Orgazam i uloga klitorisa-seksualna samosvest

Orgazam i uloga klitorisa-seksualna samosvest

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2006
  • Poruke: 435

Verujem da ce nekima ovo biti zanimljivo.

Orgazam može biti blag kao štucanje, kijanje, nadolazeći val ili miran uzdah; može biti poput tela koje plamti u toplini; može biti snažan ili ushićen, tako da nismo potpuno svesne u vreme dok se on događa. Orgazam se može različito doživeti prstom, penisom, dildom ili vibratorom u vagini, te drugačije kada masturbirate a drugačije kada vodite ljubav sa drugom osobom. Često se uzbudimo i onda kad ne možemo dobiti dodatnu stimulaciju i postići orgazam. Iako seksualna napetost bez orgazma popušta, duže traje. Kada smo dovoljno uzbuđene a ne doživimo orgazam, naše genitalije i/ili materica neko vreme mogu boleti.
Priličan broj žena nije nikada doživeo orgazam. Sa celokupnim publicitetom o orgazmu poslednjih godina, mnoge od nas koje ne doživljavamo orgazam verujemo da smo propustile neka uživanja. Možemo pokušati doživjeti orgazam masturbiranjem, čitajući knjige o tome, pitajući partnerku da nam pomogne. Seksualna, telesna i emotivna zloupotreba (bivša ili sadašnja) mogu smanjiti ženinu sposobnost da doživi orgazme. No bez obzira na ugodu koju on izaziva, bilo bi pogrešno postizanje orgazma doživljavati kao neku vrstu pritiska. Neke žene mogu doživeti orgazam dva ili više puta u brzom nizu (što muškarci ne mogu). Znajući da su mnogostruki orgazmi mogući, to kod nekih žena stvara osećaj da ih moraju moći postići, da su seksualno neadekvatne ako ih ne dožive. Jedan orgazam još uvek može biti mnogo, a mnoge će se žene složiti i da je seks bez orgazma ponekad ugodan. Bitno je da osetite ono što je najbolje za vas.
Orgazam je vrhunac seksualnog doživljaja. Reč orgazam potiče od grčke riječi orgasmós koja znači pohotan, pomaman, požudan.Već za vreme predigre uzbudi se celi živčani sastav, hormoni koje nadbubrežne žezde dodaju u krv poput adrenalina uzrokuju podrhtavanje svih mišića, ubrzava se bilo, produbljuje i zastaje dah, suši se grlo, pojačano izlučuju znojnice, šire zenice, smenjuje rumenilo i bledilo, a povećano izlučivanje adrenalina povećava količinu šećera u krvi, što pri smanjenoj kolicini inzulina u krvi može voditi blagoj vrtoglavici kod strastvenih ljubavnica. A pod uticajem spolnih hormona za vrijeme spolnog uzbuđenja u celom telu nastaju telesne reakcije i promene živčane i mišićne napetosti, a krv pojačano ulazi u sva tkiva i organe, a posebno u spolne što potiče nabreknuće ženinog klitorisa. Na vrhuncu uzbuđenja dolazi do orgazma koji je eksplozivno pražnjenje živčane i mišićne napetosti uz najsilovitiji osećaj užitka koji čovek uopstee može doživeti. Dokazano je da žene koje imaju više testosterona lakše doživljavaju orgazam nego ostale i da je ženin orgazam intenzivniji za vreme ovulacije. Zbog povratne veze između živčanog i hormonskog sastava za vreme velikih spolnih uzbuđenja može se potaknuti izvanredna ovulacija. Svest je za vreme orgazma isključivo usmerena na spolni doživljaj, čiju silovitost potiče vidom, sluhom, njuhom i ukusom, a može se čak i onesvestiti na nekoliko sekundi, a postaje se i manje osetljiv na bol. Idealan uvod u predigru i pripremu tela za potpuni seksualni doživljaj je poljubac.

