Saznajte više o Ambulanti

1

Saznajte više o Ambulanti

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Šta je Ambulanta?

Ambulanta je jedan od potforuma MyCity foruma, koji je specijalizovan za pomoć korisnicima koji imaju problema sa malicioznim programima (eng. malware-om) na računaru.

Kako raste broj malicioznih programa koji se pojave u toku dana, kao i njihova kompleksnost, isti mogu na različite načine da "obmanu" zaštitni softver na računaru i zaraze operativni sistem. Neki od njih mogu potpuno da onemoguće zaštitni softver na računaru.

Usled navedenog se javila potreba za postojanjem stručnog kadra koji će, upotrebom specijalnih softverskih alata, dijagnostikovati stanje na računaru korisnika i ukloniti maliciozne programe.

Ambulanta je nastala kao nasleđe foruma SuperSajt, koji je bio pionir u ovakvom načinu pomaganja ljudima na našim prostorima. Kada je Durad, vlasnik SuperSajta, ugasio forum - obezbedio je Ambulanti neophodne materijale za borbu protiv malware-a i povezao je sa drugim stranim forumima koji su se borili protiv malware-a. Pored Durada, u početku rada Ambulante pomagao je još jedan ex član SuperSajta - montana. U počecima rada Ambulante treba pomenuti i korisnika SVITAC, bivšeg administratora MyCity-ja.

Oktobra, 2006. godine predat je zahtev za prijem u ASAP, a 07. 02. 2007. godine, Ambulanta postaje zvaničan član ASAP-a. Prijem u ASAP znači da MyCity zadovoljava norme pružanja profesionalne pomoći kada je u pitanju sigurnost i zaštita računara.

Ambulanta MyCity-ja je jedini forum na Balkanu koji je kvalifikovan za pružanje pomoći po standardima ASAP-a.


Šta je ASAP?

ASAP (Alliance of Security Analysis Professionals) predstavlja neprofitnu mrežu, sačinjenu od najboljih sajtova, foruma, kompanija ali i individualaca, čija je oblast interesovanja računarska bezbednost, koji su orijentisani ka pružanju tehničke pomoći krajnjim korisnicima i koja se bazira na dobrovoljnom (volonterskom) radu.


Ciljevi ASAP-a su sledeći:

- osiguravanje visokog kvaliteta pružene pomoći, bez obzira kod koje članice se traži pomoć,
- preporuka proizvoda koji će pomoći da računar bude bezbedniji,
- osiguravanje da krajnji korisnici nisu podložni uticajima "ratova proizvoda" i nepravednih marketinških trikova tih kompanija.


Da bi neki sajt, forum i dr. postao deo ove alijanse, mora da ispuni odgovarajuće uslove:

- sajt mora da bude prigodan za maloletnike (bez 18+ sadržaja),
- sajt ne sme sadržati pirateriju, uputstva za hakovanje, krekovanje i slično,
- sajt ne sme biti agresivan po pitanju reklama na samom sajtu,
- sajt mora biti na dedicated serveru,
- sajt mora da pruža profesionalnu pomoć u oblasti računarske sigurnosti (ne mora neminovno biti u pitanju forum, može i sajt koji objavljuje istraživanja iz domena računarske sigurnosti, recimo).

Svaka članica alijanse nosi ASAP logo ili baner, što treba da ukaže krajnjem korisniku da će dobiti najbolju moguću pomoć na Internetu. Članice imaju različite oblasti ekspertize: dok su neke specijalizovane za podršku oko npr. antivirusa ili firewalla druge su specijalizovane za analizu logova i uklanjanje malicioznih programa.

Ostale članice i druge informacije možete videti na ovom linku: http://asap.maddoktor2.com/


Način funkcionisanja Ambulante

AMF ŠkolaU potforumu Ambulanta pravo pisanja imaju, pored osobe koja traži pomoć, isključivo osobe koje su prošle odgovarajuće besplatno školovanje na ovom forumu. Razlog ovome nije nekakav hir članova AMF tima (kao što pojedinci veruju), već težnja da se korisnicima pruži brza, kvalitetna, jasna, i po njihov operativni sistem, programe i podatke, bezbedna pomoć.

Zainteresovani za školu (saznaj više o AMF školi) se javljaju bobby-ju putem privatne poruke. Uslov da neki član bude primljen u školu je polaganje prijemnog ispita. Nakon položenog prijemnog ispita, član postaje AMF Student (AMF je skraćeno od Anti Malware Fighter). Školovanje se obavlja u virtualnim učionicama (postoji 10 učionica), gde zainteresovani prolaze lekcije sa mentorima.

Kada član završi sa lekcijama, što predstavlja prvi deo školovanja, postaje AMF pripravnik i prolazi drugu fazu školovanja - aktivnost prilikom diskusije oko slučajeva i kasnije, samostalno rešavanje slučajeva.

Nakon što članovi AMF tima primete da je pripravnik spreman da se uključi u rad Ambulante, pripravniku se dopušta da pod nadzorom rešava slučajeve u Ambulanti.
Pošto stariji članovi tima procene da pripravnik ima odgovarajući nivo znanja, pripravniku se dopušta da samostalno rešava slučajeve u Ambulanti.

