Sir

Sir

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307


Sir
Postoje stotinu vrste sireva koji se dele po tipu mleka od kojeg se pravi ili po vrsti zivotinje od koje se dobija mleko.U mleko se doda sredstvo za sirenje da se zgrudva,zatim se cedi ,presuje i tako daje oblik.Razliciti nacini i razliciti uslovi dovode do razlicitog ukusa sira.Prema kolicini vode,gradji i nacinu proizvodnje dobijamo meke i tvrde sireve a njihovim pretapanjem dobijamo topljeni sir.Sve vrste sira se obuhvataju osnovnom podelom na meke -neprevrele,cvrste-prevrele sireve.Pored toga vazna je i podela na nemasne,polumasne i punomasne,a zatim i na sireve od kraljeg,ovcijeg i kozjeg mleka.Najzdraviji su meki,neprevreli sirevi ,koje svaka domacica moze da pripremi.Takvi sirevi su najzdraviji ,u njima ima mlecne tecnosti pune vitamina,belancevina,mineralnih materija i vode.Uz sir dobicete i surutku koja se preporucuje bolesnim osobama,starim i mladim rekovalescentima pa i deci.
Gruda ili grus je osnovna sirovna masa koja nastaje posle stavljanja sirila
ili nekog drugog sredstva za zgrusavanje mleka.Posle toga zgrudvana masa mora se ocediti i posoliti.Tako nastaje sir koji semoze potom ostaviti da previre.Gruda se u ishrani tretira kao delikates,jer je ukusan i predstavlja najzdraviji oblik konzumiranja sirne mase.Od grude se mogu pripremiti slatki specijaliteti,razne pite i strudle ili puniti palacinke sa prelivom od pavlake.Poznati Svapski sir je jedna vrsta primarnog,neposoljenog sira.Evo neke vrste sira.
Beli meki sir-sir u kriskama je kod nas najpozanatiji i najrasprostranjeniji.
Feta sir-grcki beli mekani sir
Somborski sir-meki beli sir.Proizvodi se od ovcijeg mleka.
Bel-paeze-italijanski sir iz oblasti Lombardije.Proizvodi se od kravljeg mleka.
Zerve i imperijal-su delikatesni slatki sirevi.Zerve je sir od kravljeg mleka uz dodatak pavlake.Poreklom je iz Svajcarske.Imperijal je sir od kravljeg i ovcijeg mleka kome se utoku prerade dodaje potrebna kolicina maslaca.Poreklom je iz Francuske.
Meki sirevi sa plesnima-plavi sirevi
-zru pod uticajem zelenih plesni.Predstavnik ove grupe je francuski sir
Rokfor-proizvodi se od ovcijeg i mesanog mleka.
Gorgonzola-je italijanski sir tipa rokfora.Proizvodi se od kravljeg mleka.
Stilton- je engleski sir tipa rokfor.Sem Engleske proizvodi se i u Skandinavskim zemljama i u SAD.Proizvodi se od kravljeg mleka sa dodatkom pavlake.
Kamamber-tipican predstavnik je francuski kamamber.Sazreva pod uticajem belih plesni.Proizvodi se od kravljeg mleka,zavija u foliju a zatim stavlja u kutije.
Bri-takodje francuski sir.Ima iste osobine kao kamember samo je vecih dimenzija.
Limburski sir i romadur-belgijski meki sir sa jakim mirisom.Proizvodi se od kravljeg mleka.Limburski sir je velicine 500-600gr.Romadur je manji 100-250gr.
Kvargl-poznati ceski sir iz okoline Olomouca.Proizvodi se preradom kravljeg sira od obranog mleka.
Tvrdi sirevi-u odnosu na meke sireve imaju duzi proces zrenja.
Kackavalj-najrasprostranjeniji sir.
Trapist-poznat u celom svetu.Prvi su ga proizveli kaludjeri trapitanskog reda u manastiru Pott du Salut u Francuskoj.Proizvodi se od kravljeg mleka.
Ementaler-je najkvalitetniji svajcarski sir poznat u celom svetu.
Pravi se od visokokvalitetnog mleka krava sa dobre pase.
Grojer ili Grijer-sir tipa ementaler.Dobio je ime po mestu Greyerz u Svajcarskoj.

