Windows 8 - NOVOSTI

1

Windows 8 - NOVOSTI

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2008
 • Poruke: 14018
 • Gde živiš: Nish

Napisano: 19 Sep 2011 17:15
Svi smo culi da je Microsoft objavio pre-beta (ranu) verziju Windows 8 operativnog sistema (prvenstveno namenjenu programerima; ali i obicnim korisnicima, da pogledaju kako je ceo taj projekat Windows 8-ice zamisljen). Ova rana verzija Windows 8 nije namenjena za normalno koriscenje. Nije u pitanju beta verzija Windows 8-ice. Ova verzija ce biti nadogradjivana i menjana iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec sve dok se ne dodje do finalne verzije.
Imajte na umu da sve ove aplikacije koje postoje u preview-u su samo ilustracija onoga sto nas ceka u Windows 8-ici i to nikako ne znaci da ce iste biti prisutne u finalnoj verziji.

Developer Preview je ogranicen na upotrebu do marta sledece godine, pa cak i ako ste potpuno zadovoljni njegovim radom, necete moci da ga koristite u nedogled kao besplatan operativni sistem.

Windows 8 developer preview mozete skinuti odavde sa MS sajta:

http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/home/
Na sajtu MS-a nalaze se linkovi za preuzimanje tri različite verzije Windows 8. Imamo 2 verzije (x86 i x64) koje sadrze samo .iso fajl za instaliranje Windows 8 Developer Preview sa Metro style aplikacijama; i imamo trecu verziju, koja je i najveca a sadrzi programske alate kao sto su MS Visual Studio 11 express i SDK za Metro aplikacije.


Citat:Microsoft Windows 8 Features :

* All new metro tiles based user-interface.
* Support for ARM Architecture targeting mobile computing devices.
* All new revamped web-browser Internet Explorer 10
* All new ribbon UI powered Windows Explorer with easier file-operations.
* Native support for VHD and ISO Mounting.
* Native support for USB 3.0 standard.
* Faster booting and other performance enhancements.
* New full screen metro apps. and a new Microsoft App store.
Minimalni zahtevi za instaliranje ovog Windows 8 preview-a su isti kao i za Windows 7 (Vista):

Citat:1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor
1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)
16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)
DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver
Taking advantage of touch input requires a screen that supports multi-touch
To run Metro style Apps, you need a screen resolution of 1024 X 768 or greater


Treba napomenuti da Windows 8 Preview radi i na ARM procesorima ponajvise zbog velikog interesovanja ljudi.Nadogadnja na ovu verziju Windows-a je moguca i to ako imate:

Windows 7 ->> bice zadrzani nalozi, fajlovi i podesavanja
Vista ->> bice zadrzani nalozi, fajlovi i podesavanja
XP ->> bice zadrzani samo nalozi i fajlovi

Tutorijal nadogradnje sa Windows 7, Vista ili XP-a na Windows 8 Preview: http://www.eightforums.com/tutorials/2234-install-.....eview.html

Tutorijal pravljenja bootable USB uredjaja ili DVD diska sa Windows 8 Preview: http://www.eightforums.com/tutorials/2227-create-b.....w-iso.htmlWindows 8 preview moze biti instaliran i koriscen i u virtuelnom okruzenju, ali ...

Procitati sledeci clanak: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/16/runn.....nment.aspx

U svakom slucaju, Windows 8 je funkcionalan u ovim virtuelnim okruzenjima:

Hyper-V in Windows 8 Developer Preview
Hyper-V in Windows Server 2008 R2
VMware Workstation 8.0 for Windows
VirtualBox 4.1.2 for Windows

A nije funkcionalan u ovim:

Microsoft Virtual PC (all versions)
Microsoft Virtual Server (all versions)
Windows 7 XP Mode
VMWare Workstation 7.x or older