ULOGA KLITORISA
Milovanje bilo kojeg dela našeg tela može biti uzbuđujuće. Od svih erogenih zona, klitoris – organ koji je najosetljiviji na stimulaciju – ipak ima glavnu ulogu u stvaranju seksualne napetosti.
Sve do sredine šezdesetih većina žena nije znala koliko je klitoris važan. Čak i da smo to same znale, o tome nitko nije pričao. Medicinski tekstovi i bračni priručnici (koje su pisali muškarci) pratili su Freudovu poznatu tvrdnju da "zrela" žena doživljava orgazme samo kada je stimulirana vagina a ne klitoris. Ova teorija učinila je penis veoma važnim za seksualno zadovoljenje žene (što je dovelo do toga da je svršavanje muškarca pretpostavljalo i zadovoljenje žene). Prateći Freuda, psihoanalitičke teorije umanjuju žensko uživanje u masturbaciji kao "nezrelo", a lezbejski seks označuju kao bledu kopiju "prave stvari". Šezdesetih godina seksolozi su dokazali da svi ženski orgazmi ovise barem delimično o stimulaciji klitorisa, premda neke žene odgovaraju i na unutrašnji pritisak.
Učeći o klitorisu, seksualno uživanje kod bezbroj žena poraslo je i oslobodilo mnoge od njih od onoga što su godinama mislile - da su "frigidne". Naša sposobnost da pružimo sebi orgazme i pokažemo našim ljubavnicama koliko nam se to sviđa, kamen je temeljac novog samopoštovanja i autonomije, te je zbog toga to bilo važno za žene, politički kao i osobno. Klitoris u sebi ima nekoliko delova. Vrh klitorisa nastavlja se na telo koje se pruža prema vaginalnom otvoru. Klitoris povezuje granajući unutrašnji sistem erektivnog tkiva koje prolazi kroz genitalno područje. Erektivno tkivo odgovara na seksualno uzbuđenje puneći se krvlju i postajući erektivno i tvrdo. Tokom seksualnog uzbuđenja, klitoris se povećava menja položaj.
Vi ili vaša ljubavnica možete vaš klitoris stimulirati na mnogo različitih načina – trljanjem, sisanjem, telesnim pritiskom, koristeći vibrator. Svako trljanje ili pritisak na pubični predeo (Venerin brežuljak) ili usmine (čak na donjem trbuhu i unutrašnjosti bedara) mogu pokrenuti klitoris. Iako neke žene dodiruju vrh klitorisa da bi se uzbudile, često je to toliko osetljivo da izravni dodir izaziva bol, čak i uz podmazivanje. Izravna dugotrajna stimulacija klitorisa može prouzročiti nestanak osećaja zadovoljstva. Kako žene stare, koža koja pokriva klitoris može ga potpuno prekriti, pa vam, ako vam je prošla menopauza, može biti potrebno mnogo više podmazivanja dok trljate klitoris da biste doživjeli orgazam.

