Vise raznih recepata

Vise raznih recepata

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2003
  • Poruke: 4957

Imate ovde razne recepte, mrzi me sad da citam, ako neko od moderatora hoce neka izdvoji zanimljive a ostalo pobrise Smile


Kolac od hleba i jabuka
SASTOJCI
1 kg ocišcenih jabuka
125 grama šecera
3 kašike vode
3 kašike džema od kajsija
125 grama putera
12 kriški hleba, bez korice
NACIN PRIPREME
Jabuke, šecer i vodu kuvajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, a zatim dobro izmešajte varjacom tako da smesa postane ujednacena. Umešajte džem pa, povremeno mešajuci, lagano zagrevajte.
Kriške hleba isecite na trouglove, pa po jednu stranu svake kriške premažite puterom. Namastite i tepsiju u koju cete poslagati trouglice hleba. Kada prekrijete pleh hlebom, nanesite smesu od jabuka, pa preko smese ponovo poslažite trouglice hleba.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, dok kolac ne postane hrskav i rumen. Poslužite vruce.


Letnji desert
SASTOJCI (za 6 osoba)
8 srednje debelih kriški bajatog belog hleba bez kore
875 grama mešanog letnjeg voca (jagode, ribizle, trešnje, maline)
150 grama šecera
75 ml vode
2 kašike likera od jagoda ili višanja
šlag
NACIN PRIPREME
Okruglu posudu obložite kriškama bajatog hleba. Ocistite i prepolovite jagode ako su velike, ribizlama skinite peteljke, a trešnjama izvadite košcice.
Ribizle, borovnice i trešnje stavite u duboku posudu, zajedno sa šecerom i vodom. Lagano zagrevajte tako da voce pocne da ispušta sokove. Mešajte dok se šecer ne otopi, pa kuvajte dok voce ne omekša. Sklonite posudu s vatre, pa dodajte jagode, maline i liker.
Voce i polovinu soka izlijte na kriške hleba u okrugloj posudi. Sacuvajte polovinu soka. Površinu voca pokrijte dvema sacuvanim kriškama hleba.
Okruglu posudu stavite u plitku posudu kako biste sacuvali sok koji bi iz nje mogao da iscuri. Zatim površinu kolaca prekrijte tanjirom. Kuhinjski teg stavite na tanjir i ostavite da se sve hladi 8 sati.
Sklonite teg i tanjir, pa kolac preokrenite na poslužavnik. Površinu kolaca prelijte sacuvanim sokom, narocito delove hleba koji su ostali bledi.
Poslužite uz šlag.


Sorbe od malina
SASTOJCI (za 6-8 osoba)
500 grama malina
175 grama šecera
600 ml vode
sok od jedne narandže
3 belanca maline i grancice nane za ukras
NACIN PRIPREME
U mikseru usitnite maline, propasirajte ih kroz najlonsko sito kako biste odstranili sve semenke. U duboku posudu stavite šecer i vodu, pa lagano zagrevajte dok se šecer ne otopi. Pustite da provri, pa kuvajte 5 minuta.
Ulijte masu u posudu i ostavite da se ohladi. Umešajte pire od malina i sok od narandže. Stavite u posudu za zamrzavanje, pa ostavite u zamrzivacu oko 2 sata da bi smesa postala kašasta. Smesu stavite u posudu i nežno lupajte da biste ustinili vece kristalcice leda.
Od belanaca ulupajte cvrst sneg, vodeci racuna o tome da ne bude suv. Dodajte ga smesi od malina. Vratite u zamrzivac dok smesa ne postane cvrsta. Sorbe 30 minuta držite u frižideru da bi omekšao. Ukrasite ga pre posluživanja.


Svadbena torta
SASTOJCI
6 jaja
450 grama šecera u prahu
400 grama lešnika
3 dl slatke pavlake
1 vanilin šecer
1 kašicica putera
NACIN PRIPREME
Dobro umutiti 6 belanaca, dodati 250 grama šecera u prahu i kesicu vanilin šecera, pa na kraju umešati 250 grama mlevenih lešnika. Promešati masu i od nje ispeci 5 kora.
Fil: 3 dl slatke pavlake ulupati u cvrstu penu. Postepeno dodavati 200 grama šecera u prahu. Ovom cvrsto ulupanom pavlakom premazivati kore, a svaku premazanu koru posipati prepecenim mlevenim lešnicima. Tortu i spolja premazati pripremljenim filom, ili bilo kojim filom po želji i obavezno svecano ukrasiti.


