Zimnica pripremana na moj način

Zimnica pripremana na moj način

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Napisano: 16 Sep 2013 23:19

Grčka Salata


Potrebno je:

5kg paradajza
3kg paprike / paradajz paprika/
100gr soli
200gr šećera
3 dl ulja
3 dl sirćeta
3 glavice belog luka
iseckan peršunov list
iseckan celerov list
1 konzervans
/ja dodam 4-5 iseckanih ljutih papričica/

Paprike oprati, očistiti gornji deo peteljke, ostaviti ih ucelo.
Paradajz oprati, potom ga preliti vrelom vodom, i oljuštiti.

U posudi za kuvanje paradajz iseći na krupne komade, dodati ulje, sirće, so, šećer. izmešati i kuvati oko 1/2 sata.
Dodati papriku, ljute papričice i kuvati još 1/2 sata.
Na kraju kuvanja dodati beli luk, celerov i peršunov list, konzervans.
Vruće sipati u tegle. Kada se ohladi, tegle zatvoriti / ja uvek koristim zatvarače za tegle/.

Ova salata je veoma ukusna, izdašna, i dekorativna.
Prijatno.

Od mere po receptu imaćemo 10 tegla od 720 gr.

Dopuna: 19 Sep 2013 0:24

Pinđur

10kg crvene duge paprike
8 kg paradajza
500ml sirćeta
300 gr. šećera
4 1/2 kašike soli
1 l. ulja
veza peršunovog lista
veza celrovog lista
1 glavica belog luka
ljutih papričica po ukusu.

Pinđur je orijentalnog porekla, lako se pravi, još lakše održava. Moj favorit od sve zimnice.

Paprike ispeći na plotni.
Paradajz oprati, preliti vrelom vodom i ostaviti nekoliko minuta da se kožica potpari.

Paradajz oljuštiti, iseći na krupnije komade i staviti u šerpu da se kuva.
Dodati so, šećer, sirće, ulje. Kuvati oko 1 sat.

Paprike oljuštiti, iseći na rezančiće, dodati u masu koja se već kuva.
Ako volite ljuto, sa paprikom dodajte i 5-6 naseckanih ljutih papričica.
Dodati iseckani peršunov list, iseckani celerov list, iseckani beli luk.
Kuvati još jedan sat.
Sipati u tegle, preko svake tegle povezati celofan i navrnuti zavrtanj.
Zatvorene tegle odmah okrenem napoačke/ na poklopac/ da izađe sav vazduh, i tako ih ostaviti dok se ohlade.

Napomene;
Vreme kuvanja koje sam napisala je orijentaciono. Pindjur ne treba da bude redak, ni pregust. Paziti da ne zagori prilikom kuvanja.
Ako spremate više od jedne mere, sve količine proporcionalno povećati osim ulja.
Barem ja tako radim.
Prijatno!
P.S. Volela bih da dobijem povratnu informaciju : ))
Sličice ću priložiti naknadno.

Dopuna: 29 Sep 2013 21:19

Kiseli krastavčići

Krastavce dobro oprati, poređati uzdužno u tegle, paziti da lepo budu nasloženi, dodati 2-3 zrna bibera u svaku teglu, malo mirođije/ako imate već prosušenu/ , preliti prokuvanim i ohlađenim rastvorom. Sutradan povezivati tegle.

Rastvor za 10 kg kornišona / sitnih krastavaca/;

8 l. vode
2l sirćeta
400gr šećera
280gr soli
2 vinobrana

Od ove mere imaćete 26 tegli /720gr/ krastavaca ukusnijih od kupovnih.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Miloš
  • Pridružio: 26 Jan 2011
  • Poruke: 1390
  • Gde živiš: Beograd, Zvezdara

Neprimetna ::Napisano: 16 Sep 2013 23:19

Pinđur

10kg crvene duge paprike
8 kg paradajza
500ml sirćeta
300 gr. šećera
4 1/2 kašike soli
1 l. ulja
veza peršunovog lista
veza celrovog lista
1 glavica belog luka
ljutih papričica po ukusu.

