Aromaterapija

Aromaterapija

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307


Aromaterapija (aroma = miris) predstavlja biljnu terapiju kod koje etericna ulja koristimo kao sredstvo za lecenje, relaksaciju, negu tela...Najčešće se koriste ekstrakti bora, jele i smreke, zatim eukaliptusa, lavande, kamilice ili metvice.
Svaki od mirisa različito djeluje na organizam - krepi i osvežava, stimulise ili umiruje, pročišćava disne puteve, deluje antiseptički i antibakterijski, a neki čak i anticelulitno.
Aromaterapija se može koristiti na različite načine:

- Masazom:
Lekovita moć mirisnih supstanci eteričnih ulja kombinovana sa lekovitom moći dodira. Pored mirisa i efekata koje izaziva, masažom utrljavamo ulje iz koga preko periferne cirkulacije organizam apsorbuje lekovite supstance i deluje preventivno, odnosno terapeutski, kao prirodni antibiotik. Retko u kožu utrljavamo koncentrovano ulje. Zbog jačine ga mešamo sa bazičnim, prirodnim uljem : bademovim, maslinovim, susamovim, uljem pšeničnih klica, semena grožđa, semena palme…Obično u 50 ml. baze neposredno pred masažu ukapamo do 25 kapi eteričnog ulja. Sve preko toga može dovesti do napomenutih neželjenih posledica.
Masažom eterična ulja vrlo brzo prodiru u organizam i svojim aktivnim komponentama utiču na bol, celulit, cirkulaciju, stres u zavisnosti od izbora ulja.

- Kupkom:
Uživajući u kadi napunjenoj toplom vodom naše pore se idealno otvaraju da bi primile aktivne supstance eteričnih ulja . Kupke mogu biti tonizirajuće ili relaksirajuće u zavisnosti od izbora ulja , deluju na promene na koži, stimulišu cirkulaciju, oslobadjaju od toksina, okrepljuju disajne organe. Da bismo bolje rastvorili eterična ulja u vodi možemo ih pomešati sa malo tečnog sapuna. I u ovom slučaju moramo voditi računa o doziranju. Za jednu kupku koristi se maksimalno 15 kapljica koncentrovanog eteričnog ulja.

-Aromatizacijom zivotnog prostora:
Korišćenjem posebnih aromaterapeutskih lampi (porcelanskih, od terakote, vatrostalnog stakla…) ili difuzera. Aromatizovan vazduh koji udišemo je od izuzetne važnosti za balansiranje naših emocija i zdravlja u celini. Aromaterapeuti napominju da su sva eterična ulja antiseptična i time nas štite od bolesti i zagadjenja vazduha. Doziranje: 5 do 10 kapi u posudi za aromatizaciju prostora.

Pored ovih glavnih načina upotrebe aromaterapije, mogu se koristiti i eterična ulja za inhalaciju, saune, maske u toku kozmetičkog tretmana ili u toku kuvanja jela i dezerata.

http://www.svastara.com/saveti/?savet=134



korisni linkovi
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/stil/05_etericna_ulja.asp

http://www.moja-kupaonica.com/casopis/mk0105/124.pdf#search=%22aromaterapija%22


Dopuna: 13 Okt 2006 17:46

Popularizacijom aromaterapije, na nasem trzistu pojavio se veliki broj etericnih ulja. Мedjutim, оno sto je problematicno јeste njihov kvalitet. Ulje dobrog kvaliteta da bi moglo da bude primenjeno u aromaterapiji моra imati sledece podatke:

1. precizan srpski i latinski naziv

2. biljni organ iz kog je dobijeno ulje (list,cvet koren ili kora..)…

3. nacin dobijanja ulja

4. nacin uzgoja biljke

5. zemlja porekla

A kada pronadjete pravo , kvalitetno ulje, isprobajte neki od sledecih recepata:

кrema za uklanjanje sminke sa ociju:

3 кasikice maslinovog ulja

1 kasikica suncokretovog ulja

2 кasikice јојоbа uljа

Sve promesajte i sipajte u tamnu,staklenu,bocicuRok trajanja od tri do cetiri meseca.

protiv mucnine:

ukoliko u toku putovanja osetite mucninu,kanite kap dve etericnog ulja nane ili djumbira na maramicu i udahnite.

regenerator za kosu:

1 kasikica lanolina

1 кasikica glicerina

1 каsicica bademovog ulja

3 каpi ruzmarina (za tamnu kosu) ili kamilice (za svetlu kosu)

