e-mail poruka koje imate, fajlova sa dostignutim nivoom igrica koje igrate, kao i bekap ostalih ličnih fajlova.
Ne trošite vreme na deinstaliranje aplikacija, umesto vas - to će skripta za reset mnogo temeljnije uraditi.

Arrow KORAK 3:
Bekap fajlova je urađen? Spremni smo za početak procesa reseta.
Postoji više načina da se dođe do podešavanja sistema, ja sam izabrao klik na ikonicu "Notification", dole desno na taskbaru - pored sata sa datumom:
Arrow KORAK 4: Uđite u Podešavanja (All Settings):
Arrow KORAK 5: Uđite u "Update and Security":
Arrow KORAK 6: Odaberite "Recovery":

Arrow KORAK 7: Odaberite opciju "Get started" u meniju "Reset this PC":

Arrow KORAK 8: U dijalog prozoru vam se nude dve opcije:

- zadrži moje fajlove ("Keep my files"
Ova opcija briše sve naknadno-instalirane aplikacije i podešavanja, ali ne briše vaše lične fajlove (slike, dokumente, muziku, ...);

- Izbriši sve ("Remove everything")
Ova opcija će izbrisati i vaše fajlove, uz brisanje podešavanja i aplikacija;

Ukoliko ste napravili sigurnosnu kopiju ličnih podataka, i smestili je na medij van računara - preporučujem drugu opciju.


Arrow KORAK 9: Izbor čvrstih diskova za brisanje ličnih podataka:

Ova opcija će vam biti ponuđena ako ste prethodno odabrali "Izbriši sve" (Remove everything).
Arrow Vrlo je važno da ovde odaberete opciju da se brišu samo podaci koji se nalaze na disku gde je instaliran Windows 10 ("Only the drive where Windows is installed").


Arrow Odabir druge opcije ("All drives") dovodi do brisanja podataka sa ostalih čvrstih diskova ili particija na vašem računaru!


Arrow KORAK 10: Ukoliko ste odabrali opciju reseta koja vam najviše odgovara, proces će se pokrenuti i nije ga moguće prekinuti.
Po završenom vraćanju na fabričke postavke, biće vam biti zatraženo da se izjasnite oko svih onih podešavanja (regionalne i jezičke opcije, podešavanja privatnosti, korisničko ime, i sl....)

Bilo da vam je Windows 10 bio registrovan ili ne pre započinjanja procesa reseta, to neće uticati na status registracije.
Idea Dakle, resetom nećete registrovati neregistrovan sistem niti će vam reset obrisati registraciju.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12349

Par godina kasnije, proces se nije mnogo promenio.
Ja sam odabrao opciju čuvanja podataka, nakon koje mi je Windows prikazao sačinjenu listu aplikacija koje će biti obrisane :Nakon klika na dugme Next moramo konačno kliknuti na dugme Reset, što će započeti proces resetovanja sistema koji se ne može jednostavno otkazati.Lista aplikacija u mom slučaju je sadržala video igre i programe sa svih particija, što me je malo zbunilo. Međutim, Windows nije dirao taj sadržaj sa drugih particija već je obrisao na Sistemskoj particiji :

Program Files,
Program Files x86
Program Data
User/AppData/Local
User/AppData/Roaming
Windows

Nešto više o tome ovde : https://superuser.com/questions/1097218/what-files.....is-pc-keep

Nakon što se računar prvi put restartuje počinje proces resetovanja.
Kada se on završi čeka nas još jedan restart, posle kog počinje proces instalacije Windowsa.

Po završenoj instalaciji, sačekao me je standardni Lock Screen i Windows je tražio lozinku Microsoft Naloga. Kako sam prethodno koristio Pin izabrao sam tu opciju (Dugme ispod polja za unos lozinke) i skroz normlano otključao računar.

Konačno sledi standardno podešavanje Windowsa i to je to.

Aplikacije koje su se nalazile na drugim particijama vidim još uvek u Start meniju ali ih nema na listi instaliranih aplikacija (Programs and Features). Tako da će brisanje možda biti problem.

Na sistemskoj particiji se pojavio folder Windows.old koji ima 80GB kod mene i on sadrži sve što je Windows "obrisao". To je u suštini kao neka poslednja šansa da spasite nešto ako ste zaboravili neki fajl.

Kao što je Sale upozorio u prvom postu, ja takođe ovde prenosim lična iskustva. Bekapovi su strašno bitni i ja sam pre ovog procesa, bez obzira što sam pitao ovde i izguglao šta će se izdešavati, bekapovao najbitnije fajlove za svaki slučaj.offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

Za mene još jedan dokaz da instalacija aplikacija na neku drugu particiju - nema mnogo smisla.
Reset ili teško oštećenje sistemske particije ima negativan afekat i na ovako instalirane aplikacije.

