Putovanje za Grčku, sezona 2010.

Putovanje za Grčku, sezona 2010.

offline
  • FAMAS  Male
  • Legendarni građanin
  • Ivan Milanović
  • Pridružio: 10 Avg 2007
  • Poruke: 5475
  • Gde živiš: Strawberry Field

Bliži se sezona putovanja i godišnjih odmora, te sam rešio da napišem ovaj tekst kako bih ukazao na neke stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom putovanja. Pošto mnogi ljudi iz naše zemlje tradicionalno letuju u Grčkoj, potrudiću se da napišem neke najznačajnije informacije što se tiče tog puta.

Što se tiče pripreme za put, prvo treba obratiti pažnju na ispravnost vozila. Put je dug, te se treba adektvatno i pripremiti. Od obavezne opreme u vozilu treba imati sajlu za vuču, komplet rezervnih sijalica, fluorescentni prsluk, prvu pomoć, u Grčkoj i Makedoniji će Vam trebati i aparat za gašenje požara. Od dokumentacije za putovanje će vam trebati važeći pasoš, međunarodna vozačka dozvola (vadi se u AMSS), ukoliko vozite tuđi auto, trebaće Vam ovlašćenje za upotrebu tuđeg vozila u inostranstvu i zeleni karton. O tome kako možete izvaditi sva potrebna dokumenta možete pročitati: http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_conten.....;Itemid=79 i http://www.mup.gov.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/putne-isprave.h

Što se tiče kazi i prekrsaja, treba podsetiti da je kod nas stupio novi Zakon o bezbednosti saobraćaja i da su kazne pooštrene, te treba obratiti pažnju prilikom vožnje. I u Republici Makedoniji su kazne visoke. Kazne se ne placaju direktno policajcu, već se to čini u banci ili pošti, što može biti veoma nezgodno ako se to desi noću. U Grčkoj je obavezan i aparat za gašenje požara. U Republici Makedoniji su kazne sledeće: Nevezivanje pojasa 20 evra, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje 45 evra, vožnja bez upaljenih svetala 35 evra, nepropisno parkiranje od 45 do 250 evra, što se prekoračenja brzine tiče, kazne su sledeće: za prekoračenje od 10 dr 30 km/h, kazna je 35 evra, za prekoračenje od 30 do 50 km/h, kazna je 45 evra, a za više od 50 km/h, kazne dostižu i 300 evra. Kazne u Grčkoj su daleko veće, a za teže prekršaje se može doći i do suda. Evo nekih kazni: korišćenje mobilnog telefona 100 evra, nevezivanje pojasa 350 evra, preticanje preko pune linije 700 evra, prolazak kroz crveno 700 evra.

U slučaju nezgode ili kvara, u Srbiji se možete obratiti AMSS-u na broj 987 www.amss.org.rs , u Makedoniji organizaciji AMSM na broj 196 www.amsm.com.mk , a u Grčkoj se možete obratiti njihovoj organizaciji ELPA na broj 104 00 www.elpa.gr . Treba napomenuti da članovi AMSS-a imaju dosta pogodnosti, između ostalih su i pogodnosti prilikom intervencije u slučaju kvara ili šlepovanja vozila u slučaju nezgode.

Za one koji voze na plin, u Makedoniji se plin može sipati na sledecim lokacijama: http://www.amss.org.rs/images/files/mk-tng.pdf a u Grčkoj: http://www.amss.org.rs/images/files/gr-tng.pdf .

U Srbiji se vozi uglavnom dobrim i dobro obeleženim kolovozom. Duž puta ima dosta benzinskih stanica na kojima se mogu sipati sve vrste goriva a uglavnom se primaju sve vrste platnih kartica. Takođe, ima i mnogo mesta gde se možete zaustaviti u slučaju potrebe. Treba se čuvati nepromišljnog preticanja i promene taka jer se vozi brzo i lako se može doći u nezgodnu situaciju. Na pojedinim delovima auto puta kroz Srbiju se nalaze takozvani kolotrazi koji mogu biti veoma opasni prilikom brzog uletanja u njih jer tako auto može lako izgubiti kontrolu. Posebno su opasni ako pada kiša i napune se vodom. Tada može lako doći do akvaplaninga. U Srbiji se auto putem vozi sve do skretanja za Leskovac, odakle počinje magistralni put sa dvosmernim saobraćajem. Brzina je ograničena na 80 km/h. Put je dobar i dobro obeležen. Ima dosta mesta za zaustavljanje, ali se čuvajte preticanja i prilagodite brzinu. Na pojedinim delovima ovog puta su česti odroni, tako da vozite oprezno.