1 јаје

Umesajte prva cetiri sastojka;lagano zagrevajte i umesajte jaje
Umasirajte i u kosu i teme. Коsu stavite pod kapu za kupanje, i isperite nakon deset minuta.


http://www.politika.rs/detaljno.php?nid=9243




Dopuna: 21 Maj 2008 13:18



Biljna temeljna ulja koja se koriste za masažu i aromaterapiju su ulja koja neguju i hrane kožu, a služe i kao nosači eteričnih ulja koja se u njima lako otapaju. Ujedno su dobri lubrikanti za masažu. S obzirom da ih nanosimo na kožu, a ponekad njima mažemo i celo telo, ona moraju biti kvalitetna hladno cedjena, nerafinisana i bez ikakvih aditiva....


Avokado ulje

Avokado ( Persea gratissima ) Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomladjivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne sastojke nosi do unutrašnjih slojeva dermisa. Njegova antibakterijska i zacjeljujuca svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa i sl. Ublažava svrab koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze. Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutralizovanju slobodnih radikala. Ima svojstva apsorpcije UV-zraka. Od svih biljnih ulja pokazao se kao najefikasnije sredstvo za zaštitu od sunca, štiti od pegica nastalih od sunca i opekotina. Zbog lecitina i fitosterola kojim je bogato, koristi se u kozmetičkim preparatima. Sadrži vitamine A, B1, B2, D, E, pantotenicnu kiselinu, proteine, lecitin, masne kiseline. Vlaži i omekšava kožu, pogotovo suvu i zrelu, sprečava prevremeno starenje kože (deluje protiv bora).
Boja: svileno zelenkasta
Aroma: Srednje jaka, slatkasta.
Tekstura: Gusto, ostavlja masan trag na koži, zato se koristi razredjeno ( do 10% )
Upotreba: Velika moć penetracije. Hranljivo za suvu i dehidriranu kožu. Korisno kod ekcema, solarnih keratoza, poboljšava elastičnost kože. Koristi se kao 10% rastvor.


Bademovo ulje

Bademovo ulje (Prunus amygdalis var. dulcis) je idealno ulje za masažu jer ima izvrstan odnos upijanja i klizavosti, sadrži minerale i esencijalne masne kiseline, a bogato je vitaminima A, B, D i E . Cenjeno je i kao univerzalno kozmetičko ulje koje hrani kožu, posebno suvu i osetljivu, ali i kao klasično ulje za negu beba. Idealno je za masažu lica, tela, kozmetiku, ali i za druge namene npr. za uklanjanje šminke.
Aroma: Blaga, slatkasta.
Tekstura: Ostavlja blagi masan trag na koži. Prilično sporo se apsorbuje.
Boja: Providno sa malo žute.
Upotreba: Pomaže kod svih tipova koze. Naročito dobro kod ekcema. Pomaze kod svraba, bola, suvoće, peckanja i upale. Dobro za masažu i zaštitu kože. Može se upotrebljavati 100% nerazblaženo.

Čičkovo ulje

Čičkovo ulje (Arctium lappa L.) Čičkovo ulje je uljni macerat cvetnih glavica čička (Arctium lappa L.) u suncokretovom ulju, koristi se protiv lišajeva na koži, čireva, apscesa i kožnih nečistoća, opekotina i ekcema. Masažom vlasišta čičkovim uljem podstiče se cirkulacija krvi i ishrana korena kose, suzbija se perut i neguje oštećena kosa.
Delovanje: Ulje je bogato inulinom, tanionom. Ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo, zato ga zovu "trava za kraste”. Koristi se za tretman korena kose, protiv peruti, seboreje kao i za probleme kože: akne, ekcemi, psorijaza.
Upotreba: Spolja dobro istrljati koren i celu kosu. Npr. ulje čička koristi se kod prekomernog opadanja kose i peruti, iako takvo djelovanje nije naučno potvrdeno. Upotreba čička opravdana je u proizvodima za akne i za procišcavanje kože.