Tutorijal instaliranja Windows 8 preview u Virtual Box-u: http://www.eightforums.com/tutorials/2241-virtualb.....eview.html

Naravno, moguce je ovaj preview staviti i u dual boot sa sadasnjim sistemom. Ovako: http://lifehacker.com/5840387/how-to-dual+boot-win.....de-by-sideWindows 8 graficki interfejs (GUI) je napravio veliko odstupanje od standardnog (tradicionalnog) dosadasnjeg desktop GUI-a. Misljenja su razlicita, nekima se svidja - nekima ne; u svakom slucaju, tu smo da se naviknemo kao i uvek na novi izgled Windows-a.
Ko sto neko i rece ...

"Ako hocu da desktop (na desktop racunaru) dozivljavam i da mi izgleda kao na Tablet-u - kupicu Tablet"Instalacija je jako prosta u jako malom interakcijom sa korisnikom - slicno instalaciji Windows 7-ice. Logovanje u Windows 8 ce biti moguce i putem vaseg Live ID (koji, recimo, koristite za logovanje u Live Messenger ili na Xbox Live).

Nakon startovanja i logovanja u Windows 8-icu, dolazi na red Metro UI za koji smo mnogo puta culi. Super za Tablet ali za desktop racunar - xm ... U Virtual Box-u Metro UI nije radio, tj. aplikacije nisu mogle biti pokretane iz njega; pretpostavljam da je na stvarnom racunaru na tom polju sve u redu.

Inace, Metro je naziv za Windows 8 graficki interfejs (GUI) koji je baziran na GUI-u Windows Phone 7.

Sve aplikacije se vide u plocicama (tiles) i mogu biti dostupne na klik misem ili dodirom prsta (tablet). U svakom slucaju, Windows 8 ce nas terati da sve vise koristimo precice na tastaturi tipa:

Alt + F4 -> zatvaranje aplikacije;
Windows key -> prebacivanje izmedju GUI-a i aplikacija;
Windows key + R -> pozivamo Run prozor;
Windows key + F -> pozivamo File Search;
Windows key + I -> Settings prozor u bilo kom trenutku;
Windows key + Q -> pretrazivanje aplikacija.

Ono sto cete svakako primetiti je da nemate mogucnost da zatvarate Metro aplikacije (npr Control Panel) vec da se prebacujete sa jedne na drugu. Nije u pitanju nikakva greska (bug) vec ideja da sistem brine o tome koje ce aplikacije biti zatvorene a koje ce drzati u pozadini u zavisnosti od raspolozivih resursa.


Ako zelite da iskljucite Metro UI u potpunosti potrebno je da pokrenete Registry Editor (Win key + R), ukucate regedit, pronadjete sledecu putanju:

Citat:HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\

i tu promenite vrednost RPEnabled sa 1 na 0.
Nakon toga restartujte sistem.


Citat:Metro Features:

-> Universal Sharing across applications allows applications to easily share files or text with cloud services (and each other). You can load a picture from Facebook into a photo editing app, then share it on Twitter once you’re done. And it’s all hooked into the common file open dialogs, and the new Share feature.

-> Universal Search allows applications to register with the global search in the Metro interface, so you can search across any application that supports it.

-> Hardware Acceleration – all Metro applications are automatically hardware accelerated, making the entire experience much more smooth.

-> Process Suspending – Windows can automatically suspend Metro applications for better battery life when they aren’t being used.

-> New WindowsRT runtime provides these features to any application in almost any language, with almost no extra code. That means existing applications can be easily modified to connect to social networks without writing any networking code.

To bring up the Metro Start screen when you’re in any other application, just hit the Windows button.
Start menu je zamenjen ovim:Prvo sto primecujemo je da nema Shutdown dugmeta.
Da bi smo ugasili racunar ili restartovali sistem potrebno je da spustimo kursor misa u donji levi ugao - sacekamo da se pojavi "start menu" (ili pritisnemo kombinaciju tastera Win key + I) izaberemo Settings - nakon cega se sa desne strane otvara zeleni "panel" gde imamo opciju Power; tu mozemo da izaberemo da li cemo ugasiti racunar ili restartovati sistem.