Raskošni sladoled od vanile
SASTOJCI
4 žumanca
125 grama šecera
300 ml mleka
300 ml slatke pavlake
1,5 kašicica ekstrakta vanile
narezane jagode za ukras
NACIN PRIPREME
Žumanca i šecer stavite u posudu i penasto umutite. U teškom dubokom tiganju lagano zagrejte mleko. Malo vruceg mleka dodajte smesi od jaja. Promešajte, pa dolijte i ostatak mleka. Smesu ulijte u duboku posudu i uz mešanje lagano zagrevajte, sve dok s površne ne nestane penica, a krem ne postane dovoljno gust. Pazite da ne provri. Ostavite krem od jaja da se ohladi, zatim mu dodajte slatku pavlaku i ekstrakt vanile.
Sladoled ulijte u posudu koju cete u zamrzivacu ostaviti 3 sata. Zatim stavite u posudu i lupajte da biste usitnili nastale kristalcice leda. Vratite sladoled u posudu i zamrzavajte još dva sata. Izvadite ga iz zamrzivaca 30 minuta pre posluživanja i ukrasite.


Torta od lešnika
SASTOJCI
8 belanaca
250 grama šecera
250 grama lešnika
Krem
8 žumanaca
8 kašika šecera
3 rebra cokolade
200 grama putera
NACIN PRIPREME
Ulupati cvrst sneg od belanaca i šecera, pa dodati ocišcene samlevene lešnike (prethodno malo propržene u rerni). Od ove mase ispeci 3 kore u umereno zagrejanoj rerni. Krem kuvati na pari, uz neprestano mešanje žumanaca sa šecerom i struganom cokoladom, sve dok se ne zgusne. Krem ohladiti, dodati umucen puter i filovati tortu, a zatim je posuti mlevenim lešnicima.


Kuglice lubenice u sirupu
SASTOJCI (za 6 osoba)
1 kg lubenice
4 narandže
2 kašike tekuceg meda
2 štapica cimeta
1 mahuna vanile
1 kašicica bibera u zrnu
1 kašicica narendanog dumbira
NACIN PRIPREME
Operite narandže i limunove, pa iscedite sok, a meso plodova sacuvajte. U pleh ulijte 1/2 litra vode, dodajte sok i narendanu koricu agruma, med, štapice cimeta, mahunu vanile prerezanu napola po dužini, zrna bibera i narendan dumbir. Kuvajte 2 minuta, sklonite s vatre i pokrijte. Kad se ohladi, stavite u frižider i ostavite da se hladi 4 sata. Ogulite lubenicu, pomocu kašicice ili kugle za sladoled vadite kuglice i rasporedite ih u 6 tanjira. Ocedite sirup, prelijte ga preko kuglica lubenice i odmah poslužite.


Maline u želeu od šerija
SASTOJCI
1 kg malina
6 kašika limunovog soka
1/4 litra suvog šerija
6 kašika šecera
8 listova želatina
2 dl punomasnog mleka
2 kašike šecera
1 kašika narendane limunove kore
1 kašika šerija
maline za ukrašavanje
NACIN PRIPREME
Maline brzo isperite hladnom vodom. Polovinu voca promešajte sa limunovim sokom, šerijem i šecerom i držite jedan sat u frižideru. Marinirane maline prokuvajte sa 1/2 šoljice vode, stalno mešajuci. Procedite, a cele komade izgnjecite kašikom.
Razmoceni želatin dobro ocedite i pomešajte sa vrucim vocnim sokom. Hladnom vodom isperite 4 okrugle cinijice i u njih raspodelite preostale maline. Ohladenim želeom malo prelijte maline i držite 2 sata na hladnom. Za krem pomešajte mleko sa šecerom, limunovom koricom i šerijem. Cinijice kratko namocite u vrucu vodu, pa izvrnite sadržaj na tanjirice. Na svaki tanjiric stavite po malo krema i ukrasite malinama i limunovom koricom.


Rolat sa vinom
SASTOJCI
Testo
4 jajeta
4 kašike vode
125 grama šecera
1 vanilin šecer
75 grama brašna
50 grama gustina
1 prašak za pecivo
Fil
1 pakovanje želatina
2 kašike vode
1 puding od limuna
125 grama šecera
1/2 litra belog vina (ili vode, ako nemate vino)
1 kašika limunovog soka
200 grama šlaga
Po želji
50 grama listica badema
10 celih badema
NACIN PRIPREME
Pomešati žumanca sa vodom i dodati 2/3 potrebne kolicine šecera i vanilin šecer. Mešati dok se ne dobije kremasta masa. Belanca penasto ulupati i dodati ostatak šecera. Pomešati sa žumancima. Dodati gustin, brašno i prašak za pecivo. Masu staviti u podmazanu tepsiju i peci na 200 stepeni oko 15 minuta. Testo staviti na krpu posutu šecerom i urolati ga.
Za fil pomešati želatin sa vodom i ostaviti da se rastopi. Pomešati puding sa šecerom, dodati vodu, a zatim skuvati puding. Dodati želatin i sve dobro umešati. Dodati vino i sok od limuna i ostaviti fil da se hladi. Ulupati šlag. Izrolati testo i premazati ga sa 2/3 fila, a zatim ga ponovo urolati.
Premazati kremom i posuti bademovim listicima. Ostatak krema staviti u špric i dekorisati rolat. Odozgo staviti cele bademe. Rolat ostaviti da se ohladi, pa ga onda seci i služiti.