Noćurak

Noćurak (Oenothera biennis) je biljno ulje bogato jednom retkom masnom kiselinom. Vrlo je nestabilno, pa ga treba mešati s drugim baznim uljima. Podstiče zarastanje oštečene kože. Ulje Noćurka omekšava, kondicionira i hidratiše delikatnu i suvu kožu. Vraća elastičnost dehidriranoj, suvoj i gruboj koži, zahvaljujući visokoj koncentraciji GLA ( gamalinoleicne kiselin e), vitalne za održavanje normalnih funkcija koze. Reguliše ćelijski metabolizam, sekreciju lojnih žlezda i stvaranje sebuma, vraća balans koži i odčepljuje pore. Na taj način deluje preventivno - sprečava akne u samom začetku.
Upotreba: obično u mešavini učestvuje do 10%


Jojoba ulje

Jojoba (Simmondsia sinensis ili Buxus sinensis) ustvari nije ulje već tečni vosak. Izrazito je dobar kozmetički preparat za sve tipove kože. Reguliše stvaranje sebuma pa je dobar za negu i vračanje ravnoteže mešovitoj ( kombinovanoj) koži, kao i u tretiranju akni. Protivupalan je pa ga je zgodno koristiti u mešavinama kod upalnih infekcija kože. Koristi se i za tretiranje suvog vlasišta.
Aroma: Blaga do srednje jaka, specifična, ali prijatna aroma.
Tekstura: Blago i svilenkasto. Dobro se apsorbuje.
Boja: Zlatno žuta.
Sadrzaj: Proteini, minerali, biljni vosak, miristična kiselina.
Upotreba: Koža ga veoma brzo upija, zato se ne preporučuje za masažu, ali je odlično za negu i ishranu kože. Blagotvorno kod upala, psorijaze, ekcema, bilo koje vrste dermatitisa. Pomaže kod kontrolisanja akni i masne kože temena, jer se višak sebuma rastvara u jojobinom ulju. Anti-oksidant, produžava vek trajanja drugim uljima. Koristi se i za negu kose. Koristi se kod svih tipova koze. Miristična kiselina je korisna protiv upala, tako da moze biti dobro bazno ulje kod tretiranja reumatizma i artritisa. Koristi se obicno kao 10% rastvor.


Kokosovo ulje

Kokosovo ulje (Cocos nucifera) na sobnoj temperaturi je kruto ulje (mast) intenzivnog, ugodnog mirisa. Kokosovo ulje se smatra najbližom supstancom ljudskoj potkožnoj masti i kompatibilno je sa kožom. Dugo traje, ne kvari se i ne moze da užegne, ne začepljuje pore. Kada se koristi kao noseće ulje odlično je za problematičnu kožu. Korisno je i za negu i regeneraciju suve i oštećene kose. S obzirom da ovo ulje ima laganu teksturu, idealno je za korišćenje u toku vrucih letnjih meseci umesto teških i gustih prirodnih ulja.
Aroma: Intenzivan, izuzetno lep i prijatan miris kokosa
Upotreba: kod suve, osetljive koze, svraba, pomaže pri sunčanju. Koristi se kao baza ili 50%. Kada se doda ulju slatkog badema, produžava mu vek trajanja, a ulje se lakše ispira sa odeće i čaršava.


Macerat kantariona

Macerat kantariona (Hypericum perforatum)tradicionalno se pravi u maslinovom ulju. Medjutim zbog svojstava maslinovog ulja neće biti od neke koristi ako se upotrebi kao nosač za eterična ulja. Danas možete naći macerate pravljene u suncokretovom, susamovom, makadamijinom ili drugim uljima. Macerat kantariona je poznat zbog svog delovanja kod opekotina, kožnih upala, upala živaca (išijas, neuralgije) i kao analgetik kod npr. bola u krstima.
Boja: crvena.
Tekstura: Lagana, ne ostavlja masan trag


Macerat nevena

Macerat nevena (Calendula officinalis) u suncokretovom ulju. Macerat nevena je poznat zbog svog delovanja kod opekotina, kožnih upala, upala živaca (išijas, neuralgije) i kao analgetik kod npr. bola u krstima.
Upotreba: Krema na bazi ovog ulja se cesto koristi u homeopatskom lečenju. Obicno u mešavini učestvuje do 10%
Napomena: Macerat nevena je dosta nestabilan pa treba paziti da se brzo potroši ili da se stabilizuje dodavanjem ulja pšeničnih klica.