Windows Explorer je osnova korisnikovog zadovoljstva na Windows-u i on je prosao kroz raznorazne rekonstrukcije i redizajniranja, ali u zadnjih par godina Windows Explorer nije znacajno izmenjen, sve do sada - pojave Windows 8.
Konkretno mislim na ugradjeni RIBBON u Windows Explorer-u. U svakom slucaju postojanje ribbon-a bi trebalo da dozivljavamo kao prednost zbog toga sto nam je sve "na dohvat ruke".Home tab ribbona je fokusiran na najbitnije stavke manipulacije sa fajlovima: Copy, Paste, Delete, Rename, Cut i Properties. Tu su naravno i dve jako popularne funkcije: Move to i Copy to.
Sve o Windows Explorer-u unutar Windows 8 mozete procitati i pogledati ovde: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/29/impr.....lorer.aspx


Tu je i novi, redizajnirani Task Manager sa vise mogucnosti i drugacijeg dizajna.
Poboljsana je i zastita za sve tipove malware-a. Windows Defender je unapredjen i on ce biti u mogucnosti da odbrani sistem od svih tipova malware-a: virusi, crvi, botovi, rootkit-ovi, itd koriscenjem potpisa od Microsoft Malware Protection centra, koji ce preko update-a biti redovno dostavljan zajedno sa zadnjom verzijom Microsoft antimalware engine (koji se npr koristi u Microsoft Security Essentials). Ovo je unapredjene u odnosu na prethodnu verziju Windows Defendera (na Win7) gde su korisceni samo potpisi za spyware, adware i potencijalno opasnih aplikacija (PUS).

Windows Defender ce sada imati real-time zastitu i zastitu od malware-a koji koriste fajl sistem filter i bice u interakciji sa Windows secured boot, jos jednom zastitnom odlikom Windows 8-ice. U pitanju je odlika koja ce biti od pomoci u borbi protiv malware koji se ucitava tokom boot-a i bice od pomoci protiv virusa koji koriste boot sector i boot loader za svoje pokretanje (bootkit i rootkit malware koji pokusava da ucitava svoje drajvere-sve popularniji u danasnje vreme).

Vise o poboljsanju zastite na Windows 8 mozete procitati ovde: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/15/protecting-you-from-malware.aspx
Izmenjen je i dizajn sudaranja fajlova istih imena.

Vise o tome mozete procitati i pogledati ovde: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/26/desi.....ience.aspx
Takodje, unapredjene su i operacije kopiranja, pomeranja, izmena naziva i brisanje fajlova/foldera.
Vise o tome mozete procitati i pogledati ovde: http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/23/impr.....elete.aspxMounting ISO Images
Citat:That’s right, you can finally mount an ISO image or VHD directly from Explorer. So useful.


Internet Explorer 10 and the Metro Interface
Citat:Launch Internet Explorer from the Metro screen, and you’ll be taken to a full-screen browser mode that’s quite unlike anything you’re used to. If you use the Win+Z keyboard shortcut to bring up the App bar, you’ll see each tab, and the address bar at the bottom.New Control PanelCitat:If you click on the Control Panel icon on the Metro screen, you’ll see a new full-screen dialog with loads of options. Most of them are pretty self-explanatory, so we aren’t going to go into detail here. You can use Personalize to easily change your lock screen picture, and change the applications that show notifications on the lock screen—though no applications are currently available to use.


PC Refresh and ResetCitat:The Refresh option is like doing a reload of Windows without getting rid of your user folder—Windows store apps will be kept, Windows 7 style apps will be removed.

Reset will completely wipe the whole thing. Probably a last resort.