Pinđur je orijentalnog porekla, lako se pravi, još lakše održava. Moj favorit od sve zimnice.

Paprike ispeći na plotni.
Paradajz oprati, preliti vrelom vodom i ostaviti nekoliko minuta da se kožica potpari.

Paradajz oljuštiti, iseći na krupnije komade i staviti u šerpu da se kuva.
Dodati so, šećer, sirće, ulje. Kuvati oko 1 sat.

Paprike oljuštiti, iseći na rezančiće, dodati u masu koja se već kuva.
Ako volite ljuto, sa paprikom dodajte i 5-6 naseckanih ljutih papričica.
Dodati iseckani peršunov list, iseckani celerov list, iseckani beli luk.
Kuvati još jedan sat.
Sipati u tegle, preko svake tegle povezati celofan i navrnuti zavrtanj.
Zatvorene tegle odmah okrenem napoačke/ na poklopac/ da izađe sav vazduh, i tako ih ostaviti dok se ohlade.

Napomene;
Vreme kuvanja koje sam napisala je orijentaciono. Pindjur ne treba da bude redak, ni pregust. Paziti da ne zagori prilikom kuvanja.
Ako spremate više od jedne mere, sve količine proporcionalno povećati osim ulja.
Barem ja tako radim.
.


Hmmmm pindjur, mogu ga jesti za 3 obroka dnevno po 6 kg Mr. Green
Svidja mi se kako pripremas, al sam hteo da te pitam, da ne stvaljas mozda malo previse paradajza, msm pindjur ipak treba da se zasniva na paprici.. Ja kad sam pravio sa domacicom jednom starom ona me naucila da stavljam duplo manje paradajza u odnosu na papriku, i ukus je po meni vrhunski.. Paradajz cisto onako da da neku notu i to je to Very Happy



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Napisano: 08 Okt 2013 13:46

@ stručnjak96, već godinama pinđur pravim na ovaj način .
Recepta se ne pridržavam, osim začina. Pinđur mi je odličan. Pravim i ajvar, ali više volimo pinđur, izdašniji je i ukus nam više odgovara.
Isprobaj recept, pa se čujemo.
Hvala na sugestiji : )

Dopuna: 30 Okt 2013 23:12

Kiseli kupus

Odabrati lepe glavice futoškog belog kupusa.

Svaku glavicu oprati,odstraniti napukle i suvišne listove, ostrim nožem zaseći koren u četiri poteza, u obliku kvadrata , i nožem ga izvaditi.
Rupu koja ostala vadjenjem korena, napuniti solju.

U oprano i pripremljeno bure staviti najlon džak / ima ih u svim farbarama/, redjati glavice kupusa tako da so uvek bude sa gornje strane.
Kada je džak / bure/ puno, naliti vodom, džak povezati, navrnuniti poklopac na buretu.

Ostaviti da se kiseli, povremeno proveriti da li treba doliti još vode u džak, i dobro povezati.

Ovako pripremljen kupus, brzo se ukiseli, ne širi se neprijatan miris, ne treba pretakati, ne treba kamenom pritiskati.

Dopuna: 31 Okt 2013 18:19

Rendani kupus

Lepe, očišćenje glavice futoškog belog kupusa rendati na rendu za kupus, ili oštrim nožem.
Kupus redom soliti i lupati tučkom / može i staklena flaša napunjena vodom umesto tučka/.

Kada kupus pusti sok, preručiti ga u posudu u kojoj će se kiseliti.

Malo burence je odlično za kiselenje rendanog kupusa, ali u burence staviti najlon džak pa tek onda izručiti usoljen kupus u koji je dodato malo bibera u zrnu i, ko voli, listove lorbera.

Ako je potrebno doliti malo vode, stegnuti i povezati najlon džak, staviti poklopac na burence.
najlon džak ubrzava proces kiseljenja, drži kupus potopljenim u rasolu, ne dozvoljava širenje neprijatnog mirisa, ni stvaranje plesni po površini kupusa.