Makadamija

Ulje Makadamije (Macadamia integrifolia)se izrazito brzo upija u kožu i kao takvo je odlično za lokalnu aplikaciju kada želimo da eterična ulja brzo dospeju u tkivo i krvotok, ili ako želite dnevno ulje za lice koje neće ostavljati masni trag. Jedino je ulje koje sadrži palmitoleinsku kiselinu koja se nalazi i u sebumu kože, pa je makadamija izrazito dobra za negu zrele kože. Ovo ulje je samo-stabilizujuce i ne zahteva antioksidante. Koristi se za negu lica, za negu beba, pravljenje balzama i sjajeva za usne.
Sastav: bogato A i E vitaminima
Delovanje: ne iritira kožu, regenerše
Primena/tip kože: namenjeno je svim tipovima kože, a posebno suvoj, starijoj koži kojoj nedostaje masnoće. Pogodno za svakodnevnu negu jer se vrlo brzo upija.


Maslinovo ulje

Maslinovo ulje (Olea europaea) tradicionalno se koristi za masažu. Za aromaterapiju se ne koristi, pošto je jako masno i gusto, sporo se upija u kožu pa će većina eteričnog ulja ostaje na površini kože umesto da udju u tkiva i krvotok. Maslinovo ulje je poznato kao jedan od najdjelotvornijih prirodnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, prikladno i za osobe alergične na sintetičke supstance, a poznata je i njegova delotvornost u lečenju psorijaze, ekcema, dermatitisa i problema izrazito suve kože. Prema istraživanjima, maslinovo ulje štiti i od štetnih UVA zraka iako nema SPF. Naše su bake bile čvrsto uverene u delotvornost ovog ulja u lepoti. Tako su se leti od sunca štitile upravo ovim uljem, njime oporavljale ispucale pete, spravljale pakovanja za kosu pa i pilinge. Bilo je samo da se koristi hladno cedjeno, a ne industrijski prerađeno maslinovo ulje. Ono nije škodljivo, ali nije ni približno tako delotvorno kao pravo, hladno cedjeno maslinovo ulje.
Aroma: Tipična aroma maslinovog ulja.
Tekstura: Teško i prilično masno.
Boja: Blago zelena do srednje zelena.
Sadrzaj: Proteini, minerali, vitamini.
Upotreba: Reumatska stanja, nega kose, kozmetika, nega noktiju. Ima umirujuce dejstvo. Korisno kod upaljene koze ili akni, modrica i otoka. Zbog jakog mirisa koristi se u kombinaciji sa esencijalnim uljima jakih mirisa. Koristi se rastvor od 10-50%.


Orahovo ulje

Orahovo ulje (Juglans regia L.) se dobija maceracijom neoljuštenih i zdrobljenih plodova oraha (Juglans regia L.) u suncokretovom ulju. Macerat se koristi kao aktivni sastojak šampona, za negu suve i oštećene kose i postizanje sjaja tamnije nijansirane kose. Hrani koren kose i sprečava pucanje.
Delovanje: Deluje kod razlicitih kožnih stanja, a koristi se i kao astrigent. Hrani koren kose, preporučuje se protiv peruti. Idealan je za tretman crne i smedje kose jer joj daje lep i prirodan sjaj.
Boja: Orahovo ulje je tamnozelene boje i posebne arome.
Upotreba: Spolja u ne razblaženom obliku. Sadrži 50 posto linolne kiseline, 30 posto oleinske i 5 posto alfa linolenske, dok su loše - zasićene masne kiseline slabo zastupljene. Hrani koren kose i sprečava pucanje. Koristi se za negu suve i oštećene kose i za postizanje sjaja tamnije nijansirane kose. Hrani i štiti kosu od spoljnih uticaja. Sadrži velike kolicine omega – 3 masnih kiselina i antioksidansa.
Napomena: Ulje oraha cuvati na hladnom i mracnom mestu jer može lako da užegne.


Palmino ulje

Sadrži prirodni glicerin pa se koristi i za izradu prirodnih sapuna. Nerafinisano palmino ulje sadrži veće količine beta karotena koje organizam pretvara u vitamin A , sadrži 15 puta viđe karotena od šargarepe Ima izuzetna antioksidansna svojstva, zahvaljujuci sadržaju vitamina E štiti od celularnog starenja. Sadrži alfa, beta, gamma, i delta-tokopherole kao i alfa, beta, gamma, i delta-tokotrienole. Ni jedan drugi prirodni izvor ne sadrži toliko vitamina E.

Ulje je crvenkaste boje zbog sadržaja karotena koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin "A". Poznato je da palmino ulje sadrži i visok procenat vitamina "E" u oba oblika tog vitamina (tokoferol i tokotrienol) za razliku od drugih prirodnih izvora. Zbog svog izuzetnog sastava palmino ulje i mast su našli široku primenu u medicini, farmaceutskoj i prehrambrenoj industriji.


Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje sadrži gliceride i manje količine stearicne, linoleicne i dehidroksisterične kiseline. Ulje iz ricinusovih semenki koji ima jedinstvena svojstva - kad se osuši stvara zaštitni film na kosi koji cuva kosu od isušivanja, i gubitka prirodne vlage. Dobija se hladnim presovanjem semenki biljke. Iako poznato po svojoj unutrašnjoj upotrebi kao purgativ, ricinusovo ulje je izvrsno i za spoljnu upotrebu. Ulje cuva i daje vlažnost koži pa se zbog tih svojstava najviše koristi za izradu kozmetickih preparata. Koristi se za njegu suve i oštecene kose tako sto se nanosi pre šamponiranja. Sadrzaj: Gliceridi i manje kolicine stearicne, linoleicne i dehidroksistericne kiseline.
Upotreba: Poznata po svojstvu rastvaranja izraslina, cista i bradavica, omeksava zuljeve i kurje oci. Sprecava stvaranje oziljaka. Korisno kod suve, ispucale koze, regenerise kosu. Preporucuje se kao topla obloga za bol u ledjima.
Koristi se 10% rastvor.


Susamovo ulje

Susamovo ulje (Sesamum indicum) se koristi za izradu kozmetike. Izuzetno je za izradu krema i za maceriranje trava (kantariona, nevena, šargarepe…). Bogato je vitaminima, mineralima, lecitinom i linoleinskom kiselinom deluje kao prirodni zaštitni faktor 4 . Aktivira hormone u koži i jača imunološki sistem, greje. Namenjeno je je osetljivoj koži sklonoj upalama, slabo prokrvljenoj koži, kod psorijaze i za njegu kože pušača.
Aroma: Srednje jaka sa prepoznatljivom notom susama.
Tekstura: Srednje gusto, ostavlja masan trag na kozi.
Boja: Blago zuto.
Sadrzaj: Vitamini, narocito vitamin E, minerali, proteini, lecitin, amino-kiseline.
Upotreba: Koristi se kao 10% rastvor


Shea buter

Shea maslac ili shea buter (karite maslac) (Butyrospermum parkii) je afrička biljka koja se tradicionalno koristila za negu beba, prirodni je UV filter i štiti kožu od isušivanja. Koristi se za izradu najkvalitetnijih i najskupljih kozmetičkih preparata.
Sastav: mandingo je biljna mast koja sadrži velike kolicine masnih kiselina, provitamina vitamina A, vitamina E i alantoina.
Delovanje: štiti kožu od spoljnih uticaja i isušivanja, vlaži kožu i cini je mekom i glatkom.
Primena/tip kože: za sve tipove kože, a posebno za zrelu kožu; pogodan je za tretiranje opekotina od sunca, dermatitisa, ožiljaka, protiv bora, za ublažavanje bolova kod artritisa, kod napetih mišica, za zaštitu od sunca, kod osipa od pelena za manikir i pedikir, daje teksturu kremama, prirodni je UV filter i štiti kožu od isušivanja.
Napomena: Samo najkvalitetniji, potpuno čist i nepreradjen shea butter ima ova izuzetna svojstva.


Šargarepino ulje - ulje mrkve

Ulje Šargarepe ili mrkve dobija se maceracijom korena mrkve - koren mrkve se usitnjava i ostavi da odstoji u biljnom ulju najčešće suncokretovom, oko 3 sedmice. Ulje se potom filtrira u čistu narandžastu tečnost mrkvinog ulja.
Sastav: Ulje mrkve je bogato beta-karotenom, vitaminima A, B, C, D, E i F.
Delovanje: Ima mnoga terapeutska svojstva, upotrebljava se kao tonik za kožu, pomaže u procesu zarastanja rana i ožiljaka, takodje ublažava svrbež kože.
Primena/tip kože: Preporučuje za negu zrele kože na vratu jer ga prati glas da usporava proces starenja. Može znatno povećati tonus kože i umanjiti već postojeće bore. Koristi se u preparatima za zaštitu od sunca. Izvor je beta-karotena i pomaže kod tamnjenja kože.
Takodje se koristi za negu suve kože, a naročito, za opekotine, za ekceme, psorijazu, čireve pa čak za rak kože. Naročito je korisno upotrebljavati ga u proletnjem i letnjem periodu protiv isušenosti kože od pregrejanih prostora i vetra.


