Kako spremiti ćurku?

1

Kako spremiti ćurku?

offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Treba mi par recepata, i saveta do subote,kao spremiti celu ćurku u rerni.
Mislim pre svega na kojoj temperaturi peći, koliko vremena, čime polivati da ne ostane suva, s nadevom,bez nadeva itd...
Hvala unapred.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Maj 2005
  • Poruke: 145
  • Gde živiš: BG, Vrachar

Pa, zašta služe keve?



offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

E jebiga, nemam ni oca(od 1994),ni majku (od pre sest meseci).Nisam hteo a ispadnem patetican,a ni da idem u offtopic... Smile
Ali recept sam saznao offline, i spremio sam je fenomenalno.Ako nekoga interesuje objavicu ga!!!
Pozdrav Alfrede!

offline
  • Pridružio: 02 Maj 2005
  • Poruke: 145
  • Gde živiš: BG, Vrachar

Uh, sorry.

Nego, davaj taj recept!

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2004
  • Poruke: 3013

@Uh nbuda, jako mi je zao zbog tebe.

Svaka casto sto volis da kuvas,...pa hajde ako ti nije tesko napisi recept, tj na koji fazon ide, ....uzmes gajbu piwa pa je zalivas dok ne nestane Smile Wink

Jako volim curetirnu.

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2004
  • Poruke: 1045
  • Gde živiš: Musée du Louvre

Da, podeli tajnu sa nama, pa da svi uzivamo u tom fenomenalnom ukusu!

@Vodolija
Drago mi je da si tu! Smile

offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Pa ovako,dragi moji!

Ćurka je bila tovljena, što znači da je jedva stala u rernu (setite se one epizode o mister Binu).
U prvi mah sam se zanosio da je odnesem u pekaru,ali su me savtovali da ne činim pošto će tamo nakon pečenja ostati suva.Boli pekara u trećoj smeni uvo da poliva moju ćurku nečim da ne ostane suva.
Neko će vas posavetovati da je pre svega malo obarite,time bi ste uštedeli kasnije prilikom pečenja na vremenu.Problem je što retko ko ima toliko veliki lonac.To je praktičnije kada se pile sprema.Dakle bez barenja.
Dakle pre svega usolite s nekoliko šaka soli,dobrano i spolja i i znutra.Kao prase.Ja sam je namazao i s pola šake bibera.Karija nisam imao pri ruci,a pretpostavljam da bi bio odličan.
Ćurka se "špikuje".Pretpostavljam kako je mnogima izraz poznat.Na svakih santimetar,dva,tri,koliko ste već spretni,bocnete nožem,napravite dublju rupu u koju se gurne komadić slanine (bolja je ona masnija,grojnik,domaća),kiselog krastavčića (uzduž sečenog) i belog luka.Oprezno s belim lukom pošto ga mnogi ne vole.Njega ne morate u svaku rupu,već potrošite pola glavice na celu ćurku.Pa gde se zadesi.Maštovitiji mogu i po komad kačkavalja.Sve što pretekne od materijala za špikovanje ubacite u utrobu,u kojoj ne bi bilo loše da je zaostala džigerica (ili dokupite malo pileće pa ubacite...mada može i bez nje),mogu i sitno seckani šampinjoni...Ma stvar mašte.
Premažite i spolja i iznutra senfom celu ćurku.
I mašću.Dosta masti.E sad, ko ne jede svinjsku mast iz bilo kojih razloga, ne znam za alternativu.Mislim da se kojekakvi puteri i maslaci ne isplate,jer je meni otišlo više od kilograma masti! Doduše ćurka je imala preko dvadesetak kg.
Umota se dobro u aluminijumsku foliju.
Najbolje je peći u dubljem plehu ili šerpi na čijem se dnu postave drvene daščice kako ćurka u foliji ne bi dodirivala metalno dno posude.
Temperatura 200,može manja,može veća.
Peče se 4,5 sati (zavisi od temperature i koliko puta otvarate rernu).
Kada se ustanovi da je pečena (najbolje duboko zabosti nož na najmesnatijem delu da se oseti da nije više onako mekano), skinuti foliju, i ostaviti još pola sata,sat da porumeni, "uhvati" onu prepoznatljivu boju.U toj završnoj fazi "hvatanja boje", češće otvarati rernu i okretati je da porumeni sa svih strana.Tada se može sipati flaša piva u utrobu (ja sam popio četiri komada dok sam dežurao pored rerne što i vama preporučujem),i pomalo prilikom svakog okretanja preliti masnoćom koja je iscurela na dno šerpe.Slobodno dodajte nove masti ako je ta na dnu zagorela,mada će je pivo pretvoriti opet u tečno stanje.Polivajte svuda,i spolja i iznutra.Neko praktikuje i belo vino.Može.
Kad je na kraju rumena kao prase,izvadite je, pod jedan kraj šerpe ili pleha podmetnite nešto što će terati masnoću da pada u jednu stranu (znači napravite onako mali nagib,ili pad), i konstantno narednih dvadesetak minuta sakupljajte tu "moču" (njama,njama) i prelivajte po njoj ravnomerno dok malena ne upije sve.Ako je nešto od nadeva poispadalo po dnu,slobodno vratite u utrobu.
Kada je naposletku isečete i servirate na ovale,isečene komade pospite tim nadevom tako da se ne vidi šta je šta od mesa.
Jednako je dobra i topla i hladna.