U Republici Makedoniji očekujte česte radarske patrole tek vodite računa o brzini kretanja. Put kroz Makedoniji je uglavnom lošiji nego kroz Srbiju. Česte su neravnine i kolotrazi. Duž puta ima dosta benzinskih stanica koje su dobro snabdevene. Cene goriva su niže nego kod nas. Cena TNG-a su slične nego u Srbiji. Na putu kroz Makedoniju, nema baza njihovog AMSM-a, tako da ako vam treba pomoć na putu, možete ih kontaktirati putem broja telefona 196. Neposredno pre graničnog prelaza sa Grčkom, se nalazi benzinska stanica na kojoj možete sipati TNG, oni koji voze na plin tebaju ovde sipati plin jer u Grčkoj nema mnogo stanica gde možete sipati tu vrstu goriva.

Što se tiče putovanja groz Grčku, treba napomenuti da je ograničenje brzine na auto putu 120 km/h, na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila 110 km/h, na magistralnom putu 90 km/h, u gradu je ograničenje brzine 50 km/h. Česte su policijske patrole koja mere brzinu kretanja vozila a kazne su visoke. Vozi se uglavnom dobrim i dobro obeleženim putevima a ima i dosta benzisnkih stanica koje su dobro snabdevene. Problem može biti sipanje TNG-a, jer je slaba snabdevenost benzinskih stanica tim gorivom. Kazne se takođe ne plaćaju na licu mesta, već se plaćaju u banci ili pošti.

Srećan put!!!



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Lorki  Male
  • Moderator foruma
  • Sasa
  • Pridružio: 21 Nov 2006
  • Poruke: 2576
  • Gde živiš: U automobilu ...

Da dodam

Put kroz MK je solidan, osim od granice pa do Kumanova radi se druga traka auto puta, kao i kod nas od 4-5km posle Bujanovca pa do Preseva.

U MK je bio obavezan PP od 2kg (ogroman je) mada sam pre nedelju dana cuo da vise nije obavezan, tako da bi bilo lepo za svaki slucaj imati ga. Kosta 20e.

Na radare nisam naisao i ako sam cesto po MK, mada ne prelazim preko 130km/h, osim kod preticanja Mr. Green

Putarina do Skoplja je 80 denara ili ti 1,5 evra. Ne secam koliko iznosi ukupna putarina kroz MK do Skoplja, ali cu saznati ...



offline
  • FAMAS  Male
  • Legendarni građanin
  • Ivan Milanović
  • Pridružio: 10 Avg 2007
  • Poruke: 5475
  • Gde živiš: Strawberry Field

Napisano: 12 Maj 2010 19:39

Za Grcku sam siguran da treba PP aparat za sva vozila. A za MK sam cuo da treba samo za vozila sa ugradjenim plinom i za teretna. Potrazicu po netu, pa kad nadjem proverenu informaciju, postujem.

Dopuna: 12 Maj 2010 19:42

Evo, lepo napisali ljudi, samo sto ja nisam to pre video:

Obavezna oprema u Makedoniji

Auto-moto savez Srbije na osnovu informacije od korespodentnog kluba Makedonije, AMSM, o novinama vezanim za obaveznu opremu u Makedoniji, obaveštava vozače koji će iz Srbije putovati u Makedoniju, odnosno dalje za Grčku, da se Pravilnik koji reguliše ovu oblast primenjuje od 11.03.2010. godine.

Ovaj Pravilnik propisuje, pored standardne opreme, obavezno posedovanje protivpožarnog aparata za sva putnička motorna vozila, kombinovana putnička vozila, vozila koja za pogon koriste tečni naftni gas, komprimovani naftni gas (CNG), autobuse, vozila javnog prevoza, teretna motorna i priključna vozila.

Protivpožarni aparat mora da bude na vidnom i dostupnom mestu u vozilu da bi se lako mogao upotrebiti u slučaju potrebe. Putnička motorna i kombinovana vozila su u obavezi da imaju jedan protivpožarni aparat po vozilu, težine 2 kg i napunjen ABC prahom.