Vise o tome u ovoj temi: http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-PC-Repair-Screenshot-Gallery.html

Oni koji "obaraju" sistem cesto zbog raznoraznih sitnica ce biti jako srecni zbog ovih opcija. Razz

Citat:Utisci nakon korišćenja test verzije Windowsa jako su pomešani. Sa jedne strane tu je novi Metro interfejs koji je u velikoj meri razrađen (ako ne računamo nezgrapno prebacivanje između „modernih aplikacija“, s obzirom da sve rade u fullscreen režimu) i deluje prilično upotrebljivo na touchscreen uređajima, ali je njegovo „spajanje“ sa klasičnim Windows desktopom izvedeno posve nezgrapno. Naravno, svesni smo statusa ovog softvera – očekujemo da će finalno izdanje „osmice“ biti prijatnije i prirodnije za rad, ali svejedno nismo sigurni kako će se ova kombinacija dva različita „sveta“ dopasti onima koji računar zapravo koriste za posao, a o vlasnicima ogromnih monitora visoke rezolucije da i ne govorimo.
Sa druge strane, ne sumnjamo da Microsoftu ciljna grupa novog Windowsa ovoga puta ne predstavljaju zagriženi PC korisnici, već narasla baza pukih „konzumenata“ sadržaja, i da su rešili da u poslednji čas uskoče u Tablet PC kolo s obzirom da je sa Androidom 3 vrag definitivno odneo šalu. „Producenti“ sadržaja uvek će moći da ostanu na odličnom Windowsu 7, dok će „konzumenti“ imati šta da koriste na svojim prenosnim uređajima, naravno kada Microsoft dobro ispegla interfejs i ako marketing ne zakaže. Ostaje samo da posmatramo okršaje na polju ARM uređaja, gde će Google i Microsoft bez sumnje voditi žestoku bitku za prevlast.


Zakljucak iskopirah odavde i preporucujem svima da procitaju ceo tekst: http://software.benchmark.rs/softver/windows_8_developer_preview/

Objavljivanje finalne verzije operativnog sistema zakazano je za 2012. godinu.
-------------------------------------------Quick list of just some of the new features:

Citat:*Metro Interface – the new default interface in Windows 8, keep reading for everything about this.

*Faster Boot Times – Windows 8 will boot much faster than Windows 7, thanks to a partial hibernation mode and a lot of improvements in the loading process. On my old Dell laptop, it boots in less than 10 seconds – on new machines, it’s crazy fast.

*Less Memory Usage than Windows 7. That’s right. Microsoft is saying that not only will this version use less RAM than Win7, it also uses less running processes.

*Windows Explorer overhauled, now has the Ribbon UI, Revamped File Copying, and ISO mounting.

*In-Place PC Refresh will reload Windows in just a couple of clicks, keeping your files intact.

*ARM processors are now supported, which will lead to an entirely new class of low-power, battery-efficient tablets.

*Hyper-V is now part of Windows – so now you can create virtual machines easily without installing anything extra.

*Taskbar can now span multiple monitors – this very simple feature has finally made it into Windows.

*Wallpaper can now span multiple monitors – yet another feature that should have been around 10 years ago.

*Universal Spell Check across Metro applications.

*Windows Live Integration for Sync, Mail, Skydrive lets you sync all your settings across your PCs, including your files, mail, and photos. The sync is available in the preview, but the Skydrive and Mail are not yet.

*Windows Store will let you purchase Windows apps all in a single place.

*New Task Manager is completely revamped with much better tools, including a way to disable startup applications, track application resource usage over time, and even easily restart Windows Explorer.


Dopuna: 19 Sep 2011 17:23

Kako napraviti precice za restartovanje, gasenje, zakljucavanje ikona, ...