Rešavanjem slučajeva na forumu i drugim aktivnostima, pripravnici napreduju u članove sa titulama AMF Rank 1 i AMF Rank 2, respektivno.

U početku AMF škole, studenti su radili praktične radove (sa slike se vidi potforum "Objavljeni radovi"), koji su bili teoretski zasnovani. Međutim, kako su maliciozni programi postajali sve kompleksniji, alati za uklanjanje istih su takođe postajali kompleksniji, a i pomagači su morali da poseduju sve više znanja po pitanju poznavanja operativnog sistema Windows (na primer, registry scripting i batch scripting).

U skladu sa tim potrebama za tehnički potkovanim ljudima, u junu 2008. godine nastala je velika revizija AMF Škole, kao odgovor na tehnološki razvoj malware-a i programa koji se koriste za dijagnostiku i uklanjanje istoga. Uvedeno je polaganje prijemnog ispita za preliminarnu selekciju kandidata, formirane su lekcije i virtualne učionice, a sve sa ciljem da pripravnik nakon završenog teoretskog dela školovanja bude spremniji na izazove koji će biti stavljeni pred njega.

Ovaj način školovanja se zadržao do danas.


Napomena: nakon završenog školovanja član ne mora da ostane u AMF Timu.
Timski radIako u Ambulanti piše samo jedan član tima, svaka tema u Ambulanti se prati timski i svaka tema ima svoju diskusionu temu u skrivenom delu foruma, kako bi se na optimalan način utvrdila strategija borbe sa malicioznim programima. Tim takođe diskutuje o primeni novih softverskih alata, novim infekcijama i dodatnoj literaturi.

Ukoliko je jedan od članova tima onemogućen da piše u Ambulanti, slučaj sporazumno preuzima drugi član tima.

Dalje, postoji i timski rad na opštijem nivou - na nivou ASAP alijanse. Ovaj timski rad se odnosi na organizovane napore da se znanje distribuira u okviru alijanse. Na primer, ukoliko se u logovima primeti nova infekcija (i utvrdi način uklanjanja), obaveštavaju se ostale članice alijanse. Tako su deljene informacije za bivši Vundo, Ramnit, ZeroAccess, MBR i TDSS rootkitove i druge.

Članstvo u alijansi omogućava dobijanje pristupa privatnim sobama ostalih članica (Guest AMF), tako da članovi AMF tima mogu da ostanu u toku sa razvojem alata za detekciju i uklanjanje malicioznih programa.Slika: delimičan prikaz strukture AMF škole


Pomenuti potforumi u tekstu mogu se videti sa ove slike. Takođe se može videti izgled potforuma Shadow Board, gde svaka tema u Ambulanti ima svoju diskusionu temu u Shadow Boardu. Svaki slučaj se pažljivo analizira.
Otvaranje teme u AmbulantiSvaki korisnik otvara temu u Ambulanti poštujući precizno i dobro strukturirano uputstvo za otvaranje teme, koja članu AMF tima daje uvid u stanje sistema i mogućnost identifikacije infekcije na računaru. Nakon identifikacije infekcije, upotrebom specijalnih alata se uklanjaju maliciozni programi. Neki slučajevi u Ambulanti se rešavaju u svega par koraka, dok je više napora potrebno kod težih infekcija.


Ko su članovi AMF tima?

Hronološki pregled članova AMF TimaU sledećoj listi se može videti hronološki pregled članova AMF tima:


bobby
DEMIAN
crossover
rapha
marko antonije
Everybodys_fool
Plankton
Milan27
Alics
dr_Bora
helen1
Piksi
diarno
argus
magna86
Bogdan-Tc
1l padr1n0
higuy
Fil
Nix Car
Sass Drake
ivance95
TwinHeadedEagleTrenutno aktivni članovi AMF timaU zavisnosti od slobodnog vremena, interesovanja i motivacije za borbu protiv malicioznih programa, dobar deo AMF Tima više nije aktivan. Trenutno aktivni članovi AMF Tima su dati u sledećoj listi, prema rangu:


AMF Rank 2 : bobby, dr_Bora, helen1, diarno, 1l padr1n0, argus, magna86, Sass Drake, TwinHeadedEagle

AMF Rank 1 : Bogdan-Tc

AMF Pripravnici: ivance95Pomagači u Ambulanti su posvećeni pojedinci koji nesebično ulažu svoje vreme i trud da bi vam pomogli. Oni nisu plaćena pomoć, već je rad u Ambulanti dobrovoljan.

Stranica Ambulante na Facebooku se nalazi na sledećem linku: Ambulanta MyCity foruma.

Pridružite se i predložite Ambulantu vašim prijateljima.

Statistički pregled rada Ambulante možete videti na sledećim linkovima: 8 godina rada, 6 godina rada, 5 godina rada, 4 godine rada, 3 godine rada, 2 godine rada .


