Zatvaranje pozadinskih programa i još po nešto

Zatvaranje pozadinskih programa i još po nešto

offline
 • Goran 
 • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
 • Pridružio: 05 Maj 2003
 • Poruke: 9977
 • Gde živiš: Singidunum

Koje pozadinske programe mogu da zatvorim

Poboljšajte performanse računara zatvaranjem nepotrebnih pozadinskih programa; izlečite iznenadna restartovanja; uštedite struju hibernacijom.

KADA SE RAČUNAR uspori ja pritisnem.... -- da bih zatvorio sve nepotrebne programe. Međutim, vidim da su pokrenuti i neki programi koje ne mogu da prepoznam. Šta oni rade?

U pozadini rade razne vrste programa. Zatvaranje onih koji trenutno nisu neophodni može da bude dobra ideja, jer se na taj način povećava brzina sistema, a mogu se izbeći i problemi prilikom instalacije programa. Da biste otkrili koji programi su neophodni a koji nisu, moraćete malo da se pomučite.

Pritiskom na Ctrl-Alt-Del u Windowsu 98 i Me otvara se dijalog Close Program; u njemu možete odabrati aplikaciju koju želite da zatvorite a potom i pritisnuti End Task. U Windowsu 2000 i XP, ova kombinacija tastera otvara nešto složeniji Task Manager (u Windowsu 2000, nakon pritiska na Ctrl-Alt-Del treba da pritisnete i dugme Task Manager). Nemojte se uplašiti: interesuju vas samo dve kartice: Applications i Processes (SLIKA 1).

Slika 1: Kartica Applications apleta Task Manager prikazuje listu pokrenutih programa


Na kartici Application lako možete otkriti šta sve možete da pozatvarate, jer su imena uglavnom lako prepoznatljiva, poput Quicken ili Microsoft Word. Otkrivanje procesa koje možete bezbedno zaustaviti je nešto složenije. Pritisnite Processes da biste videli dugačku listu pokrenutih izvršnih datoteka. Kada neku od njih odaberete i pritisnete End Process, dobijate upozorenje da time možete srušiti sistem. To se verovatno neće desiti, ali svejedno snimite sve otvorene dokumente na disk pre nego što nešto preduzmete.
Ako ne prepoznajete neki proces naveden u apletu Close Program, odnosno Task Manager, potražite datoteku s tim imenom na čvrstom disku - to vam može nagovestiti koji je program pokrenuo taj proces. Zapišite njeno ime, a potom pritisnite Cancel da biste napustili aplet Close Program. Odaberite Start-Find-Files and Folders ( u Windowsu 98 ), Start- Search-For Files and Folders (u Me i 2000), ili Start-Search (u XP-u).

U Windowsu 98 upišite ime datoteke u polje Named. U Windowsu Me i 2000 ime upišite u polje "Search for files or folders named". U Windowsu XP ime upišite u polje "All or part of a file name". Iz padajućeg menija "Look in" odaberite Local hard drives. Pritisnite Search Now, Find Now odnosno Search i pronađite pravu datoteku u spisku s rezultatima pretrage u desnom panou.

Ako vam to ne pomogne u identifikaciji misterioznog procesa ili programa, potražite njegovo ime na nekom pretraživaču Interneta, poput Googlea. Zasigurno ćete pronaći korisne informacije o datoteci.

Evo pregleda nekih programa koji vas mogu zbuniti kada otvorite prozor Close Programs u Windowsu 98/Me.

Explorer i systray: Ove osnovne komponente Windowsa moraju raditi sve vreme.
Rnaap: Ovaj program se učitava kada koristite modemsku vezu i ostaje učitan sve dok ne izađete iz Windowsa. Zatvorite ga - Windows će ga ponovo učitati ako to bude neophodno.
Ctfmon.exe: Microsoft tvrdi da će Office XP postati nestabilan ako zatvorite ovu alatku za prepoznavanje govora i drugih alternativnih načina za unos teksta. Program će prestati da se učitava kada deinstalirate Officeovu komponentu Alternative User Input.
Slede neki standardni procesi koje možete videti na kartici Processes u Windowsu 2000 i XP.
Explorer.exe, LSASS.EXE, services.exe, system i WINLOGON.EXE: Ovo su neophodni delovi Windowsa i moraju biti aktivni.
Iexplorer.exe: Ako zatvorite ovu datoteku, zatvoriće se i svi prozori čitača IE.
Taskmgr.exe: Ovo je izvršna datoteka programa Task Manager.
Svchost.exe: Često će biti pokrenuto više kopija ovog procesa koji opslužuje .dll datoteke. Premda zatvaranje nekih od njih verovatno neće izazvati veću štetu, ipak to može srušiti neku aplikaciju.
Msmsgs.exe: Ako ne koristite Microsoft Messenger (ne brkajte ga s Windows Messengerom), ovaj program možete zatvoriti bez ikakvih posledica.
Spoolsv.exe: Ovo je red za štampanje, te Windows verovatno neće dozvoliti da ga zatvorite.


