Danas je Ivanjdan

Danas je Ivanjdan

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2004
  • Poruke: 3013

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas sedmog jula, obeležavaju rođenje svetog Jovana Preteče ili Ivanjdan.

U narodu se veruje da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce, od straha, tri puta ustavi tog dana.

Sveti Jovan je poznat kao Jovan Preteča jer je došao pre Hrista, Krstitelj zato što je, pored drugih, krstio Hrista, Biljober ili Travar jer je živeo skromno hraneći se biljem, bubama, skakavcima i medom divljih pčela, a odevao u haljinu od kostreti.
Sveti Jovan se još zove Igritelj, jer se veruje da se sunce, kada se tog jutra rađa, igra na nebu.

O Ivanjdanu se pletu venci da bi se pokazalo da je priroda, u razvoju, došla do zenita. U vence ivanjskog cveća stavlja se i beli luk da kuću čuva od groma. Devojke, kroz taj venac, gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono.

Sveti Jovan je zaštitnik kumstva i pobratimstva a kumovao je i Isusu Hristu krsteći ga u reci Jordan.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume "po Bogu i svetome Jovanu" stoga što se Jovan Kristitelj, koji je rođen na današnji dan po starom računanju vremena, smatra uzorom karakternosti i poštenja.

Crkva slavi tri sveta začeća: Bogorodice, Hrista i Jovana Preteče. Od petnaest velikih praznika u godini, sedam je u slavu Hrista, pet pripada Bogorodici, dva svetom Jovanu i jedan apostolima.

Od rane mladosti sveti Jovan je čeznuo za usamljeničkim životom. Zato se, kad je stasao, odvažio da ode u pustinju, u predele oko donjeg toka reke Jordana da bi se, u samoći, predao svojoj misiji: najavljivanju Hristovog dolaska. Sveti Jovan je poslednji veliki prorok.
Na ikonama, sveti Jovan je predstavljen kako krštava Isusa u Jordanu, ili kako stoji i desnom rukom pokazuje nebo dok u levoj drži dugi štap s krstom na vrhu, preko koga stoji traka sa rečima "Pokajte se jer se bliži carstvo nebesko".



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 999 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 956 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, BlekMen, Brana01, bufanje, dmdr, Dukelander, FOX, Frunze, ivan979, kairos, Karla, Kibice, Kubovac, kybonacci, ladro, ljuba, Luka Blažević, M1los, manda87, Marko.anticc, menges, milenko crazy north, nemkea71, opt1, pein, sasa87, sickmouse, solic, sombrero, Steeeefan, vathra, VJ, YU-UKI, zdrebac, Zerajic, Čivi