Ukoliko sumnjate da ste zaraženi, otvorite temu u Ambulanti, prateći uputstvo za otvaranje teme u Ambulanti i mi ćemo vam pomoći.Hvala na ukazanom poverenju,


MC AMF TimRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Apr 2008
 • Poruke: 1159
 • Gde živiš: Ank-Morpork

Napisano: 29 Avg 2011 15:31

Odlično! Mislim da Ambulanta odavno zaslužuje ovakvu temu. Smile
ThePhilosopher ::Svaka članica alijanse nosi ASAP logo ili baner...
Možda ne gledam na pravom mestu, ali ne vidim ni baner, ni logo...
ThePhilosopher ::Ostale članice i druge informacije možete videti na ovom linku: http://asap.maddoktor2.com/
Trebalo bi ih obavestiti o promeni domena. MyCity link sa njihovog sajta je i dalje .co.yu.

Bravo za temu. Wink

Dopuna: 29 Avg 2011 15:35

NoOneEver Dreams ::Možda ne gledam na pravom mestu, ali ne vidim ni baner, ni logo...
Ipak sam gledao na pogrešnom mestu. Greška. Izvinjavam se. GUZ - Glavom U Zidoffline
 • dr_Bora  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 24 Jul 2007
 • Poruke: 12280
 • Gde živiš: Höganäs, SE

U više navrata je ukazivano da je potrebno promeniti link koji vodi ka forumu, no to, iz opravdanih razloga, nije bilo moguće uraditi. Čim se stvore uslovi za to, biće rešeno.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 4

Pozdrav. Lepo je to sa vaše strane, zaista. Mene interesuje koliko se ljudi zahvalilo na ukazanoj pomoci nakon rešavanja problema? Da li je bilo situacija da se nije moglo pomoći u detekciji i uklanjanju malware'a?

offline
 • magna86  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 21 Jun 2008
 • Poruke: 6103

@gamebug
Pozdrav i dobrodosao na forum. Wink
Citat:Mene interesuje koliko se ljudi zahvalilo na ukazanoj pomoci nakon rešavanja problema?
Mi ne vodimo tu vrstu evidencije. Ali racunaj sam...
Arhivirano je oko 2500 tema. U opticaju su jos oko 50 tema.
Ako se u svakoj temi osoba koja trazi pomoc zahvali barem jedanput
( a obicno se ljudi znaju zahvaliti minimum dva puta ) onda racunaj sam. Smile

Citat:Da li je bilo situacija da se nije moglo pomoći u detekciji i uklanjanju malware'a?

Postoje tkz. polymorphic file infector infekcije koje inficiraju svaki izvrsni fajl. Narodu su najpoznatiji kao Sality ili Virut.
Info: http://www.f-secure.com/v-descs/sality_q.shtml

Njihovo uklanjanje je mnogo otezano i u vecini slucajeva je nemoguce uraditi dezinfekciju iz aktivnog Windowsa.

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

gamebug :: Mene interesuje koliko se ljudi zahvalilo na ukazanoj pomoci nakon rešavanja problema?

Najveće "hvala" koje možemo da dobijemo od novih članova foruma je da ostanu sa nama, da nas redovno posećuju, da se uključe u diskusije i da se družimo i dalje, i kad reše probleme zbog kojih su se registrovali na forumu.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2012
 • Poruke: 7

Toliko sam odusevljen radom ambulante, za razliku od nasheg zdravstvenog sistema, da sam reshio da se prijavim u skolicu Smile

offline
 • Pridružio: 04 Okt 2012
 • Poruke: 61
 • Gde živiš: r.s Bijeljina

meni su pomogli ja sam zahvalan puno

offline
 • Pridružio: 23 Okt 2012
 • Poruke: 208
 • Gde živiš: U prestonicU, bre.. ;)

Hvala vam što postojite i DaBogDa postojali zauvek,jer potreba za nečim ovakvim uvek će postojati.
A zilion puta HVALA što ste i meni lično pomogli!!!
Hugs n kisses to all..

offline
 • magna86  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 21 Jun 2008
 • Poruke: 6103

Napisano: 11 Jan 2013 20:42

Cisto da vas obavestimo da je na ASAP stranici MyCity link koji vodi do naseg foruma azuriran.
Naime, link je ispravljen jos pre izvrsnog vremena i sada vodi na Tech deo MyCity foruma.

Ziveli

Dopuna: 21 Mar 2013 17:59

.

Bump!

Uputstvo za otvaranje teme u Ambulanti je azurirano -cilj je pojednostavljeni postupak za otvaranje teme sto smo i dobili. Nadamo se i buducoj uspesnoj saradnji kao i do sada.


Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 673 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 8 sakrivenih i 637 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, aramis s, bigfoot, bladesu, bobomicek, Georgius, HrcAk47, ikan, Ivica1102, Još malo pa deda, Lošmi, mercedesamg, Mercury, milan.vukovic, Milos ZA, mocnijogurt, Nikola00, nuke92, pein, shone34, Sirius, Smajser, stegonosa, vathra, Vlada78, yrraf, zivojin32, šumar bk2