Kavaja: CIA finansirala atentate na Tita

Kavaja: CIA finansirala atentate na Tita

offline
  • Pridružio: 18 Jun 2006
  • Poruke: 1514
  • Gde živiš: Singidunum

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka finansirala pokušaje ubistva tadašnjeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, izjavio je za list "Indipendent on sandej" jedan od atentatora Nikola Kavaja.



Kavaja (73) je u opširnom intervjuu londonskom listu naveo da je CIA kontrolisala i finansirala srpske emigrante koji su za potrebe te američke službe ubijali i izvodili diverzije.

Nije samo bila reč o aktivnostima prema Jugoslaviji nego i znatno šire, naveo je Kavaja, koji je, piše londonski list, pripadao organizaciji srpskih emigranata poznatoj kao "Sloboda za srpsku otadžbinu" (SOPO), a i ta organizacija je bila pod potpunom kontrolom CIA.

"Mi smo organizovali i bombaške akcije protiv jugoslovenskih ambasada u Vašingtonu i Otavi i konzulata u Njujorku i Čikagu", rekao je Kavaja, ističući da je Osama bin Laden ukrao njihovu strategiju.

Najvažnije akcije su, medjutim, priča Kavaja, bili pokušaji ubistva predsednika Tita. Prvi neupšan pokušaj je, po naredjenju CIA, bio krajem šezdesetih godina u Brazilu, a poslednji 1971. godine u Americi.

Problem je, otkriva Kavaja, bio Federalni istražni biro (FBI) koji je bio neka vrsta rivala CIA, pa te dve organizacije nisu saradjivale jedna sa drugom.

Tako su Kavaja i njegovi prijatelji i uhapšeni 1978. godine u Njujorku, a, potom, i pušteni, uz kauciju od 250.000 dolara.

Ali, on nije odustajao. Dok je bio na slobodi oteo je jedan američki putnički avion sa namerom da se obruši na Centralni komitet SKJ u Beogradu. Plan nije uspeo i Kavaja je, umesto u Beograd, sleteo u Irsku odakle je izručen američkim vlastima. Iz zatvora je na uslovnu slobodu pušten 1997. godine i sada je u Beogradu.

Sa Kavajom je razgovarao britanski novinar Kristofer Smit koji se, uz to, bavi i srpskim podzemljem i iduće godine će u Engleskoj izaći njegova knjiga o Željku Ražnatoviću Arkanu.

(Tanjug)


Izvor: http://www.mtsmondo.com/news/vesti/story.php?vest=39721



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 10 sakrivenih i 670 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., bokisha253, Boris90, Bubimir, dekan.m, Djokislav, dmdr, dragoljub11987, drimer, FOX, Frunze, Gall, Hans Gajger, hyla, Još malo pa deda, Krvava Devetka, laurusri, ljuba, Lord Nem, Magistar78, MaksicZoran, Marko Marković, MB120mm, Mcdado, mercedesamg, Metanoja, milanovic, milenko crazy north, milutin134, Motocar, nebidrag, NoOneEver Dreams, nuke92, pein, rajkoplje, rasok, Srle993, Steeeefan, Sumadija34, Tas011, theNedjeljko, vladetije, vladulns, voja64, yrraf, |_MeD_|