Poslao: 24 Avg 2006 15:50
|
offline
- bocke
- Moderator foruma
- Glavni moderator Linux foruma
- Pridružio: 16 Dec 2005
- Poruke: 12486
- Gde živiš: Južni pol
|
Ne znam da li ste se ovde već bavili Meksičkom kuhinjom... Ja sam njen veliki obožavalac. Ali i ne toliko uspešan "pripremač" Meksičkih jela.
Osnova velikog broja jela Meksičke kuhinje čine tortilja i poseban nadev od pasulja. Da se za početak pozabavimo tortiljom:
Tortilja (tortilla)
U Južnoj Americi pod terminom "tortilla" podrazumeva se vrsta nenadiglog hleba (izraz maznut iz članka na Wikipediji). Tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, ali sa dolaskom Evropljanja i od pšeničnog brašna.
S druge strane, u Španiji termin "tortilla" predstavlja neku vrstu omleta.
Pošto se ovde bavimo Meksičkom kuhinjom, zadržaćemo se na Meksičkom značenju ove reči.
Da napomenem da je kod nas od pre par godina moguće nabaviti kupovne tortilje. Ali uveravam vas da one (iako liče) nisu ni za prineti "home made" tortiljama (tortiljama iz kućne radinosti Meksikanaca).
Kraj prvog dela. Nastaviće se.
Dopuna: 24 Avg 2006 16:50
Za nestrpljive sam prekucao jedan od recepata za tortilju. Kasnije ćemo nastaviti sa pričom.
Recept iz knjige "Domaća meksička kuhinja" (Lourdes Nichols)
Citat:Tortilje od kukurznog brašna
(Tortillas de Maiz)
Kukurzne tortilje se u Meksiku jedu mnogo više nego pšenične. Evo recepta modifikovanog svakom ne-meksičkom domu.
za 4 osobe
- 130g pšeničnog brašna
- 130g kukurznog brašna
- 1/3 kafene kašičice soli
- 2/3 šolje za belu kafu (oko 2,5 dl) tople vode
1. U većoj činij za mešanje pomešajte pšenično i kukurzno brašno. Dodajte so, pa sve lagano zamesite mlakom vodom. Mesite dok testo ne prestane da se lepi. Količina vode može biti i prekoračena ili smanjena u odnosu na to koliko vode brašno pije. Dodajte je lagano, a ako treba dodajte i više.
2. Kada testo prestane da se lepi, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu udaljenom od direktnog izvora svetlosti pola sata.
3. Pobrašnjavite radnu površinu.
4. Pripremite 12 komada celofana ili kolačarskog papira dimenzija 20x20cm.
5. Rukama razvaljajte testo u duži valjak i podelite ga na 12 jednakih delova. Rukama ih oblikujte u loptice.
6. Stavite lopticu na sredinu kvadrata, pa je lagano razvaljajte oklagijom, okrećući papir za četvrtinu kruga dok valjate, da bi tortilja zadržala okrugli oblik.
7. Razvaljajte tortilje do debljine 3mm. Složite ih zajedno sa celofanom ili kolačarskom hartijom na poslužavnik i pokrijte krpom jer se brzo suše.
8. Zagrejte teflonski tiganj odgovarajuće veličine. Odlepite krajičak jedne tortilje od celofana, pa je stranom testa spustite u tiganj a ostatak celofana lagano odlepite.
9. Pecite tortilju sa jedne strane dok ne vidite da ona strana okrenuta vama nije izgubila svu vlažnost, kao sa palačinkama. Tada je okrenite na drugu stranu i pecite još 10-15 sekundi. Payite da ne prepečete tortilje jer će postati krte, te se neće dobro rolati u "Tacos" i "Enchiladas" (bavićemo se i time kasnije, prim Bocketa). Pošto svaku ispečete, dobro ih uvijte u par krpa, da ne izgube vlažnost.
10. Kukurzne tortilje možete čuvati u frižideru do nedelju dana dobro umotane u plastičnu kesu. Podgrejte svaku nekoliko sekundi na vrelom teflonskom tiganju jer će tako povratiti mekoću i elastičnost
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 25 Avg 2006 16:19
|
offline
- dekao
- Moderator foruma
- Dejan Trajković
- Realist painter
- Pridružio: 06 Apr 2006
- Poruke: 3591
- Gde živiš: Somewhere in time
|
O mekskanskoj hrani znam samo da je opako ljuta,OPAKO!
|
|
|
|
Poslao: 26 Avg 2006 04:20
|
offline
- Pridružio: 17 Jul 2005
- Poruke: 3097
- Gde živiš: "Daleko od Negdje"
|
Pa i ne mora da bude. Imas mild and hot.
bocke, dobro ti ide, samo nemoj da zaboravis osnove meksicke kuhinje - rice and beans, pa onda da spomenes i gvakamole i salsu.
