Pogača „Cvet”
Autor: Kuvalica
Verzija za štampanje
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno jelo: ne
Težina pripreme: srednje
Sastojci
1/2 l mleka
velika kašika šećera
2 kašičice soli
2/3 kockice kvasca
2-3 žumanceta
1 kašika ulja
oko 1 kg brašna
+
1 margarin
žumance
susam (za posipanje) - može i lan, mak, suncokret,...
Priprema
U toplom mleku rastopiti kvasac, šećer, so, dodati brašno (po potrebi), pa žumanca i ulje, i zamesiti testo. Ostaviti da naraste, premesiti i napraviti 22-25 loptica. Loptice treba da odstoje oko 15 minuta. Oklagijom 1 po 1 razvući veličine male tacnice (da u prečniku budu 7,8-10 cm), provući svaku kroz rastopljeni margarin (potroši se oko 1/2 margarina) i ređati u šerpu.
Šerpu dobro podmazati preostalim margarinom, pa ređati "tacnice" u krug, do ivice šerpe, 1 preko druge (da se preklapaju više od pola), a 1 ostaviti i nju staviti u sredinu. Ostaviti da naraste. Kad popunite 1/2 šerpe, premazati žumancetom, posuti susamom (ili naizmenično posipati susam, lan, mak...), i peći.
P. S. Mogu se dodati i začini, npr. sušeni paradajz ili beli luk u prahu, kojim se, kad se pogača ređa u šerpu, pospe svaka "tacnica" od testa.
Moj cvet izgleda ovako....a tek sto je ukusano...
|