Vanila kocke s ružinim laticama
SASTOJCI
Testo
200 grama putera
150 grama šecera
3 kesice vanilin šecera
1 šipka vanile
4 jaja
200 grama brašna
1 kesica pudinga od vanile
1 prašak za pecivo
3 kašike mleka
Fil
2 kesice želatina
750 ml mleka
1 šipka vanile
100 grama šecera
5 žumanaca
1 kašika ružine vode
1 limun
500 ml pavlake
Ukrašavanje
3 jestive ruže
sok od limuna
1 belance
150 grama šecera
NACIN PRIPREME
Rernu zagrejati na 175 stepeni. Penasto umutiti puter sa šecerom, vanilin šecerom i prahom vanile, umešati jedno po jedno jaje i svako mutiti po dva minuta. Na kraju postepeno umešati brašno sa praškom za pecivo i pudingom, dodajuci i malo mleka. Testo izruciti u pleh obložen papirom za pecenje, izravnati i peci 25 minuta. Kolac preruciti na papir za pecenje, a gornji papir skinuti. Ostaviti da se ohladi.
Želatin pripremiti prema uputstvu. Mleko sipati u šerpu. Šipku vanile isprati, zaseci, srž istrugati, zajedno sa šipkom staviti u mleko i ostaviti na vatri tako da se zagreje (ne kuvati). Umešati želatin sa ružinom vodicom i sokom od limuna. Posudu sa kremom spustiti u ledenu vodu i snažno mutiti dok se ne ohladi. Pavlaku cvrsto ulupati i umešati u krem. Oko podloge staviti okvir za tortu, sipati krem, izravnati i ostaviti da se hladi 2 sata. Latice ruža najpre umakati u sok od limuna, pa u belance, uvaljati u šecer i osušiti. Kolac iseci na kocke i ukrasiti ušecerenim laticama


Slatko od grožda
SASTOJCI
1 kg grožda
1,25 kg šecera
1 limun
1 caša vode
NACIN PRIPREME
Slatko od grožda treba kuvati od sitnog grožda, posebne vrste koja se zove sultanija. Ovo grožde nema semenki, a ima vrlo nežnu kožicu, tako da se plod bez ikakve obrade može lepo skuvati. Sultanija koju ste odabrali za slatko ne sme biti prezrela, vec poluzrela.
Grožde pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U šerpu za kuvanje slatka sipajte šecer, nalijte cašu vode i kuvajte sirup kao i za svako drugo slatko. Kada sirup bude skuvan, spustite grožde u njega i kuvajte dalje. Dodajte limun, oljušten i isecen na kolutove. Kuvajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute kašike pada u krupnim kapima. Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim cistim platnom. Ostavite da stoji 12 casova, a onda sipajte u suve ciste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na ostavite na prohladno mesto.


Mod note by Mad Zec



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Apr 2004
  • Poruke: 4513
  • Gde živiš: Novi Sad

Svaki recept je dobrodosao Smile
Svaka cast Djole



offline
  • Pridružio: 02 Sep 2003
  • Poruke: 4957

Jos da neko to spremi pa da me pozove na degustaciju... Wink

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Pa dobro.. pola ovog voca nema trenutno, evo, ja sutra planiram da pravim ove kolace sa hlebom i jabukama, ali cu probati neko drugo voce, sta iskopam iz frizidera, a i uskoro me ceka slatko od grozdja Smile
Ovaj rolat sa vinom zanimljivo deluje (mada ja ne volim taj ukus...)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1982 korisnika na forumu :: 90 registrovanih, 7 sakrivenih i 1885 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 5253 - dana 09 Dec 2025 16:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ailton, AleksandarFKS, Antiterorista, Bo96, BrcakRS, Car89, Cavendish, ccoogg123, Cicumile, Coficab, Dannyboy, darionis, Deki Duga Devetka, DENIRO, Dexlex, Donneraj, draganl, dragoljub11987, drale12, DrMrPr, dule10savic, Džekson, Feller, Fliper, galerija, Georgius, ginjica, Giskard, HrcAk47, Hyde, janezek67, Jeremiah, JOntra, Kalu128338, koom0001, Koridor, krkalon, Lucije Kvint, Marko Marković, miki kv, milanpb, milenko crazy north, Mićko, MrNo, nazgul75, nebidrag, nekdo, Nemanja.M, NiKoLa27, nikoladim, pablojepao, pceklic, PlayerOne, precan, Prečanin30, Profesor_018, raster12, redstar72, rovac, Rupert, Samo gledam, sekretar, Snorks, Sonic, sonico, SOVO515, Str2022, tanakadzo, Tila Painen, Timočka Divizija, tooooom, trutcina, Vanderx, VanZan, Vatreni Zmaj, Veless, veljkovicdani, vidra boy, vidra1, Vlada78, vobo, voja64, vukan0799, VX1, wolverined4, XBMC, yufighter, ZetaMan, Zimbabwe, 79693