Desni klik na Desktop -> New -> Shortcut* gasenje racunara
Citat:Shutdown.exe -s -t 00

* restart racunara
Citat:Shutdown.exe -r -t 00

* Lock Workstation
Citat:Rundll32.exe User32.dll,LockWorkStation

* Hibernacija
Citat:rundll32.exe PowrProf.dll,SetSuspendState

* Sleep mode
Citat:rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState 0,1,0


Na sledecem prozoru treba dati ime precici, proizvoljno ili ne - na vama je da odlucite:Nakon sto kliknete na Finish dobijate precice za brzo restartovanje, gasenje, itd ... operativnog sistema.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[FAQ] Pitanja, odgovori i korisne informacije napisane u ovoj temi:

Windows 8 donosi novi fajl sistem:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI.html#1219882

Windows Developer Preview with developer tools English x64 ima 4.8 gb. Kako da ga narezem na DVD ?
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI.html#1220142

Windows 8 video preview
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI.html#1220168

Upravljanje, kreiranje i brisanje Metro aplikacija u Windows 8 i skrivanje fajlova
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI.html#1220801

Optimizacija SSD-a u Windows 8:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI.html#1223082

Problem sa Metro UI u Virtual Box-u.
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI.html#1224905 (drugi deo poruke)

Rani testovi brzine na Windows 8:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_2.html#1231912

Microsoft pokazao Metro i Office 15
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_2.html#1281922

Windows 8 Consumer Preview - Link za preuzimanje, System Requirements i nacin instalacije
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_3.html#1294645

Prvi utisci:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_3.html#1294778
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_3.html#1294785
How to disable Metro UI:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_4.html#1294797
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_4.html#1294805

Frequent keyboard shortcuts:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_4.html#1294805

Kako deinstalirati Windows 8:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_5.html#1295228

Windows 8 step by step instalacija:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_5.html#1295681

Kombinacija tastera za Safe Mode: SHIFT + F8:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_6.html#1296283

Windows 8 Easter Eggs
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_6.html#1296537

Minimalna rezolucija ekrana za pokretanje metro aplikacija: 1366x768
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_7.html#1296770
+ tweak za rezoluciju: http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_7.html#1296786

Vracanje start menija:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_7.html#1298060
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_7.html#1298450

50 Windows 8 tips, tricks and secrets
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_7.html#1298477

Kako da koristite Reset ili Refresh funkcije:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_7.html#1300329

Opcija za TRIM-ovanje SSD medija:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_7.html#1301321

Da li je moguc upgrade sa XP-a na Win 8:
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_8.html#1304095

Instalacija Windows 8 na VMWare Player [clanak] :
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_9.html#1304102

Upgrader sa Win7 na Win8
http://www.mycity.rs/Windows/Windows-8-NOVOSTI_11.html#1344455

*FAQ listu sacinili: ThePhilosopher i m4rk0Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 3271

Windows 8 includes new Protogon file system, return of WinFS?

Microsoft is building a new file system into Windows 8, according to reports.

The software giant has named the file system “Protogon” and references to it can be found in the latest leaked copies of Windows 8. Itworld discovered references to an “NT Protogon FS driver”, which appears to be a kernel mode driver for a new file system called Protogon. Mary Jo Foley did some further digging with Rafael Rivera and it appears that Protogon incorporates database-like concepts like transactions, cursors, rows and tables. Rivera says Protogon includes a string, which seems to indicate Protogon could replace or at least emulate NTFS file system.

Izvor: http://www.winrumors.com/windows-8-includes-new-pr.....-of-winfs/offline
 • Pridružio: 09 Jan 2010
 • Poruke: 501
 • Gde živiš: Zrenjanin

Napisano: 20 Sep 2011 13:54

Pozdrav,

Skinuo sma Windows Developer Preview with developer tools English, 64-bit (x64) , ali to je 4.8gb i ne znam kako da ga stavim na dvd?