Devojke,nemojte da vas uplaši tolika količina masti,jer to je suvo meso,pretežno belo, i dosta toga ćurka upije.Uostalom, možete dopustiti sebi malo užitka.

Prijatno!!!

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2004
  • Poruke: 3013

@nbuda svaka cast!
Ovo treba da se izdvoji kao tutorijal za spremanje curki! Very Happy
Hvala sto si se potrudio, odlicno si opisao!

@MonaLiza
Hvala Smile

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2004
  • Poruke: 1045
  • Gde živiš: Musée du Louvre

@nbuda
Javicemo kako je ispala curka, hvala na ovome, bas super zvuci!

offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Bah!
Hvala na komplimentima vas dve, drago mi je da vam se sviđa.Inače je moj savet da se ovo tzv. "špikovanje" primeni i na svinjski but u komadu koji je takođe suv kada se peče u rerni bez ičega.Ali na ovaj način (isti nadev,alu-folija i dr...) on menja ukus drastično i postaje malko sočniji.Izuzetno je dobra stvar u vreme zimskih slava kao zamena za prasetinu (i ostala pečenja).Mada je po meni rolovana prasetina nešto nezamenjivo.Mislim i da se više isplati.
A što se tiče opisa recepta, oduvek sam mrzeo suvoparne recepte u kuvarima,bez trunke mašte i nečega što bi podstaklo želju za kuvanjem.Kad steknem iskustva objaviću jedan maštoviti kuvar.
Do tada - pozdrav!


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 604 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 5 sakrivenih i 543 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1383 - dana 19 Okt 2014 22:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acid_Burn, aleksmajstor, amir3045, backoel, Bane san, baustela, bojank, boyce, Brok, bulovic, Chuck Norris, Cigi, cincin, DARKMEN22, Davor Kondic, dejoglina, dekao, Djuka PA, Dorcolac, Dr Wilson, Dusan01, emiremir, Eridan, eulereix, Faki-Valjevo, faris.orman, fizogal, focus2, Futurama, gasha2, ivance95, Josephsl, Killer7, Lox, matke85, MB120mm, Milan A. Nikolic, Milan Rakic 4, Mixelotti, monomah, mvcom, pavle_pzs, Professional Master, radoznao, Ray1973, Recce, respekt2, rest77, S-lash, SlobaBgd, Spiritwalker2, stringer bell, Toni, vathra, zixo, Žan Klod vam dam
Siguran hosting