Prvi ekonomski region u Srbiji

Prvi ekonomski region u Srbiji

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Vršac -- Opštine Vršac, Alibunar, Plandište i Bela Crkva udružiće se u prvi ekonomski region u Srbiji, najavio je dosadašnji predsednik opštine Vršac Jovica Zarkula.

"Naš postojeći ekološki region želimo prirodno da udružimo, što nam Ustav dozvoljava. Bićemo prva ekonomska regija u Srbiji. Mi smo pogranične opštine povezane Dunavom, Deliblatskom peščarom i Vršačkim planinama, prirodnim resursima koji nas upućuju na udruživanje", rekao je Zarkula novinarima.

Prema njegovim rečima, te četiri opštine će kao regija moći da apliciraju za evropske pretpristupne fondove i da u kandidovanju projekata već imaju značajna iskustva.

"Stekli smo značajna iskustva kroz projekte prekogranične saradnje Srbija - Rumunija i projekte ka višim nivoima vlasti i raznim fondovima. Takođe, upoznali smo i iskustva iz Novog Mesta, čije je rukovodstvo, dok Slovenija nije ušla u EU, iskoristilo najviše sredstava iz Evrope", rekao je Zarkula.

U Savetu nove regije biće četiri predsednika opština, što se trenutno statutarno rešava, a Zarkula je uveren da će udruživanje ojačati pozicije tog dela Južnobanatskog okruga u Vojvodini i Srbiji, ali i prema stranim donatorima i fondovima.

"Nažalost, Srbija je organizovana na okružnom principu, koji, po meni, nije dao rezultate. Čovek koji vodi okrug ima vrlo mala ovlašćenja i ne može da napravi rezultate", rekao je Zarkula.

Dodao je da su predstavnici budućeg regiona već ostvarili kontakte sa značajnim ljudima koji imaju zapažene uloge u komitetima u Briselu, i sa mnogim ambasadorima.

"Vršac jeste dinamična i živa opština. Pokazali smo kako može da se radi i dostigli smo zavidan nivo uspešnosti koju dalje treba razvijati i vertikalno i horizontalno", naveo je Zarkula.

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&....._id=305148



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Jan 2008
  • Poruke: 30

Super. Podržavam ovako dobre ideje i nadam se da će ova juznobanatska regija doprineti boljem razvoju svih udruženih opština.



offline
  • Pridružio: 09 Jun 2004
  • Poruke: 137
  • Gde živiš: Beograd

Ovo može biti stvarno dobra stvar! Ako neko zna na šta se misli tačno pod onim "ekološki region" bilo bi lepo da pojasni, u smislu da li postoji neki projekat (npr. regionalna deponija ili neki konkretan projekat) ili se misli generalno na prirodnu celinu...
Optimizam!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1228 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 7 sakrivenih i 1177 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AC-DC, ajo baba, Atomski čoban, Bobrock1, Brana01, BRATORIII, Bubimir, Dimitrise93, Djokkinen, doktor1964, DonRumataEstorski, Dorcolac, Excalibur13, FileFinder, flash12, frenki1986, Insan, Istman, kolle.the.kid, krkalon, Kubovac, kunktator, Lieutenant, ljubacv, Mercury, Mi lao shu, Mikulino, milenko crazy north, Milometer, panzerwaffe, samsung, savaskytec, ser.hill, Smajser, Srle993, StepskiVuk, suton, Trpe Grozni, Tvrtko I, VJ, voja64, wolf431, 79693