Afrički divlji pas

Afrički divlji pas

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2005
  • Poruke: 3549

/ lycaon pictus /



Pripada sisarima, red carnivora, familija canidae

Životni vek
9 do 10 godina u divljini, u zarobljeništvu 10-13 godina.

Statistike
Dužina: 75-100cm, dužina repa:30-40cm, visina: 61-78cm, težina: 17-36kg.

Opis
Krzno im je tamno braon prošarano baron, crnim i žutim šarama. Svaka jedinka ima sopstvene oznake šara, koje im pomažu kod lova tako što reflektuju svetlost te žrtva ne može odrediti tačan broj pasa. Imaju dugačke noge i kratku ali snažnu brnjicu. Na prednjim šapama imaju četiri prsta. Duge noge i visoko telo podarile su ovom psu brzinu i izdržljivost. Na glavi se zapažaju velike okrugle uši koje mu daju izuzetan sluh i pomažu rashlađivanje.

Stanište
Naseljavaju Afriku, i to južno od Sahare do južne Afrike, meta gde je trava niska, polupustinjske regione, žbunaste savane.

Ishrana
Isključivo se hrane mesom, gazelama, impalama, zebrama i drugim malim životinjama. Prvo se prikradaju plenu sve dok se ne približe za brz napad. Kada napadnu plen izujedaju ga toliko da on ugine od zadatih povreda. Lov se odigrava dva puta dnevno, u zoru i sumrak. Zahvaljujući svom išaranom krznu plen stiše utisak izuzetne brojnosti lovac te se tako zbunjuje. U suštini divlji psi su izuzetni lovci sa procentom uspešnosti od 70 do 90%, što proizilazi iz taktike lova. Love u čoporu u određenoj formi neprekidno se oglašavajući tako da se ni jedan pas ne izgubi. Mogu trčati 60km/h na distanci od 4,8km.

Reprodukcija
U čoporu se pare dominantna ženka i mužjak. Period trudnođe ženke traje 69-72 dana, nakon čega na svet dolazi od 2 do 16 / obično 7 / mladunca u periodu od Marta do Juna. Mladuncu se rađaju u pećini, ispod zemlje, a majka ih odbija sa 10 nedelja. Nakon 3 meseca napuštaju pećinu i idu sa čoporom, a sa 8 do 11 meseci ubijaju plen. Svi članovi čopora pomažu u odgoju mladunaca. Ženke napuštaju čopor sa 14-30 meseci dok mužjaci ostaju. Mladi psići o drastaju sa godinu dana, dok seksualnu zrelost stiču u periodu od 12 do 18 meseci.

Ponašanje
Afrički divlji psi su vrlo socijalne životinje i žive u čoporu od 10 individua. Međusobno komuniciraju glasovima i govorom tela. U okviru čopora postoli alfa par, dominantna ženka i mužjak. Mužjaci su podređeni dominatnom mužjaku, dok su ženke podređene dominatnoj ženki. Čopor tumara velikim prostranstvom u potrazi za plenom, a pre svakog odlaska u lov odigrava se ceremonija. Psi ispunjavaju vazduh zvukovima gomile ptica koje kao da pevaju, cvrkom i brbljanjem dok se zagrevaju za lov, zatim trče rame uz rame te počinju preskakati jedan drugoga i zavlače se jedan ispod drugoga. Zatim ližu uglove usana što predstavlja moljakanje za hranu koje ima važnu socijalnu ulogu i na kraju skaču i obračunavaju se jedan između drugoga povećavajući energiju za lov.
Klasificirani su kao ugrožena vrsta.


http://www.bbc.co.uk/nature/wildfacts



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 570 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 555 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, babaroga, comi_pfc, dac, darios, lolasavke54, mane123, Misirac, MrNo, sabros, Steeeefan, vrlenija, yrraf