Ulje semena groždja

(Vitis vinifera L.) je bogato vitaminom E koji je prirodni antioksidans i zbog čega je idalan za revitalizaciju suve i zrele kože. Moćan prirodni antioksidansni koktel. Lako se apsorbuje i prodire duboko pod kožu noseći sa sobom hidratatore i nutricijente.
Aroma: Blaga, malo slatka, podseca na orah.
Tekstura: Retko, ali ostavlja sjajan trag na kozi.
Boja: Prilicno providno, sa jedva primetnim zuto-zelenim tonom. Sadrzaj: Vitamini, minerali, proteini, linoleicna kiselina. Ne sadrzi holesterol.
Upotreba: Za sve tipove koze, bez mirisa, prodire kroz kozu. Veoma blago ulje. Blago steze, zateze i tonira kozu. Ne pogorsava akne. Koristi se nerazblazeno. Tonira, blago steže i revitalizuje kožu, može se koristiti za sve tipove kože.


Ulje pšeničnih klica

Ulje pšeničnih klica (Triticum sp.) je bogato vitaminom E koji je prirodni antioksidans i zbog čega je idalan za revitalizaciju suve i zrele kože. Dodaje se drugim biljnim uljima kako bi sprečio užegavanje. Od svih ulja ima najveći udeo vitamina E, a sadrži i nešto drugih vitamina (B1, B2, B3 i B6) i minerala (cink, gvozdje, kalijum, sumpor, fosfor) stimulse regeneraciju tkiva, idealno je za negu tela i za masažu. Pogodno je za stariju kožu, protiv bora, ožiljaka, strija i opekotina. Veoma je gusto, pa se preporučuje razredjivanje s nekim drugim baznim uljem (npr. bademovim).
Tekstura: Gusto, lepljivo.
Sadrzaj: Proteini, minerali, vitamini E, A i D.
Upotreba: Za suvu, ispucalu kozu, ekcem, psorijazu, prerano ostarelu kozu, strije. Ima anti-oksidantna svojstva. Obicno u mesavini ucestvuje do 10%


Ulje semena kajsije

(Prunus armeniaca L) Ako imate ostarelu, dehidriranu, nečistu kožu ili bore, Vašim umornim ćelijama koze neophodno je ulje kostica kajsije. Bogati sastojci ulja kajsije, hrane kožu, daju joj vlažnost i štite je od loših spoljnih uticaja. Rezultati dejstva su vidljivi za kratko vreme, dolazi do brzog i vidljivog zatezanja bora oko očiju, usana, na obrazima, vratu i čelu. ukratko, ulje semena kajsije deluje kao intenzivni lifting bora. Prema nekim tvrdnjama mozete izgledati i do deset godina mladje za svega 14 dana.

Žene I muskarci, koriste ulje kajsije već godinama za zaštitu i negu osetljive kože. podjednako je dobro za sve tipove kože. Ublažava opekotine od sunčanja, umiruje iritiranu kožu i pomaže ispucaloj koži i koži koja se peruta. Ulje kajsije koristilo se pre 5000 godina, kao tajni recept za lepotu kraljeva i kraljica u Egiptu. Već tada je postalo sinonim za izvor mladosti, i čudotvorno sredstvo za podmladjivanje. Danas se dejstvo ulja koštica kajsije koristi u senzacionalnoj kozmetici za podmladjivanje, negu i zaštitu kože.
Aroma: Slaba.
Tekstura: Blago masno, apsorbuje se prilicno sporo.
Boja: Skoro providno sa malo zute.
Upotreba: Za postizanje najboljih rezultata ulje semena kasije koristiti ujutru i uvece, blagim kruznim pokretima vrhovima prstiju, utrljati ulje na čisto i suvo lice, vodeći računa o mišićima lica.Posebnu pažnju i vreme posvetite onim delovima lica gde su bore najizraženije. Nežnim pokretima ćete podstaći mikrocirkulaciju i poboljsati dejstvo bioaktivnih satojaka ulja.


http://www.prirodnakozmetika.com/Temeljna_ulja_upotreba.html


Dopuna: 28 Maj 2008 11:58








Letnja aromaterapija



Mnoga biljna ulja imaju prirodnu UV zaštitu i mogu se upotrebiti kao alternativa toksičnim proizvodima sa sintetičkim uv filterom. Biljna ulja ne ometaju apsorpciju vitamina D kroz kožu kao što to čine sintetički proizvodi sa visokim zaštitnim faktorom.