U svim motornim vozilima, osim motociklima, mopedima i četvorociklima, obavezno je i posedovanje sigurnosnog reflektujućeg prsluka koji je vozač dužan da koristi ukoliko napušta vozilo na putu van naseljenog mesta u slučaju promene gume, otklanjanja sitnijih kvarova, sipanja goriva i sl. Ovaj prsluk mora biti žute boje i uskladjen sa evropskim standardom EN-471.

Izvor: http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_conten.....&Itemid=90

Dopuna: 13 Maj 2010 14:15

Evo još jedne korisne infomacije:

Arrow Cene putarina u Srbiji http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_conten.....Itemid=139

Arrow Cene putarina u Makedoniji http://www.amsm.com.mk/Uslugi/Soob_Info/patarini.aspx

Dopuna: 03 Jun 2010 0:22

Samo jedna informacija. U nedelju 6. juna, ce na pravom programu RTS-a biti emitovana SAT-ova patrola do Grcke, pa ko planira put u tu zemlju, neka pogleda. Svake godine gosp. Mirko Alvirovic iznese vrlo interesantne i korisne informacije.

offline
  • Pridružio: 15 Avg 2006
  • Poruke: 2381
  • Gde živiš: Trenutno nigde...

Lepo... Very Happy hvala na textu!
Jedva cekam da mi prodju jos ovih 20 dana posla...

No, kazne i jesu i nisu toliko rigorozne sto se prekoracenja brzine tice...

offline
  • FAMAS  Male
  • Legendarni građanin
  • Ivan Milanović
  • Pridružio: 10 Avg 2007
  • Poruke: 5475
  • Gde živiš: Strawberry Field

Napisano: 06 Jun 2010 18:41

Ko nije stigao da pogleda SAT, moze download-ovati celu emisiju sa sledece stranice: http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/Рi.....1058;.html

Dopuna: 13 Jun 2010 13:25

Danas je bila reprizirana patrola do Grcke, tacnije do Tasosa. Novost je to da je dodat i deo sa objasnjenjem kako doci do Asprovalte, Haniotija i Pefkohorija, letovalista koja su veoma popularna medju nasim ljudima. Sledeca emisija, koja ce biti emitovana 20. juna, ce pokazati kako izgleda put do Krfa.

Dopuna: 13 Jun 2010 14:51

Link za download emisije: http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/Рi.....1058;.html

offline
  • Lorki  Male
  • Moderator foruma
  • Sasa
  • Pridružio: 21 Nov 2006
  • Poruke: 2576
  • Gde živiš: U automobilu ...

Ko moze nek svrati i na Velesko jezero. Ja sam bio i jako lepo mesto.

Odlicna a jeftina hrana. U gradu sto je 5 min kolima od jezera je restoran Snupi, takodje odlicno mesto za klopu.

offline
  • FAMAS  Male
  • Legendarni građanin
  • Ivan Milanović
  • Pridružio: 10 Avg 2007
  • Poruke: 5475
  • Gde živiš: Strawberry Field

Napisano: 19 Jun 2010 15:00

Tu je onaj Hotel Romantik sto je Alvirovic prikazao na SAT-ovoj patroli?

Dopuna: 19 Jun 2010 17:28

Sutra, 20.6 u 12:30, ce na Prvom programu RTS-a biti emitovana SAT-ova patrola do Krfa, Parge i Paralije. Bice prikazan i novi auto put kroz sever Grcke.

Dopuna: 20 Jun 2010 20:23

Ko nije sigao da pogleda ovu reportazu, moze je skinuti sa sledece adrese: http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/Рi.....1058;.html

Ova patrola je bila veoma zanimljiva. Pored Krfa, SAT-ova ekipa je prikazala i put do Paralije i Parge.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1042 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 6 sakrivenih i 994 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, bigfoot, cenejac111, darkangel, Darko8, Dimitrise93, DPera, drimer, esx66, ikan, janbo, Joja, Kibice, Koca Popovic, Koridor, krkalon, Kubovac, KUZMAR, ladro, Lazarus, loon123, mercedesamg, Mi lao shu, milanovic, Millennium, mnn2, mushroom, Nemanja.M, pacika, Panter, rajkoplje, raketaš, raptorsi, Rogan33, Srle993, Tas011, Trpe Grozni, Vlada1389, vladulns, šumar bk2, žeks62, 79693