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14693
 • Gde živiš: Niš

Zavisi od situacije do situacije. To što neke aplikacije nestanu sa liste instaliranih aplikacija (ili čak prestanu da rade) nije mnogo čudna stvar budući da mnoge aplikacije čuvaju razne podatke u Windows registry bazi koja biva prebrisana/počišćena prilikom reseta. Sa druge strane, ima i aplikacija koje bez ikakvog problema "prežive" reset/reinstall sistema (bilo u "normalnoj" izvedbi, a nativno u portable varijanti) i rade nakon toga bez problema (pa čak i to što nestanu sa liste instaliranih može da se "prevaziđe" ako imaju valjano napisan uninstaller), a koje recimo zahtevaju mnogo resursa (prostora na disku, i vremena za instalaciju). Kod takvih aplikacija instalacija na particiju koja nije sistemska ima smisla. Ja čak i uvek težim da za većinu aplikacija koje mi nisu nešto značajne tražim tu mogućnost - da bez problema radi i sa sekundarne particije.

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

Ako nije problem napiši koje aplikacije “prežive” reset.
Možda nekome bude od koristi.

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2008
 • Poruke: 12349

Kod mene je većina radila normalno, neke kojih se sećam : Audacity, HWInfo, XAAMP (Pokrenuo se, nisam dalje testirao), MSI Afterburner, KeePass, Notepad++, Opera ...

Međutim, reinstaliraću sve jer :
- Sistem ih više ne vidi kao ranije
- Nisu došle prvobitno kao portabilne, sve izmene koje je installer napravio ne postoje više
- Ako fali neki fajl, reg unos ili konfiguracija, može doći do nekog problema

Aplikacije držim na drugoj particiji jer mi je sistemska na SSD-u. Tamo obično držim nekoliko programa, nekoliko igara i to je to. Sve ostalo ide u odgovarajuću particiju.

Dodatak :
Kada je reinstalacija u pitanju, većina uninstallera je odradila svoj posao lepo. Neki nisu mogli da pronađu matični folder a drugi nisu mogli uopšte da pronađu aplikaciju.

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14693
 • Gde živiš: Niš

Sve one koje ne prčkaju previše po Windows registry bazi i nemaju neke druge spoljne zavisnosti. Smile Ja imam nekoliko takvih aplikacija koje sam razvio što sam, što sa kolegama. Aplikacija ima sasvim regularan installer (dodaje se u listu programa, postoji kulturan unistaller koji ume da počisti sve što je installer dodao, postoji mogućnost ažuriranja itd). Kada se resetuje sistem, aplikacija je i dalje sasvim funkcionalna, osim što je nema na listi instaliranih aplikacija u CP (jer reset pobriše te unose iz Windows registry baze). Kad prođe update, ona se ponovo doda na listu instaliranih i to je to. Za sve druge koje se podrazumevano ne ponašaju tako postoje alati pomoću kojih može da se utvrdi kakve sve promene njihova instalacija napravi na sistemu, i shodno tome to može da se spakuje u jednu portabilnu aplikaciju koju je moguće pokretati pa praktično nezavisno.

Dakle - jednostavan posao. Plus je sve više takvih aplikacija (pa čak i veoma složenih) koje rade sasvim normalno, bez ikakvih ograničenja, a prežive svakakve kerefeke sa sistemom. A da ne pričamo o tome da kad se one smeste na neki sinhronizovani folder (kroz neko cloud rešenje) dobijamo istu instancu aplikacije na dva nezavisna sistema (sa svim personalnim podešavanjima)... Smile

offline
 • Pridružio: 11 Jul 2015
 • Poruke: 1321
 • Gde živiš: Univerzum br.8

Imam jedno pitanje. Kada se radi reset šta se dešava sa nalozima? Na jednom računaru imam 3 naloga (dva od ta tri su administrorska). Da li se nalozi brišu ili ostaju? Da li ako je stavljeno logovanje na pin ostaje to logovonje ili se nešto menja?

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13146
 • Gde živiš: Z-moon

Srki je napisao da se prijavio svojim pinom, poruka je malo iznad tvoje.

offline
 • Pridružio: 11 Jul 2015
 • Poruke: 1321
 • Gde živiš: Univerzum br.8

Hvala _Sale. Nisam video. Medjutim ostaje mi pitanje šta se dešava sa nalozima. Da li se i oni brišu i ostaje samo onaj jedan glavni administratorski ili u mom slučaju da ostaju oba admin naloga, a briše se user nalog?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 926 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 4 sakrivenih i 864 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, aleksmajstor, amaterSRB, babaroga, bojankrstc, Boris90, Bubimir, ccoogg123, celik, Chainsaw, dankisha, dok80, Drug pukovnik, Fog of War, goxin, Griffon vulture, hawkeye, hurmiza, Istman, kayvan6079, Komentator, Kristian_KG, ladro, laurusri, Lord Nem, Magistar78, Markoni29, MB120mm, Millennium, Mixelotti, mocnijogurt, mpetro35, nebkv, Nemanja.M, nenad81, nenad_l, Panter, pceklic, pein, proleter373, Rakenica, RiV, Rocker, Romibrat, solic, stalja, strn, Stuka76, taz1cl, Van, vandrej, vathra, Vlada78, vladetije, vladom6, vobo, Wrangler, Zoca