|
|
|
|
Poslao: 26 Avg 2006 10:50
|
offline
- gamzzy
- Legendarni građanin
- Pridružio: 24 Apr 2003
- Poruke: 10725
- Gde živiš: Novi Sad
|
možda probam i to da spremam
u poslednje vreme nemam vremena ni da kuvam
|
|
|
|
Poslao: 26 Avg 2006 11:08
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Obozavam tortilje, i meksikansku kuhinju kada ce drugi deo?
|
|
|
|
Poslao: 26 Avg 2006 11:29
|
offline
- bocke
- Moderator foruma
- Glavni moderator Linux foruma
- Pridružio: 16 Dec 2005
- Poruke: 12486
- Gde živiš: Južni pol
|
life ::Obozavam tortilje, i meksikansku kuhinju kada ce drugi deo?
Cekao sam da vidim ima li zainteresovanih. Prvobitna reakcija na temu je bila vrlo mlaka.
Postavicu danas recept za tortilje od psenicnog brasna. A mozda i nastavim sa tekstom.
gamzzy ::možda probam i to da spremam
Uff... Ovo je samo pocetak. Cek da dodjemo do konkretne klope. Ovo je samo osnova.
Dopuna: 26 Avg 2006 12:29
Ella ::Pa i ne mora da bude. Imas mild and hot.
Da... U juznom delu S.A.D. se Mexicana uglavnom ne sprema too hot... U vecini slucaja se uz jelo posluzi salsa (sos) u dva-tri nivoa ljutine. Obicno su to blagi, srednje-ljuti i ljuti. A samo jelo se zacinjava sa onim koji odgovara ukusu degustatora.
Mada sam ja cuo da u Mexicu tradicionalno prave vrlo ljutu. Informacija nije iz proverenog izvora.
Ella ::bocke, dobro ti ide, samo nemoj da zaboravis osnove meksicke kuhinje - rice and beans, pa onda da spomenes i gvakamole i salsu.
Nazalost moracu da spomenem i gvakamole. Bljaks.
Doduse, nazalost nemam recepte iz prve ruke... Moram da se oslanjam na literaturu. Ali bez brige... Imao sam prilike da 8 meseci konstantno uzivam u Meksickoj kuhinji, tako da znam koji bi recepti mogli biti "ono pravo". Jedino mi je zao sto nisam uzeo nijedan "domaci recept" od tadasnjih domacina.
Ono sto je meni bilo interesantno je... U familiji u kojoj sam ja bio (familija Meksickog porekla u S.A.D.), tortilje su uglavnom spremali muskarci... Cak sam prisustvovao "ritualu" kad je tata ucio sina da pravi tortilje...
E, sad... Da li je to tradicionalni obicaj ili je to specificno za njih kao familiju... Malo cu se informisati, pa cu pisati i o tome..
|
|
|
|
Poslao: 28 Avg 2006 11:44
|
offline
- dekao
- Moderator foruma
- Dejan Trajković
- Realist painter
- Pridružio: 06 Apr 2006
- Poruke: 3591
- Gde živiš: Somewhere in time
|
Prava meksikanska(ona koja se pravi u Meksiku je ljuta do boli),nisam bio u Meksiku ali sam pročitao dovoljno o tome da potvrdim.
Ima li šanse da baciš recept za Tabasco sos?
|
|
|
|
Poslao: 30 Avg 2006 15:20
|
offline
- Pridružio: 17 Jul 2005
- Poruke: 3097
- Gde živiš: "Daleko od Negdje"
|
Tabasco Sos ::
Potrebno:
Tabasco paprike ili neke druge ljute papricice
Bijeli luk
Kasicica secera
Pola kasicise soli
Ljuto sirce
Voda
Paprike i bijeli luk isjeckati na male komadice. Dodati vodu i kuvati na laganoj vatri dok ne omeksaju. Propasirati. Dodati ostale sastojke i izmjesati. Sipati u tegle.
ili
Paprike
Bijelo sirce
Sol
Staviti u serpu i kuvati 5 minuta. Skinuti sa vatre i ohladiti. Izmjesati (najbolje u blender-u). Sipati u staklenu teglu. Drzati u frizideru 2 nedelje prije upotrebe.
|
|
|
|
|
Poslao: 21 Jan 2012 16:23
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
evo kako sam ja pravila tortilje -
otprilike 8kom 35-38 dkg brašna
1 kasikica ravna soli 1 praška za pecivo
10 dkg margarina
240 ml tople vode
u vodu sam dodala prvo margarin i zatim dodala ostalo ...umesila glatko testo..napravila loptice ...i napravila tortilje koje sam pekla na ringli elek.sporeta a moze i u tiganju...
ima jos ako vas interesuje
|
|
|
|