Dopuna: 20 Sep 2011 14:01

Nasao sam odgovor na sajtu, evo ako jos nekom zatreba:

Note: The .iso file that contains the developer tools requires a large capacity DVD called a DVD-9, as well as a DVD burner that can handle dual-layer (DL) DVDs. Most modern burners should be able to handle this format.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2006
 • Poruke: 421
 • Gde živiš: PALE, Republika Srpska

evo i od mene neka zapazanja u video izdanju, mada nista posebno sto bi me privuklo da predjem na 8. Video mozete gledati u rezoluciji 480p.

offline
 • Pridružio: 20 Jul 2008
 • Poruke: 4682

Pa onako, nisam nesto odusevljen, kao sto rece ajkula samo su zakomplikovali bezveze. Mada ako srede ovaj kontrol panel da bude funkcionalan, mogao bih da se prilagodim. One ostale gluposti FB, Twiter, igrice, ... ne koristim. A valjao bi i jedan "X" u vrhu za izlazak iz start menija, ono prevlacenje me nervira, kao i precice na tastaturi.

rip
 • argus  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 27 Apr 2008
 • Poruke: 9160
 • Gde živiš: Prokuplje

Ja sam vise ocekivao od ovog Windowsa, ovo je nista. Kao da je radjeno za klince za FB, za igrariju i kupovinu preko neta.

offline
 • Dejan Nikolic
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 43

upravo! to je počelo od win 7 za mobilni još. Taj interfejs ko igrica. Sve se prilagođava sad smart telefonima i tabletima (ne mislim sad na funkcionalnost nego i na estetiku) eno i gugl je izmenio interfejs blogera. Sve se dizajnira ko da je za klinčuriju neku. Što više sličica, što manje teksta, etc.

offline
 • Osvjedodžbeni spretnik munjarstva
 • Pridružio: 04 Jul 2011
 • Poruke: 5424
 • Gde živiš: Beograd

Ovo na komp ne, barem ja imam takvo misljenje... Ali je interensantan za tablete...

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2008
 • Poruke: 14018
 • Gde živiš: Nish

ivance95 ::Ovo na komp ne, barem ja imam takvo misljenje... Ali je interensantan za tablete...


Tako se govorilo i za 7-icu (a pogledaj je sad), i za Vistu, i za XP (samo tada je bilo drugo vreme - forumi i ostali vid slobodne komunikacije je bio zaostao) ... Jednostavno, vreme ce vas naterati da se naviknete - vi koji imate predrasuda.


Windows 8 obuhvata, ko sto rece neko pre mene, sve sto su imali i imaju prethodni operativni sisitemi Windows + ima neke nove odlike, jer je nov operativni sistem. Znaci, svako ce se tu navici i naci svoje mesto. Nista nije komplikovano i to je ono sto je najbitnije - mnogima.Takodje, ovo sto smo videli nije beta ili finalna verzija Windows 8 operativnog sistema - znaci nije tu kraj. Pustili su samo preview, sada su im tu developeri, predlozi, mane itd ... na kojima ce se raditi u buducnosti do izlaska Windows 8 operativnog sistema.

Znaci, nemojte donositi brzoplete zakljucke ... Windows 8 ce biti na vasem racunaru kroz godinu-dve-tri-cetiri, u to budite sigurni - jer necete imati podrsku za drugi operatvini sistem. Razz

rip
 • argus  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 27 Apr 2008
 • Poruke: 9160
 • Gde živiš: Prokuplje

Pa to jos uvek ne znamo, jer tako se i za Vistu mislilo pa je ispalo kako je ispalo.

U svakom slucaju treba sacekati i videti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 645 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 606 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., amonsrb, Brankoni, cikadeda, Drug pukovnik, FOX, goxin, HDMI, HrcAk47, indja, janezek67, Kruger, ljuba, Lošmi, MegaVLAdaR, Misha V, Misirac, mrvica78, Najax, nemkea71, ogigiva1, pera bager, Profica, rovac, Snorks, stegonosa, trajkoni018, VJ, vladas87, W123