Parmezan-je dobio ime po mestu Parmi u Italiji.To je najpoznatiji italijanski sir.Proizvodi se od kravljeg mleka.
Edamski sir-holandski sir poznat kao ajdamer.Proizvodi se u celom svetu.
Gauda-holandski sir.Po ukusu i mirisu slican je edamskom siru a razlikuje se po obliku i velicini
Mozzarella-meki beli sir iz juzne italije.Cenjen je u celom svetu jer je proizveden od najkvalitetnijeg mleka.
Zelena salata sa feta sirom
2 solje zelene salate
2 manje solje graska
namrvljenog feta sira
2 kasike limunovog soka
1 kasikica soli
5 kasika maslinovog ulja
malo bibera
priprema-Grasak ako nije svez malo prokuvati i ohladiti.Dodati salatu,sir i so.Preliti limunovim sokom i maslinovim uljem i biber posuti.
Egipatska salata sa feta sirom
2 krastavca iseckana na kockice
250gr feta sira izmrvljenog
pola glavice seckanog luka
2 kasike maslinovog ulja
1 kasika limunovog soka
1 kasika kumina
pola kasike aleve paprike
priprema-krastavce i fetu izmesati.Dodati luk,ulje sok od limuna
i kumin.Posuti sa alevom paprikom.
Sareni valjak
150gr krem sira
pola kasikice soli
2 seckane crvene paprike iz tursije
2 cena seckanog belog luka na listice
priprema- u krem dodaj papriku luk i so i umuti.Razvi valjak i umotaj u foliju.Staviti u friz.Reckastim nozem seci reznjeve.
Sarene kuglice
200 gr krem sira
2 kasike pavlake
2 kasike hrena
100gr seckane sunke
malo bibera i lista persuna
Zelene kuglice
150gr krem sira
so,pola veze persuna-seckanog
malo soka od spanata-2 kasike
Crvene kuglice
150 gr krem sira
2 cena seckanog belog luka
malo soli 2 kasikice aleve paprike
-------------------------------------------------
Pilece meso sa sirom
125gr kremastog sira
2 kasike seckanog zacinskog bilja po zelji
1 cenj seckanog belog lika
so biber
4 komada pilece beline bez kosti
2 kasike maslinovog ulja
priprema -izmesati sir zacinsko bilje so i biber.Uzmite piletinu i lagano je zasecite i napunite sa ovim filom.Zakacite sa tj ubodite cackalice da fil ne ispadne i pecite prvo u tiganju 5minuta da dobije boju i zatim prebacite u rernu jos 10 minuta.
Krem od rokfora
150gr rokfora
50gr maslaca
100gr svezeg sira
50ml slatke pavlake
biber,malo muskatnog orascica
500gr smokava
pistaci
priprema-Rokfor kremsto umuti sa omeksalim maslacem,dodati ostale sastojke.Pripremljenu masu servirajte na polovice smokava i ukrasite sa seckanim pistacima.
Fondue sa sirom
-mesavina svajcarskih sireva koji se narendani dovode do tacke kljucanja
uz nekoliko kapi tresnjevace,par casa belog vina,belog luka i muskatni orascic.Potom se u posudu u kojoj se fondan pripremao umacu kocke hleba na dugim viljuskama.Uz fondan se obicno pije vino ili tresnjevaca.
400ml suvog vina
400gr grojera
400gr ementalera
3 kasike skrobnog brasna
pola kasikice muskatnog orascica
pola kasikice kajen bibera
1-2 cesnja belog luka
par kapi tresnjevace
Roklette
-sir se topi na vatri .Servira se uz baren krompir,suseno meso i pitko crno vino.
Pladanj sa sirom
200gr rokfort sira
100gr bri
100gr kamember
200gr chevre
40gr lou palou
500gr grozdja
priprema-sireve isecite i posluzite tako da krenete od onih sa blagim ukusom prema onima sa jakom aromom.Ukrasite pladanj grozdjem i orasima.
Jos malo o siru...
Sbrinz-svajcarski sir poznat po zrncima soli koji mu daju krckavost.On se jede tako sto se od parceta sira posebnim nozicem odvajaju manji komadi koji se degustiraju uz vino.
Appenzeller-ovom siru daje specificnost cetrdesetak biljaka i belo vino-sulz kojima se veliki koturovi ciste i premazuju.
Tete de Maine-sir sa plisiranom haljinicom.Mnogo je manji za razliku od drugih ,njegova tezina je do jednog kilograma.Sjedne strane se prvo kora osece a onda se pomocu malog vetrokaza-girolle doda po jos jedan plise na haljinici.Veoma je dekorativan.Glavni aduti su mu sto je sav nezan i slatko se topi pod nepcetom.
Liptauer-zacinjen namazni sir odlicnog ukusa
Srpski beli sir-u kriskama,uglavnom se pravi od kravljeg mleka ukoliko se doda ovcije ili kozije mleko poboljsava mu se kvalitet.
Bursen-francuski koziji sir
Manur-dobija se od prokuvane surutke preostale od proizvodnje kackavalja.Najvise se proizvodi u Grckoj.
Tofu-sir od soje
Sir u ulju-prosuseni sir iseci na komade i staviti u teglu.Preliti mesavinom maslinovog i suncokretovog ulja.Ostaviti na hladno mesto ili u friz da stoji 60 dana.Tradicionalan recept iz Crne Gore.
Domaci sir
8-10 litara domaceg mleka i u njega staviti 1 kasiku sirista.Izmesati i ostaviti da stoji u toplom 40-minuta.Posle tog vremena mleko ce se pretvoriti u grudu koju cemo iseci nozem da se odvoji lakse surutka .Procediti u tanko i retko platno.Sir ostaviti u platnu staviti na dasku a preko njega drugu dasku i na nju tezi predmet.Kad surutka vise ne kaplje iseci kriske sira i svaku krisku posoliti.
Ako sir stoji duze preliti ga sa presolcem koji se pravi ovako
1 litar vode i 20gr soli staviti da provri.Ohladi i preli preko sira.