IZNENADNA RESTARTOVANJA

RAČUNAR se naprasno samo restartuje. Ne možemo da otkrijemo uzrok. Imate li neku ideju?

Postoji mnogo razloga za iznenadna restartovanja. Ako računar to čini samo kada pokrenete određeni program, najverovatnije je taj program krivac. Posetite Web lokaciju proizvođača i proverite postoji li unapređenje, ili pak potražite neki stabilniji program.

Pokušajte da pronađete krivca tako što ćete isključiti sve programe koji se automatski učitavaju prilikom pokretanja Windowsa. Pritisnite -R, upišite msconfig i pritisnite enter . Odaberite karticu Startup, uklonite sve potvrde, pritisnite OK i ponovo pokrenite sistem. Ako time rešite problem, aktivirajte programe pojedinačno na kartici Startup (svaki put ponovo pokrenite sistem), sve dok se problem ponovo ne pojavi. Kada se to desi, znaćete šta je izvor muke.

Proverite da li na računaru imate viruse (to ionako treba redovno da radite), a unapredite i sve upravljačke programe.

Ako ovim pristupom ne izlečite iznenadna restartovanja, onda problem verovatno potiče od pregrevanja. Otvorite kućište računara i očistite prašinu pomoću komprimovanog vazduha (bočice možete kupiti za desetak evra).

Restartovanje može biti povezano i s napajanjem. Zamenite kabl za napajanje (jeftino je i lako), ili zamenite zaštitnik od prenapona (nešto skuplje ali i dalje jednostavno).
Proverite, takođe, da li je računar povezan na istu liniju s mašinom za pranje veša ili nekim drugim velikim potrošačem koji koristi mnogo struje u nepravilnim intervalima.


BRZO GAŠENJE RAČUNARA

KAKO GLASI naredba za napuštanje Windowsa iz komandne linije i koje su prednosti takvog postupka?

Zatvaranje windowsa iz komandne linije pruža razne mogućnosti za gašenje računara. Možete napraviti prečicu za gašenje ili pak napraviti .bat datoteku koja pre gašenja sistema obavlja nekoliko poslića oko održavanja računara - na primer, defragmentira čvrsti disk, pravi rezervne kopije podataka itd.

Uputstva kako da napravite prečicu potražite na adresi http://www.pcworld.com/howto/article/0,aid,34877,pg,3,00.asp .

Ako vam treba nešto bolje, na primer prečica koja će defragmentirati čvrsti disk i potom ugasiti sistem, napravite jednostavnu datoteku za paketnu obradu: odaberite Start-Programs (ili All Programs)-Accessories-Notepad. Naredbe koje ćete tu upisati zavise od verzije Windowsa koju koristite, ali u prvom redu bi trebalo da pokrenete defragmentaciju, a u drugom da ugasite Windows. Naredbe za defragmentaciju u različitim verzijama Windowsa pronaći ćete na lokaciji http://www.pcworld.com/howto/article/0,aid,103817,pg,6,00.asp . Ovde ćemo samo navesti različite naredbe za gašenje Windowsa.

Windows 98 i Me: rundll.exe user.exe,exitwindows (bez razmaka iza zareza)
Windows XP Home: shutdown -s
Windows 2000 i XP Pro: Ove verzije nemaju pouzdanu naredbu za gašenje sistema, pa preporučujem besplatni program Kill Win kompanije BK-Soft. Kopiju možete preuzeti s lokcije http://www.borgking.de/bk-soft/killwin.htm .

Dakle, ako računar radi pod izdanjem Windowsa XP Home, .bat datoteka bi trebalo da glasi:
defrag c:
shutdown -s
Sačuvajte tu datoteku u nekom pogodnom direktorijumu i nazovite je, na primer, ugasi.bat. Kada poželite da ugasite računar, pokrenite je kao i svaku drugu prečicu.


TREBA LI DA GASIM RAČUNAR?

DA LI TREBA da ugasim računar kada završim s poslom, ili je bolje da ga ostavim uključenog?

Neki ljudi tvrde da za računar nije dobro ako je neprekidno uključen. Drugi zastupaju potpuno suprotan stav - da ga nije dobro isključivati. Ja smatram da argumenti obe strane nisu dovoljno ubedljivi.

Jedno je ipak sigurno: isključivanjem računara štedi se struja, pa i novac.