Ulje konoplje - SPF 6
Shea Butter - SPF 6
Ulje makadamije - SPF 6
Susamovo Ulje - SPF 4
Jojoba ulje - SPF 4
Kokosovo ulje - SPF 2

Ako vam koža lako tamni možete za sunčanje koristiti hladno ceđeno susamovo ulje koje ima prirodni zaštitni faktor 4 uz
dodatak eteričnog ulja lavande.

Ako vam koža sporije tamni upotrebite kokosovo ulje obogaćeno beta karotenom. Omogućava lako postizanje lepe bronzane boje lica i tela prilikom sunčanja. Možete ga koristiti i u solarijumu.

Boravak u prirodi ili na plaži najčešće završi tako da naknadno otkrijete neki deo crvene, bolne i na dodir vruće kože. Na
ta mesta možete naneti čisto eterično ulje lavande koje ublažava bol i sprečava nastanak plikova ili kantarion ulje koje
pomaže u obnavljanju tkiva.

Kada ste dobili lepu boju koju treba očuvati, pripremite sledeću mešavinu: u 30ml baznog biljnog ulja badema dodajte 10
kapi lavande, 5 kapi geranijuma i 3 kapi kamilice. Ova fina mešavina će naglasiti vaš preplanuli ten, i zadržati boju još dugo nakon letovanja.

Jako sunce i morska so mogu vam isušiti kosu, pa je izuzetno važno da je u tim letnjim mesecima pažljivo negujete i održavate zdravom. U 50ml jojobinog ulja dodajte 8 kapi ruže, 4 kapi geranije, 4 kapi sandala i 4 kapi lavande. Mešavinu nanesite na celu kosu i umotajte u peškir. Ostavite da deluje 1-2 sata, pa potom operite kosu.

Takodje, važno je znati da su neka eterična ulja fototoksična, što znači da čine kožu osetljivijom na ultraljubičaste zrake. Takva ulja se ne nanose neposredno pred izlaganje suncu jer mogu dovesti do hiperpigmentacija (fleka) na koži! To su - anđelika, limun, grejp, pomorandža, mandarina i bergamot.

http://www.b92.net/zivot/zdravlje_i_lepota



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 973

Koristila sam samo eukaliptus protiv kijavice- u vodi kao inhalator ili jednostavno udisanje preko papirne maramice.
Dobra je fora da se kapne malo u posudu za isparavanje nad plamenom sveće- rasteruje komarce opasno. Wink



offline
  • Pridružio: 25 Maj 2008
  • Poruke: 104
  • Gde živiš: ns

Ili par kapi etericnog ulja lavande na jastuk,opusta ...

offline
  • Pridružio: 11 Apr 2008
  • Poruke: 422
  • Gde živiš: Pertovo

protiv bronhitisa u litar vode tri kašike soli morske(ulcinjske koja nije preređena(ako je još ima(bilo je prije 10godina)))par listova eukaliptusa(može i kapi) i par listova metvice(kapi)
kada voda provri inhalirati se
pomaže kao pomoćni lijek ubrzava izlečenje

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307



Za Opekotine

Cvet belog ljiljana (onaj sa veoma intezivnim mirisom), celi cvetovi se stave u staklenu bocicu i prelije se sa maslinovim uljem, bocica se dobro zatvori i ostavi 40 dana na prozoru koji je dosta suncan...



offline
  • Tomislav Varagic
  • Pridružio: 06 Maj 2008
  • Poruke: 124
  • Gde živiš: Pirot

A da li zna neko da me uputi gde mogu naci tabelu odnosa kolicine sirovog bilja i kolicine uljnog ekstrakta nakon fermentacije.Potrebno mi je radi kalkulacije za eventualno organizovanje proizvodnje etericnih ulja...

Dopuna: 29 Jul 2008 22:33

I naravno prirodni lek za kurije oko...Cuvarkuca,Brsljan,i jos po nesto...
Vidi link ispod

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 678 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 5 sakrivenih i 656 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, Altay, amaterSRB, Brankoni, BSD, Georgius, gmlale, ILGromovnik, Imperator41, Insan, kybonacci, mercedesamg, pavle_pzs, rsk, sabros, VJ, Vlada1389