Dopuna: 04 Jul 2006 9:04

Siru paprikama
400gr sitnog sira
100gr gorgonzole
4 paprike
1 jaje
1 kasika vegete
2 kasike maslinovog ulja,so
priprema-cele paprike prokuvati 5 minuta i ohladiti u hladnoj vodi
preseci po duzini i ocistiti od semenki.Mikserom umutiti sitni sir i jaja so i vegetu dodati i gorgonzolu seckanu na kocke.Rasporedi u paprike.Peci u rerni 20tak minuta.
Slatkis od sira
400gr sira
1 puding od vanile
0,5 l mleka
2 kasike secera
100gr badema
sok od pola limuna
priprema-skuvati puding u mleku.Sir umuti kremasto sa secerom i
dodaj limunov sok.Sastaviri sa hladnim pudingom dodati mlevene bademe i servirati u casama.
Pogaca sa sirom
200gr sitnog sira
1 jogurt
1 jaja
16 kasika brasna
1dc ulja i prasak za pecivo
priprema-sve izmesati sa zumancima od belanaca napraviti sne i spojiti zajedno.Peci u podmazanoj okrugloj formi 30tak minuta.
Pogacice sa sirom
300gr sitnog sira
300gr brasna
1 margarin
1 prasak za pecivo
priprema-umesiti sve zajedno i rastanjiti sa oklagijom.Modlom vaditi pogacice i slagati u podmazan pleh.Premazati ih sa zumancetom i posuti susamom ili kimom.Peci u rerni.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 798 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Andrija357, babaroga, Bobrock1, bojank, bokisha253, cavatina, CikaKURE, darios, Denaya, Djokislav, DonRumataEstorski, dragoljub11987, FOX, Georgius, Joja, Kaplar2, kikisp, Marko Marković, Mercury, Milometer, Milos ZA, MiroslavD, mrav pesadinac, MrNo, Neutral-M, radoznao, Sirius, SR-3m, Srle993, Stoilkovic, Trpe Grozni, tubular, vaso1, vathra, VJ, VP6919, W123, wizzardone, yrraf, YU-UKI, Zoca, šumar bk2