S druge strane, isto se postiže hibernacijom koja je brža. Kada naložite računaru da se hibernira, Windows iskopira sadržaj memorije na čvrsti disk i potom pogasi sav hardver. Kada ponovo uključite računar, Windows restaurira sistem u stanje u kome je bio pre hibernacije. S hardverske tačke gledišta računar je bio isključen, ali što se tiče Windowsa, kao da nije bio gašen. Na lokaciji http://www.pcworld.com/howto/article/0,aid,103781,pg,2,00.asp pročitajte kako da omogućite hibernaciju na računaru.

Postoje dobri razlozi zašto bi ipak trebalo isključivati računar, naročito ako koristite Windows 98 ili Me. U tim verzijama, što računar duže radi bez restartovanja, sistem postaje sve nestabilniji. Ako samo hibernirate sistem, Windows se u suštini nikada ne gasi pa postaje skloniji padovima. To, međutim, nije problem s Windowsom 2000 i XP.


NTFS sa diskete

KADA GOD ne možete da podignete sistem sa čvrstog diska, verovatno ćete posegnuti za sistemskom disketom. Međutim, na sistemskim disketama se nalazi stari operativni sistem DOS koji ne može da čita sistem datoteka NTFS koji koriste Windows XP i 2000. Rešenje je besplatan program NTFS Reader for DOS kompanije NTFS.com. Pomoću ovoga programa možete i da iskopirate datoteke sa sistema NTFS na mrežni disk ili na disk formatiran u sistemu FAT. Preuzmite ga s lokacije http://www.ntfs.com/products.htm .

MikroVestiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Ripper 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 27 Jul 2003
 • Poruke: 17

Neki programi nece da se prikazu u dijalogu Close Program.
Ja za njihovo gasenje koristim sub7. Sa sebe konektujem i preko njega gasim. Skoro sam naso i kod za VB na vbcode.com za prikazivanje svih pozadinskih procesa.offline
 • Goran 
 • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
 • Pridružio: 05 Maj 2003
 • Poruke: 9977
 • Gde živiš: Singidunum

Al ih zato ima u procesima, pa "ubiješ" isti.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2004
 • Poruke: 37
 • Gde živiš: Arilje

A ring0..... Smile

offline
 • Pridružio: 18 Apr 2003
 • Poruke: 5001
 • Gde živiš: Beograd

sta sa ring0?

offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • Programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 22903
 • Gde živiš: Niš

termin koji se upotrebljava za procese koji se izvrsavaju na kernel nivou...
recimo, moduli za hardver, se izvrsavaju na ring0 level-u...
koliko ja znam - ako tu ima neki bug - ceo sistem se blokira... ali moguce da gresim...
recimo drajveri za graficku... znam da je sistem padao u pocetku, dok nisu sredili bug-ove...

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2004
 • Poruke: 37
 • Gde živiš: Arilje

Da to je ring0. Drajveri u tom modu rade.....


Nego jeste probali process explorer i autoruns od sysinternals. Mnogo dobri besplatni alati... kao i svi ostali alati koji se mogu naci na sysinternals...

offline
 • Puky  Male
 • Scottish rebel
 • Pridružio: 18 Apr 2003
 • Poruke: 5815
 • Gde živiš: u Zmajevom gnjezdu

Listu procesa mozete proveriti i na sledecem sajtu:

http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/

offline
 • offman 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Avg 2003
 • Poruke: 3524

Procesi kao
- svchot.exe
- lsass.exe
- services.exe
- smss.exe
- System Idlle Process
- winlogon.exe
- csrss.exe
- system
- internat.exe (mislim da ga nema kod XP)
dodajte ako sam neki ispustio (koristim win 2k)

Ovi procesi se ne gase, jer su od esencijalnog značaja za funkiconisanje Windowsa.
- spool.exe - može da se ugasi, s tim da onda štampač neće raditi
Neki od svchost.exe procesa se mogu ugasiti, ali jedan od njih (onaj koji zauzima najmanje memorije) se ne smije dirati,

Naravno uz ove procese ne treba dirati one procese koji se tiču AV programa i firewall-a.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 450 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 3 sakrivenih i 396 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aramis s, Asa Morgan, Atomski čoban, bane.d, boris_mo67, Dimitrise93, djboj, dozorni, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, flash12, Gama, ginjica, goran.vvv, goxin, Kaplar2, Kubovac, KUZMAR, lelemud, Libertas, lisnik, majmun.96.va, Marko Marković, Matrix, menges, nedeljkovici, Nikica Marinkovic, nikoladi, nikoli_ca, ninareflex, Oscar2, panticstefan53, pein, Profica, radoznao2, Raptor12, Recce, robertino2, sakota79, scimitar19, shaja1, slonic_tonic, Srki94, Srđan Bukvić, Trinitron1, Van, vathra, VladaKG1980, yrraf, zgoljo, zillbg