SEKSUALNA SAMOSVEST I STID KOD LEZBEJKI
Za razumevanje lezbejske seksualnosti , posebno u terminima klasificiranja ponašanja, korisnim se pokazalo istraživanje porekla samosvesti i stida. Seksualna samosvest rezultat je osećaja radosti. Suprotno tome, seksualni stid uzrokovan je mnogim psihološkim faktorima za koje se pretpostavlja da inhibiraju želju, uključujući intrapsihičke konflikte, internalizovanu homofobiju, strah od neuspeha i posledice traumatičnih seksualnih iskustva.
Većina ih smatra da su masturbacija, oralni seks i slika o vlastitom telu u redu. Usprkos tome, jedan deo lezbejske populacije oseća nelagodu u praktikovanju tehnika, dok veći deo ne izražava želju za isprobavanjem novih tehnika.
Jedan od indeksa telesne samosvesti ili stida kod lezbejki izražen je, dakle, kroz masturbaciju. Čini se da većina lezbejki masturbira, što upućuje na zaključak da je s tim činom povezano više samosvesti nego stida. Neke studije donose podatke prema kojima 89% lezbejki masturbira, a 86% ih pritom doživi orgazam.
Drugi indikator odnosa prema vlastitom telu jeste oralni seks. Istraživanja pokazuju da je za većinu lezbejki u redu davati i primati oralni seks, što sugerira prihvatanje, odnosno izostanak stida vezanog uz vlastite genitalije. Ipak, još je veliki procenat lezbejki koje izjavljuju da im oralni seks pričinjava nelagodu, te da ga retko praktikuju, ili ga uopste ne praktikuju. Oralni seks nije uobičajeno seksualno ponašanje kod lezbejki, iako je za njih prihvatljiviji nego za heteroseksualne žene. Oko 57% lezbejskih parova retko upražnjava oralni seks, a oko 4% ga ne upražnjava nikad.
Treće ponašanje koje odražava telesnu samosvest i stid jest seksualna znatiželja. Jedno od grubih merila seksualne znatiželje tiče se raspona njihovih seksualnih tehnika. Sakupljeni podaci upućuju na zaključak da veliki broj lezbejki ima ograničen seksualni repertoar. Većina lezbejki nije nikad vodila "vruće razgovore" (64%), nikad nije upotrijebila vibrator (75%), gledala za-odrasle-ografiju (71%), upotrijebila dildo (82% do 93%), ili praktikovala anilingus (68%). Ograničeni seksualni repertoar mnogih lezbejki upućuje na zaključak da su nelagoda i stid povezani s isprobavanjem novih tehnika. Štaviše, lezbejska feministička zajednica smatra stvari poput erotskih pomagala, magazina i video-filmova itd. politički nekorektnima.
PRAVO NA SEKSUALNI UŽITAK
Samosvest kod lezbejki izraženija je u želji da zadovolje partnerku nego kod u ostala tri ponašanja koja povezujemo s osećajima prava na seksualno zadovoljstvo. Ambivalentni se osećaji najčešće povezuju s važnošću seksualnog zadovoljstva, orgazma i inicijative u seksu.
Rezultati istraživanja pokazuju da lezbejke u svojim vezama doživljavaju više orgazama nego heteroseksualne žene i idu u prilog da je lezbejski seks vrlo zadovoljavajući. Međutim, niska učestalost seksualnog kontakta kod lezbejskih parova u poredjenju sa heteroseksualnim i muškim homoseksualnim vezama izazvala je alarm nazvan "lezbejska smrt u krevetu", odnosno gubitak strasti u dugotrajnim vezama. Teorija po kojoj heteroseksualni odnosi podrazumijevaju muške orgazme, ženske u manjoj meri, dovodi do rezultata da heteroseksualni odnosi mogu biti učestaliji ali ne i nužno ispunjavajući za žene, kao što je to slučaj kod lezbejskog seksa. Ipak, nezadovoljstvo seksom i svađe oko seksa u većoj su meri povezani s raskidom veze kod lezbejskih parova koji su zajedno duze od dve godine nego kod drugih tipova parova.
Stavovi prema orgazmu pokazuju više samosvijesti. 49% ispitanica lezbejske populacije izjavilo je da im je jako važno da za vreme seksualnog odnosa dožive orgazam, 42% da im je donekle važno, 89% često ili uvek doživljava orgazam, 46% često ili uvek doživljava višestruke orgazme. Neke lezbejke misle da je doživljavanje orgazma za cilj u seksu nešto što je tipično muški, ili previše orijentisano ka cilju.
Kad je u pitanju iniciranje seksa, za lezbejke nisu tipični snažni osećaji prava na užitak. Stid nije nužno jedini razlog nevoljkosti da se preuzme inicijativa, iako se delimično podrazumeva. Neke lezbejke izjednačavaju "želeti seks ili tražiti seks" sa "biti seksualno nametljiv ili agresivan", a neke su naučile ignorisati svoje seksualne želje.
Osnovno područje samosvesti među lezbejkama je ispunjavanje partneričinih seksualnih potreba. One se puno više brinu da partnerka doživi orgazam, nego što se brinu da ga dožive one same. Stavljanje partnerke na prvo mesto može imati povoljan uticaj na vezu, ali je istovremeno verovatno da žena koja ne dozvoljava da njena partnerka vodi ljubav s njom ili da je dodiruje, ima osjećaj stida vezan uz svoju seksualnost, koji može biti štetan.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 16 Apr 2007
  • Poruke: 705

ako nekoga ozbiljno zanima ova tema - evo sta kaze vrhunski strucnjak o razvoju orgazma

CITAT:

KLASIFIKACIJA ORGAZMA

Pojam orgazma

Diskutujući shvatanje seksualnosti u razičitim teorijskim sistemima, dolazimo do ključnog, ali nejasno definisanog termina orgazam, kao vrhunca seksualnog doživljaja. Postavlja se pitanje da li su svi opisani orgazmi isti? Čini nam se da su razlike među njima toliko drastične da zahtevaju uvođenje novih termina. Ustvari, reč orgazam opisuje jednu vrlo široku lepezu doživljaja sa vrlo finim i iznijansiranim razlikama. I u doživljaju orgazma jednog čoveka obično ima velikih razlika, a opisi velikog broja ljudi samo povećavaju tu raznovrsnost. Kako da se snađemo u ovom mnoštvu? Razmišljajući o važnosti opažanja ovih ne malih razlika, predlažem sledeću klasifikaciju:

1. PRIMITIVAN orgazam bi označavao prosto pražnjenje. Čovek je u kontaktu sa instiktima i prirodnim silama, a opseg svesti je sužen.

2. NEZRELI orgazam karakteriše usredsređenost na sebe, a zanemarivanje ljudskosti partnera i postavljanje prema partneru kao prema objektu koji treba samo da zadovolji potrebe. Tu se često na rafiniran način inteligencija stavlja u službu manipulacije. Veliki deo psiholoških sadržaja je potisnut u nesvesno a onda projektovan na partnera. Zadovoljstvo je obično limitirano i ide do potpune blokade.

3. ZREO orgazam donosi mnogo više zadovoljstva. Pored pražnjenja donosi osećanje ostvarenosti, ljubavi, prihvatanja i ispunjenja. Tok energije se uspostavlja u celom telu i razmenjuje se nežnost i ljubav sa partnerom. Obično traje nekoliko sekundi. Mogli bi smo da ga definišemo kao sposobnost prepuštanja toku životne energije bez ikakvih kočnica, sposobnost potpunog pražnjenja celokupnog zajaženog seksualnog nadražaja kroz nevoljno prijatno grčenje tela, što nas ostavlja sa subjektivnim osećanjem veće ljubavi i otvorenosti prema partneru i potpunog ispunjenja.

4. EKSTATIČAN orgazam bi označavao skalu iskustava orgazma koja nas prema teoriji spektra svesti čeka u daljoj evoluciji a koji sada doživljavaju poneki ljudi. Oni ga obično opisuju jezikom metafora kojim ćemo se i mi služiti. Ekstaza bi bila najintenzivnije, najlepše i najdivnije pozitivno psihološko iskustvo koje čovek može da doživi. Ljubavnici se odnose jedno prema drugom sa velikom ljubavlju, obožavanjem i potpunim prihvatanjem međusobne ljudskosti. Ekstatični orgazam traje više minuta ili sati. Ekstazu karakteriše transcedencija i dolazak na viši nivo svesti. Između ljubavnika se uspostavlja pun energetski tok i spajaju se na svim nivoima što ih otvara ka sledećem stupnju - realnosti Univerzalnog.

5. NEDUALNI orgazam bi označavao stanje Jedinstva sa svim što postoji, dostizanje Apsoluta, nivoa Duha. Metaforično rečeno, to je vođenje ljubavi sa celim Univerzumom. (vidi graf 0 u uvodu).

a na ovom linku imate sve sto mozete pozeleti na ovu temu ...pa Wink
...izvolte! http://www.mycity.rs/Edukativni-forum-o-seksu/Orga.....svest.htmlKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 839 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 7 sakrivenih i 785 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, aramis s, celeron, Djokkinen, dolinalima, dragoljub11987, Dragstor, Duh sa sekirom, dukikan, gile58, glada, GreenMan, GrobarRomanticar, Konda, krkalon, kuntalo, lukac, Marko Marković, MB120mm, menges, mercedesamg, Misirac, MrNo, Neutral-M, Oluj2.1, operniki, ostoja, panzerwaffe, raptorsi, raskoljnikov, ruso, sakota79, Snorks, Sr.Stat., ssekir75, stegonosa, Tenk, VJ, Vladko, vlvl, voja64, willie, zodiac94, |_MeD_|