Drugi način kiseljenja kupusa, koji ja primenjujem je isti kao prethodni, razlika je u ambalaži za kiseljenje.

Narendan, istuckan, i usoljen kupus, ređam u veće staklene tegle.
ostavim ih nekoliko dana otklopljenje, poredjane na tacnu, dok se na završi proces vrenja.
Kod ovog načina kiselenja kupusa, tegle ne puniti do vrha.
Kada se završi proces vrenja, svaku teglu proveriti, nasabijati kupus da ogrezne u rasolu, rasporediti ih; na toplije mesto kupus koji je za upotrebu odmah, na hladnije mesto kupus koji će se malo kasnije koristiti.
Ovako ukeseljen kups je odličan, za upotrebu je posle 3-4 dana, nije prekiseo. Odličan je i za podvarak.
Postupak možete ponovoiti više puta u toku jeseni, sve dok ima kupusa na pijacama.

Dopuna: 31 Okt 2013 18:31

Turšija

Poredjati u burence / ili veće tegle/ red krastavčića, red paprika, red karfiola, red šargarepe, red kupusa / isečenog na četvrtine/ red zelenog paradajza, ako imate sreće, ili ako u ranijem periodu jeseni pravite turšiju, staviti i nekoliko manjih dinja/ koje su fantastične iz tiršije/.

Preko nasloženog povrća nasuti rastvor koji se pravi na sledeći način:

5 l hladne vode
150 gr. soli
120 gr. sirćetne esencije
1 vinobran.

Rastvor prilagodite količini koja je vama potrebna, povevaćavati sve sastojke srazmerno.

Turšija naprljena na ovaj način ima prijatan miris, svo povrće ima lepu čvrstinu i boju, kao da je sada ubrano!
Voda ne ne zamućuje, ako vam preostane turšije možete je ostaviti za sledeću godinu, ostaće nepromenjenja i pored ekstremnih vrućina.
Ne mogu napisati koje povrće je ukusnije, a koje lepše izgleda. Dinja je moj favorit!

offline
  • Aco  Male
  • Moderator foruma
  • Aleksandar
  • Pridružio: 12 Maj 2006
  • Poruke: 16823
  • Gde živiš: /home/aco

Neprimetna ::ako imate sreće, ili ako u ranijem periodu jeseni pravite turšiju, staviti i nekoliko manjih dinja/ koje su fantastične iz tiršije/.

Dinje u turšiju Smile prvi put čujem.

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Aco ::

Dinje u turšiju Smile prvi put čujem.


Da, dinje.
Daju poseban miris turšiji, osim toga, imaju predivan ukus. Kao što sam napisala u prethodnim postu, dinja je moj favorit od sveg povrća iz turšije.

offline
  • Aco  Male
  • Moderator foruma
  • Aleksandar
  • Pridružio: 12 Maj 2006
  • Poruke: 16823
  • Gde živiš: /home/aco

Moraću probati, stvarno nisam znao za tu kombinaciju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1388 korisnika na forumu :: 60 registrovanih, 11 sakrivenih i 1317 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, Atomski čoban, Ben Roj, bladesu, bojcistv, bokisha253, Boris90, brundo65, ccoogg123, cenejac111, comi_pfc, delboy, Doca, DonRumataEstorski, Dorcolac, dozorni, dule10savic, Faki-Valjevo, GandorCC, gomago, hatman, ikan, JimmyNapoli, Joco Skljoco, Karla, Kibice, kokodakalo, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, Levi, Litostroton, Luka Blažević, Marko Marković, mercedesamg, mile23, MILICAT, Nemanja.M, nemkea71, oldtimer, panzerwaffe, raptorsi, rasok, rovac, ruma, ruso, ser.hill, solic, SR-3m, Srle993, Stoilkovic, t84dar, vathra, virked, vlad4, Vladko, wolf431, Wrangler, Zimbabwe